Kuřecí maso smažené s KFC
|
♣ Americké KFC kuře (naložené v bílém jogurtu a obalené v ochucené mouce).
|
ingredience:
• 4 plátky kuřecích prsíček
• 350-500 ml podmáslí nebo bílého jogurtu
• 150g hladké mouky
• ½ lžičky soli
• ½ lžičky sladké papriky
• 1 lžička steakového koření
• ½ lžičky pepře
• 1 lžička sušeného česneku
• ½ lžičky koření Gyros
• ½ lžičky grilovacího koření
Postup přípravy:
• Kuřecí porce ponoříme do podmáslí (nebo do bílého jogurtu s míchaného s vodou).
• Necháme uležet 2-3 hodiny a několikrát obrátíme.
• Smícháme mouku s ostatními přísadami a okapané kousky masa obalíme v ochucené mouce.
(Maso nesolíme!!! Ochucená mouka je dostatečně slaná ).
• Řízky smažíme na oleji.
• Podáváme s bramborovou kaší nebo podle vlastní fantazie.
Komentáře k receptu:
- Je to fakt moc dobré.Křehké,křupavé,výtečné.
- Je to rychlé,na talíři s oblohou vypadá hezky a chuť senzační.
- Do mouky jsem kromě koření nadrtila kukuřičné lupínky a bylo to vynikající.
- Úplně nejlepší je smíchat mouku s rozdrcenými Corn Flekes – lepší než v KFC!!!
♣ KFC kuřátko jinak (obalené ve vajíčku a v ochucené strouhance)
Ingredience na KFC obal: (množství na 8 až 10 kuřecích řízků)
|
• 300 g strouhanky,
• 1 lžička soli,
• 1 lžička pepře,
• 2 lžičky sladké papriky
• 2 polév.lžíce sezamov. semínka
• 1 lžička sušeného česneku
• 1 lžička grilovacího koření
• ½ lžičky chilli
• ½ lžičky koření Gyros
• ½ lžičky sušené bazalky
Postup přípravy:
• Kuřecí spodní stehýnka, nebo kuřecí prsíčka obalíme ve vajíčku, v ochucené strouhance, znova ve vajíčku
a strouhance.
• Vložíme do rozpáleného oleje a smažíme na mírném plameni cca 25 minut. • Je to výborná pochoutka
|
♣ Nejúžasnější jogurtové řízky
(naložené v bílém ochuceném jogurtu a obalené ve strouhance).
Ingredience:
• 8 prsních kuřecích řízků
• 1 velký hustý bílý jogurt
• 2 celá vejce
• 4 stroužky česneku
• sůl, pepř, další koření dle chuti
Postup přípravy:
- Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády.
- Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a já přidala pálivé grilovací koření.
- Pak maso přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici.
- Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme.
☺ Řízky jsou hodně křehké, chuť úžasná, kdo zažil, nechce jinak.
Připravila jsem takto i řízky z vepřové kýty, kterou pro její "suchost" nepoužívám téměř vůbec.
Ty byly po "jogurtové" úpravě šťavnaté, výborné.
♣ Řízky zase jinak
Ingredience:
p přípravy:
- Kuřecí prsa naplocho rozřízneme.
- Z obou stran posolíme, potřeme hořčicí a necháme chvíli uležet. - V misce smícháme strouhanku, mouku, mandle, semínka a kari.
- V této směsi každý řízek obalíme a na rozpáleném oleji usmažíme dozlatova. - Podáváme s libovolně upravenými bramborami a zeleninovým salátem.
Ingredience:
• 8-12 spodních stehenních stehýnek • mléko • hladká mouka • mleté chilli nebo kořenící směs s červenou paprikou • 2 vejce • pepř • sůl
Postup přípravy:
- Mléko nalijeme kastrolu, osolíme (asi tolik, jako bychom solili maso) a opepříme.
- Do osoleného a opepřeného mléka vložíme kuřecí stehýnka (měla by být potopená) a uložíme přes noc
do lednice. - Druhý den uvedeme obsah kastrolu k varu a na mírné teplotě vaříme 15-20 minut.
- Mezitím dáme vejce do misky a rozšleháme je vidličkou.
- Do mikrotenového sáčku nasypeme hladkou mouku, kterou osolíme a ochutíme chilli nebo kořenící
směsí - nebo obojím (2-3 lžíce). Množství koření si namícháme podle svých zvyklostí a uvážení,
doporučuji půl lžičky "chilli" a asi 2 a půl lžíce kořenící směsi. Přidání chilli se odvíjí od stupně pálivosti
použité kořenící směsi. ;-) - Povařené maso vyjmeme, osušíme a protřepeme v sáčku s moučnou směsí, následně obalíme ve vajíčku
a nakonec opět protřepeme v ochucené mouce. - Necháme 15 minut zaschnout a smažíme v dostatečně vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.
Poznámka:
- Díky odležení a povaření v mléce je maso báječně měkoučké a šťavnaté. - Do mouky si každý může namíchat koření dle vlastní chuti - granulovaný česnek, muškátový oříšek,
pomletou sušenou cibuli, sušenou zeleninu nebo sušené bylinky apod.
|
♣ Smažené kuřecí kousky ala McDonald
(podávané s meruňkovou omáčkou (jak u Macdonaldu)
|
Ingredience:
Maso:
• kuřecí prsíčka
• sůl
• hladká mouka
• kukuřičné lupínky
• vejce
• olej
Omáčka:
• sladký kečup
• meruňková marmeláda
• kari
• sůl
• ocet
Postup přípravy:
- Maso naklepeme, osolíme a nakrájíme na malinké řízečky.
- Obalíme v mouce, vejci a najemno rozdrcených kukuřičných lupíncích.
- Usmažíme na oleji.
- Omáčku připravíme tak, že rozmixujeme kečup a dobrou meruňkovou marmeládu asi v poměru 1:1.
- Přidáme jemné kari a mírně dochutíme solí a octem
Komentáře k receptu:
♠ Omáčka byla přesně jako u "mekáče" - hlavně druhý den, když se odležela. Konečně vím, jak ji udělat.
♠ Není meruňková marmeláda jako marmeláda. Mě se nejvíc osvědčila Sympathica - meruňková
pomazánka k dostání v Lídlu.
☺ OBMĚNA
▼
• z polohrubé mouky
• lžičky prášku do pečiva │
• lžičky mleté papriky ► vytvořím těstíčko
• vejce │
• a mléka
- V těstíčku potom namáčím kousky masa, které pak obalím v nadrcených lupíncích.
- Těstíčko nabyde a po usmažení krásně křupe.
- Rodina je vždy nadšena! Příště je vylepším tou omáčkou.
|
♣ Kuřecí řízek s hořčicí
Ingredience:
• 400 g kuřecích prsou
• šťáva z 1 citronu
• 1 lžíce olivového oleje
• klasická plnotučná hořčice
• strouhanka na obalení
• sůl
• olej na smažení
Postup přípravy:
- Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme.
- V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat
minimálně 1 hodinu.
- Pak plátky vyjmeme, z obou stran je pomažeme hořčicí a obalíme ve strouhance. Osmažíme dozlatova. Příloha: bramborová kaše, zelenina
Komentáře k receptu:
♠ Řízky obaluji jen ve strouhance. Maso díky citrónové šťávě je krásně křehoučké. Recept mam z italské kuchařky.
|
♣ Plněné kuřecí řízky
Ingredience:
• 4 kuřecí řízky
• sůl
• 4 stroužky česneku
• hořčice
• 4 kolečka debrecínky
• 4 proužky slaniny
• vejce
• strouhanka
• a hladká mouka na obalení
Postup přípravy:
- Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí.
- Na každý řízek položíme plátek debrecínky a proužek slaniny.
- Přehneme, upevníme jehlou na závitky - párátky (anebo kraje masíčka přiklepeme paličkou na maso
k sobě).
- Naplněné a uzavřené řízky obalíme v trojobalu.
- Smažíme dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci.
- Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Komentáře k receptu:
♠ Dávám debrecínku + trojúhelníček taveného sýru. Moc dobré!!!
♠ Párátka nejsou vůbec zapotřebí, jestliže tu kapsu pořádně zmáčkneme rukou z obou stran a před
obalováním dáme tak na 5-10minut do lednice. Maso nám krásně ztuhne a výborně se pak obaluje.
Jinak to radši obaluji 2x ale na druhý trojobal už nepoužívám mouku
♠ Dělám s různými obměnami, dnes jsem plnila vysočinou a sýrem – mňamka.
♠ Zkuste se smaženicí z hub, salámem a sýrem - výborné!
♠ Párátka vyndávám po usmažení. Někdy podávám tak, že párátka vyndám, řízek rozkrojím, aby byla
na talíři vidět náplň, zdobím zeleninou atd.
|
♣ Smažený bylinkový řízek na česnekovém oleji
|
Ingredience = počet porcí: 4
• 4 kusy kuřecích prsou nebo 400 g vepřového masa
• 8 stroužků česneku
• 1-2 vejce
• 1 zakysaná smetana
• strouhanka
• olej na smažení
• mléko
• sůl, pepř
• máslo
• bylinky dle chuti (pažitka, petrželka, libeček, rozmarýn apod.)
Postup přípravy:
- Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme.
- Vajíčko rozšleháme se smetanou.
- Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou hmotou obalíme řízky a vložíme do nasekaných bylinek
dle chuti smíchaných se strouhankou.
- Strouhanku řádně přimáčkneme na maso.
- Klidně můžeme celou proceduru ještě jednou opakovat, není nutností.
- Smažíme po obou stranách dozlatova na česnekovém oleji.
- Česnekový olej vytvoříme tak, že necháme rozehřát potřebné množství olejena smažení, a až je olej skoro
rozpálený, vhodíme do něj oloupané stroužky česneku.Česnek necháme osmažit do zlatavé barvy
a pak ho vyndáme.
- Do takto připraveného oleje klademe řízky.
- Po usmažení necháme přebytečný olej odsát do ubrousku.
- Každý ještě horký řízek poklademe tenkým plátkem másla, aby se krásně na řízku rozpustilo a ihned
podáváme s pečivem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.
Komentáře k receptu:
♠ Dal jsem pažitku, petrželku a bazalku, ale připadalo mi, že to koření tam není moc výrazné. Prostě každý
máme jiné chutě.
♠ Bylinky i rozmačkaný česnek jsem přidal hned do vajec se zakys.metanou.
♠ Většinou používám asi hrst všech bylinek.Více aromatických bylinek dávám méně, než třeba pažitky,
petrželky. Libečku 5-6 lístečků, rozmarýny 1 menší větvičku, tymiánu 2 větvičky asi 10cm dlouhé. Někdy
je lepší méně, než více.
♣ Kuřecí řízky smažené v česnekovo-sýrovém těstíčku
Ingredience:
• 4 kuřecí stehenní řízky
• 1 vejce
• 1 dl mléka
• 10 dkg hladké mouky
• 10 dkg strouhaného eidamu
• 4 stroužky prolisovaného česneku
Postup přípravy: - Z uvedených surovin umíchám husté těstíčko, ve kterém pak obaluji osolené špalíčky masa a smažím
dozlatova.
Jsou dobré i studené, třeba k večeři a jen se salátem.
|
Křupavé kuřecí řízečky
|
Ingredience:
• 4 kuřecí prsní řízky • 10 lžic kukuřičné mouky • 5 lžic hladké mouky • 1 lžíce kypřícího prášku • 1 lžíce octa • studená voda • sůl • pepř • česnek • olej
Postup přípravy:
- Maso naklepeme a rozdělíme na menší kousky (asi 3 z jednoho plátku).
- Osolíme, opepříme, posypeme granulovaným česnekem (můžeme samozřejmě použít čerstvý rozetřený)
a necháme odležet. - Smícháme mouky, kypřící prášek, ocet a přidáme tolik vody, aby vzniklo těstíčko husté jako na lívance. - Maso namáčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
Komentáře k receptu:
♠ Proč je tam ocet?
♠ Stručné vysvětlení: Těstíčko obsahuje jako hlavní složky:
- mouku (= polysacharid)
- kypřící prášek (ten obsahuje 2 hlavní složky: hydrogenuhličitan sodný a mouku = polysacharid)
- dále je v těstíčku ocet (=roztok karboxylové kyseliny) a vodu.
Princip reakce: Hlavní pointa je reakce: neutralizační reakce ve vodném prostředí za přítomnosti polysacharidu
Složky reakce: hydrogenuhličitan sodný (kypr.prášek) + karboxy. kys. (ocet) + polysacharid (mouka) ve vodném prostředí Závěr: díky tomu se při neutralizaci kyseliny a hydrogenuhličitanu uvolňuje oxid uhličitý a přebytek kyseliny se
i lehce váže na polysacharid a vodu. Tato směs je díky plynu (ox. uhličitému) oddělována jako tenký film. Tak vzniká KŘUPAVOUČKÉ těstíčko Podobný příklad je i u "Langošů" přidáním octa budou mít táhlejší a křupavější těsto
|
Kuřecí masa