Kuřecí maso smažené s KFC

 

 

♣ Americké KFC kuře (naložené v bílém jogurtu a obalené v ochucené mouce).

 

 

ingredience:

• 4 plátky kuřecích prsíček

• 350-500 ml podmáslí nebo bílého jogurtu

• 150g hladké mouky

• ½ lžičky soli

• ½ lžičky sladké papriky

• 1 lžička steakového koření

• ½ lžičky pepře

• 1 lžička sušeného česneku

• ½ lžičky koření Gyros

• ½ lžičky grilovacího koření

 

Postup přípravy:

• Kuřecí porce ponoříme do podmáslí (nebo do bílého jogurtu s míchaného s vodou).

• Necháme uležet 2-3 hodiny a několikrát obrátíme.

• Smícháme mouku s ostatními přísadami a okapané kousky masa obalíme v ochucené mouce.

(Maso nesolíme!!! Ochucená mouka je dostatečně slaná ).

• Řízky smažíme na oleji.

• Podáváme s bramborovou kaší nebo podle vlastní fantazie.

 

Komentáře k receptu:

 

- Je to fakt moc dobré.Křehké,křupavé,výtečné.

- Je to rychlé,na talíři s oblohou vypadá hezky a chuť senzační.

- Do mouky jsem kromě koření nadrtila kukuřičné lupínky a bylo to vynikající.

- Úplně nejlepší je smíchat mouku s rozdrcenými Corn Flekes – lepší než v KFC!!!

 

♣ KFC kuřátko jinak (obalené ve vajíčku a v ochucené strouhance)

 

Ingredience na KFC obal: (množství na 8 až 10 kuřecích řízků)

 

• 300 g strouhanky,

• 1 lžička soli,

• 1 lžička pepře,

• 2 lžičky sladké papriky

• 2 polév.lžíce sezamov. semínka

• 1 lžička sušeného česneku

• 1 lžička grilovacího koření

• ½ lžičky chilli

• ½ lžičky koření Gyros

• ½ lžičky sušené bazalky

 

Postup přípravy:

• Kuřecí spodní stehýnka, nebo kuřecí prsíčka obalíme ve vajíčku, v ochucené strouhance, znova ve vajíčku

a strouhance.

• Vložíme do rozpáleného oleje a smažíme na mírném plameni cca 25 minut. • Je to výborná pochoutka

 

Nejúžasnější jogurtové řízky

 

(naložené v bílém ochuceném jogurtu a obalené ve strouhance).

 

Ingredience:

• 8 prsních kuřecích řízků

• 1 velký hustý bílý jogurt

• 2 celá vejce

• 4 stroužky česneku

• sůl, pepř, další koření dle chuti

 

Postup přípravy:

- Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády.

- Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a já přidala pálivé grilovací koření.

- Pak maso přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici.

- Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme.

☺ Řízky jsou hodně křehké, chuť úžasná, kdo zažil, nechce jinak.

Připravila jsem takto i řízky z vepřové kýty, kterou pro její "suchost" nepoužívám téměř vůbec.

Ty byly po "jogurtové" úpravě šťavnaté, výborné.

 

Řízky zase jinak

 

 

Ingredience:

p přípravy:

- Kuřecí prsa naplocho rozřízneme.

- Z obou stran posolíme, potřeme hořčicí a necháme chvíli uležet. - V misce smícháme strouhanku, mouku, mandle, semínka a kari.

- V této směsi každý řízek obalíme a na rozpáleném oleji usmažíme dozlatova. - Podáváme s libovolně upravenými bramborami a zeleninovým salátem.

 

 

Ingredience:

• 8-12 spodních stehenních stehýnek • mléko • hladká mouka • mleté chilli nebo kořenící směs s červenou paprikou • 2 vejce • pepř • sůl

 

Postup přípravy:

- Mléko nalijeme kastrolu, osolíme (asi tolik, jako bychom solili maso) a opepříme.

- Do osoleného a opepřeného mléka vložíme kuřecí stehýnka (měla by být potopená) a uložíme přes noc

do lednice. - Druhý den uvedeme obsah kastrolu k varu a na mírné teplotě vaříme 15-20 minut.

- Mezitím dáme vejce do misky a rozšleháme je vidličkou.

- Do mikrotenového sáčku nasypeme hladkou mouku, kterou osolíme a ochutíme chilli nebo kořenící

směsí - nebo obojím (2-3 lžíce). Množství koření si namícháme podle svých zvyklostí a uvážení,

doporučuji půl lžičky "chilli" a asi 2 a půl lžíce kořenící směsi. Přidání chilli se odvíjí od stupně pálivosti

použité kořenící směsi. ;-) - Povařené maso vyjmeme, osušíme a protřepeme v sáčku s moučnou směsí, následně obalíme ve vajíčku

a nakonec opět protřepeme v ochucené mouce. - Necháme 15 minut zaschnout a smažíme v dostatečně vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.

Poznámka:

- Díky odležení a povaření v mléce je maso báječně měkoučké a šťavnaté. - Do mouky si každý může namíchat koření dle vlastní chuti - granulovaný česnek, muškátový oříšek,

pomletou sušenou cibuli, sušenou zeleninu nebo sušené bylinky apod.

 

 

 

♣ Smažené kuřecí kousky ala McDonald

 

(podávané s meruňkovou omáčkou (jak u Macdonaldu)

 

Ingredience:

Maso:

• kuřecí prsíčka

• sůl

• hladká mouka

• kukuřičné lupínky

• vejce

• olej

 

Omáčka:

• sladký kečup

• meruňková marmeláda

• kari

• sůl

• ocet

 

Postup přípravy:

- Maso naklepeme, osolíme a nakrájíme na malinké řízečky.

- Obalíme v mouce, vejci a najemno rozdrcených kukuřičných lupíncích.

- Usmažíme na oleji.

- Omáčku připravíme tak, že rozmixujeme kečup a dobrou meruňkovou marmeládu asi v poměru 1:1.

- Přidáme jemné kari a mírně dochutíme solí a octem

 

Komentáře k receptu:

♠ Omáčka byla přesně jako u "mekáče" - hlavně druhý den, když se odležela. Konečně vím, jak ji udělat.

 

♠ Není meruňková marmeláda jako marmeláda. Mě se nejvíc osvědčila Sympathica - meruňková

pomazánka k dostání v Lídlu.

 

☺ OBMĚNA

z polohrubé mouky

lžičky prášku do pečiva

lžičky mleté papriky vytvořím těstíčko

• vejce

• a mléka

 

- V těstíčku potom namáčím kousky masa, které pak obalím v nadrcených lupíncích.

- Těstíčko nabyde a po usmažení krásně křupe.

- Rodina je vždy nadšena! Příště je vylepším tou omáčkou.

 

Kuřecí řízek s hořčicí

 

Ingredience:

• 400 g kuřecích prsou

• šťáva z 1 citronu

• 1 lžíce olivového oleje

• klasická plnotučná hořčice

• strouhanka na obalení

• sůl

• olej na smažení

 

Postup přípravy:

- Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme.

- V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat

minimálně 1 hodinu.

- Pak plátky vyjmeme, z obou stran je pomažeme hořčicí a obalíme ve strouhance. Osmažíme dozlatova. Příloha: bramborová kaše, zelenina

 

Komentáře k receptu:

Řízky obaluji jen ve strouhance. Maso díky citrónové šťávě je krásně křehoučké. Recept mam z italské kuchařky.

 

Plněné kuřecí řízky

 

Ingredience:

• 4 kuřecí řízky

• sůl

• 4 stroužky česneku

• hořčice

• 4 kolečka debrecínky

• 4 proužky slaniny

• vejce

• strouhanka

• a hladká mouka na obalení

 

Postup přípravy:

- Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí.

- Na každý řízek položíme plátek debrecínky a proužek slaniny.

- Přehneme, upevníme jehlou na závitky - párátky (anebo kraje masíčka přiklepeme paličkou na maso

k sobě).

- Naplněné a uzavřené řízky obalíme v trojobalu.

- Smažíme dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci.

- Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

 

Komentáře k receptu:

♠ Dávám debrecínku + trojúhelníček taveného sýru. Moc dobré!!!

 

♠ Párátka nejsou vůbec zapotřebí, jestliže tu kapsu pořádně zmáčkneme rukou z obou stran a před

obalováním dáme tak na 5-10minut do lednice. Maso nám krásně ztuhne a výborně se pak obaluje.

Jinak to radši obaluji 2x ale na druhý trojobal už nepoužívám mouku

 

♠ Dělám s různými obměnami, dnes jsem plnila vysočinou a sýrem – mňamka.

 

♠ Zkuste se smaženicí z hub, salámem a sýrem - výborné!

 

♠ Párátka vyndávám po usmažení. Někdy podávám tak, že párátka vyndám, řízek rozkrojím, aby byla

na talíři vidět náplň, zdobím zeleninou atd.

 

 

♣ Smažený bylinkový řízek na česnekovém oleji

 

 

Ingredience = počet porcí: 4

• 4 kusy kuřecích prsou nebo 400 g vepřového masa

• 8 stroužků česneku

• 1-2 vejce

• 1 zakysaná smetana

• strouhanka

• olej na smažení

• mléko

• sůl, pepř

• máslo

• bylinky dle chuti (pažitka, petrželka, libeček, rozmarýn apod.)

 

Postup přípravy:

- Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme.

- Vajíčko rozšleháme se smetanou.

- Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou hmotou obalíme řízky a vložíme do nasekaných bylinek

dle chuti smíchaných se strouhankou.

- Strouhanku řádně přimáčkneme na maso.

- Klidně můžeme celou proceduru ještě jednou opakovat, není nutností.

- Smažíme po obou stranách dozlatova na česnekovém oleji.

- Česnekový olej vytvoříme tak, že necháme rozehřát potřebné množství olejena smažení, a až je olej skoro

rozpálený, vhodíme do něj oloupané stroužky česneku.Česnek necháme osmažit do zlatavé barvy

a pak ho vyndáme.

- Do takto připraveného oleje klademe řízky.

- Po usmažení necháme přebytečný olej odsát do ubrousku.

- Každý ještě horký řízek poklademe tenkým plátkem másla, aby se krásně na řízku rozpustilo a ihned

podáváme s pečivem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.

 

Komentáře k receptu:

♠ Dal jsem pažitku, petrželku a bazalku, ale připadalo mi, že to koření tam není moc výrazné. Prostě každý

máme jiné chutě.

♠ Bylinky i rozmačkaný česnek jsem přidal hned do vajec se zakys.metanou.

♠ Většinou používám asi hrst všech bylinek.Více aromatických bylinek dávám méně, než třeba pažitky,

petrželky. Libečku 5-6 lístečků, rozmarýny 1 menší větvičku, tymiánu 2 větvičky asi 10cm dlouhé. Někdy

je lepší méně, než více.

 

Kuřecí řízky smažené v česnekovo-sýrovém těstíčku

 

Ingredience:

• 4 kuřecí stehenní řízky

• 1 vejce

• 1 dl mléka

• 10 dkg hladké mouky

• 10 dkg strouhaného eidamu

• 4 stroužky prolisovaného česneku

 

Postup přípravy: - Z uvedených surovin umíchám husté těstíčko, ve kterém pak obaluji osolené špalíčky masa a smažím

dozlatova.

Jsou dobré i studené, třeba k večeři a jen se salátem.

 

 

Křupavé kuřecí řízečky

 

 

Ingredience:

• 4 kuřecí prsní řízky • 10 lžic kukuřičné mouky • 5 lžic hladké mouky • 1 lžíce kypřícího prášku • 1 lžíce octa • studená voda • sůl • pepř • česnek • olej

 

Postup přípravy:

- Maso naklepeme a rozdělíme na menší kousky (asi 3 z jednoho plátku).

- Osolíme, opepříme, posypeme granulovaným česnekem (můžeme samozřejmě použít čerstvý rozetřený)

a necháme odležet. - Smícháme mouky, kypřící prášek, ocet a přidáme tolik vody, aby vzniklo těstíčko husté jako na lívance. - Maso namáčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

 

Komentáře k receptu:

♠ Proč je tam ocet?

♠ Stručné vysvětlení: Těstíčko obsahuje jako hlavní složky:

- mouku (= polysacharid)

- kypřící prášek (ten obsahuje 2 hlavní složky: hydrogenuhličitan sodný a mouku = polysacharid)

- dále je v těstíčku ocet (=roztok karboxylové kyseliny) a vodu.

Princip reakce: Hlavní pointa je reakce: neutralizační reakce ve vodném prostředí za přítomnosti polysacharidu

Složky reakce: hydrogenuhličitan sodný (kypr.prášek) + karboxy. kys. (ocet) + polysacharid (mouka) ve vodném prostředí Závěr: díky tomu se při neutralizaci kyseliny a hydrogenuhličitanu uvolňuje oxid uhličitý a přebytek kyseliny se

i lehce váže na polysacharid a vodu. Tato směs je díky plynu (ox. uhličitému) oddělována jako tenký film. Tak vzniká KŘUPAVOUČKÉ těstíčko Podobný příklad je i u "Langošů" přidáním octa budou mít táhlejší a křupavější těsto

 

 

 

 

 

Kuřecí masa