Italská kuchyně
Focaccia s olivami, sušenými rajčaty a tymiánem
PRO 4 OSOBY (4 PLACKY)
Potřebujete:
1 kg hladké mouky
8 lžic panenského olivového oleje
60 g kvasnic
400-500 ml vlažné vody nebo mléka
špetka cukru
sůl
2 hrsti černých oliv, rozpůlených
pár snítek čerstvého tymiánu
50 g sušených rajčat, nakrájených na kousky
trochu oleje na potření plechu a zakápnutí placek
1. Z větší části vlažné vody nebo mléka, špetky cukru a rozdrobených kvasnic uděláme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Do proseté mouky vlijeme vykynuté droždí,
olej a sůl a podle potřeby dolijeme zbylé mléko. Na vále propracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce, a utvoříme z něj bochánek, který uhladíme mokrýma rukama, přendáme do mísy, přikryjeme vlhkou čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu.
2. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu ho rychle propracujeme, rozdělíme na 4 stejné díly, vytvarujeme vyšší placky a necháme ještě chvíli nakynout.
3. Do placek uděláme prstem několik důlků a zatlačíme do nich olivy, kousky sušených rajčat a malé snítky tymiánu. Placky přendáme na olejem potřený plech. Zakapeme je zbytkem oleje a pečeme v dobře předehřáté troubě při 200 stupních asi 20-25 minut dozlatova. Nejlépe chutnají ještě teplé, ihned po upečení.
3 X ITÁLIE |
Tiramisu
PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
2 žloutky
2 lžíce cukru krupice
50 ml dezertního vína, nejlépe marsala
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
200 g cukrářských piškotů
150 ml silné kávy
50 ml likéru amareto
4 lžičky kakaa holandského typu
1. Ve vodní lázni (nebo v míse, kterou postavíme nad hrnec s vroucí vodou) ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny, přilijeme dezertní víno a prošleháme. Nádobu s pěnou odstavíme a necháme vystydnout.
2. Rozmícháme mascarpone a zlehka do něj vmícháme ušlehanou smetanu a vychladlou žloutkovou pěnu, až vznikne hladký krém.
3. Na dno sklenic rozložíme polovinu piškotů, které jsme předem namočili do silné kávy s likérem. Na piškoty naneseme polovinu krému a položíme na něj zbylé piškoty navlhčené zbylou kávou. Navrch uhladíme zbytek krému a dáme chladit do ledničky nejlépe přes noc, nejméně na 2 hodiny. Před podáváním tiramisu posypeme kakaem.
TIP |
Zeleninová polévka minestrone
PRO 4 - 6 OSOB
Potřebujete:
50 g slaniny (prorostlé)
1 lžíce olivového oleje
1 cibule krájená na drobno
2 stroužky česneku nasekaného
2 brambory oloupané a nakrájené na kostičky
1 mrkev nakrájená na kostičky
2-3 řapíky celeru nakrájeného na kousky
2-3 větší rajčata spařená, oloupaná a nakrájená
150 g cuket, tykviček, paprik, pórku, fazolek
či jiné čerstvé sezonní zeleniny
1 l masového vývaru (může být i z kostky)
sůl a mletý pepř
snítky čerstvé šalvěje a rozmarýnu, posekané
150 g konzervovaných slitých fazolí
100-150 g krátkých těstovin
(nalámaných špaget, motýlků apod.)
svazek zelené petrželky
70 g parmezánu
1. Všechny druhy zeleniny omyjeme, popřípadě oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. V hrnci osmahneme na oleji drobně nakrájenou slaninu, necháme na ní zesklovatět cibuli a česnek, přisypeme kostičky brambor a opečeme.
2. Přidáme všechnu pokrájenou zeleninu a necháme za občasného promíchání krátce osmahnout. Zalijeme vývarem, osolíme a ochutíme pepřem a bylinkami a vaříme, dokud zelenina není téměř měkká. Potom přidáme slité fazole a zvlášť v osolené vodě uvařené těstoviny al dente.
3. Polévku necháme přejít varem, stáhneme s ohně, případně dochutíme a podáváme posypanou usekanou čerstvou petrželkou a hoblinkami nebo strouhaným parmezánem.
TIP |
Špagety se zelenými fazolkami, slaninou a rajčaty
PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
400-500 g špaget
sůl
400 g zelených fazolek
2 lžíce olivového oleje
150 g slaniny nebo parmské šunky
2 stroužky drceného česneku
2 velká rajčata nakrájená na plátky
mletý pepř
hrst lístků čerstvé bazalky
50 g strouhaného parmezánu
1. Podle návodu na obalu uvaříme špagety al dente. Fazolky očistíme, zbavíme vláken, rozkrojíme na polovinu a v mírně osolené vodě je uvaříme do měkka, ale křupava. Stačí jen pár minut, samozřejmě podle stáří a kvality fazolek. Hotové fazolky potom slijeme.
2. Mezitím v hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej a opečeme na něm nakrájené plátky slaniny. Když je pěkně křupavá a opečená, přendáme ji stranou a na vypečeném tuku osmahneme česnek, přidáme plátky rajčat a osmahneme je krátce z obou stran, trvá to přibližně 5 minut. Stáhneme s ohně, podle chuti osolíme a přidáme uvařené fazolky.
3. Směs s fazolkami vmícháme do uvařených scezených těstovin, přidáme opečenou slaninu, ochutíme mletým pepřem a bazalkou a podáváme posypané strouhaným parmezánem.
Hořkosladký tip nejen pro řidiče |
Zapečené lasagne se špenátem
PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
300 g lasagní (asi 16 plátků)
2 lžíce olivového oleje
3-4 stroužky drceného česneku
1 cibule nakrájená najemno
250 ml smetany na šlehání
800 g špenátu (zmrazeného hrubě sekaného
nebo čerstvého)
špetka strouhaného muškátového oříšku
sůl a mletý pepř
1 lžička sušeného oregana
100 g hrubě strouhaného tvrdého sýra
(gouda, čedar, ementál)
100 g bílého jogurtu
50 g strouhaného parmezánu
30 g rozpuštěného másla
200 g mozzarelly nakrájené na plátky
1. Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Na oleji zpěníme česnek a cibuli, zalijeme smetanou, uvedeme do varu a na mírném plameni vaříme, až smetana zhoustne.
2. Připravíme si špenát a vmícháme ho do smetany. Použijeme-li čerstvý špenát, nejdříve ho omyjeme a spaříme vařící vodou. Necháme okapat a nahrubo nasekáme. Mražený špenát nerozmrazujeme, ale rozpouštíme ve smetaně na sporáku. Podusíme, osolíme a okořeníme.
3. Nakonec vmícháme strouhaný sýr a jogurt a odstavíme. Zapékací misku vymažeme olejem. Na dno dáme vrstvu uvařených a scezených lasagní, překryjeme třetinou špenátové náplně, posypeme trochou strouhaného parmezánu a střídavě vrstvíme až do vyčerpání všech ingrediencí.
4. Poslední vrstvu budou tvořit lasagne, které pokapeme trochou rozpuštěného másla a poklademe plátky mozzarelly. Pečeme v předehřáté troubě při 180-200 stupních asi 30-40 minut, až se na povrchu udělá zlatá kůrčička. Po upečení krájíme na porce a podáváme.
TIP |