Kynutá těsta
Výborné KOBLÍŽKY z trouby
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 kg hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 1 žloutek, 40 g cukru krupice, 50 g másla, špětka soli,
1 vanilkový cukr a 1 kostka droždí (kvásek)
na potření: kousek másla a lžička rumu
POSTUP PŘÍPRAVY
Z uvedených surovin vypracujeme těsto ručně nebo v domácí pekárně. Těsto necháme 1/2 hoďky vykynout, potom si těsto rozdělíme na části a rozválíme si plát ze kterého vykrajujeme kolečka pomocí sklenice. Na polovinu koleček klademe povidla nebo marmeládu a druhým kolečkem přikryjeme. Kraje pořádně prstama stlačíme.
Naskládáme na plech vyložený buď pečícím papírem nebo vymazaný, pře vložením do trouby necháme ještě 20 minut vykynout a pak pečeme při 170 C cca 13 minutek.
Ihned po vytažení z trouby potíráme rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujeme.
-
MAZANEC NEBO VÁNOČKA
Ingredience
2 kg polohrubé mouky
400 g cukru krupice
400 g másla
20 g soli
2 lžičky citrónové (nebo pomerančové) kůry
4 žloutky
2 vejce
3 kostky droždí
asi 1 litr mléka
100 g rozinek
asi 1 lžičku koření (badyán, koření do perníku apod.)
100 g oloupaných mandlí
Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, žloutky, vejce, kvásek (droždí, vlažné mléko, trocha cukru), část vlažného mléka, rozpuštěné vlažné máslo a spařené rozinky.
Zaděláme těsto, mléko přidáváme postupně – množství záleží na velikosti vajec a vlhkosti rozinek. Těsto nesmí být řídké, aby se vánočka při pečení nerozjela.
Necháme asi hodinu kynout a pak rozdělíme na 6 dílů.
Každý díl na vánočku dělíme ještě na 9 dílů
(spodek pleteme ze 4 pramenů, prostředek ze 3 a copánek ze 2 navrch).
Upleteme postupně vánočky, potřeme vejcem a posypeme krájenými mandlemi.
Na vrchní copánek zapíchneme špejle. Po vykynutí dáme péct na 30–40 minut.
Na mazance vytvoříme z každého dílu bochánek, který na středu prořízneme do kříže, potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Do středu dáme špejli.
Necháme vykynout. Mazance pečeme 2 na plechu, každý na samostatném kuse pečicího papíru, aby se daly otáčet. Ze stejného těsta můžeme vytvořit i jidáše nebo beránka.
VELIKONOČNÍ MAZANEC
Ingredience:2 balíčky sušeného droždí
1 kg hladké nebo polohrubé mouky
1/4 kg změkklého másla
asi 1/4 l vlažného mléka
asi 1/4 l bílého vína
šťáva a kůra z 1 citronu a 1 pomeranče
200 g cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce na pomazání
rozinky namočené v rumu
Postup:
Všechny ingredience smícháme a uhněteme těsto. Hněteme tak dlouho, až bude těsto hladké
a nebude se lepit. Necháme asi 1–1,5 hodiny vykynout.
Poté uděláme bochánek, nebo více malých bochánků, potřeme rozšlehaným vejcem,
uprostřed nařízneme křížek a pečeme v horkovzdušné troubě při 170°C asi 35–45 minut.
Kdo chce mazanec nazdobit malovaným vajíčkem, dá doprostřed mazance malou brambůrku zabalenou ve fólii. Po upečení vyměníme brambůrku za vajíčko.
Tip: Je možné, že se mléko a víno všechno nespotřebuje, nebo budete potřebovat o trochu více. Záleží to na mouce. Těsto by mělo být vláčné, ne tuhé, asi tak jako na štrůdl.
VELIKONOČNÍ MAZANEC II.
Ingredience:
1 kg polohrubé mouky,
250 g rostlinného tuku,
250 g cukru,
5 žloutků,
60 g droždí,
100 g rozinek,
100 g loupaných mandlí,
citrónová kůra,
anýz,
muškátový květ,
mléko a sůl.
Postup:
Tuk rozdrobíme do přesáté mouky, přidáme žloutky, sůl, cukr, koření a v mléce vykynutý kvásek. Vypracujeme tužší těsto, do kterého vmícháme rozinky a na nudličky nakrájené mandle.
Bochánek pomažeme rozšlehaným vejcem, uprostřed jej křížem nakrojíme asi 2 cm hluboko
a zvolna pečeme v předehřáté troubě přibližně 45 minut.
Těsto je na 2 mazance
VELIKONOČNÍ MAZANEC SPLÉTANÝ
Ingredience na 2 mazance:
500 g polohrubé mouky,
120 g másla,
120 g moučkového cukru,
125 ml mléka,
2-3 žloutky,
kostka droždí,
sůl,
citrónová kůra,
50 g rozinek,
50 g kandovaného ovoce,
50 g loupaných mandlí,
špetka muškátového květu,
vejce na potření,
50 g mandlových kostiček a moučkový cukr s vanilkou na posypání.
Postup:
Necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, promícháme ji se solí, cukrem, muškátovým květem a citrónovou kůrou, doprostřed uděláme důlek, vložíme do něj žloutky, přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a postupně přimícháváme vlažné mléko.
Vypracujeme tuhé těsto a necháme je vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a vpracujeme do něj rozinky, nakrájené kandované ovoce
a nasekané mandle. Těsto pak rozdělíme na čtyři díly.
Ze dvou utvoříme bochánky a další dva rozdělíme ještě na poloviny, vyválíme válečky
a po dvou je spleteme do copu.
Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a nahoru položíme věnec ze spleteného těsta. Mazance přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, necháme ještě chvíli kynout,
pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými kostičkami.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena, zpočátku rychleji, později žár zmírníme
na 150°C.
Před dopečením přikryjeme mazance alobalem nebo papírem na pečení,
aby nebyl povrch příliš tmavý. Upečené mazance sypeme moučkovým cukrem s vanilkou.
HRNÍČKOVÝ MAZANEC
Ingredience:3 hrnky polohrubé mouky,
1 lžička hladké mouky,
5 lžic cukru krupice,
1/3 kostky másla,
necelá kostka droždí,
neplný hrnek mléka,
2-3 žloutky,
sůl,
vanilkový cukr,
citrónová kůra,
rozinky,
vejce na potření,
mandle na ozdobu
Postup:
Recept je z hrníčkové kuchařky, ale upravila jsem ho pro domácí pekárnu.
Namočím rozinky. Do mísy dáme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru, promícháme a posypu lžičkou hladké mouky. Rozehřejeme máslo, smícháme mouku se zbylým cukrem i vanilkovým, solí a citronovou kůrou, žloutky, rozinky a zbytek mléka.
Po vykynutí uděláme 2 bochánky a na plechu pod ubrouskem necháme ještě kynout
(asi 45 min). Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péct.
Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C 15 min., poté snížíme na 150 °C a dopékáme 30 minut.
Bochánky nejsou moc sladké ani hutné, ale dobře se krájí a mažou máslem a marmeládou.
PUNTIKATÁ VAJÍČKA
Těsto:
½ citrónu
1 vejce
125 g cukru moučka
150 g másla
250 g hladké mouky
Na ozdobu
1 špetka barvivo potravinářské žluté
1 špetka barvivo potravinářské červené
125 g cukru moučka
3 lžíce mléka
Postup:
Mouku nasypte na pracovní desku, přidejte cukr a citrónovou kůru z půlky citronu.
Do středu rozbijte vejce a po stranách nakrájejte máslo.
Pomocí nože promíchávejte a sekejte, dokud nevznikne hrudkovitá směs.
Potom směs velmi rychle rukama vypracujte v hladké těsto.
Zabalte těsto do fólie a na hodinu uložte do lednice.
Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném vále na čtyřmilimetrovou placku.
Formičkou ve tvaru vejce (nebo pomocí papírové šablony a nože) vykrajujte vajíčka.
Vykrojené tvary poskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
V troubě vyhřáté na 180 °Celsia pečte asi deset minut.
Upečená vajíčka sundejte z plechu a dejte vystydnout.
Moučkový cukr utřete s mlékem.
Takto připravenou polevu naneste na vychladlé cukroví.
Potravinářskými barvami na vajíčka nakreslete různobarevné tečky a nechte ztuhnout.
VELIKONOČNÍ VAJÍČKA
Ingredience
6 vajec
160 g krupicového cukru
180 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
hladká mouka na poprášení
150 g másla
100 g moučkového cukru
50 ml vaječného likéru
100 g kandovaného ovoce
12 půlek kompotovaných meruněk
100 g bílé tukové polevy
Postup:
Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny. Mouku smícháme s kakaem, prosejeme ji na vaječnou pěnu a dobře zapracujeme.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
Upečený korpus lehce poprášíme moukou, překlopíme ho na druhý pečicí papír a necháme vychladnout.
Máslo rozkrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě.
Přidáme cukr, vaječný likér a vyšleháme dohladka.
Kandované ovoce nasekáme nadrobno a vmícháme je do krému.
Z vychladlého korpusu opatrně odtrhneme papír, na kterém se pekl, a povrch plátu potřeme krémem. Pomocí spodního papíru stočíme do rolády, kterou mírně zmáčkneme do oválného tvaru. Necháme ztuhnout v chladničce.
Meruňky dáme okapat. Polevu rozehřejeme.
Roládu nakrájíme na plátky silné asi 2 cm a z jedné strany je polijeme polevou.
Počkáme, až trochu ztuhne a pak do středu položíme půlku meruňky.
Necháme zcela ztuhnout a podáváme.
VELIKONOČNÍ JIDÁŠKY
Ingredience:
150 ml mléka
40 g droždí
100 g krupicového cukru
300 g hladké mouky
100 g másla
2 žloutky
2 vejce
150 g hrubé mouky
špetka soli
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
1 lžíce rozinek
1 vejce na potření
Postup:
Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, 2 lžíce hladké mouky
a vše rozmícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
Změklé máslo se zbylým cukrem, žloutky a vejci utřeme v míse do pěny.
Přidáme vykynutý kvásek, zbylé mléko, prosetou hladkou i hrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr a citrónovou kůru.
Ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Pak těsto znovu prohněteme a necháme ještě 20 minut na teplém místě kynout.
Těsto nakrájíme na kousky a rozválíme je na dlouhé tenké válečky, které stáčíme podle vlastní fantazie.
Dozdobíme je rozinkami, rozložíme na plech a necháme 15 minut na teplém místě kynout. Vejce rozšleháme a jidášky jím potřeme.
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
Po upečení necháme na kovové mřížce vychladnout. Hotové jidáše můžeme potírat medem.
JIDÁŠE JINAK
Ingredience:
200 ml mléka
100 g moučkového cukru
30 g droždí
300 g hladké mouky
100 g tuku (máslo nebo Hera)
2 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
sůl
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
1 vejce na potření
1 sáček skořicového cukru
50 g rozinek
50 g nasekaných vlašských ořechů
tuk na plech
Postup:
Z části vlažného mléka, lžičky cukru, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Tuk se zbylým cukrem a žloutky utřeme do pěny.
Přidáme vzešlý kvásek, zbylou mouku i mléko, vanilkový cukr, špetku soli, citrónovou kůru
a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Těsto znovu prohněteme a necháme dalších 20 minut na teplém místě kynout.
Pak těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm. Vejce rozšleháme a těsto jím potřeme.
Posypeme ho skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy.
Stočíme do rolády, rozkrájíme na plátky silné asi 3 cm a rozložíme na vymaštěný plech. Necháme je ještě 15 minut kynout. Pak jidášky potřeme zbylým rozšlehaným vejcem.
Pečeme je v předehřáté troubě při 200 °C asi 18 minut.
Po upečení je necháme na kovové mřížce vychladnout.
KYNUTÝ VELIKONOČNÍ VĚNEC S TVAROHOVOU NÁPLNÍ
Ingredience:
30 g droždí
20 ml mléka
100 g moučkového cukru
400 g hladké mouky
2 vejce
špetka soli
špetka strouhaného muškátového oříšku
100 g másla
1 vejce na potření
400 g měkkého tvarohu
2 vejce
100 g krupicového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
1 vejce na potření
20 g nahrubo nasekaných mandlí
Postup:
Droždí rozdrobíme do misky a rozmícháme je se 3 lžícemi vlažného mléka a lžičkou cukru. Kvásek necháme na teplém místě vykynout. Do zadělávací mísy prosejeme mouku,
přidáme vykynutý kvásek, vejce, zbylý cukr i mléko.
Ochutíme špetkou soli a muškátovým oříškem. Těsto částečně propracujeme a vmícháme rozpuštěné máslo. Pak je znovu důkladně prohněteme, až vznikne hladké vláčné těsto. Necháme je na teplém místě asi hodinu kynout a během této doby ještě nejméně dvakrát propracujeme.
Mezitím připravíme náplň.
Tvaroh dáme do mísy, přidáme vejce, krupicový i vanilkový cukr a vše utřeme do hladkého krému. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník.
Rozkrojíme ho po délce na dva stejné pruhy, které potřeme tvarohovou náplní.
Těsto přes ni přehneme, okraje k sobě dobře přitiskneme a rozválíme na pramen.
Oba prameny stočíme přes sebe a na plechu vyloženém pečicím papírem z nich vytvoříme věnec. Vejce rozkvedláme, věnec jím potřeme a posypeme nasekanými mandlemi.
Pečeme ve vyhřáté troubě nejdříve 15 minut při 180 °C, pak teplotu snížíme na 160 °C
a dopékáme asi 30 minut.
Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
Střed věnce vyplníme barevnými vejci.
VELIKONOČNÍ VEJCE
Ingredience
4 velká vejce
2 KL dijónské hořcice
½ KL soli
pepř
tabasco podle chuti
1-2 PL jogurtu
petržel
malá rajčata
malé kyselé okurky
Postup
Vejce uvařte natvrdo. Ze začátku vejce ve vodě rolujte, aby žloutek po uvaření ležel uprostřed vejce. Uvařená vejce vychlaďte, oloupejte je a rozřízněte podélně na poloviny.
Žloutky opatrně vyjměte z polovin vajec a rozetřete je s hořčicí,solí, pepřem, tabascem
a jogurtem. Touto hmotou naplňte poloviny bílků, buď pomocí sáčku nebo lžící.
Ozdobte petrželí a podávejte s malými okurkami, rajčaty a chlebem.
Tip: Místo sáčku na zdobení použijte obyčejný plastikový sáček.
Naplňte jej žloutkovou hmotou, ustřihněte jeden dolní roh, aby vznikl patřičně velký otvor
a nastříkejte hmotu do bílku.
VELIKONOČNÍ KUŘÁTKA
Ingredience:
balíček dětských piškotů, čokoládovou polevu
kandované ovoce (nebo želé bonbony) na ozdobení
na náplň
2 lžíce másla, 3 lžíce moučkového cukru, citrónovou šťávu
Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a po troškách přikapáváme citrónovou šťávu. Krémem slepujeme vždy dva piškoty.
Varianta:
Hotová kuřátka máčíme v polevě, do které vtiskneme červený hřebínek a žlutý zobáček.
Ty předtím vyřízneme z kandovaného ovoce. Oči naznačíme bílou polevou, cukrovými korálky apod.
Čokoládovou polevou označíme oči, z kandovaného ovoce vykrojíme zobáček a hřebínek a přiložíme ke slepeným piškotům.
Hotová tělíčka kuřátek klademe na další piškot potřený krémem. Pro jistotu můžeme ještě kuřátko ke spodnímu piškotu připevnit párátkem.
POMERANČOVÝ BERÁNEK
Ingredience:
3 vejce, 1 vanilka, 12 dkg krystalu, 1 dl vlažné vody, 20 dkg výběrové mouky
šťáva i kůra z poloviny pomeranče, 1 pudink se smetanovou příchutí
větší půlka prášku do pečiva, 1 dl oleje a 2 lžíce rozpuštěné hery
Postup:
Ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny, přidáme olej a heru, opatrně přikapáváme polovinu šťávy z pomeranče, potom přidáme kůru a vodu. Do mouky zamícháme pudink
a prášek do pečiva. Vmícháme do těsta, zlehka promícháme a vlijeme do vymaštěného
a vysypaného beránka střední velikosti.
Pečeme pomalu v elektrické troubě vyhřáté na 150 °C. Opatrně vyklopíme.
Pokapeme druhou polovinou šťávy (musíme pečlivě pokapat každé místečko).
Nakonec studeného beránka polijeme čokoládou na vaření.
(Dáme asi 15 dkg čokolády a 12,5 dkg hery).
Vložíme do celofánu a jíme tak za 2-3 dny.
Beránek je celý voňavý pomerančem a krásně vláčný.
LEDOVÝ BERÁNEK
Ingredience:
140 g polohrubé mouky,
50 g hladké mouky,
130 g práškového cukru,
80 g mletých oříšků,
60 g tuku,
1 vejce,
1 žloutek,
1,5 dl mléka,
1/2 balíčku prášku do pečiva.
*Poleva:
* 300 g práškového cukru,
2 PL horkého mléka.
Postup:
Mléko, vejce, tuk a žloutek rozmixujeme, vlijeme do proseté mouky promíchané s práškovým cukrem, práškem do pečiva a mletými oříšky a vše promícháme.
Vlijeme do vymazané a moukou vysypané beránkové formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Vychladlého beránka potřeme bílou polevou připravenou utřením prosetého práškového cukru s horkým mlékem.
Místo očí mu vpíchneme hřebíčky, do čumáčku dáme snítku asparagu a kolem krku uvážeme mašli.
MAJONÉZOVÝ BERÁNEK
Ingredience:
1 sklenka majonézy,
1 sklenka od majonézy cukru krystal,
2 sklenky polohrubé mouky,
1 sklenka mléka,
1 vanilkový cukr,
1 kypřící prášek do pečiva
Postup:
Skleničku majonézy (280 ml) vyklopíme do mísy.
V prázdné skleničce odměříme 1 skleničku mléka, 1 cukru, 2 skleničky polohrubé mouky, kypřící prášek a vše nasypeme do mísy k majonéze.
Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy na beránka.
V rozehřáté troubě pečeme 40 min. při 170 C.
BERÁNEK TVAROHOVÝ
Ingredience:
190 g másla či rostlinného tuku (*3/4 kostky*)
230 g moučkového cukru (*1 1/4 hrnečku*)
3 vejce
250 g měkkého tvarohu (*1 kostka*)
6 PL mléka
300 g polohrubé mouky (*2 hrnečky*)
1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva z
tužený tuk na vymazání formy hrubá mouka (*nebo strouhaný kokos*) na vysypání formy moučkový cukr na posypání
*Jiná verze:*
250 g margarinu
250 g krupicového cukru
250 g netučného tvarohu
250 g polohrubé mouky
3 vejce
1/2 prášku do pečiva
strouhaná citrónová kůra
50 g jader vlašských ořechů
Postup:
Formu na beránka dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhaným kokosem.
Změklý tuk dáme do misky a s moučkovým cukrem utřeme do pěny. Potom postupně přidáváme jeden žloutek za druhým a stále třeme. Do napěněného základu vmícháme měkký tvaroh a vlažné mléko. Do středně hustého těsta nakonec přidáme prosetou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva spolu s pevně ušlehaným sněhem z bílků, zlehka promícháme.
Těsto rozetřeme do připravené formy, stěrkou nahrneme k okraji formy a vložíme do středně vyhřáté trouby. Po krátkém zapečení příkon tepla zmírníme a pečeme zvolna asi 40 minut dozlatova.
Upečeného beránka vyndáme z trouby, na několika místech propíchneme, aby příliš neklesl,
a necháme trochu vychladnout. Opatrně vyklopíme, pocukrujeme, nazdobíme a krájíme až zcela vychladlého.
Jiná verze:
Margarin a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citrónovou kůru. Formu na beránka si vymažeme tukem a vysypeme moukou, potom ji naplníme připraveným těstem. Přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Ihned po vyjmutí z trouby vyklopíme a bohatě pocukrujeme.
RYCHLÉ JIDÁŠE
Ingredience:
balíček listového těsta, 1 lžíci mleté skořice, 4 lžíce pískového cukru,
1 balíček vanilkového cukru, 5 dkg rozinek, rozšlehané vejce
med na potření
Postup:
Těsto rozválíme na plát o síle asi 3 mm. Plát posypeme stejnoměrně skořicí smíchanou
s cukrem a rozinkami.
Těsto svineme do rolády, pokrájíme na řezy široké asi 2 cm, přeneseme na plech pokrytý alobalem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do hodně vyhřáté trouby a upečeme dozlatova.
Ještě horké jidáše potřeme nahřátým medem.
RYCHLÝ NEKYNUTÝ MAZANEC
Ingredience:
100 g másla, 60 g cukru, sůl, pomerančovou kůru, 60 g rozinek, 30 g mandlí, 2 vejce,
1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva, 500 g mouky
Postup:
Máslo s cukrem utřeme, zatřeme do něj vejce, strouhanou pomerančovou kůru, omyté
a osušené rozinky, strouhané mandle, špetku soli a přimícháme polovinu mouky a mléko.
S druhou polovinou mouky promícháme prášek do pečiva a zapracujeme také do těsta.
Z vypracovaného těsta uděláme bochánek a zvolna pečeme v rozehřáté troubě. Upečený pocukrujeme.
MAZANEC Z BRAMBOR
Ingredience:
1/4 kg strouhaných vařených brambor, 60 dkg polohrubé mouky, 3 dkg vykynutého droždí
12 dkg cukru, 10 dkg tuku, 1 vejce, rozinky a oříšky, sůl, citrónovou kůru
Postup:
Všechny suroviny zpracujeme do tužšího těsta a vpracujeme do něj rozinky a ořechy. Utvoříme mazanec, necháme ho na plechu vykynout, pak ho pomažeme vejcem a pečeme
v mírné troubě asi 3/4 hodiny. Ještě teplý pocukrujeme.
STAROČESKÝ VELIKONOČNÍ BOCHÁNEK
Ingredience:
500 g polohrubé mouky,
120 g másla,
120 g jemného krystalového cukru,
2-3 žloutky (podle velikostí vajec),
30 g kvasnic,
1 lžička soli,
2,5 dl mléka,
hrst rozinek,
1 lžíce vlašských ořechů,
1 lžíce spařených a oloupaných mandlí,
1 sáček vanilkového cukru,
1-2 lžičky rumu,
1 vejce na potření.
Postup:
Z části vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít.
V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, postupně přidáváme rum, vanilkový cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbytek mléka.
Do této směsi postupně vmícháme mouku a hrozinky s nahrubo nakrájenými ořechy i mandlemi (ale část mandlí necháme stranou na posypání hotového bochánku).
Těsto dobře vymícháme, přendáme na pomoučněný vál a rukama ještě propracujeme v hladkou, tužší a poddajnou hmotu.
Zakryjeme utěrkou a dáme na teplejší místo kynout.
Z vykynutého těsta uděláme dva bochánky, do nichž nahoře uprostřed ostrým nožem uděláme dva malé (!) zářezy přes sebe (velké by mohly zapříčinit rozpad bochánku).
Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí, které jsme si nechali.
Dáme do středně vyhřáté trouby, po půlhodině pečení zmírníme teplotu a svrchu zakryjeme bochánky papírem na pečení nebo alobalem, aby moc netmavly.
Po upečení pocukrujeme.
Jestli je těsto upečené, zkoušíme delší špejlí, kterou vpíchneme doprostřed bochánku, a pokud je po vytažení hladká a nelepí, je bochánek správně upečený.
BIELKOVÝ BARANČEK
Ingredience:
8 bielkov,
180 g práškového cukru,
160 g hrubej múky,
70 g rozpusteného masla,
300 ml kandizovaného ovocia zmiešaného so sekanou čokoládou, mandlami a orieškami, čokoládová poleva a sekané oriešky na posypanie;
Postup:
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a ešte prešľaháme.
Potom pridáváme striedavo po lyžiciach múku a vychladnuté roztopené maslo a ľahko premiešavame.
Nakoniec do cesta vmiešame zmes (ovocie, oriešky, mandle, čokoládu a pod).
Pečieme pomaly vo vymastenej a strúhankou vysypanej forme. Po upečení vyklopíme, necháme vychladnúť, polejeme čokoládovou polevou a posypeme orieškami.
TVAROHOVÝ BERÁNEK SYPANÝ KOKOSEM
Ingredience:
200 g hery,
250 g polohrubé mouky,
180 g moučkového cukru,
250 g měkkého tvarohu,
3 vejce,
100 ml mléka,
1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva,
1 balíček vanilkového cukru,
tuk a hrubá mouka na formu;
*Dohotovení:*
50 g moučkového cukru,
50 g hery,
100 g strouhaného kokosu na obalení, rozinky.
Postup:
Heru nakrájíme na malé kousky a necháme při pokojové teplotě změknout.
Pak ji utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci do pěny.
Tvaroh rozředíme mlékem, přidáme k pěně a nakonec vmícháme prosetou mouku s kypřicím práškem do pečiva.
Formu na beránka vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 minut.
Po upečení necháme beránka ve formě mírně vychladnout a pak ho vyklopíme.
Po úplném vychladnutí celého beránka potřeme utřenou herou s cukrem a obalíme v kokosu. Oči uděláme z rozinek.
Poznámka:
Přidáme-li do těsta 50 g hery, 50 g vlašských ořechů a 50 g rozinek, dostaneme dostatečné množství těsta pro upečení dvou beránků po 300 g.
Na jejich polití použijeme 150 g světlé a 150 g tmavé kakaové polevy.
VELIKONOČNÍ BERÁNEK
Ingredience:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
250 g cukru moučky
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr
2 vejce
250 ml mléka
125 g másla
1 citron
rozinky, oříšky (množství dle chuti)
Postup:
Promícháme mouky s cukrem a kypřícím práškem. Nastrouháme část kůry z citronu, nasekáme ořechy a rozinky a přidáme k mouce.
K tomu přidáme vejce, mléko a roztopené máslo. Pořádně promícháme a uděláme vláčné těsto.
Formu na beránku vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Těsto nalijeme do formy, přikryjeme a pečeme v troubě, kterou jsme si vyhřáli na 180°C okolo hodiny.
Tam, kde má beránek oči, dáme rozinku a celého pocukrujeme nebo polijeme polevou.
Místo váhy můžeme použít hrnky.
OŘECHOVÝ BERÁNEK
Ingredience na velkou oboustrannou formu.
6 vajíček
400 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
8 lžic horké vody
200 g mletých vlašských ořechů
300 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
Postup:
Žloutky, cukr, a vanilkový cukr ušleháme do pěny, postupně vmícháme horkou vodu
a ořechy. Vše dobře promícháme. Ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do těsta.
Nakonec do hmoty přidáme mouku a prášek do pečiva, těsto nalijeme do dobře vymazané
a vysypané formy na beránka.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut.
Po vychlazení vyklopíme, pocukrujeme nebo polijeme polevou a ozdobíme mašlí.
TVAROHOVÝ BERÁNEK S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU
Ingredience:
20 dkg másla
20 dkg pískového cukru
25 dkg měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
3 vejce
25 dkg polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
5 dkg rozinek
tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, tvaroh a vejce utřeme.
Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme tvarohovou směs a rozinky a vypracujeme vláčné těsto. Vložíme do připravené formy, pečeme v předehřáté troubě, při 175 stupních
do růžova. Vyndáme z trouby, necháme chvíli stát a vyklopíme.
SNĚHOVÝ BERÁNEK
Ingredience:
3 vejce
100 g másla
100 g cukru
150 g polohrubé mouky
1/4 sáčku prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
25 g sekaných hrozinek
25 g sekaných oříšků
Postup:
Ušleháme sníh z bílků, žloutky utřeme s cukrem a máslem. Přimícháme polovinu mouky,
potom přidat zlehka sníh a zbytek mouky smíchané s práškem do pečiva.
Nakonec přidáme oříšky a rozinky. Pečeme ve vymazané formě asi 40 minut.
Může zdobit vařeným sněhem ze 3 bílků a 200 g cukru
VELIKONOČNÍ COP
Ingredience:
600 g polohrubé mouky,
20 g droždí,
2 lžíce cukru,
1/2 lžičky soli,
100 g mrkve,
1 lžíce sekaných mandlí,
1 lžička citron. šťávy,
4 lžíce máku,
3 lžíce ml. mandlí, 1
Postup:
Smícháme 100 g mouky s droždím, 375 ml vlažné vody a 1 lžičkou cukru.
Necháme 30 min. kynout. Zbylou mouku, cukr a sůl přidáme do kvásku a vypracujeme těsto. Necháme dalších 30 min. kynout. Těsto důkladně prohněteme a rozdělíme na 3 díly.
Do prvního dílu zapracujeme nastrouhanou mrkev a šťávu.
Do druhého dílu mák a do třetího dílu mleté mandle.
Vyválíme 3 válečky, spleteme z nich cop a uzavřeme do věnce.
Věnec přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, necháme 30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Cop pokropíme vodou. Pečeme asi 30 min.
Necháme vychladnout a pro ozdobu můžeme doprostřed položit vejce.
Tip: Mrkev lze nahradit strouhaným jablkem.
JIDÁŠKY
Ingredience:
10 dkg cukru písek
50 dkg polohrubé mouky
2 žloutky
10 dkg Hery
2,5 dkg droždí
0,5 dkg soli
0,25 l mléka
rozinky dle chuti
mandle dle chuti
vanilkový cukr
nastrouhaná citrónová kůra (lžičku)
Postup:
Droždí smícháme s dvěma lžícemi mouky a cukru a trochou vlažného mléka na kvásek, který necháme na teplém místě kynout.
Mléko ohřejeme a necháme v něm rozpustit tuk, posléze v něm rozmícháme vejce.
Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, vykynutý kvásek a vše ostatní včetně mléka a dobře promícháme. Na teplém místě necháme kynout 2-3hodiny.
Vytvoříme malé bochánky. Necháme půl hodiny kynout pod utěrkou.
Potřeme bílkem a polepíme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200°C.
Jidášky jsou hotové v momentě, kdy do něj zapíchnutá špejle je po vytažení suchá.
MAZANEC Z DOMÁCÍ PEKÁRNY
Ingredience:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
50 g cukru
2 vanilinové cukry
250 ml mléka
125 g másla (rozpuštěné)
1 žloutek
1/2 kostky droždí nebo 2 lžičky sušeného
1 bio citron nebo sušená kůra z citronu
špetka soli
mandle, rozinky
žloutek, lžíce rumu
Postup:
Ingredience dáme do pekárny. Zapneme program těsto. Po signálu přidáme rozinky a mandle.
Pokud těsto budeme zpracovávat ručně, postupujeme takto.
Smícháme proseté mouky s cukrem, žloutkem, máslem, mlékem, solí, nastrouhanou kůrou
z citronu a vykynutým kváskem (pár lžic teplého mléka smícháme s rozdrobeným droždím
a lžičkou cukru a necháme vykynout). Přidáme ještě rozinky a nasekané mandle. Těsto pořádně propracujeme a dáme kynout.
Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek nebo dva bochánky. Umístíme je na plech, který je vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 45 minut kynout.
Pomašlujeme rozšlehaným vejcem s rumem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C deset minut. Poté ztlumíme teplotu na 150°C a pečeme ještě 40 minut.
Toto platí při dvou mazancích.
V případě jednoho velkého mazance pečeme necelé dvě hodiny.
VELIKONOČNÍ PERNÍČKY HNED MĚKKÉ
Ingredience:
400 g hladké mouky
60 g másla (Hery)
120 g cukru moučky
160 g medu
půl kávové lžička sody
polévková lžíce perníkového koření
2 vejce
lžička kakaa (není nutná)
vejce na potření (není nutné)
Bílková poleva:
1 bílek
150 g cukru moučky
pár kapek citrónové šťávy
Postup:
Prosejeme mouku a cukr a promícháme je. K nim přidáme sodu, perníkové koření a kakao. Máslo rozpustíme. K mouce přidáme vajíčka, med a máslo. Smícháme v tuhé těsto, které pořádně propracujeme.
Těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici.
Na druhý den těsto tence vyválíme a vykrajujeme z něj různé tvary jako jsou vajíčka, slepičky, zajíčci....
Umístíme je na pečící papír, který dáme na plech a potřeme je rozšlehaným vajíčkem,
aby se perníčky leskly.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C, dokud perníčky nebudou hotové.
Necháme je vychladit a můžeme je ozdobit bílkovou polevou, kterou si připravíme tak,
že bílek šleháme za postupného přidávání cukru.
Velikonoční perníčky tak obohatí váš velikonoční stůl.
VELIKONOČNÍ NÁDIVKA
Ingredience:
500 g vařeného masa (vepřové, telecí)
250 g vařeného uzeného masa
250 ml vývaru z uzeného masa
7 vajec
50 g másla
7 rohlíků (nebo 1 celá veka)
miska nasekaných kopřivových listů
miska jarních zelených bylinek podle chuti
sůl
pepř
máslo na vymazání zapékací nádoby
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vývarem z uzeného masa.
Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem a se solí.
Přidáme vařené a na kostky nakrájené maso. K masu přidáme zvlhčené pečivo, osolíme, opepříme a přidáme hrst nasekaných spařených kopřiv.
K tomu drobně pokrájené jarní bylinky (mladá cibulka, špenátové listy, openec),
promícháme a přidáme ušlehaný sníh z bílků.
Zapékací nádobu vymažeme máslem a nádivkovou směs rozetřeme po celé ploše.
V předehřáté troubě na 180 °C zapékáme cca 30 minut.
Aby byla nádivka voňavá a na povrchu krásně zlatá, můžeme před pečením na povrch rozložit pár tenkých plátků másla.
Borůvkový tvarožník
500g tvarohu
3 vejce
3 lžíce hrubé mouky
100 g cukru
vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
100 g másla (na pečení)
borůvky (podle chuti)
1. |
500g tvarohu, 3vejce, 3lžíce hrubé mouky, 100g cukru, vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva , 100g másla (na pečení), borůvky (podle chuti). |
2. |
Utřeme maslo s cukrem a žloutky a postupně přidáme vše ostatní (kromě borůvek) a sníh z bílků zlehka vmícháme až nakonec! |
3. |
Takto vytvořené těsto nalijeme z poloviny do kulaté formy, bohatě zasypeme borůvkama, zalijeme zbytkem těsta a znovu nasypeme borůvky. Pečeme v troubě na 180 stupňů až se udělá zlatavá kůrka. Přeji dobrou chuť! |
Lužické makové
150 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
70 g másla (Hery)
1 žloutek
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička strouhané citrónové kůry
NÁPLŇ:
250 g mletého máku
1/8 másla
80 g moučkového cukru
4 větší vejce
1 vanilkový cukr
80 g strouhaných piškotů
1/2 lžičky skořice
hrst spařených a okapaných rozinek
1. |
Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a citrónovou kůrou. Těsto spojíme změklým máslem a žloutkem, propracujeme a necháme v chladu odpočinout. |
2. |
Mezitím si připravíme náplň: změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem, postupně zašleháváme žloutky, mletý mák, ostatní přísady a nakonec náplň zlehčíme tuhým sněhem ušlehaným z bílků. |
3. |
Těsto rozválíme a dáme na tukem vymazaný plech. Zapečeme asi 10 minut v předehřáté troubě, pak vyjmeme, naneseme makovou náplň, opět vrátíme do trouby a při střední teplotě dopečeme, až je povrch zlatavý. |
Koláč s angreštem z tvarohového těsta
TVAROHOVÉ TĚSTO S OLEJEM:
75 g netučného tvarohu
3 lžíce mléka
3 lžíce slunečnicového oleje
špetka soli
50 g cukru
150 g polohrubé mouk}
1/2 balíčku kypřícího prášku
NÁPLŇ:
500 g angreštu
75 g másla
135 g cukru
1 vejce
400 g tvarohu
40 g škrobové moučky drobenka:
150 g hrubé mouky
50 g cukru
1 balíček vanilk. cukru
100 g měkkého másla
1. |
Rozmícháme tvaroh, mléko, olej, sůl a cukr. Přidáme mouku, kypřiči prášek a vypracujeme hladké těsto, kterým vyložíme vymazanou rozevírací formu. |
2. |
Troubu předehřejeme na 180 °C. Angrešt vložíme na 3 minuty do vroucí vody, ale nevaříme. Scedíme a necháme okapat |
3. |
Rozmícháme máslo, cukr, vejce, tvaroh a moučku. Vmícháme angrešt a náplň dáme na těsto. Připravíme si drobenku a posypeme jí koláč. Pečeme dozlatova asi 50 minut. |
Jablkový koláč
Forma o průměru 26 cm
750 g jablek
citrónová šťáva
160 g měkkého másla
125 g cukru
1 balíček vanilinového cukru
špetka soli
1 lžička nastrouhané kůry z jednoho citronu
3 vejce
250 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku 1-2 lžíce mléka
A DÁLE:
tuk na vymazání formy
moučkový cukr na posypání
1. |
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme části jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pokapeme citrónovou šťávou. V pánvi rozpustíme tři lžíce másla a plátky jablek na něm krát- ce do zlatová opečeme. Potom je vyjmeme a necháme vychladnout. |
2. |
V misce ručním šlehačem roz-šleháme zbytek másla. Přitom postupně přidáváme cukr, vanilinový cukr, sůl a citrónovou kůru. Po jednom pak přidáváme vejce a dobře je zašleháme. |
3. |
Troubu mezitím předehřejeme na 200°C. Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a mlékem a vmícháme do vajec, až získáme polotuhé těsto. Koláčovou formu vymažeme tukem, do ní nalijeme těsto a špachtlí je shora urovnáme. Plátky jablek klademe na povrch tak, aby se částečně překrý-valy.V troubě pečeme 40-50 minut (plyn 3-4; s cirkulací vzduchu I8O°C). |
4. |
Koláč vyjmeme z trouby, necháme trochu zchladnout na drátěné mřížce a pak jej vyndáme z formy. Povrch koláče hojně pocukrujeme a rozkrájíme ho na 12 kousků. |
Domácí koblihy recept:
hladká mouka: 450 g
hrubá mouka: 50 g
máslo: 50 g
moučkový cukr: 40 g
žloutek: 4 ks
citronová šťáva: 1 lžíce
marmeláda
olej
sádlo
Koblihy a smažení
Nejlepší kuchaři a pekaři doporučují koblihy smažit v hrnci plném rozpuštěného sádla a rostlinného oleje, v poměru půl na půl. Olej musí být rozpálený. Koblihu smažte dokud nezezlátne a poté ji opatrně vyndejte a nechte okapat, nejlépe na papírových ubrouscích, které do sebe vsáknou omastek.