Třená těsta - bábovky
ŠŤOUCHANÁ BUCHTA - rychlá, výborná !!!!
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
MOUČNÍK - 35 dkg polohrubé mouky, 12-15dkg cukru, 1prášek do pečiva, 12dkg rozpuštěné Hery, 2 vejce,
2 lžíce oleje, 3/4 hrnku mléka, špetička soli.
POLEVA - 18dkg másla nebo Hery, 4 lžíce rumu,
3 lžíce horké vody, 20-25dkg práškového cukru,
4 dkg kakaa.
POSTUP PŘÍPRAVY
MOUČNÍK - mouku, cukr, PDP a sůl promícháme, přidáme i ostatní "mokré" suroviny a promícháme. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova. Po upečení druhým koncem vařečky našťoucháme po celé buchtě "šťouchance".
POLEVA - Máslo, rum a vodu rozpustíme a přidáme cukr smíchaný s kakaem. Vaříme do spojení.
Polevu necháme chvíli schladnout a potom nalijeme na moučník. Pěkně postupně od prostředka, aby se poleva dostala do všech dírek. necháme ztuhnout a podáváme.
Tahle buchťajda je strašně moc dobrá a hlavně - SUPERRYCHLÁ a vhodná pro předem neohlášené návštěvy ( všechny ingredience má většina z nás doma pořád ).
Řezy míša
Ingredience:
na těsto
- 6 vajec
- 6 lžic moučkového cukru
- 2 lžíce oleje
- 6 lžic polohrubé mouky
- lžičku prášku do pečiva
- 3 lžíce kakového prášku
na krém
- 250 g másla
- 500 g měkkého tvarohu
- 150 g moučkového cukru
na polevu
- 120 g čokolády na vaření
- 100 g másla nebo hery
- 2 lžíce mléka
Jak na to
Vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem, přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a dotuha ušlehaný bílkový sníh.
Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut při 180 až 200 °C na vymazaném, hrubou moukou vysypaném plechu nebo na pečicím papíře.
Než piškot vychladne, umícháme jemný krém z tvarohu, másla a cukru.
Vychladlý piškotový plát potřeme krémem a necháme v chladu zatuhnout.
Připravíme polevu: Do rozpuštěného tuku nalámeme čokoládu a mícháme, až vznikne hladká hmota. Za stálého míchání postupně přidáváme lžíce mléka. Hladkou polevou polijeme moučník a necháme ztuhnout.
Biskupský beránek
Potřebujeme
- 20 dkg másla
- 40 dkg pískového cukru
- 35 dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 vejce
- asi 1/4 l mléka
- 1 lžíci nahrubo nasekaných ořechů
- 3 dkg rozinek
- 4 dkg nasekané hořké čokolády
- 2 lžíce nasekaného kandovaného ovoce
- citronovou kůru
Máslo s cukrem utřeme do pěny, přisypeme mouku s kypřicím práškem, vmícháme vejce a mléko.
Třeme, dokud nevznikne hladké těsto.
Potom vmísíme ořechy, rozinky, kandované ovoce, čokoládu a citronovou kůru.
Nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme asi hodinu při 160 oC.
Péřovka
4 vejce – z bílků sníh
20 dkg hl. mouky
1 kypř. prášek
1 dl oleje
2 vanilkové pudingy
1 l mléka
2 zakysané smetany
Těsto utřeme, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a nalijeme na něj horký puding, pečeme 15 min. při 200°C. Na teplé nalijeme 2 zakysané smetany a posypeme skořicovým cukrem.
Tvarohová bábovka
1 tvaroh
20 dkg cukru
30 dkg polohr. Mouky
12,5 dkg (1/2) Hery
3 lžíce oleje
3 vejce – sníh
½ prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra, rozinky, kokos
Utřeme vejce s cukrem a tukem, přidáme tvaroh, nakonec mouku s práškem. Tužší těsto vložíme do vymazané a vysypané formy, pečeme zvolna ¾ hod.
Ořechová bábovka
3 vejce – sníh
12 dkg Hery
18 dkg cukru
hrst ořechů – umlít
30 dkg hl. mouky
1 kypř. prášek
1 vanilkový cukr
Trochu mléka
Těsto postupně vyšleháme ze všech surovin a pečeme zvolna ¾ hod.