Třená těsta  -  bábovky

 

ŠŤOUCHANÁ BUCHTA - rychlá, výborná !!!!
 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
MOUČNÍK - 35 dkg polohrubé mouky, 12-15dkg cukru, 1prášek do pečiva, 12dkg rozpuštěné Hery, 2 vejce,

2 lžíce oleje, 3/4 hrnku mléka, špetička soli.

POLEVA - 18dkg másla nebo Hery, 4 lžíce rumu,

3 lžíce horké vody, 20-25dkg práškového cukru,

4 dkg kakaa.

POSTUP PŘÍPRAVY
MOUČNÍK - mouku, cukr, PDP a sůl promícháme, přidáme i ostatní "mokré" suroviny a promícháme. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova. Po upečení druhým koncem vařečky našťoucháme po celé buchtě "šťouchance".
POLEVA - Máslo, rum a vodu rozpustíme a přidáme cukr smíchaný s kakaem. Vaříme do spojení.
Polevu necháme chvíli schladnout a potom nalijeme na moučník. Pěkně postupně od prostředka, aby se poleva dostala do všech dírek. necháme ztuhnout a podáváme.
Tahle buchťajda je strašně moc dobrá a hlavně - SUPERRYCHLÁ a vhodná pro předem neohlášené návštěvy ( všechny ingredience má většina z nás doma pořád ).

 

 

 

Řezy míša

Ingredience:

na těsto

  • 6 vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • lžičku prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakového prášku

na krém 

  • 250 g másla
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 150 g moučkového cukru

na polevu

  • 120 g čokolády na vaření
  • 100 g másla nebo hery
  • 2 lžíce mléka

Jak na to

Vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem, přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a dotuha ušlehaný bílkový sníh.

Jak se liší měkký a tuhý bílkový sníh? Bílek se mění ve sníh díky bublinám vzduchu, které do hmoty zašleháváme ruční metlou či šlehačem. Pokud při vytažení metly špičky bílé hmoty klesají, jde o měkký sníh. Zůstane-li pohoří sněhových vrcholků vztyčené, máte správný tuhý sníh.

Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut při 180 až 200 °C na vymazaném, hrubou moukou vysypaném plechu nebo na pečicím papíře.

Než piškot vychladne, umícháme jemný krém z tvarohu, másla a cukru.

Vychladlý piškotový plát potřeme krémem a necháme v chladu zatuhnout.

Připravíme polevu: Do rozpuštěného tuku nalámeme čokoládu a mícháme, až vznikne hladká hmota. Za stálého míchání postupně přidáváme lžíce mléka. Hladkou polevou polijeme moučník a necháme ztuhnout.

   

 

 

Biskupský beránek

Potřebujeme

  • 20 dkg másla
  • 40 dkg pískového cukru
  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • asi 1/4 l mléka
  • 1 lžíci nahrubo nasekaných ořechů
  • 3 dkg rozinek
  • 4 dkg nasekané hořké čokolády
  • 2 lžíce nasekaného kandovaného ovoce
  • citronovou kůru

Máslo s cukrem utřeme do pěny, přisypeme mouku s kypřicím práškem, vmícháme vejce a mléko.

Třeme, dokud nevznikne hladké těsto.

Potom vmísíme ořechy, rozinky, kandované ovoce, čokoládu a citronovou kůru.

Nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme asi hodinu při 160 oC.

 

 

 

Péřovka

 

4 vejce – z bílků sníh

20 dkg hl. mouky

1 kypř. prášek

1 dl oleje

2 vanilkové pudingy

1 l mléka

2 zakysané smetany

 

Těsto utřeme, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a nalijeme na něj horký puding, pečeme 15 min. při 200°C. Na teplé nalijeme 2 zakysané smetany a posypeme skořicovým cukrem.

 

 

Tvarohová bábovka

 

1 tvaroh

20 dkg cukru

30 dkg polohr. Mouky

12,5 dkg (1/2) Hery

3 lžíce oleje

3 vejce – sníh

½ prášku do pečiva

1 vanilkový cukr

citronová kůra, rozinky, kokos

 

Utřeme vejce s cukrem a tukem, přidáme tvaroh, nakonec mouku s práškem. Tužší těsto vložíme do vymazané a vysypané formy, pečeme zvolna ¾ hod.

 

 

Ořechová bábovka

 

3 vejce – sníh

12 dkg Hery

18 dkg cukru

hrst ořechů – umlít

30 dkg hl. mouky

1 kypř. prášek

1 vanilkový cukr

Trochu mléka

 

Těsto postupně vyšleháme ze všech surovin a pečeme zvolna ¾ hod.