Kynutá těsta

 

  

Výborné KOBLÍŽKY z trouby
 

 


POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 kg hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 1 žloutek, 40 g cukru krupice, 50 g másla, špětka soli,

 1 vanilkový cukr a 1 kostka droždí (kvásek)

 na potření: kousek másla a lžička rumu

 

POSTUP PŘÍPRAVY
Z uvedených surovin vypracujeme těsto ručně nebo v domácí pekárně. Těsto necháme 1/2 hoďky vykynout, potom si těsto rozdělíme na části a rozválíme si plát ze kterého vykrajujeme kolečka pomocí sklenice. Na polovinu koleček klademe povidla nebo marmeládu a druhým kolečkem přikryjeme. Kraje pořádně prstama stlačíme.

Naskládáme na plech vyložený buď pečícím papírem nebo vymazaný, pře vložením do trouby necháme ještě 20 minut vykynout a pak pečeme při 170 C cca 13 minutek.
Ihned po vytažení z trouby potíráme rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujeme.

 

  • MAZANEC NEBO VÁNOČKA

     

    Ingredience

    2 kg polohrubé mouky

    400 g cukru krupice

    400 g másla

    20 g soli

    2 lžičky citrónové (nebo pomerančové) kůry

    4 žloutky

    2 vejce

    3 kostky droždí

    asi 1 litr mléka

    100 g rozinek

    asi 1 lžičku koření (badyán, koření do perníku apod.)

    100 g oloupaných mandlí

    Postup:

    Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, žloutky, vejce, kvásek (droždí, vlažné mléko, trocha cukru), část vlažného mléka, rozpuštěné vlažné máslo a spařené rozinky.

    Zaděláme těsto, mléko přidáváme postupně – množství záleží na velikosti vajec a vlhkosti rozinek. Těsto nesmí být řídké, aby se vánočka při pečení nerozjela.

    Necháme asi hodinu kynout a pak rozdělíme na 6 dílů.

    Každý díl na vánočku dělíme ještě na 9 dílů

    (spodek pleteme ze 4 pramenů, prostředek ze 3 a copánek ze 2 navrch).

    Upleteme postupně vánočky, potřeme vejcem a posypeme krájenými mandlemi.

    Na vrchní copánek zapíchneme špejle. Po vykynutí dáme péct na 30–40 minut.

     

    Na mazance vytvoříme z každého dílu bochánek, který na středu prořízneme do kříže, potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Do středu dáme špejli.

    Necháme vykynout. Mazance pečeme 2 na plechu, každý na samostatném kuse pečicího papíru, aby se daly otáčet. Ze stejného těsta můžeme vytvořit i jidáše nebo beránka.

     

    VELIKONOČNÍ MAZANEC


    Ingredience:

    2 balíčky sušeného droždí

    1 kg hladké nebo polohrubé mouky

    1/4 kg změkklého másla

    asi 1/4 l vlažného mléka

    asi 1/4 l bílého vína

    šťáva a kůra z 1 citronu a 1 pomeranče

    200 g cukru

    1 vanilkový cukr

    špetka soli

    1 vejce na pomazání

    rozinky namočené v rumu

    Postup:

    Všechny ingredience smícháme a uhněteme těsto. Hněteme tak dlouho, až bude těsto hladké

    a nebude se lepit. Necháme asi 1–1,5 hodiny vykynout.

    Poté uděláme bochánek, nebo více malých bochánků, potřeme rozšlehaným vejcem,

    uprostřed nařízneme křížek a pečeme v horkovzdušné troubě při 170°C asi 35–45 minut.

    Kdo chce mazanec nazdobit malovaným vajíčkem, dá doprostřed mazance malou brambůrku zabalenou ve fólii. Po upečení vyměníme brambůrku za vajíčko.

    Tip: Je možné, že se mléko a víno všechno nespotřebuje, nebo budete potřebovat o trochu více. Záleží to na mouce. Těsto by mělo být vláčné, ne tuhé, asi tak jako na štrůdl.

     

    VELIKONOČNÍ MAZANEC II.

     

    Ingredience:

    1 kg polohrubé mouky,

    250 g rostlinného tuku,

    250 g cukru,

    5 žloutků,

    60 g droždí,

    100 g rozinek,

    100 g loupaných mandlí,

    citrónová kůra,

    anýz,

    muškátový květ,

    mléko a sůl.

    Postup:

    Tuk rozdrobíme do přesáté mouky, přidáme žloutky, sůl, cukr, koření a v mléce vykynutý kvásek. Vypracujeme tužší těsto, do kterého vmícháme rozinky a na nudličky nakrájené mandle.

    Bochánek pomažeme rozšlehaným vejcem, uprostřed jej křížem nakrojíme asi 2 cm hluboko

    a zvolna pečeme v předehřáté troubě přibližně 45 minut.

    Těsto je na 2 mazance

     

    VELIKONOČNÍ MAZANEC SPLÉTANÝ

    Ingredience na 2 mazance:

    500 g polohrubé mouky,

    120 g másla,

    120 g moučkového cukru,

    125 ml mléka,

    2-3 žloutky,

    kostka droždí,

    sůl,

    citrónová kůra,

    50 g rozinek,

    50 g kandovaného ovoce,

    50 g loupaných mandlí,

    špetka muškátového květu,

    vejce na potření,

    50 g mandlových kostiček a moučkový cukr s vanilkou na posypání.

    Postup:

    Necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, promícháme ji se solí, cukrem, muškátovým květem a citrónovou kůrou, doprostřed uděláme důlek, vložíme do něj žloutky, přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a postupně přimícháváme vlažné mléko.

    Vypracujeme tuhé těsto a necháme je vykynout.

    Vykynuté těsto vyklopíme na vál a vpracujeme do něj rozinky, nakrájené kandované ovoce

    a nasekané mandle. Těsto pak rozdělíme na čtyři díly.

    Ze dvou utvoříme bochánky a další dva rozdělíme ještě na poloviny, vyválíme válečky

    a po dvou je spleteme do copu.

    Bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a nahoru položíme věnec ze spleteného těsta. Mazance přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, necháme ještě chvíli kynout,

    pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými kostičkami.

    Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena, zpočátku rychleji, později žár zmírníme

    na 150°C.

    Před dopečením přikryjeme mazance alobalem nebo papírem na pečení,

    aby nebyl povrch příliš tmavý. Upečené mazance sypeme moučkovým cukrem s vanilkou.

     

    HRNÍČKOVÝ MAZANEC


    Ingredience:

    3 hrnky polohrubé mouky,

    1 lžička hladké mouky,

    5 lžic cukru krupice,

    1/3 kostky másla,

    necelá kostka droždí,

    neplný hrnek mléka,

    2-3 žloutky,

    sůl,

    vanilkový cukr,

    citrónová kůra,

    rozinky,

    vejce na potření,

    mandle na ozdobu

    Postup:

    Recept je z hrníčkové kuchařky, ale upravila jsem ho pro domácí pekárnu.

    Namočím rozinky. Do mísy dáme vlažné mléko, rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru, promícháme a posypu lžičkou hladké mouky. Rozehřejeme máslo, smícháme mouku se zbylým cukrem i vanilkovým, solí a citronovou kůrou, žloutky, rozinky a zbytek mléka.

    Po vykynutí uděláme 2 bochánky a na plechu pod ubrouskem necháme ještě kynout

    (asi 45 min). Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péct.

    Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C 15 min., poté snížíme na 150 °C a dopékáme 30 minut.

    Bochánky nejsou moc sladké ani hutné, ale dobře se krájí a mažou máslem a marmeládou.

     

    PUNTIKATÁ VAJÍČKA

     

    Těsto:

    ½ citrónu

    1 vejce

    125 g cukru moučka

    150 g másla

    250 g hladké mouky

    Na ozdobu

    1 špetka barvivo potravinářské žluté

    1 špetka barvivo potravinářské červené

    125 g cukru moučka

    3 lžíce mléka

    Postup:

    Mouku nasypte na pracovní desku, přidejte cukr a citrónovou kůru z půlky citronu.

    Do středu rozbijte vejce a po stranách nakrájejte máslo.

    Pomocí nože promíchávejte a sekejte, dokud nevznikne hrudkovitá směs.

    Potom směs velmi rychle rukama vypracujte v hladké těsto.

    Zabalte těsto do fólie a na hodinu uložte do lednice.

    Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném vále na čtyřmilimetrovou placku.

    Formičkou ve tvaru vejce (nebo pomocí papírové šablony a nože) vykrajujte vajíčka.

    Vykrojené tvary poskládejte na plech vyložený pečicím papírem.

    V troubě vyhřáté na 180 °Celsia pečte asi deset minut.

    Upečená vajíčka sundejte z plechu a dejte vystydnout.

    Moučkový cukr utřete s mlékem.

    Takto připravenou polevu naneste na vychladlé cukroví.

    Potravinářskými barvami na vajíčka nakreslete různobarevné tečky a nechte ztuhnout.

     

    VELIKONOČNÍ VAJÍČKA

     

    Ingredience

    6 vajec

    160 g krupicového cukru

    180 g hladké mouky

    2 lžíce kakaa

    hladká mouka na poprášení

    150 g másla

    100 g moučkového cukru

    50 ml vaječného likéru

    100 g kandovaného ovoce

    12 půlek kompotovaných meruněk

    100 g bílé tukové polevy

    Postup:

    Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny. Mouku smícháme s kakaem, prosejeme ji na vaječnou pěnu a dobře zapracujeme.

    Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.

    Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.

    Upečený korpus lehce poprášíme moukou, překlopíme ho na druhý pečicí papír a necháme vychladnout.

    Máslo rozkrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě.

    Přidáme cukr, vaječný likér a vyšleháme dohladka.

    Kandované ovoce nasekáme nadrobno a vmícháme je do krému.

    Z vychladlého korpusu opatrně odtrhneme papír, na kterém se pekl, a povrch plátu potřeme krémem. Pomocí spodního papíru stočíme do rolády, kterou mírně zmáčkneme do oválného tvaru. Necháme ztuhnout v chladničce.

    Meruňky dáme okapat. Polevu rozehřejeme.

    Roládu nakrájíme na plátky silné asi 2 cm a z jedné strany je polijeme polevou.

    Počkáme, až trochu ztuhne a pak do středu položíme půlku meruňky.

    Necháme zcela ztuhnout a podáváme.

     

    VELIKONOČNÍ JIDÁŠKY

     

    Ingredience:

    150 ml mléka

    40 g droždí

    100 g krupicového cukru

    300 g hladké mouky

    100 g másla

    2 žloutky

    2 vejce

    150 g hrubé mouky

    špetka soli

    1 sáček vanilkového cukru

    1 lžička nastrouhané citrónové kůry

    1 lžíce rozinek

    1 vejce na potření

    Postup:

    Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, 2 lžíce hladké mouky

    a vše rozmícháme. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.

    Změklé máslo se zbylým cukrem, žloutky a vejci utřeme v míse do pěny.

    Přidáme vykynutý kvásek, zbylé mléko, prosetou hladkou i hrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr a citrónovou kůru.

    Ze všech přísad vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.

    Pak těsto znovu prohněteme a necháme ještě 20 minut na teplém místě kynout.

    Těsto nakrájíme na kousky a rozválíme je na dlouhé tenké válečky, které stáčíme podle vlastní fantazie.

    Dozdobíme je rozinkami, rozložíme na plech a necháme 15 minut na teplém místě kynout. Vejce rozšleháme a jidášky jím potřeme.

    Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

    Po upečení necháme na kovové mřížce vychladnout. Hotové jidáše můžeme potírat medem.

     

    JIDÁŠE JINAK

     

    Ingredience:

    200 ml mléka

    100 g moučkového cukru

    30 g droždí

    300 g hladké mouky

    100 g tuku (máslo nebo Hera)

    2 žloutky

    1 sáček vanilkového cukru

    sůl

    1 lžička nastrouhané citrónové kůry

    1 vejce na potření

    1 sáček skořicového cukru

    50 g rozinek

    50 g nasekaných vlašských ořechů

    tuk na plech

    Postup:

    Z části vlažného mléka, lžičky cukru, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Tuk se zbylým cukrem a žloutky utřeme do pěny.

    Přidáme vzešlý kvásek, zbylou mouku i mléko, vanilkový cukr, špetku soli, citrónovou kůru

    a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.

    Těsto znovu prohněteme a necháme dalších 20 minut na teplém místě kynout.

    Pak těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm. Vejce rozšleháme a těsto jím potřeme.

    Posypeme ho skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy.

    Stočíme do rolády, rozkrájíme na plátky silné asi 3 cm a rozložíme na vymaštěný plech. Necháme je ještě 15 minut kynout. Pak jidášky potřeme zbylým rozšlehaným vejcem.

    Pečeme je v předehřáté troubě při 200 °C asi 18 minut.

    Po upečení je necháme na kovové mřížce vychladnout.

     

    KYNUTÝ VELIKONOČNÍ VĚNEC S TVAROHOVOU NÁPLNÍ

     

    Ingredience:

    30 g droždí

    20 ml mléka

    100 g moučkového cukru

    400 g hladké mouky

    2 vejce

    špetka soli

    špetka strouhaného muškátového oříšku

    100 g másla

    1 vejce na potření

    400 g měkkého tvarohu

    2 vejce

    100 g krupicového cukru

    2 sáčky vanilkového cukru

    1 vejce na potření

    20 g nahrubo nasekaných mandlí

    Postup:

    Droždí rozdrobíme do misky a rozmícháme je se 3 lžícemi vlažného mléka a lžičkou cukru. Kvásek necháme na teplém místě vykynout. Do zadělávací mísy prosejeme mouku,

    přidáme vykynutý kvásek, vejce, zbylý cukr i mléko.

    Ochutíme špetkou soli a muškátovým oříškem. Těsto částečně propracujeme a vmícháme rozpuštěné máslo. Pak je znovu důkladně prohněteme, až vznikne hladké vláčné těsto. Necháme je na teplém místě asi hodinu kynout a během této doby ještě nejméně dvakrát propracujeme.

    Mezitím připravíme náplň.

    Tvaroh dáme do mísy, přidáme vejce, krupicový i vanilkový cukr a vše utřeme do hladkého krému. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník.

    Rozkrojíme ho po délce na dva stejné pruhy, které potřeme tvarohovou náplní.

    Těsto přes ni přehneme, okraje k sobě dobře přitiskneme a rozválíme na pramen.

    Oba prameny stočíme přes sebe a na plechu vyloženém pečicím papírem z nich vytvoříme věnec. Vejce rozkvedláme, věnec jím potřeme a posypeme nasekanými mandlemi.

    Pečeme ve vyhřáté troubě nejdříve 15 minut při 180 °C, pak teplotu snížíme na 160 °C

    a dopékáme asi 30 minut.

    Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.

    Střed věnce vyplníme barevnými vejci.

     

     

     

VELIKONOČNÍ VEJCE

 

 

Ingredience

4 velká vejce

2 KL dijónské hořcice

½ KL soli

pepř

tabasco podle chuti

1-2 PL jogurtu

petržel

malá rajčata

malé kyselé okurky

Postup

Vejce uvařte natvrdo. Ze začátku vejce ve vodě rolujte, aby žloutek po uvaření ležel uprostřed vejce. Uvařená vejce vychlaďte, oloupejte je a rozřízněte podélně na poloviny.

Žloutky opatrně vyjměte z polovin vajec a rozetřete je s hořčicí,solí, pepřem, tabascem

a jogurtem. Touto hmotou naplňte poloviny bílků, buď pomocí sáčku nebo lžící.
Ozdobte petrželí a podávejte s malými okurkami, rajčaty a chlebem.

Tip: Místo sáčku na zdobení použijte obyčejný plastikový sáček.

Naplňte jej žloutkovou hmotou, ustřihněte jeden dolní roh, aby vznikl patřičně velký otvor

a nastříkejte hmotu do bílku.

 

VELIKONOČNÍ KUŘÁTKA

 

 

Ingredience:

balíček dětských piškotů, čokoládovou polevu

kandované ovoce (nebo želé bonbony) na ozdobení

na náplň

2 lžíce másla, 3 lžíce moučkového cukru, citrónovou šťávu

Postup:

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a po troškách přikapáváme citrónovou šťávu. Krémem slepujeme vždy dva piškoty.

Varianta:

Hotová kuřátka máčíme v polevě, do které vtiskneme červený hřebínek a žlutý zobáček.

Ty předtím vyřízneme z kandovaného ovoce. Oči naznačíme bílou polevou, cukrovými korálky apod.

Čokoládovou polevou označíme oči, z kandovaného ovoce vykrojíme zobáček a hřebínek a přiložíme ke slepeným piškotům.

Hotová tělíčka kuřátek klademe na další piškot potřený krémem. Pro jistotu můžeme ještě kuřátko ke spodnímu piškotu připevnit párátkem.

 

POMERANČOVÝ BERÁNEK

 

 

Ingredience:

3 vejce, 1 vanilka, 12 dkg krystalu, 1 dl vlažné vody, 20 dkg výběrové mouky

šťáva i kůra z poloviny pomeranče, 1 pudink se smetanovou příchutí

větší půlka prášku do pečiva, 1 dl oleje a 2 lžíce rozpuštěné hery

Postup:

Ušleháme celá vejce s cukrem do husté pěny, přidáme olej a heru, opatrně přikapáváme polovinu šťávy z pomeranče, potom přidáme kůru a vodu. Do mouky zamícháme pudink

a prášek do pečiva. Vmícháme do těsta, zlehka promícháme a vlijeme do vymaštěného

a vysypaného beránka střední velikosti.

Pečeme pomalu v elektrické troubě vyhřáté na 150 °C. Opatrně vyklopíme.

Pokapeme druhou polovinou šťávy (musíme pečlivě pokapat každé místečko).

Nakonec studeného beránka polijeme čokoládou na vaření.

(Dáme asi 15 dkg čokolády a 12,5 dkg hery).

Vložíme do celofánu a jíme tak za 2-3 dny.

Beránek je celý voňavý pomerančem a krásně vláčný.

 

LEDOVÝ BERÁNEK

 

 

Ingredience:

140 g polohrubé mouky,

50 g hladké mouky,

130 g práškového cukru,

80 g mletých oříšků,

60 g tuku,

1 vejce,

1 žloutek,

1,5 dl mléka,

1/2 balíčku prášku do pečiva.

*Poleva:

* 300 g práškového cukru,

2 PL horkého mléka.

Postup:

Mléko, vejce, tuk a žloutek rozmixujeme, vlijeme do proseté mouky promíchané s práškovým cukrem, práškem do pečiva a mletými oříšky a vše promícháme.

Vlijeme do vymazané a moukou vysypané beránkové formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Vychladlého beránka potřeme bílou polevou připravenou utřením prosetého práškového cukru s horkým mlékem.
Místo očí mu vpíchneme hřebíčky, do čumáčku dáme snítku asparagu a kolem krku uvážeme mašli.

 

MAJONÉZOVÝ BERÁNEK

 

 

Ingredience:

1 sklenka majonézy,

1 sklenka od majonézy cukru krystal,

2 sklenky polohrubé mouky,

1 sklenka mléka,

1 vanilkový cukr,

1 kypřící prášek do pečiva

Postup:

Skleničku majonézy (280 ml) vyklopíme do mísy.

V prázdné skleničce odměříme 1 skleničku mléka, 1 cukru, 2 skleničky polohrubé mouky, kypřící prášek a vše nasypeme do mísy k majonéze.
Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy na beránka.

V rozehřáté troubě pečeme 40 min. při 170 C.

BERÁNEK TVAROHOVÝ

 

 

Ingredience:

190 g másla či rostlinného tuku (*3/4 kostky*)

230 g moučkového cukru (*1 1/4 hrnečku*)

3 vejce

250 g měkkého tvarohu (*1 kostka*)

6 PL mléka

300 g polohrubé mouky (*2 hrnečky*)

1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva z

tužený tuk na vymazání formy hrubá mouka (*nebo strouhaný kokos*) na vysypání formy moučkový cukr na posypání

*Jiná verze:*

250 g margarinu

250 g krupicového cukru

250 g netučného tvarohu

250 g polohrubé mouky

3 vejce

1/2 prášku do pečiva

strouhaná citrónová kůra

50 g jader vlašských ořechů

Postup:

Formu na beránka dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhaným kokosem.

Změklý tuk dáme do misky a s moučkovým cukrem utřeme do pěny. Potom postupně přidáváme jeden žloutek za druhým a stále třeme. Do napěněného základu vmícháme měkký tvaroh a vlažné mléko. Do středně hustého těsta nakonec přidáme prosetou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva spolu s pevně ušlehaným sněhem z bílků, zlehka promícháme.

Těsto rozetřeme do připravené formy, stěrkou nahrneme k okraji formy a vložíme do středně vyhřáté trouby. Po krátkém zapečení příkon tepla zmírníme a pečeme zvolna asi 40 minut dozlatova.
Upečeného beránka vyndáme z trouby, na několika místech propíchneme, aby příliš neklesl,

a necháme trochu vychladnout. Opatrně vyklopíme, pocukrujeme, nazdobíme a krájíme až zcela vychladlého.

Jiná verze:
Margarin a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citrónovou kůru. Formu na beránka si vymažeme tukem a vysypeme moukou, potom ji naplníme připraveným těstem. Přiklopíme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Ihned po vyjmutí z trouby vyklopíme a bohatě pocukrujeme.

 

RYCHLÉ JIDÁŠE

 

 

Ingredience:

balíček listového těsta, 1 lžíci mleté skořice, 4 lžíce pískového cukru,

1 balíček vanilkového cukru, 5 dkg rozinek, rozšlehané vejce

med na potření

Postup:

Těsto rozválíme na plát o síle asi 3 mm. Plát posypeme stejnoměrně skořicí smíchanou

s cukrem a rozinkami.

Těsto svineme do rolády, pokrájíme na řezy široké asi 2 cm, přeneseme na plech pokrytý alobalem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do hodně vyhřáté trouby a upečeme dozlatova.

Ještě horké jidáše potřeme nahřátým medem.

 

RYCHLÝ NEKYNUTÝ MAZANEC

 

 

Ingredience:

100 g másla, 60 g cukru, sůl, pomerančovou kůru, 60 g rozinek, 30 g mandlí, 2 vejce,

1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva, 500 g mouky

Postup:

Máslo s cukrem utřeme, zatřeme do něj vejce, strouhanou pomerančovou kůru, omyté

a osušené rozinky, strouhané mandle, špetku soli a přimícháme polovinu mouky a mléko.

S druhou polovinou mouky promícháme prášek do pečiva a zapracujeme také do těsta.

Z vypracovaného těsta uděláme bochánek a zvolna pečeme v rozehřáté troubě. Upečený pocukrujeme.

 

MAZANEC Z BRAMBOR

 

Ingredience:

1/4 kg strouhaných vařených brambor, 60 dkg polohrubé mouky, 3 dkg vykynutého droždí

12 dkg cukru, 10 dkg tuku, 1 vejce, rozinky a oříšky, sůl, citrónovou kůru

Postup:

Všechny suroviny zpracujeme do tužšího těsta a vpracujeme do něj rozinky a ořechy. Utvoříme mazanec, necháme ho na plechu vykynout, pak ho pomažeme vejcem a pečeme

v mírné troubě asi 3/4 hodiny. Ještě teplý pocukrujeme.

 

STAROČESKÝ VELIKONOČNÍ BOCHÁNEK

 

 

Ingredience:

500 g polohrubé mouky,

120 g másla,

120 g jemného krystalového cukru,

2-3 žloutky (podle velikostí vajec),

30 g kvasnic,

1 lžička soli,

2,5 dl mléka,

hrst rozinek,

1 lžíce vlašských ořechů,

1 lžíce spařených a oloupaných mandlí,

1 sáček vanilkového cukru,

1-2 lžičky rumu,

1 vejce na potření.

Postup:

Z části vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít.

V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, postupně přidáváme rum, vanilkový cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbytek mléka.

Do této směsi postupně vmícháme mouku a hrozinky s nahrubo nakrájenými ořechy i mandlemi (ale část mandlí necháme stranou na posypání hotového bochánku).

Těsto dobře vymícháme, přendáme na pomoučněný vál a rukama ještě propracujeme v hladkou, tužší a poddajnou hmotu.

Zakryjeme utěrkou a dáme na teplejší místo kynout.

Z vykynutého těsta uděláme dva bochánky, do nichž nahoře uprostřed ostrým nožem uděláme dva malé (!) zářezy přes sebe (velké by mohly zapříčinit rozpad bochánku).

Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí, které jsme si nechali.

 

Dáme do středně vyhřáté trouby, po půlhodině pečení zmírníme teplotu a svrchu zakryjeme bochánky papírem na pečení nebo alobalem, aby moc netmavly.

Po upečení pocukrujeme.

Jestli je těsto upečené, zkoušíme delší špejlí, kterou vpíchneme doprostřed bochánku, a pokud je po vytažení hladká a nelepí, je bochánek správně upečený.

 

BIELKOVÝ BARANČEK

 

 

Ingredience:

8 bielkov,

180 g práškového cukru,

160 g hrubej múky,

70 g rozpusteného masla,

300 ml kandizovaného ovocia zmiešaného so sekanou čokoládou, mandlami a orieškami, čokoládová poleva a sekané oriešky na posypanie;

Postup:

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a ešte prešľaháme.

Potom pridáváme striedavo po lyžiciach múku a vychladnuté roztopené maslo a ľahko premiešavame.

Nakoniec do cesta vmiešame zmes (ovocie, oriešky, mandle, čokoládu a pod).

Pečieme pomaly vo vymastenej a strúhankou vysypanej forme. Po upečení vyklopíme, necháme vychladnúť, polejeme čokoládovou polevou a posypeme orieškami.

 

TVAROHOVÝ BERÁNEK SYPANÝ KOKOSEM

 

 

Ingredience:

200 g hery,

250 g polohrubé mouky,

180 g moučkového cukru,

250 g měkkého tvarohu,

3 vejce,

100 ml mléka,

1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva,

1 balíček vanilkového cukru,

tuk a hrubá mouka na formu;

*Dohotovení:*

50 g moučkového cukru,

50 g hery,

100 g strouhaného kokosu na obalení, rozinky.

Postup:

Heru nakrájíme na malé kousky a necháme při pokojové teplotě změknout.

Pak ji utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci do pěny.

Tvaroh rozředíme mlékem, přidáme k pěně a nakonec vmícháme prosetou mouku s kypřicím práškem do pečiva.

Formu na beránka vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 minut.

Po upečení necháme beránka ve formě mírně vychladnout a pak ho vyklopíme.

Po úplném vychladnutí celého beránka potřeme utřenou herou s cukrem a obalíme v kokosu. Oči uděláme z rozinek.

Poznámka:
Přidáme-li do těsta 50 g hery, 50 g vlašských ořechů a 50 g rozinek, dostaneme dostatečné množství těsta pro upečení dvou beránků po 300 g.

Na jejich polití použijeme 150 g světlé a 150 g tmavé kakaové polevy.

 

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

 

Ingredience:

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
250 g cukru moučky
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr
2 vejce
250 ml mléka
125 g másla
1 citron
rozinky, oříšky (množství dle chuti)

Postup:

Promícháme mouky s cukrem a kypřícím práškem. Nastrouháme část kůry z citronu, nasekáme ořechy a rozinky a přidáme k mouce.
K tomu přidáme vejce, mléko a roztopené máslo. Pořádně promícháme a uděláme vláčné těsto.
Formu na beránku vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Těsto nalijeme do formy, přikryjeme a pečeme v troubě, kterou jsme si vyhřáli na 180°C okolo hodiny.
Tam, kde má beránek oči, dáme rozinku a celého pocukrujeme nebo polijeme polevou.
Místo váhy můžeme použít hrnky.

 

OŘECHOVÝ BERÁNEK

 

Ingredience na velkou oboustrannou formu.

6 vajíček

400 g moučkového cukru

2 vanilkové cukry

8 lžic horké vody

200 g mletých vlašských ořechů

300 g polohrubé mouky

2 lžičky prášku do pečiva

tuk na vymazání a mouku na vysypání formy

Postup:

Žloutky, cukr, a vanilkový cukr ušleháme do pěny, postupně vmícháme horkou vodu

a ořechy. Vše dobře promícháme. Ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do těsta.

Nakonec do hmoty přidáme mouku a prášek do pečiva, těsto nalijeme do dobře vymazané

a vysypané formy na beránka.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut.

Po vychlazení vyklopíme, pocukrujeme nebo polijeme polevou a ozdobíme mašlí.

 

 

 

TVAROHOVÝ BERÁNEK S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

 

Ingredience:

20 dkg másla 

20 dkg pískového cukru 

25 dkg měkkého tvarohu 

1 vanilkový cukr 

3 vejce

25 dkg polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva 

5 dkg rozinek 

tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, tvaroh a vejce utřeme.

Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme tvarohovou směs a rozinky a vypracujeme vláčné těsto. Vložíme do připravené formy, pečeme v předehřáté troubě, při 175 stupních

do růžova. Vyndáme z trouby, necháme chvíli stát a vyklopíme.

 

SNĚHOVÝ BERÁNEK

 

Ingredience:

3 vejce

100 g másla

100 g cukru

150 g polohrubé mouky

1/4 sáčku prášku do pečiva

1 vanilkový cukr

25 g sekaných hrozinek

25 g sekaných oříšků

Postup:

Ušleháme sníh z bílků, žloutky utřeme s cukrem a máslem. Přimícháme polovinu mouky,

potom přidat zlehka sníh a zbytek mouky smíchané s práškem do pečiva.

Nakonec přidáme  oříšky a rozinky. Pečeme ve vymazané formě asi 40 minut.

Může zdobit vařeným sněhem ze 3 bílků a 200 g cukru

 

VELIKONOČNÍ COP

 

Ingredience:

600 g polohrubé mouky,

20 g droždí,

2 lžíce cukru,

1/2 lžičky soli,

100 g mrkve,

1 lžíce sekaných mandlí,

1 lžička citron. šťávy,

4 lžíce máku,

3 lžíce ml. mandlí, 1

Postup:

Smícháme 100 g mouky s droždím, 375 ml vlažné vody a 1 lžičkou cukru.

Necháme 30 min. kynout. Zbylou mouku, cukr a sůl přidáme do kvásku a vypracujeme těsto. Necháme dalších 30 min. kynout. Těsto důkladně prohněteme a rozdělíme na 3 díly.

Do prvního dílu zapracujeme nastrouhanou mrkev a šťávu.

Do druhého dílu mák a do třetího dílu mleté mandle.

Vyválíme 3 válečky, spleteme z nich cop a uzavřeme do věnce.

Věnec přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, necháme 30 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Cop pokropíme vodou. Pečeme asi 30 min.

Necháme vychladnout a pro ozdobu můžeme doprostřed položit vejce.

Tip: Mrkev lze nahradit strouhaným jablkem.

 

JIDÁŠKY


Ingredience:

10 dkg cukru písek
50 dkg polohrubé mouky
2 žloutky
10 dkg Hery
2,5 dkg droždí
0,5 dkg soli
0,25 l mléka
rozinky dle chuti
mandle dle chuti
vanilkový cukr
nastrouhaná citrónová kůra (lžičku)

Postup:

Droždí smícháme s dvěma lžícemi mouky a cukru a trochou vlažného mléka na kvásek, který necháme na teplém místě kynout.

Mléko ohřejeme a necháme v něm rozpustit tuk, posléze v něm rozmícháme vejce.

Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, vykynutý kvásek a vše ostatní včetně mléka a dobře promícháme. Na teplém místě necháme kynout 2-3hodiny.

Vytvoříme malé bochánky. Necháme půl hodiny kynout pod utěrkou.

Potřeme bílkem a polepíme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200°C.

Jidášky jsou hotové v momentě, kdy do něj zapíchnutá špejle je po vytažení suchá.

 

MAZANEC Z DOMÁCÍ PEKÁRNY

 

Ingredience:

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
50 g cukru
2 vanilinové cukry
250 ml mléka
125 g másla (rozpuštěné)
1 žloutek
1/2 kostky droždí nebo 2 lžičky sušeného
1 bio citron nebo sušená kůra z citronu
špetka soli
mandle, rozinky
žloutek, lžíce rumu

Postup:

Ingredience dáme do pekárny. Zapneme program těsto. Po signálu přidáme rozinky a mandle.
Pokud těsto budeme zpracovávat ručně, postupujeme takto.
Smícháme proseté mouky s cukrem, žloutkem, máslem, mlékem, solí, nastrouhanou kůrou

z citronu a vykynutým kváskem (pár lžic teplého mléka smícháme s rozdrobeným droždím

a lžičkou cukru a necháme vykynout). Přidáme ještě rozinky a nasekané mandle. Těsto pořádně propracujeme a dáme kynout.
Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek nebo dva bochánky. Umístíme je na plech, který je vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 45 minut kynout.
Pomašlujeme rozšlehaným vejcem s rumem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C deset minut. Poté ztlumíme teplotu na 150°C a pečeme ještě 40 minut.

Toto platí při dvou mazancích.
V případě jednoho velkého mazance pečeme necelé dvě hodiny.

 

VELIKONOČNÍ PERNÍČKY HNED MĚKKÉ

 

Ingredience:

400 g hladké mouky
60 g másla (Hery)
120 g cukru moučky
160 g medu
půl kávové lžička sody
polévková lžíce perníkového koření
2 vejce
lžička kakaa (není nutná)
vejce na potření (není nutné)
Bílková poleva:
1 bílek
150 g cukru moučky
pár kapek citrónové šťávy

Postup:

Prosejeme mouku a cukr a promícháme je. K nim přidáme sodu, perníkové koření a kakao. Máslo rozpustíme. K mouce přidáme vajíčka, med a máslo. Smícháme v tuhé těsto, které pořádně propracujeme.
Těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici.
Na druhý den těsto tence vyválíme a vykrajujeme z něj různé tvary jako jsou vajíčka, slepičky, zajíčci....
Umístíme je na pečící papír, který dáme na plech a potřeme je rozšlehaným vajíčkem,

aby se perníčky leskly.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C, dokud perníčky nebudou hotové.
Necháme je vychladit a můžeme je ozdobit bílkovou polevou, kterou si připravíme tak,

že bílek šleháme za postupného přidávání cukru.
Velikonoční perníčky tak obohatí váš velikonoční stůl.

 

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

 

Ingredience:

500 g vařeného masa (vepřové, telecí)

250 g vařeného uzeného masa

250 ml vývaru z uzeného masa

7 vajec

50 g másla

7 rohlíků (nebo 1 celá veka)

miska nasekaných kopřivových listů

miska jarních zelených bylinek podle chuti

sůl

pepř

máslo na vymazání zapékací nádoby

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vývarem z uzeného masa.

Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem a se solí.

Přidáme vařené a na kostky nakrájené maso. K masu přidáme zvlhčené pečivo, osolíme, opepříme a přidáme hrst nasekaných spařených kopřiv.

K tomu drobně pokrájené jarní bylinky (mladá cibulka, špenátové listy, openec),

promícháme a přidáme ušlehaný sníh z bílků.

Zapékací nádobu vymažeme máslem a nádivkovou směs rozetřeme po celé ploše.

V předehřáté troubě na 180 °C zapékáme cca 30 minut.

 Aby byla nádivka voňavá a na povrchu krásně zlatá, můžeme před pečením na povrch rozložit pár tenkých plátků másla.

 

Borůvkový tvarožník

 

500g tvarohu
3 vejce
3 lžíce hrubé mouky
100 g cukru
vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
100 g másla (na pečení)
borůvky (podle chuti)

 

1.

500g tvarohu, 3vejce, 3lžíce hrubé mouky, 100g cukru, vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva , 100g másla (na pečení), borůvky (podle chuti).

2.

Utřeme maslo s cukrem a žloutky a postupně přidáme vše ostatní (kromě borůvek) a sníh z bílků zlehka vmícháme až nakonec!

3.

Takto vytvořené těsto nalijeme z poloviny do kulaté formy, bohatě zasypeme borůvkama, zalijeme zbytkem těsta a znovu nasypeme borůvky. Pečeme v troubě na 180 stupňů až se udělá zlatavá kůrka. Přeji dobrou chuť!

 

 

                         Lužické makové

 

150 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
70 g másla (Hery)
1 žloutek
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička strouhané citrónové kůry

NÁPLŇ:
250 g mletého máku
1/8 másla
80 g moučkového cukru
4 větší vejce
1 vanilkový cukr
80 g strouhaných piškotů
1/2 lžičky skořice
hrst spařených a okapaných rozinek

 

 

1.

Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a citrónovou kůrou. Těsto spojíme změklým máslem a žloutkem, propracujeme a necháme v chladu odpočinout.

2.

Mezitím si připravíme náplň: změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem, postupně zašleháváme žloutky, mletý mák, ostatní přísady a nakonec náplň zlehčíme tuhým sněhem ušlehaným z bílků.

3.

Těsto rozválíme a dáme na tukem vymazaný plech. Zapečeme asi 10 minut v předehřáté troubě, pak vyjmeme, naneseme makovou náplň, opět vrátíme do trouby a při střední teplotě dopečeme, až je povrch zlatavý.

 

 

Koláč s angreštem z tvarohového těsta

 

TVAROHOVÉ TĚSTO S OLEJEM:
75 g netučného tvarohu
3 lžíce mléka
3 lžíce slunečnicového oleje
špetka soli
50 g cukru
150 g polohrubé mouk}
1/2 balíčku kypřícího prášku

NÁPLŇ:
500 g angreštu
75 g másla
135 g cukru
1 vejce
400 g tvarohu
40 g škrobové moučky drobenka:
150 g hrubé mouky
50 g cukru
1 balíček vanilk. cukru
100 g měkkého másla

 

 

1.

Rozmícháme tvaroh, mléko, olej, sůl a cukr. Přidáme mouku, kypřiči prášek a vypracujeme hladké těsto, kterým vyložíme vymazanou rozevírací formu.

2.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Angrešt vložíme na 3 minuty do vroucí vody, ale nevaříme. Scedíme a necháme okapat

3.

Rozmícháme máslo, cukr, vejce, tvaroh a moučku. Vmícháme angrešt a náplň dáme na těsto. Připravíme si drobenku a posypeme jí koláč. Pečeme dozlatova asi 50 minut.

 

Jablkový koláč

 

Forma o průměru 26 cm
750 g jablek
citrónová šťáva
160 g měkkého másla
125 g cukru
1 balíček vanilinového cukru
špetka soli
1 lžička nastrouhané kůry z jednoho citronu
3 vejce
250 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku 1-2 lžíce mléka

A DÁLE:
tuk na vymazání formy
moučkový cukr na posypání

 

 

1.

Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme části jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pokapeme citrónovou šťávou. V pánvi rozpustíme tři lžíce másla a plátky jablek na něm krát- ce do zlatová opečeme. Potom je vyjmeme a necháme vychladnout.

2.

V misce ručním šlehačem roz-šleháme zbytek másla. Přitom postupně přidáváme cukr, vanilinový cukr, sůl a citrónovou kůru. Po jednom pak přidáváme vejce a dobře je zašleháme.

3.

Troubu mezitím předehřejeme na 200°C. Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a mlékem a vmícháme do vajec, až získáme polotuhé těsto. Koláčovou formu vymažeme tukem, do ní nalijeme těsto a špachtlí je shora urovnáme. Plátky jablek klademe na povrch tak, aby se částečně překrý-valy.V troubě pečeme 40-50 minut (plyn 3-4; s cirkulací vzduchu I8O°C).

4.

Koláč vyjmeme z trouby, necháme trochu zchladnout na drátěné mřížce a pak jej vyndáme z formy. Povrch koláče hojně pocukrujeme a rozkrájíme ho na 12 kousků.

 

Domácí koblihy recept: 

 

hladká mouka: 450 g

hrubá mouka: 50 g

máslo: 50 g

moučkový cukr: 40 g

žloutek: 4 ks

citronová šťáva: 1 lžíce

marmeláda

olej

sádlo

 

Koblihy a smažení

 

Nejlepší kuchaři a pekaři doporučují koblihy smažit v hrnci plném rozpuštěného sádla a rostlinného oleje, v poměru půl na půl. Olej musí být rozpálený. Koblihu smažte dokud nezezlátne a poté ji opatrně vyndejte a nechte okapat, nejlépe na papírových ubrouscích, které do sebe vsáknou omastek.