Indická kuchyně
Čočkový sambár s dýní a lilkem
PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
250 g čočky
1/2 lžičky pískavice, čili řeckého sena
250 g dýně a lilku
1/2 lžičky turmeriku nebo
kari koření
trochu citronové šťávy
2 lžíce kokosového krému nebo 3 lžíce nastrouhané kokosové dužiny
1-2 chilli papričky, zbavené semen a pokrájené
1 lžička mletého chilli
2 lžičky mletého kmínu
1-2 lžičky mletého pepře
1 lžička skořice
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého zázvoru
2-3 lžíce oleje
1/2 lžičky hořčičných semen
1 lžička kurkumy
1 stroužek česneku
sůl
1. Čočku namočíme a necháme nabobtnat a pak ji uvaříme s řeckým senem do měkka.
Kousky dýně a lilku uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a turmerikem nebo kari.
2. Měkkou zeleninu vyjmeme cedníkem a dáme k čočce, přidáme
TIP |
kokosový krém, chilli, kmín, pepř, skořici, koriandr, zázvor a osolíme a ještě asi 5 minut povaříme.
3. Na pánvi rozpálíme tuk a pomalu na mírnějším ohni opékáme hořčičné semínko, kurkumu a utřený česnek, až začnou semena pukat. Obsah pánve smícháme s čočkou a ještě krátce povaříme a podle chuti dosolíme.
4. Podáváme s uvařenou rýží nebo jako pikantní přílohu různých pokrmů.
Samosa
PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
Na těsto:
400 g hladké mouky
100 g přepuštěného másla
150 ml vody nebo mléka
sůl
Na náplň:
400 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných a drobně nakrájených
400 g zeleného hrášku
1 1/2 lžičky hořčičného semínka
2 cibule nakrájené nadrobno
2 zelené chilli papričky
1 1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžíce turmeriku, kari nebo lžička kurkumy
1 1/2 lžičky garam-masaly (směs koření)
2 lžíce usekaného zeleného koriandru
2 lžíce citronové šťávy
sůl
olej
1. Mouku smícháme se solí, přidáme přepuštěné máslo a promísíme. Přiléváme vodu nebo mléko, až vznikne nelepivé těsto, a pak přikryjeme utěrkou.
2. V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a opražíme na něm hořčičná semínka, přidáme pokrájenou cibuli a osmahneme. Přidáme chilli, zázvor a turmerik nebo kari a osmahneme. Přisypeme hrášek, garam-masalu a osolíme.
3. Dusíme, až je hrášek měkký, přidáme nakrájené brambory, zelený koriandr a citronovou šťávu, promícháme a podusíme.
4. Necháme vychladnout a poté směsí plníme těsto rozdělené na 12 tence vyválených dílů. Na každou placku dáme trochu směsi a zabalíme. Smažíme za průběžného otáčení do zlatohněda.
Kuřecí kari
PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
600 g kuřecího masa bez kostí a kůže, nakrájeného na kostky
3 lžíce oleje
2 cibule, nakrájené nadrobno
1 lžička zázvoru
1/2 lžičky mletého pepře
1 lžička chilli
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1 lžička turmeriku nebo kari koření
4 lžíce kokosového mléka nebo krému
voda na podlití, přibližně 500 ml
sůl
hrst lístků koriandru nebo petržele
1. Cibulku osmahneme, přidáme sušené koření a pražíme asi pět minut. Přidáme kousky kuřete a opečeme je ze všech stran.
2. Zalijeme kokosovým mlékem, vodou, osolíme a na mírném ohni dusíme do změknutí masa a zahuštění šťávy. Měla by se vydusit asi na polovinu.
3. Kari posypeme koriandrem a podáváme s rýží basmati.
Kuřecí tikka masala
PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
4 kuřecí prsíčka bez kostí a kůže, asi 600 g
1 kelímek jogurtu
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého chilli
1 lžička garam-masaly
1 lžička mletého koriandru
špetka kurkumy
šťáva z 1 citronu
2 lžíce přepuštěného másla nebo oleje + trochu oleje na potření grilovací mřížky
2 cibule, nakrájené na jemno
3 stroužky utřeného česneku
1 chilli paprička, zbavená semen a usekaná
1 lžíce mleté papriky
sůl
250 ml smetany na šlehání
2 lžíce rajčatového protlaku, nemusí být
1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky.
Jogurt smícháme s kořením a citronovou šťávou. Kousky kuřete naložíme do připravené směsi, přikryjeme a necháme několik hodin, nejlépe přes noc marinovat.
2. Rozpálíme si gril, grilovací mřížku potřeme olejem a maso z obou stran ogrilujeme. sPři grilování pod maso vložíme tácek na zachycení šťávy z kuřete.
3. V kastrole na másle nebo oleji osmažíme cibuli a česnek do zlatova, přidáme posekanou chilli papričku, opět osmahneme, poprášíme mletou paprikou, promícháme a zalijeme smetanou a šťávou z kuřete, případně dolijeme trochou vody. Pro barvu můžeme přidat trochu rajčatového protlaku, který také krátce osmahneme, a teprve pak zalijeme smetanou. Osolíme a provaříme asi 15-20 minut, dokud omáčka nezhoustne.
4. Asi 10 minut před koncem varu vložíme do omáčky grilované kuře a společně dovaříme. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem nán.
Mangové lassi
PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
2 kelímky jogurtu
500 ml plnotučného mléka
2 větší zralá manga
2-3 lžíce cukru, nejlépe přírodního, nebo med, dle chuti
1 vanilkový cukr
1 lžíce mleté skořice
TIP |
špetka strouhaného muškátového oříšku
1. Mango oloupeme a vyjmeme pecku. Nakrájíme na kousky a v mixéru společně s jogurtem a cukrem rozmixujeme. Na ozdobu si necháme 4 tenké plátky manga. Přidáme mléko a ještě jednou promícháme. Je-li nápoj příliš hustý, doplníme ho trochou studené vody.
2. Necháme vychladit a před podáváním prošleháme. Rozdělíme do čtyř sklenic, poprášíme skořicí, strouhneme špetku muškátového oříšku a ozdobíme plátkem manga.
Jak se pozná: INDICKÁ KUCHYNĚ?
Co rodina, to jiný recept, jsou však ingredience, bez kterých to není ono:
GHÍ
Přepuštěné máslo si můžete vyrobit i doma, když máslo povaříte, necháte sednout bílkovinu a pak slijete.
ČATNÍ
Tradiční lahůdka k masu připravená z ovoce nebo zeleniny.