Bývalý exekutor z Čeladné Gajdoš byl na místo, kde se základní plat podle tabulek pohybuje mezi 42 až 45 tisíci korun, jmenován 13. ledna. "Já jsem jmenoval tolik lidí, že si nemůžu pamatovat všechny. Obraťte se na tiskového mluvčího," řekl serveru Koníček, který je zároveň volebním lídrem SPOZ. Podle tiskového oddělení "v právních předpisech není nutnost realizovat výběrové řízení".

Ministr jmenuje vedoucí inspektory po projednání s generálním inspektorem, kterým je v současnosti Rudolf Hahn. Ten prý byl o výběru Gajdoše předem informován.

"Jmenování pana Františka Gajdoše nebylo mým návrhem ani mojí iniciativou. Jaké okolnosti byly pro ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodující při výběru a k jakým aspektům bylo při tom přihlíženo, je otázkou, na kterou neumím odpovědět," sdělil serveru.

Podle zjištění deníku Insider se v posledních sedmi letech ani jednou nestalo, že by pozice vedoucího inspektora byla přidělena bez soutěže. Výběrová řízení se vypisovala i na místa asistentek inspektora.

Gajdoš patřil mezi pět největších sponzorů Zemanovy kampaně. Brněnský advokát Jiří Jestřáb, který na kampaň přispěl více než miliónem korun, se stal revizorem nově založeného Zemanova nadačního fondu, který je určen na příspěvky ke splácení státního dluhu.