Zeman v Partii: Mělo by se prověřovat, co se církvím vlastně vydává

02.09.2013 20:03

                                                                                                       2. 9. 2013 11:11

Prezident republiky Miloš Zeman vystoupil v pořadu Partie na TV Prima Family, který se tentokrát natáčel v prostředí letního prezidentského sídla v Lánském zámku. Po úvodním vtipkování o zážitcích s rodinným mazlíčkem Zemanových se debata přenesla k tématu církevních restitucí a referenda, které by je případně mohlo zvrátit.

Zeman v Partii: Mělo by se prověřovat, co se církvím vlastně vydává

Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

 

"Byl jsem zastáncem referenda o církevních restitucích v době, kdy nebyly přijaty zákony a podepsány smlouvy. Nyní už by bylo mnohem rychlejší ty zákony zkrátka změnit parlamentní cestou,“ myslí si prezident. Podle něj by se měla změnit zejména výše finančních kompenzací, které v současné podobě tvoří desetinu jednoho celého státního rozpočtu.

„Můžeme důkladně prověřovat, kdy ten majetek byl církvi zabaven. Už nyní jsou případy, kdy ten majetek byl zabaven třeba Masarykovou pozemkovou reformou,“ připomněl prezident a dodal, že takový majetek by podle zákona rozhodně být církvím vydáván neměl.

Zeman nevyloučil možnost, že by toto řešení mohla provést Rusnokova vláda v demisi. Zejména v případě, že by po volbách vládla delší dobu, protože by se politici nedokázali dohodnout na nové vládě. „Pokud vláda dospěje k názoru, že chce v této věci udělat zákonné opatření, tak je to její věc,“ ujistil.

„Je třeba zjistit, jaký to byl majetek, zda byl znárodněn a kdy. Posuzoval bych to případ od případu,“ doporučil prezident.

Poznámka :

Jedna z církví, která dostane od státu peníze v rámci "církevních restitucí", je i Apoštolská církev.

Apoštolská církev patří mezi evangelikální církve. Byla povolena a zaregistrována státem v roce 1989. Současný církevní zákon ji zrovnoprávňuje s ostatními křesťanskými církvemi v Česku. Apoštolská církev je členkou v Ekumenické radě církví ČR, ve které se sdružuje s několika jinými křesťanskými církvemi.

 

Statistika k Apoštolské církve:

  • Registrace: 1989
  • Počet duchovních v roce 2005: 156
  • Počet duchovních v roce 2010: 184
  • Počet věřících v roce 2011: 4934
  • Počet věřících na jednoho duchovního v roce 2011: 27
  • Výše roční finanční podpory od státu v roce 2011: 48 529 000 Kč
  • Výše finanční náhrady podle navrhovaného zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi: 1 056 336 374 Kč.
  • Výše náhrady na jednoho věřícího 214 093 Kč!

Myslím, že jasnějšího důkazu o zhovadilosti přijatého zákona není třeba. Jde zde opět o zvýhodňování určité menšiny oproti většině. O vyhazování neuvěřitelných prostředků, které budou chybět na skutečné sociální projekty a k povznesení společnosti obecně.

Může tento naprosto evidentní podvod církví a Nečasovy vlády ospravedlnit? Vždyť ta církev v roce 1948 vůbec neexistovala, komunisté jí tedy nemohli ani nic zabavit, "církevní restituce" by se na ni vůbec neměla vztahovat a přesto dostane od státu přes 1 miliardu!!!!

Bylo by vhodné, co nejdříve uspořádat referendum o církevních restitucích - finančních náhradách které schválila Nečasová vláda.Kolik pak obdrží strany od církve za schválení restitucí. To se jistě bude hodit při vlolbách  ODS+TOP09+Nelidem. Ať je všechny veme čert !!