„Jsem zvědav, za jak dlouho se na nás vykašlou. Tehdy taky slibovali pomoc, protipovodňová opatření a nic. Jsme na tom zase strašně. Zase máme vše pod vodou. Vysrali se na nás. Jen to napište,“ rozčiloval se obyvatel povodní zaplaveného domku v Putimi.

Vždycky přijede ministr, hejtman a pak nic

Stejně hovoří lidé v Bechyni, v okolí Veselí nad Lužnicí či na Českokrumlovsku.

„Vždycky přijede hejtman, ministr, senátor nebo jinej' papaláš. Projdou to tu, řeknou, jak nám pomůžou, jak nám drží pěsti a že se o nás postarají... A pak nic. A novináři? Ti už vůbec. Hlavně televize zajímá, jak jsme vyplavení, jak vyléváme vodu, ale jak na tom budeme za měsíc, dva, tři, to nikoho nebere. Ještě, že mám v Budějovicích byt. Mysleli jsme, že tu na stáří budeme se ženou v klidu žít. Všechno co je v přízemí, je zničené. Už na to nemáme sílu, prodáme to tu, pokud to někdo koupí a kašleme na to,“ postěžoval si reportérovi ParlamentníchListů.cz Jaroslav Neuman, který má chatu na Českokrumlovsku.

Zimola: Věřím, že se vše brzy podaří dát do pořádku

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) slibuje, že kraj maximálně pomůže všem obcím, aby mohly zase ony pomáhat svým občanům. Pokusí se co nejrychleji opravit škody na silnicích a dalších komunikacích a budou se snažit, aby maximálně pomohl i stát. „To je jediné, co můžeme dělat. Ale věřím, že vše se brzo podaří dát do pořádku. Těch lidí je mi neskutečně líto. Ale ani hejtman, ani prezident, tohle neovlivní a nezachrání, bohužel,“ uvedl Zimola.

Solidaritu s povodněmi postiženými lidmi vyjádřil i ministr financí Miroslav Kalousek. Ten byl vodou v Bechyni třikrát lehce zasažen. Vždy jen v suterénu vilky v Zářečí.

„Jiní na tom byli a jsou daleko, daleko hůře. Je mi jich opravdu líto, protože je to zoufalství: Ale ani ministr financí velkou vodu nezastaví. Maximálně chci pomoci v tom, abychom uvolnili potřebné peníze na nápravy škod,“ uvedl Kalousek, který do Bechyně už moc nejezdí poté, co přestal žít se svou ženou a majetek přepsal na ní a jejich dvě děti.

Jandák hovoří o katastrofě

Poslanec za Jihočeský kraj Vítězslav Jandák vidí situaci jako katastrofální. Sám sice zaplaven není, ale s lidmi zasaženými velkou vodou soucítí. „Moc dobře vím, jak na tom jsou. Už při minulé povodni jsem byl v Putimi i na dalších místech. S těmi lidmi mluvím, snažil jsem se jim vždy pomoci, jak jen to šlo. Prostě tu selhala protipovodňová opatření, tu zase něco jiného. Je třeba ale, aby těm lidem stát maximálně pomohl. Aby pomohl obcím, krajům, aby uvolnily prostředky a mohly se opravovat a napravovat škody,“ říká ParlamentnímListům.cz Jandák.

 

 

Jen jihočeští hasiči zaznamenali od soboty do úterý na 4000 hovorů souvisejících většinou s velkou vodou a museli je nějak řešit. Někdy šlo o prkotiny, jindy o skutečně závažné věci. Podobnou četnost proseb zaznamenali jen při povodních v roce 2002 a 2006.