Víš, co piješ? Pět děsivých ingrediencí, které se používaly nebo používají k výrobě coca-coly
1. Benzen
Benzen je organická sloučenina s nasládlým zápachem. Je to přirozená složka nafty, benzínu a tabákového kouře. Zní to jako něco, co byste chtěli vypít? Jistě ne.
2. Kyselina fosforečná
Kromě coca-coly se kyselina fosforečná používá například také ke zpracování ropy a při úpravě kovů. Coca-cola není jediný nealkoholický nápoj, který tuto středně silnou kyselinu obsahuje.
3. Alkohol
V začátcích coca-cola obsahovala také víno. Postupně ale z nápoje vymizelo. Podle výzkumu provedeného francouzským Národním institutem pro ochranu spotřebitelů se nepatrné množství alkoholu v coca-cole objevuje dodnes. Nemusíte se však obávat. Pokud byste se totiž chtěli po coca-cole opít, museli byste zkonzumovat celých 13 tisíc plechovek naráz.
4. Bisfenol A
Bisfenol A je organická chemická sloučenina, jež se používá při výrobě plastů ... a také při výrobě coca-coly. Proti používání této látky v potravinářském průmyslu právě aktivně bojují v Kanadě, což výrobcům coca-coly velmi ztěžuje život.
5. Kokain
Zpočátku byl kokain jednou z hlavních ingrediencí coca-coly. To právě díky němu byli lidé po tomto nápoji tak silní a bdělí, jak jim slibovala reklama. Kvůli tlaku veřejnosti se ale kokain přestal do coca-coly přidávat už v roce 1903. A to přesto, že v USA byl oficiálně zakázán až o sedmnáct let později.
Kvůli specifické chuti je dnes do coca-coly přidáván výtažek z koky, který je ovšem zbaven kokainu.