Topkař Lukša před výročím: Boj za svobodu si musíme připomínat, když už můžou být estébáci i ve vládě

16.11.2013 20:57

V neděli si připomeneme dvacáté čtvrté výročí listopadu 1989. Toto výročí je od roku 2001 státním svátkem nazvaným „Den boje studentů za svobodu“. ParlamentníListy.cz se proto ptaly politiků, kteří se bojem za svobodu často zaštiťují, jak budou tento svátek slavit a zda jej v letošním roce považují za aktuálnější než v letech předchozích. Tato otázka se nabízí zejména po volební kampani, kde byl boj za demokracii u některých velmi významnou agendou.

Topkař před výročím: Boj za svobodu si musíme připomínat, když už můžou být estébáci i ve vládě
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Pavol Lukša
 

„V uplynulém roce jsem si často uvědomovala, že parlamentní demokracie není něco, co máme garantované do budoucna, ale je to hodnota, za kterou musíme neustále bojovat,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09  Helena Langšádlová. „Za její ohrožení v tuto chvíli považuji snahu prezidenta přivlastnit si více pravomocí, než mu náleží, volbu antisystémových a populistických stran, ale i vzrůstající xenofobii ve společnosti,“ vyjmenovává poslankyně.  

Její kolega, další místopředseda TOP 09 Pavol Lukša, je rovněž o významu letošního boje za svobodu přesvědčen. „Měli bychom si jej připomínat o to více, protože už mnoho lidí zapomnělo, jaká zvěrstva prováděla StB a její spolupracovníci už jim nevadí dokonce ani ve vládě,“ připomíná.

 

Pavol Lukša

  • TOP 09
  • č. 1, Moravskoslezský kraj
  • zastupitel obce
 

 

Další poslankyně TOP 09, Jitka Chalánková, se domnívá, že společnost je svobodná jen tehdy, když je svobodný jednotlivec. „A takovou svobodu jeden den v dějinách země nezaručí. Svobodný člověk si svou svobodu uvědomuje, hájí ji a pracuje na ní. Svobodný člověk vidí ostatní kolem sebe, snaží se pracovat pro dobro společnosti. Pak se stane taková společnost svobodná,“ vysvětluje. Svobodný člověk, podle Chalánkové, také neočekává, že někdo za něj všechno ideálně vyřeší. Nevěří slibům novodobých samozvaných spasitelů.

„Svobodný člověk také ví, že politika je většinou tvrdá práce právě pro ostatní. Nedá si namluvit, že tam ,nahoře' jsou všichni špatní. Nevěří v princip kolektivní viny a sám se usilovně a pracně snaží o nápravu,“ vysvětluje. Toto si podle poslankyně mnoho lidí neuvědomuje, a proto si v sobě neseme dědictví nesvobody. „Snad ne všichni,“ věří.

Další poslanec TOP 09 a známý ctitel opery Daniel Korte uvedl, že 17. listopad hodlá oslavit uměleckým zážitkem. Konkrétně sledováním operního představení Kouzelná flétna ve Vídeňské opeře. „To by před listopadem ´89 nebylo možné,“ dodává poslanec.

Lidská paměť zapomíná

„Ta připomínka bude důležitá vždy. Lidská paměť jinak zapomíná, a to by určitě bylo špatně,“ myslí si poslanec ODS Bohuslav Svoboda. Ten se svými spolustraníky plánuje vyrazit dopoledne na Národní třídu. Sejde se tam i se senátorem Milanem Pešákem, který pro ParlamentníListy.cz uvedl, že tato připomínka je stále důležitější. „Myslím, že připomínat zrůdnost totalitních, tedy fašistických a komunistických, režimů a ideologií je třeba neustále. Jen s postupujícím rozkladem politického systému i státu je to stále těžší a marnější,“ obává se senátor ODS.

 

MUDr. Přemysl Sobotka

  • ODS
  • Místopředseda Senátu Parlamentu ČR
  • místopředseda Senátu

Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  •  
  • poslankyně

 

„Výročí 17. listopadu 1989 je nutné si připomínat stále. Zvláště v poslední době, protože zásluhou populismu začínají být ohrožovány principy demokracie, ať již psané nebo zvykové,“ uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. „Stejně tak je nutné připomínat i rok 1939,“ připomíná senátor ODS, který se proto zúčastní oslav jak na Národní třídě, tak v Ruzyni.

Poslankyně téže strany Jana Černochová plánuje položit kytici a věnec a zapálit svíčku.„Právě dnes čelíme snahám život za komunismu přikrášlovat a naopak zpochybňovat polistopadový vývoj. Nedělní výročí je příležitost takové snahy odmítnout a připomenout si význam dne, kdy skončila komunistická totalita a kdy se Češi vydali cestou svobody,“ uvedla již dříve Černochová, když informovala o kolektivním kladení věnců zákonodárců ODS.

Stropnický slaví prací

Předseda KDU- ČSL  Pavel Bělobrádek si nemyslí, že by letošní sedmnáctý listopad byl nějak zvláštní. Podle něj je za svobodu třeba bojovat neustále. On sám se na státní svátek setká se studenty. Poslanec za jeho stranu Daniel Herman se plánuje zúčastnit bohoslužby za oběti totalitních režimů a předávání Cen paměti národa.

Poslanec ANO Martin Stropnický, který v roce 1989 spolu s ostatními herci stávkoval, nyní čtyřiadvacáté výročí oslaví prací. „Pracovním soustředěním se všemi poslanci ANO a následným jednáním se sociální demokracií,“ upřesňuje. „Vyvedení České republiky ze slepé uličky je právě to, čím můžeme výročí přispět,“ myslí si člen vyjednávacího týmu Andreje Babiše.

 

MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
  •  
  • poslanec

Prof. RNDr. Jiří Zlatuška CSc.

  • ANO 2011
  •  
  • poslanec

MVDr. Pavel Bělobrádek Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • Nekorupční Nekomunistická Alternativa
  • poslanec
 

 

Nově zvolený poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška si myslí, že připomínka zápasu studentů za svobodu v letech 1939 a 1989 patří k úctě k dějinám naší země. „V souvislosti se snahami omezit možnosti studentských zástupců podílet se na samosprávě univerzit je v této vzpomínce důležitý i étos, kterému by se zvláště dnešní demokratičtí politici neměli zpronevěřovat,“ dodává.