Teď, když máme, co jsme chtěli...

28.10.2013 08:49
Tak máme po volbách. Zúčastnilo se necelých 60 procent oprávněných voličů. Účast poměrně nízká, příliš nepřekvapuje. Dva z pěti voličů buď rezignovali nebo nevěděli, koho volit. Příliš se jim nedivím. Do voleb šlo 23 politických stran. Příliš velký počet stran soutěžících o hlasy voličů, překrývající se a nevýrazné volební programy byly výchozím znakem těchto voleb.

Stejně jako ostrakizace, nálepkovaní nepohodlných. Často skrytá propaganda masmédií se ukázala účinná; subjekty, které by snad mohly přinést změnu (Hlavu vzhůru, DSSS, Piráti) byly včas marginalizovány a tak bylo zajištěno, že pouze subjekty s nevýrazným programem „mírného pokroku v mezích zákona“ proniknou do Sněmovny.

Pozitivní je, že lidi chtějí změnu. Špatné je, že nikdo neví, jak by ta změna měla vypadat. Neustálé strašení komunisty opět přineslo ovoce. Navzdory 600 tisícové armádě nezaměstnaných a téměř dvacetiprocentní nezaměstnanosti na severu a Čech, většina voličů tam volila Babišovo ANO. V Praze už tradičně vyhrála tzv. pravice, v tomto případě TOP09. Zbytek krajů volil spíše ČSSD.

Celkové výsledky a rozdělení křesel ve Sněmovně:

 

Strana

Procent hlasů

Počet křesel ve Sněmovně

ČSSD

20,45%

51

ANO 2011

18,65%

48

KSČM

14,91%

33

TOP09

11,99%

26

ODS

7,72%

15

KDU-ČSL

6,78%

14

Úsvit

6,88%

14

Zelení

3,19%

 

Piráti

2,66%

 

Svobodní

2,46%

 

SPOZ

1,51%

 

DSSS

0,86%

 

Změna

0,57%

 

Hlavu vzhůru

0,42%

 

Suverenita

0,27%

 

 

Tajně jsem doufal, že Babišovo ANO propadne, že výsledky předvolebních průzkumu lžou. Nelhaly. Babišovo hnutí se stává druhým nejsilnějším subjektem, hned po ČSSD. Ve sněmovně obsadí 48 křesel, což je obrovská síla. Nepomohla odhalení časopisu Reflex ani poukazování na pochybnou minulost Andreje Babiše v mnoha nezávislých internetových médiích. Babiš teď koncentruje ve svých rukou skutečnou moc. Bude národ krmit svými produkty, a to jak těmi do žaludku, tak duševní potravou, a k tomu bude moci měnit a upravovat zákony a rozhodovat i o tom, kam půjdou peníze ze státní pokladny. I kdyby byl ztělesněním Mirka Dušína, což není ani náhodou, byla by taková koncentrace moci nebezpečná. V jeho případě bude … no, nechme se překvapit. Ti, co mu dali hlas, budou mít brzy možnost nad tím přemýšlet. Tento národ je nepoučitelný a zaslouží si, co dostane.

Co ještě překvapilo?

Vysoká úspěšnost tandemu ODS a TOP09 navzdory tomu, co předvedl posledních x let. Dohromady obsadí 41 křesel ve Sněmovně. Nepochopitelné. Tady už nelze ani mluvit o krátké paměti, je to totální selhání kritického myšlení.

Slušné umístění KDU-ČSL. Proboha, kdo je volil v tomto ateistickém státě a proč?

Necelých 15 % KSČM. Navzdory tomu, že od „revoluce“ v 89 v podstatě tahle strana neměla jediný průšvih. Jsou ostrakizováni a vylučování z veřejného života, je na ně pliváno, nikdy s nimi nechce mluvit, jsou neustále zesměšňováni a jsou používání jako strašáci. Myslím, že by si zasloužili mnohem větší podíl na vládě.

Okamura a jeho Úsvit s 6,9 %. Nemám z toho člověka dobrý pocit. To, co říká, zní rozumně a celkem se tomu nedá nic vytknout. Ale je pro mě nečitelný. Nevěřím, že je bohatý, alespoň ne z těch nevábných obchůdků s asijským zbožím připomínajícím vetešnictví, ne ze spoluvlastnictví japonské restaurace, ani obchodu s nevkusnou japonskou módou ve stylu lolitek. Mám pocit, že před nás staví kulisy: kulisa bohatého podnikatele, kulisa automobilu Aston Martin za 3,6 milionu (už ho rozbil), kulisa mladé milenky. Za těmi kulisami je možná někdo úplně jiný. Běloši obecně těžko čtou emoce asiatů, měli bychom na to pamatovat. Kdesi ve spodních tóninách zní faleš.

Nepřekvapilo vítězství ČSSD, dostali hlasy z trucu, z touhy po změně, ne proto, že by si je zasloužili nebo nabídli řešení. Schází jim vize (ta ostatně schází všem), vůdčí osobnost, trpí vnitřní rozhádanosti, jsou dinosaurem, který už nemá co říct.

Strany, které by si snad zasloužily šanci (Piráti, Svobodní, DSSS, Hlavu vzhůru) v podstatě jakoby nebyly. Pomlouvačné kampaně, přehlížení médií, nálepkování opět zafungovaly. Tisíckrát vyzkoušené prostředky likvidace soupeře – a pořád tak účinné. Škoda.

Ani jedna z vítězných seskupení není schopná ve svých programech nabídnout účinné řešení k nejpalčivějším problémům České republiky, často je raději ani (vzhledem k drtící politické korektnosti) nepojmenovala: nezaměstnanost, cikánský teror, demontáž sociálního státu, zadluženost země, nesoběstačnost, zahraniční vlastnictví snad všeho, co mělo nějako cenu, a s tím spojená transformace výrobních sil na montovny, odliv zisků generovaných v zemi zahraničním investorům, legalizovaná lichva a nelidský exekutorský zákon, církevní restituce, vystoupení z EU a obnova české státnosti. Takže máme zajištěno, že vše špatné víceméně zůstane zachováno a nejspíše se bude prohlubovat.

Ale něco se přeci jen změní. Dosud jsme měli „jen“ vládu kmotrů a mafiánů s jasnými vazbami na podsvětí. Teď budeme mít totéž a k tomu navíc vládu silně ovlivněnou oligarchy a plutokraty. Takové vlády (vlády oligarchů a plutokrachů) se v historii vyskytovaly opakovaně. Ale nikdy nepřinesly obyčejným lidem zlepšení jejich stavu. V kombinaci s napojením na kriminální podsvětí je to pro národ hodně nepříjemný mix. No, máme, co jsme chtěli.

 

Vladimír Stwora