Mládek odpovídal na dotazy českého vysílání rozhlasové stanice Hlas Ruska, která pak záznam uveřejnila na svém webu s příznačným titulkem „Česko se otáčí vlevo a k Rusku”.

Stínový ministr vyslovil názor, že po nástupu levicových stran k moci, k čemuž by mohlo dojít po předčasných volbách do Sněmovny, které se konají 25. a 26. října, se zlepší vztah ČR k Rusku a Číně.

Pravděpodobně pokračoval ve staré politice vysoké rakouské šlechtystínový ministr financí ČSSD Jan Mládek

„To bude mít naprosto zásadní vliv, protože předchozí vlády v tomto dělaly velmi špatnou službu a hnaly ČR do izolace jak vůči EU, ale také především vůči Rusku a Čínské lidové republice. Tam zejména hlavní škodnou byl prezidentský protikandidát Miloše Zemana Karel Schwarzenberg, který upřímně řečeno dělal všechno proto, aby vztahy s Ruskem a Čínou nefungovaly,“ řekl Mládek.

Schwarzenberg podle něj navázal na politiku rakouské šlechty, která nechtěla, aby fungovaly slovanské federace. „Pravděpodobně pokračoval ve staré politice vysoké rakouské šlechty, která nikdy nechtěla, aby fungovaly slovanské federace a měla velkou radost, že se všechny tři rozpadly. Jak ta jugoslávská, československá, tak i sovětská. Tohle se rozhodně změní, nová vláda bude mít jiný přístup k této spolupráci a má i od toho jistá očekávání,“ soudí Mládek o blízké budoucnosti ve vztazích ČR s Ruskem.

Zeman po volbách posílí

Stínový ministr se vyjádřil i k úloze prezidenta Miloše Zemana. Nemyslí si, že by ČR spěla k prezidentskému systému, posun k tomu poloprezidentskému ale nevyloučil. „Nějaký poloprezidentský systém, to už ano. Což je věc ovšem, která do určité míry funguje třeba v sousedním Polsku a nikdo z toho zase nedělá tak velký problém,“ poznamenal.

Zeman podle Mládka v každém případě po volbách v případě vítězství levice posílí. „Ano, pan prezident posílí, protože se dá předpokládat, že by tam mohly dominovat v parlamentu strany, ke kterým má blízko. To je nejen sociální demokracie, ale také komunistická strana a také jeho vlastní strana SPOZ,“ řekl Hlasu Ruska stínový ministr.