Profesor Keller posílá vzkaz všem, kteří kvůli volbám křičí o emigraci

29.10.2013 20:17
Stáli jsme skutečně u zlomových voleb, které rozhodnou o setrvání demokracie v Česku? Zaznívá to nejen ze sociálních sítí a příspěvků v diskuzích na internetu, ale také z úst zejména pravicově orientovaných politických stran. Zaznívají například ale i slova o případných emigracích... Proč? ParlamentníListy.cz tuto otázku položily sociologovi Janu Kellerovi.
Profesor Keller posílá vzkaz všem, kteří kvůli volbám křičí o emigraci
Foto: Archiv
Popisek: Sociolog Jan Keller

„Pravicové strany již celkem pravidelně před volbami tvrdí, že v nich jde o poslední možnost, jak uchovat demokracii. Problém je v tom, že si demokracii představují jako systém, ve kterém volič nemá mít svobodu vybírat si mezi pravicí a levicí. Měl by si vybírat pouze mezi nelevicovými stranami. Protože volba stran levicových by prý volnou soutěž navždy ukončila,“ reagoval profesor sociologie Jan Keller úvodem.

 

 

Při tom, jak dodal, to, že tím pravice volnou soutěž sama popírá, ji samotnou asi ani nenapadne.

„Je to svým způsobem komické. Hlavním heslem pravice je přece konkurence. Přitom skutečnou konkurenci chce z voleb dostat pryč a nahradit ji jen zdánlivou konkurencí mezi různými verzemi téhož pravicového programu. Neméně komické je, když pravicové strany straší před komunistickou tsunami. Měly by vysvětlit, proč by po dlouhých letech jejich moudré a úspěšné vlády dali voliči masově přednost komunistům. Pravice tím vlastně tvrdí, že ji většina lidí začíná považovat na základě svých zkušeností za větší zlo než komunisty. To je od ní hodně sebekritické,“ poznamenal dále Keller.

 

Fotogalerie

Volební plakát SPOZPoničený volební plakát Hlavu vzhůruPotrhaný volební plakát SPOZŠkrtlý Babiš na předvolebním plakátu hnutí ANOPředvolební kampaň KSČM
 
 
 
 
Ti, co hovoří o emigraci, šlapou po demokracii možná víc, než si uvědomují

Varoval pak i před unáhlenými prohlášeními, která lze také v souvislosti s volbami zaznamenat kolem – a to jak z řad známých, tak i anonymních osobností. Tedy že v případě vítězství toho či onoho emigrují ze země…

„Demokracii ohrožují přitom právě nejvíce ti, kteří tvrdí, že se v případě vítězství levice vystěhují do zahraničí. Vždyť demokracie přece nemůže fungovat v zemi, ze které se po každých volbách část populace vystěhuje na protest proti tomu, že svobodné volby neměly dopředu zaručen ten výsledek, který by si oni osobně přáli,“ upozornil sociolog na faktor, který o demokratických postojích v Česku může mnohé napovídat. A tím se dostal k tomu, jak nahlížet na místy až nenávistné slovní souboje a projevované antipatie lidí, jen na základě odlišných postojů k nějakému politickému subjektu.

 

Trochu víc tolerance by nám neuškodilo...

„Především si myslím, že takové postoje jsou dokonale absurdní. Rozdíly v programech politických stran totiž sice jsou, všechny se ale shodují v tom, že demokratická soutěž bude pokračovat. Pokud by toto kterákoliv strana popřela, účast ve volbách by jí byla znemožněna. Já se hlásím k levici. Kvůli tomu přece ale nebudu vykřikovat, že emigruji, pokud vyhraje některá ze stran, o jejichž programech jsem přesvědčen, že zemi ve svých důsledcích škodí. Chodím do hospody, jejíž majitel se hodně angažuje ve prospěch TOP 09. I když máme politicky k sobě velice daleko, on mi čepuje vynikající pivo a já mu vnucuji vysoké spropitné. Trocha více tolerance v obyčejném životě nám ale rozhodně neuškodí,“ uzavřel výzvou profesor politologie svůj názor pro ParlamentníListy.cz.