Duka se na téma majetkového vyrovnání s církvemi vyjadřoval v Radiožurnálu v pondělí těsně po skončení jeho schůzky s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem. S ním si měl vyjasnit okolnosti ohledně vydávání majetku z areálu Pražského hradu. Podle informací Práva měl chtít ministr vnitra v demisi Martin Pecina zaslat do Senátu zákonné opatření, které by vyňalo celý Pražský hrad z restitucí.

Vážím si slova, a kdybych měl porušit slovo, tak se vzdám českého občanství a odejdu z této zeměkardinál Dominik Duka

Podle Duky by ale budovy, které církve v areálu Pražského hradu užívají, měly zůstat jim. Naopak objekty potřebné pro bezpečnostní chod státu mají náležet státu. Kardinál uvedl, že tato dohoda vyplynula z dřívějších jednání se současným i předchozím prezidentem.

Zákonná opatření hraničí se ztrátou svobody

Toto stanovisko zopakoval Duka i v Radiožurnálu, obořil se navíc proti námitce vlády, že je žádost církve v rozporu s dohodou, již kardinál podepsal v roce 2010 s tehdejším prezidentem Václavem Klausem a v níž se církev podle Martina Peciny zavázala, že si na budovy v areálu Hradu nebude dělat nárok.

V tu chvíli už Duka zvýšil na redaktorku hlas: „To nebyla dohoda, která by řešila otázku majetkoprávního vyrovnání se státem. A ten požadavek, který já jsem podepsal – víte, já si vážím slova, a kdybych měl porušit slovo, tak se vzdám českého občanství, já odejdu z této země,“ prohlásil. „To chci říci všem, kteří vyvolávají v předvolebním boji zbytečná napětí,“ dodal.

Navrhované zákonné opatření podle Duky hraničí s omezováním svobody. „Nejsem majitelem církve, ani majitelem státu. Ale vím, že ono zákonné opatření chce vlastně potvrdit rozhodnutí soudruha Klementa Gottwalda,“ rozlítil se a skoro začal křičet: „Už dva roky upozorňuju, že v této zemi někteří lidé nás chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali. Pokud přijme naše společnost toto opatření, budu vědět, že nežiji v demokratickém státě, kde neplatí ani právní řád, ani žádné zásady. A vracíme se pod rudé prapory se srpem a kladivem...“

Poděkoval za cenzurovaný rozhlas

V tu chvíli kardinálovi do řeči skočila redaktorka a žádala ho, aby respektoval pravidla rozhlasu. „Je doba těsně před volbami a podle pravidel Českého rozhlasu nesmíme vysílat jakékoli návody koho volit nebo nevolit.“

Duka se ohradil, že nikomu žádný návod nedává. „Paní redaktorko, potom náš Český rozhlas nedodržuje vůbec zásady svobody,“ překřičel redaktorku, která využila chvíle ticha, aby ukončila rozhovor a poděkovala Dukovi. Ten jí odpověděl už zklidněným hlasem: „Děkuji za cenzurované vysílání.“

 

Poznámka :

Tak jako hejno krkavců snesli se na tuto zemi, aby vyklovali každé zrnko zlata a stříbra. Nemají slitování. Jejich srdce zjedovatěla touhou po bohatství. Se vším kupčí, všechno prodávají. Chceš pokřtít dítě? Zaplať! Chceš loupit a vraždit? Zaplať a bude ti odpuštěno. Ale pak, kdyby sám ďábel zaplatil, vstoupil by na nebesa? A za peníze takto vydřené z chudého lidu koně krásné chovají, čeleď nepotřebnou drží, v kostky hrají a na své kuběny kožichy drahé věší, zatímco Kristus chodil bos a neměl, kde by hlavu složil. Však poznejte se, vy zloději chudého lidu, neboť Bůh i lid vás vidí.
Mistr Jan Hus.