Populisté jako prase a KGBáci ve vládě. Disident Bok udeřil nejen na Zemana

10.09.2013 20:01

ROZHOVOR Možná proto, že má levice v předvolebních průzkumech navrch, utočí na její politické představitele stále více politiků pravice. Mezi ty hodně kritické patří třeba místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Někdejší disident John Bok mu ale vzkazuje: „Pokud říkáte, že to je tady jako ve 48. roce, tak to je přehnané tvrzení. Spíš by vám měli vadit Okamurové nebo Babišové, to jsou populisté jako prase!“

Populisté jako prase a KGBáci ve vládě. Disident Bok udeřil nejen na Zemana

Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

 

Někteří pravicoví politici si možná až moc dobře uvědomují, že levice má v předvolebních průzkumech už delší čas tzv. navrch. Kupříkladu poslední předvolební průzkum společnosti TNS Aisa pro Českou televizi uvádí, že by pro sociální demokracii nyní hlasovalo 28 procent voličů a pro KSČM 15,5 procenta voličů. Zřejmě z toho důvodu připomíná místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, že vláda levice bude pro stát katastrofa.

„Nepůjde jen o levicové či pravicové priority na šachovnici ustáleného systému, ale o systém sám,“ varoval nedávno Kalousek v jednom z rozhovorů, kde se vyjadřoval k říjnovým předčasným volbám do Poslanecké sněmovny. Podle něj totiž budou tyto volby klíčové a výrazně jiné než všechny předcházející a rozhodovat se prý bude i o tom, zda v této zemi zůstane parlamentní demokracie, nebo se posuneme k autokratickému systému.

 

Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09 poslanec

„Máme tu jednu sjednocenou levici, kde se uvnitř vlády SPOZ prolnuly KSČ a ČSSD v jeden sjednocený levicový blok, jehož faktickým lídrem je Miloš Zeman, a netvařte se, prosím, že to nevidíte,“ doplnil k této věci Kalousek s tím, že pokud jde o samotného Zemana, tak mu prý silně připomíná Klementa Gottwalda v únoru 1948.

Proč mu navadí Okamurové?

Takovým slovům se ale silně podivuje disident a šéf Spolku Šalamoun John Bok, který těsně po sametové revoluci pracoval v Úřadu pro ochranu Ústavy a demokracie a později i pro FBIS (Federální bezpečnostní informační služba).

„Pokud Kalousek říká, že to je tady jako ve 48. roce, tak to je od něj přehnaná politická rétorika! Jak to, že mu třeba nevadí ti ´Okamurové´ nebo ´Babišové'? Spíše oni jsou pro mne populisté jako prase...Víte, když posloucháte komunisty v Parlamentu, tak nemusíte s nimi vždycky souhlasit, ale není v jejich slovech nic, co by směřovalo k nacionalizaci,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Bok.

„Mne sice vadí, že v Parlamentu dnes sedí strana, která se jmenuje komunistická, hluboce mne to vadí, neboť ten název je pro mne symbolem zločinu, bezohlednosti a zhovadilosti...ale spíše mi vadí ona ideologie blahobytu, když nám někteří politici stále dokola říkají, že už máme takový blahobyt, že si musíme platit zdraví i vzdělání. Stát, který si myslí, že ekonomie je důležitější než vzdělání a zdraví národa, to není zrovna dobrý stát. K čemu to je, když budete mít blbý a nemocný národ?“ rozzlobil se nad slovy Kalouska Bok.

Jezdili jen k Baltu, ale měli kde bydlet

„Já sice neměl komunisty nikdy rád, byl jsem tehdy v opozici a pronásledovaný a můj syn nemohl studovat, takže tento systém nemám proč hájit. Ale pravdou je, že pro spoustu lidí byl tento systém přijatelnější, protože bylo kde bydlet, nájmy nebyly vysoké, sice nebyly plné výkladní skříně a ani mnoho zboží nebylo a lidé jezdili namísto na Baleáry na Rujánu a k Baltu, ale dnes zase lidem chybí to nejzákladnější, a to je práce. Mnoho lidí v oblastech, jako jsou severní Čechy, severní Morava či západní Čechy nemají práci a přitom to byly oblasti, kde existoval ještě před pár lety průmysl, ovšem ten vymizel. Lidé tam jsou teď v nuzné situaci,“ připomněl Bok.

„Podívejte se, jak se zdražily potraviny od loňského léta! Ti chlapci v Parlamentu toto ale moc nevnímají. Oni asi ani nenakupují a jsou tak odtrženi od reality a ani neví, že se ve společnosti vskutku hodně otevírají nůžky,“ pronesl dále disident.

I on sice musí na druhou stranu prý uznat, že tady pro některé lidi blahobyt je, staví si někteří lidé i domy a mají v rodině více aut, ale spoustě lidem se zase dobře nedaří.

I na Západě inklinují k levicovému smýšlení, k sociální spravedlnosti

„Z nich pak zejména starší generace, co vzpomíná na předešlou dobu, tak inklinuje k levici, ale i mnoho mladých lidí, neboť to je přirozené. V každé době, i na Západě, jsou lidé, kteří inklinují k levicovému smýšlení, k sociální spravedlnosti nebo nějaké společnosti, co má reálnou soudnost,“ otevřel pak Bok svůj pohled na „strašáka“ levice.

Podle něj prý ti „dnešní“ komunisté – ať už Kováčikové či Dolejšové a další – ani snad nechtějí do země vrátit socialismus s jakoukoliv tváří. Dnešní komunisté z KSČM podle jeho soudu se možná jen chtějí přiblížit k něčemu, kde jsou dnes skandinávské země, které mají silnou sociální akcentaci.

Dáváme daně, proč ještě platit dál?

„Já myslím, že chtějí akceptovat jakýkoliv tržní systém, ať mu říkáme jakkoliv, kde bude větší citlivost k sociálním potřebám a ke zdravotnictví. Stát se takových věcí nemůže totiž zbavit, jestliže od lidí přijímá daně. A když už od lidí stát přijímá daně, tak potom nemůže chtít, abychom si navíc všechno ještě platili,“ poznamenal k tomu Bok s tím, že ale nikdo na druhou stranu nemůže s jistotou říci, jak by se ti novodobí komunisté chovali, kdyby byli u moci.

„Podle mne je ale dobré, že jsou v opozici, přece jenom těm ´chlapcům´ nechávají zneklidněné nohy a musejí tančit, když jsou v podobné koalici jako předchozí vláda. I když osobně třeba já nevidím zase východisko v Rusnokově vládě, je to podle mne jen slepenec takzvaných odborníků,“ řekl.

Proč si nemyslí nic hezkého o lidech v tzv. Zemanově vládě, tak to také vysvětlil.

Studovali v Moskvě a jsou u Zemana

„Mnoho z nich jsou bývalí komunisti a dokonce někteří z nich jsou podle mne i bývalí KGBáci. Mezi ně patří třeba blízký spolupracovník Miloše Zemana, který byl diplomatem, včetně pana Kohouta, který byl taky diplomatem...Oni všichni ti ´chlapci´ studovali v Moskvě na vysoké škole zahraničních vztahů. Ta škola měla sice vysokou kvalitu, učili tam dobře jazyky, ale mělo to háček – byla to škola pro KGBáky! Takže ten, kdo šel do diplomacie ze Sovětského svazu ještě v roce 1990, ale i z naší diplomacie, tak to bylo pokryto převážně lidmi z StB. To byli všichni ti kulturní a vojenští atašé, co však byli na druhou stranu spolupracovníci I. správy StB nebo VKR. No a tihle lidé mne připadají nebezpečnější než komunisté v Parlamentu,“ zdůraznil.

Podle něj by lidé neměli zapomínat ani na to, že v době, kdy vládli "zemanovci" a "špidlovci" a "grossové", tak politici „kradli jako straky“.

„On tehdy Zeman jako premiér nechal vládu prošustrovat šílený prachy. Vždyť měli jeden biliion a 200 miliard z privatizace, tak kde ty miliardy jsou? Paradoxem je, že to nyní nepřipomínají ani ti komunisté. Na druhou stranu se ale musí nechat, jak některá města rozkvetla, domy na náměstích jsou opravené, jsou čistší řeky a je tady i více zeleně. To jsou fakta, která jsou nezvratitelná, ale běžného člověka to už dnes ani nezajímá, snad to ani nevnímá. Ale není se jim co divit,“ dodal k tomu.

Nakonec Bok vzpomněl na Václava Klause.

Klaus neměl spíš rád socialisty

„Klaus jako prezident necítil od komunistů ohrožení, spíš mu víc vadili socialisté. Totiž i do ČSSD přešli někteří ´nomenklaturní kádři´ kvůli byznysu, nikoliv kvůli službě pro lidi. Nejsem přesvědčen o tom, že ´sobotkové´ a další chlapci jsou v něčem lepší než ona druhá Nečasova strana, která se jen stala pro roce 1990 výtahem pro spoustu vyčůránků, co se později napakovali...Všechno, co ale dnes říkají politici, tak to jsou jenom rétorické řeči. Když udělají nějakou nikoliv zásadní, nikoliv koncepční změnu třeba v tom, že sníží lidem daně a pak zase zvýší bohatým daně, tak to je pak ode zdi ke zdi. Tahle země totiž nemá koncepci, a to ani politickou,“ doplnil John Bok k tématu hrozba levice.