"Nová" Čeladenka nabízí obci vstřícnou ruku

25.06.2014 21:52

Horský hotel Čeladenka, který na začátku června slavnostně otevřel své brány, nebude jen dalším z řady hotelů v obci. „Našim cílem je nabídnout vstřícnou ruku také místním,“ říká provozní šéf hotelu Robert Kristian. Veřejnosti budou přístupné nejen restaurace a nově vybudované Lesní lázně, ale také unikátní dětské hřiště. Hotel navíc vytvořil téměř 30 nových pracovních míst, většinu z nich obsadili lidé z Čeladné a okolí.

Čeladenka se za poslední rok proměnila k nepoznání. Z původní vily právníka arcibiskupských lesů Lorka se posléze stalo rekreační středisko krajského výboru KSČ, po roce 1989 už spíše chátrala. Teprve investice cestovní kanceláře KOVOTOUR PLUS a jejího šéfa Jiřího Hájka z ní vytvořila moderní rekreační zařízení, které nabídne svou kapacitu rekreacím pro rodiny i dětským ozdravným pobytům.

„Rozhodně ale nebudeme zařízení uzavřené jen pro rekreanty, areál bude otevřený pro turisty i místní obyvatele,“ upřesňuje Kristian. Při řízení hotelu chce využít několikaleté zkušenosti z Austrálie, kde působil jako provozní prestižního hotelu, i místní historické tradice. To by se mělo projevit například na jídelním lístku restaurace, která bude kromě lehkých italských pokrmů nabízet také místní speciality.

Jednou z nich bude například pečený libový bůček doplněný o glazovanou cibulku a sirup z černého piva s čerstvě dopečeným chlebem. „Nepůjde jen o jídlo. Přístupem personálu i atmosférou hotelu se chceme vrátit k prvorepublikové tradici, kdy se lidé častěji potkávali a byli si blíž než v dnešní době,“ dodává Kristian. Toho chce hotel docílit pořádáním akcí určených pro rekreanty i veřejnost.

Otevřením Čeladenky, kterou velkoryse a téměř od základů zrekonstruovala ostravská firma Intoza, se završilo několikaleté úsilí Jiřího Hájka o vybudování hotelu, který nemá na severu Moravy obdoby. „Pět let jsem jezdil po Beskydech a nasával jejich atmosféru, abych ji mohl do Čeladenky přenést, a zároveň propojit s moderními evropskými trendy rekreace,“ vysvětlil při otevření hotelu Hájek.

Nový areál chválil i starosta Čeladné Pavol Lukša, který se při slavnostním otevření vžil do své dávné role ministranta a asistoval čeladenskému faráři Mariuszovi Roszewskému při křtu hotelu. „Na Čeladenku bychom měli být hrdí. Je to krásný objekt, který nám z Čeladné nikdo neodnese, naopak nám přinese téměř tři desítky pracovních míst,“ řekl Lukša.

Jako vždy nikde nesmí chybět !