Němečtí „investoři“ začínají rabovat Řecko !

27.08.2015 16:46

Fraport, která je ironicky vlastněna z většiny státem a místními vládami Německa, si mezi řeckou sítí regionálních letišť vybrala k převzetí pouze ta, která jsou zisková. Ostatních 30 ztrátových letišť velmi rád ponechá v rukou zbankrotovaného státu.

Řecký ministr pro infrastrukturu Christos Spirtzis řekl německé televizi, že tato dohoda o odebrání ziskových letišť a ponechání vládě pouze letišť potřebujících dotace „je znakem kolonie, místo členského státu EU“.

Oficiální memorandum o porozumění (MoU) schválené tento týden specificky zmiňuje dohodu o letištích a to, že to musí být s již schváleným kupujícím, ačkoliv převážná část privatizací, které Řecko musí provést, bude dokončena teprve až v březnu příštího roku.

Sven Giegold, německý člen Evropského parlamentu, který zastupuje stranu Zelených, označil toto izolované opatření za „bizarní“.

Dokonce i po oznámení ústupků řecké vlády německá společnost prohlásila, že bude možná usilovat o lepší podmínky, než jaké byly dohodnuté.

Stejný vzorec přebírání ziskových aktiv za sražené ceny bude bezpochyby uplatněn i u dalších prodejů nařízených dohodou.

Mezi další aktiva, která budou prodána, patří přístavy Pireus a Soluň a cenné pozemky u vody pro výstavbu hotelů a kasin. Privatizována má být také státní energetika a železnice.

Jak může někdo tuto šmelinu považovat za prohlubování procesu evropské integrace je záhadou. Jak může jakýkoliv Evropan pohlížet na tuto čirou německou agresi bohorovně je též nepochopitelné.

Nezkrotný Yanis Varoufakis, nepokořen po svém vzdoru vůči kapitulaci, který ukončil jeho krátké působení ve funkci ministra financí, v komentované verzi MoU poznamenává, že řecká vláda v květnu navrhla alternativní cestu privatizace, která by měla na veřejná aktiva pákový efekt a podpořila by více investic a větší růst.

Podle tohoto plánu by Řecko zmodernizovalo veřejná aktiva, za plného využití dostupných zdrojů z EU, jako od Evropské investiční banky, aby pomohlo posílit růst, a pak by je zprivatizovalo vlastním tempem a za mnohem vyšší ceny.

Stejně jako všechny ostatní návrhy řecké strany byl i tento návrh Němci vedenými vyjednavači EU okamžitě odmítnut.

Válka skončila; nechť začne okupace.