Marek Benda dostal další velmi nehezkou SMS. Od expřítele z ODS

14.10.2013 11:34

V pražské ODS to začíná před volbami do sněmovny vřít. Začíná boj o křesla ve sněmovně na základě preferenčních hlasů. Exposlanec ODS Marek Benda, který je až na desátém, s velkou pravděpodobností nevolitelném, místě kandidátky, poslal podle informací ParlamentníchListů.cz kolegům SMS, aby ho podpořili v jeho kandidatuře a snažili se získat pro něj podporu i ve svém okolí. Benda se ale se zlou potázal.

Marek Benda dostal další velmi nehezkou SMS. Od expřítele z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

 

V minulých sněmovních volbách v roce 2010 bylo za Prahu zvoleno osm poslanců (v roce 2006 dokonce 14 poslanců). Benda kandidoval ze sedmnáctého místa, a v preferenčních hlasech přeskočil na šesté místo a do sněmovny se dostal. Letos to bude horší, protože rozhodně nelze očekávat zisk osmi poslanců ODS v Praze. A tak se dělá kampaň na vlastní pěst.

Navíc proti ODS v Praze kandiduje další subjekt hlásící se k pravici, Hlavu vzhůru!, který má podporu Václava Klause a kandiduje za něj několik pražských starostů, bývalých členů ODS. K pravici se hlásí i v Praze silná TOP 09 i hnutí Andreje Babiše ANO.

Přátelé, kamarádi

V těchto volbách Benda opět spoléhá na taktiku preferenčních hlasů, protože poslal kolegům z pražské ODS, i bývalým, tuto SMS: „Přátelé, kamarádi, rozhodl jsem se kandidovat až na 10. místě, abych zjistil, zda mám ve svém boji proti levici stále důvěru lidí. Budu vděčný za každé slovo podpory ve vašem okolí. Děkuji Marek.“

 

Patrně ale ne u všech adresátů SMS vyvolal příznivou odezvu. Odpověděl mu například bývalý člen ODS a bývalý předseda místního sdružení ODS Kunratice Praha 4 a bývalý místopředseda OS ODS Praha 4 Zdeněk Šmíd. Ten Bendovi připomněl, že ten podpořil zrušení svého vlastního oblastního sdružení na Praze 4.

 

Marek Benda

  • ODS
  •  
  • exposlanec

 

Omluv se, ty kariéristo z ÚV! Myslíš jen sám na sebe

„Marku, naši důvěru nemáš, jsi též odpovědný za situaci, v které se pravice a tento stát nachází. A že jsi kariérista, myslící pouze na sebe, je vidět i z Tvé SMS ´přátelům´. Nežádáš v ní podporu pro pravici, pro ODS, ale podporu pro sebe! Byl jsi výrazný podporovatel Petra Nečase, byl jsi aktivně u zákonů a věcí, které jsou nyní pravici vytýkány. Za to vše nyní pravice tvrdě zaplatí. A ty jsi bránil jakékoli kritice. Tvoje aktivní účast v nomenklaturním a totalitním řešení krize ODS na Praze 4 spolu s dalšími členy ústředního výboru, opravuji výkonné rady, to vše též nese podpis Marek Benda,“ napsal Bendovi Šmíd.

„Chápal bych Tvoji omluvu za Tvoji letitou činnost jako poslance. Omluvu jako místopředsedy ODS Praha za to, co se v Praze stalo a děje. Ale Ty chceš podporu! Chceš dál výhody, na které jsi léta zvyklý. Myslím, že ti, kterým právě na ODS a pravici záleží, nemohou kandidáty Tvého typu a činnosti v minulosti volit. Zdeněk Šmíd, Kunratice,“ dodal Šmíd v SMS, která je otevřená a určená všem příznivcům pravice.

 

Zrušení ODS Praha 4

Šmíd ve své SMS narazil i na to, že výkonná rada na svém zasedání na konci února zrušila dvě oblastní sdružení v Praze (Prahu 4 a Prahu 12) a jedno středočeské (Praha-západ).

„Že se zrušilo oblastní sdružení Praha-západ má svou určitou logiku. Vedení ODS na to bylo upozorňováno již od loňského léta a na výkonné radě se to řešilo. Zrušení Prahy 4 a Prahy 12 přišlo ale jako blesk z čistého nebe. To se před tím vůbec neprobíralo. To je nebezpečný precedens do budoucna. Příště takhle Nečas může zrušit jakoukoli oblast, která ho bude kritizovat,“ řekl tehdy ParlamentnímListům.cz člen Výkonné rady ODS.

Jak informovala média, ODS Praha 4 byla zrušena s odůvodněním, že prý volbu nového předsedy místního sdružení v Nuslích, Ondřeje Palounka, provázely podivné okolnosti. Proti tomu se tehdy ODS Praha 4 ohradila s tím, že když už, tak mělo být zrušeno jenom toto místní sdružení.

Bohuslav Svoboda se rozkmotřil s Palounkem

Šlo o to, že mocný Ondřej Palounek se při změně na pražské radnici, kdy vznikla koalice ODS a TOP 09, přidal na stranu Bohuslava Svobody. Blízký Palounkovi byl tehdy předseda oblastního sdružení ODS Praha 4 Martin Horálek. Palounek se ale později se Svobobodu rozkmotřil a přidal se opět na stranu části pražské ODS kolem ODS Praha 10.

Horálek zůstal na straně Svobody a byl nejprve odvolán z pozice předsedy oblasti a později z funkce starosty Prahy 4, kde ho nahradil Pavel Caldr, který nyní kandiduje za pravicový volební blok Hlavu vzhůru!. Zrušení Prahy 4 prosazované Svobodou tak bylo bráno jako pomsta za to, že ztratil podporu ODS Prahy 4. Na straně Svobody je i člen ODS Praha 4 Marek Benda.

 

Kunratice, kdysi malá ves…

V Kunraticích, které spadají pod oblastní sdružení Praha 4 a kde bylo v rámci rozhodnutí výkonné rady také zrušeno místní sdružení, ODS v posledních komunálních volbách získala 50,73 procenta.

V samotné Praze 4 vyhrála ODS s 35,56 procenty hlasů. Na Praze 2, kde je členem primátor Svoboda, získala ale jen 27,24 procenta. Na Praze 5, kde je členem první místopředseda pražské ODS Zdeněk Zajíček, ODS získala 20,39 procenta a zůstala v opozici.

Marek Benda již v minulosti obdržel esemesky, které nečetl asi úplně rád. Například od tehdejšího člena regionální rady ODS Praha Tomáše Hrdličky, kterého později Výkonná ODS také vyloučila.

Naštěstí ve vašich rukách nechcípla

Jak informovala iDnes.cz, Hrdlička Bendovi poslal tuto SMS:  „Marku, nezoufej. Konečně se ukazuje, kdo jsou ti čestní v ODS. Zítra se vracím z exilu a zbavím ODS podezřelých kriminálníků, obviněných, případně obžalovaných osob. Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Vůbec nevadí, že půlka Úřadu vlády a bývalé vedení pražské ODS, respektive magistrátu, jsou zatím neodsouzení zločinci. Drž se. Už se blížím. T. H.“ Hrdlička tak narážel na to, že exprimátor Svoboda a další radní ODS jsou obviněni v kauze Opencard.

„Ahoj Marku a vy ostatní, kterým se dostane do rukou tato SMS, tak už to trápení máme za sebou. Na likvidaci ODS nečasovsko-svobodovské partě stačilo 18 měsíců. Ono o slušnosti, poctivosti a pracovitosti totiž nestačí jenom mluvit, ale musí se podle toho člověk chovat. Stejně tak nestačí platit novináře, neboť podle dřívějších zkušeností jiných 'čestných a oblíbených' (Václav Fischer, Stanislav Gross, Petra Buzková, Pavel Bém) všechny a napořád, to fakt nezaplatíš. (Jsou i výjimky. Například Pečinka, Šídlo, Šafr – ty udržíš.) Na závěr si dovolím malou osobní parafrázi: Pravda nezvítězila, ale zůstala. To je naděje do budoucna, neboť naštěstí ve vašich rukách nechcípla,“ napsal v další SMS Bendovi Hrdlička.