Lidovci zveřejnili, že jednali se zástupci vyhnaných sudetských Němců

12.03.2014 21:49
 
Zástupci Sudetoněmeckého landsmanšaftu se v Praze sešli se dvěma ministry KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem a Danielem Hermanem a dalšími třemi politiky vládní strany, dvěma poslanci a jedním senátorem. Schůzka se uskutečnila již v únoru a pozoruhodné je, že sami lidovci na schůzku upozornili až nyní, tedy minimálně po čtrnácti dnech.
Předseda lidovců Pavel Bělobrádek a místopředseda Sněmovny Jiří Bartošek na...

Vládní lidovci v čele s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem jednali v Praze ve Sněmovně se zástupci Sudetoněmeckého landsmanšaftu | foto:  Petr Topič, MAFRA

 

Landsmanšaft je organizace zastupující sudetské Němce vyhnané po druhé světové válce z Československa, jež nesouhlasí s poválečnými dekrety prezidenta Edvarda Beneše. Kontakty mezi střechovou organizací sudetských Němců a českými politiky jsou spíše řídké. Jen občas některý z českých politiků zamíří na Sudetoněmecké dny do Bavorska.

Poslanec Paul Nemeth (CDU), mluvčí na zemské úrovni pro otázky utečenců a vyhnanců, bývalý zemský ministr vnitra Heribert Rech (CDU) v doprovodu členů předsednictva Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bruna Klemsche a Klause Hoffmanna probírali podle oficiální zprávy KDU-ČSL s představiteli lidovců priority nové české vlády a možnosti spolupráce s německou spolkovou zemí Bádensko-Württembersko.

Lidovce zastupovali kromě vicepremiéra a šéfa strany Bělobrádka a ministra kultury Hermana ještě předseda poslaneckého klubu Jiří Mihola, šéf senátního klubu Petr Šilar a poslanec Tomáš Podivínský.

"Nedílnou součástí politiky KDU-ČSL je aktivně se podílet na prohloubení bilaterální spolupráce se sousedním Německem," uvedl Herman. Bělobrádek ke schůzce uvedl, že jednou z priorit nové vládní koalice je posílení vědy a výzkumu.