Kardinál Duka ohromil: Většina věřících s církevními restitucemi nesouhlasí

30.11.2013 15:31
 

 

                           

30. 11. 201

Kardinál Dominik Duka je znaven z nekončícího projednávání církevních restitucí. Jednal o nich s Fischerovou, Nečasovou i Rusnokovou vládou a čekají ho jednání další s vládou Bohuslava Sobotky. Mnohé musí vysvětlovat i dovnitř církve a je překvapen tím, že většina věřících s podobou narovnání mezi státem a církvemi nesouhlasí.

Kardinál Duka ohromil: Většina věřících s církevními restitucemi nesouhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu
       

„Průzkumy ukazují pro mě ne úplně příjemnou skutečnost, že 55 procent věřících nesouhlasí se zákonem o narovnání v této podobě. Proč? Jedni říkají: Podívejte se, jak je to strašně málo! A druzí říkají: Vždyť my jsme vůbec nechtěli, aby se to vracelo, my chtěli, aby nás dál platil stát! To nebylo tak, že já nebo ten druhý vyhraje. My jsme hledali kompromis,“ podotýká kardinál pro deník Mladá fronta Dnes.

Zeman má více pochopení než jiní

Výslednou podobu narovnání nepovažuje za příliš štědrou, jak naznačují především levicové strany. Hodnota vydaného majetku a finančních náhrad by v Česku stačila na stavbu asi 25 kilometrů dálnic. Přitom platy duchovních jsou dnes v průměru o třetinu nižší, než je celostátní průměr. Církve si tedy nežijí nad poměry a nebudou tak žít ani v budoucnu, budou pečovat o významné stavby a to rozhodně nebude snadný úkol.

V této souvislosti kardinál tvrdí, že papež František nekritizuje české církve, když kritizuje „mamonaření“. Podle Duky poukazuje spíše na to, že Západ pozapomněl na problémy zemí třetího světa. Sám papež pochází z Jižní Ameriky a to je kontinent s celou řadou problémů, kterým okolní svět nevěnuje tolik pozornosti.

Během rozhovoru se nejvyšší představitel katolické církve v Česku také vyjadřuje k rozmluvám s prezidentem Milošem Zemanem. Snaží se s ním udržovat korektní vztahy a oceňuje fakt, že prezident je připraven naslouchat argumentům mnohem víc než řada jiných politiků. Duka se však cítí poněkud znaven z nekonečného jednání s politiky, i když díky častějšímu setkávání s nimi má pro práci zákonodárců větší pochopení než dříve. Zároveň se ale cítí poněkud ochuzen, protože se mu při kontaktu s nejvyššími politiky poněkud vytrácí duchovní a běžný lidský svět.