I takto může skončit známý politik. Podívejte se, co dělá exministr Říman

18.03.2015 11:58
 

Bývalý ministr průmyslu a obchodu za ODS a poradce premiéra Petra Nečase Martin Říman je hoteliérem. Když skončil s vysokou politikou, zakotvil jako spolumajitel honosného hotelového komplexu v Beskydech.

I takto může skončit známý politik. Podívejte se, co dělá exministr Říman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Říman

 

 

Někdejší odborářský hotel Pokrok, dnes Bauer, jehož je spoluvlastníkem, a ve kterém je možné Římana i osobně zahlédnout, leží v centru vyhledávané lyžařské lokality - beskydské obce Bílá. Čtvrtroku potom, co Říman v červnu roku 2012 opustil politiku, se objevil v obchodním rejstříku jako čtvrtinový spoluvlastník společnosti HPHG, s. r. o., které hotel v Bílé patří.

Podobnými investory se v minulosti stali například exministr vnitra Stanislav Gross, někdejší severomoravský hejtman Jaroslav Palas, v poslední době hýbala médii kauza čerstvě sezdaného kancléře prezidenta Miloše Zemana Vratislava Mynáře.

Martin Říman ale na otázky ParlamentníchListů.cz ohledně své investice ani přes opakovanou snahu nezareagoval. Odpovědi nepřišly ani z e-mailu hotelu, kam ParlamentníListy.cz pro jistotu kopie otázek také poslaly.

Říman do firmy HPHG podle zjištění ParlamentníchListů.cz vložil pět milionů korun. Před časem, kdy se server začal o hotel zajímat, procházel velkou přestavbou a rekonstrukcí, podíl Římana i ostatních společníků byl nejspíš kvůli tomu zastaven u Raiffeisenbank. Na hotelu proto vázla plomba 45 milionů korun.

Ocenit investici do hotelu není kvůli nespolupráci jeho spolumajitelů lehké. S ohledem na to, že jde o známého politika, se realitní znalci zdráhají vyslovit nějakou sumu. Hotel ale vzhledem k umístění ve vyhledávané lokalitě vypadá jako navštěvovaný, je zrekonstruovaný a podle fotografií z webových stránek vnitřně velmi kvalitně vybavený. Podle neoficiálních odhadů by se jeho cena mohla pohybovat kolem sta milionů korun.

Pouhá shoda jmen?

Když se ParlamentníListy.cz začaly hlouběji zajímat o zdroj Římanových příjmů, ze kterých mohl hotelovou investici pořídit, narazily na prodej nemovitostí z dědictví po otci. Z přiznání o příjmech z Poslanecké sněmovny se podařilo zjistit, že si Říman po investicích, jako byl vstup do otevřeného podílového fondu v hodnotě 473 tisíc korun, auta a pozemků, přišel vyjma příjmů politika od roku 2007 do poloviny roku 2010 na jeden milion a 30 tisíc korun. Poté, co Římanovi skončil mandát poslance, exministr nastoupil jako šéf dozorčí rady ČEZu a následně vedl poradce ministerského předsedy Petra Nečase. Server Česká pozice o tom před časem uvedl, že bral plat 110 tisíc korun, ale platil z toho náklady na cesty, ubytování, administrativní práce a další s jeho prací související výdaje.

Kupní smlouva

Rouškou tajemství je zahalena i cesta, přes jakou společnost HPHG hotel v Bílé získala. Původní čtyři spolumajitelé firmy Michal Doležal, Petr Gajdušek, Julie Pelcová a Martina Zítková v prosinci 2011 podepsali smlouvu, v níž stojí, že Doležal prodal svůj podíl zbývajícím spolumajitelům a podíly ve firmě se staly ze čtvrtin třetinovými. Základní kapitál HPHG byl v té době 14,98 milionu. Touto transakcí Doležal za svůj původní vklad 3,754 milionu korun získal od bývalých společníků 7,5 milionu korun. Firma HPHG v té době zažalovala jinou společnost Kadvera Plus o vlastnictví hotelu a k němu přilehlé pozemky. Jejím jediným vlastníkem byl v té době jistý Ondřej Doležal (všimněme si jména) z Velké Polomi. Ve smlouvě o prodeji čtvrtinového podílu HPHG je klauzule, že prodávající Michal Doležal zajistí, aby společnost Kadvera Plus uznala nárok HPHG, že hotel bude patřit jí. "A neučiní žádný úkon, kterým by odvolala, zrušila či změnila své vyjádření, jímž uzná nárok žalobce,“ je psáno ve smluvním ujednání. Okresní soud ve Frýdku-Místku pak krátce na to rozhodl majetkovou při pro HPHG. Michal Doležal, který prodal svůj čtvrtinový podíl společníkům HPHG, je podle údajů z veřejných zdrojů velmi pravděpodobně příbuzný s Ondřejem Doležalem, kterého společnost se nároku na hotel vzdala. Taková realitní operace, jaká se odehrála kolem hotelu v Beskydech, není vůbec běžná. V kupních smlouvách se to běžně hemží řadou ustanovení, ty se nicméně týkají v drtivé většině peněz na úhradu kupní ceny, předání nemovitosti, jejího vybavení a podobně. Smlouva, týkající se hotelu Bauer, se ale běžným ujednáním vymyká.

Hotel Bauer získal v minulosti tři státní dotace. Firma HPHG realizovala například zateplovací projekt "Energetické úspory hotelu Pokrok“ za 2,862 milionu korun. Na zkvalitnění lyžařské školy a půjčovny obdržela společnost přes 1,2 milionu korun. Na vybudování sportovně-rekreačního zázemí odsouhlasil v roce 2005 ministr pro místní rozvoj Radko Martínek dotaci 1,56 milionu korun. Je nutné podotknout, že dotace plynuly do firmy před Římanovým oficiálním vstupem do ní. Ale v době, kdy hotel získal dotaci Ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstvo řídili Římanovi straničtí souputníci Martin Kocourek a Martin Kuba. Vlastnické vztahy k hotelu samotnému ale nebyly v tom čase zřetelné a jasné a Říman na toto téma nekomunikuje, takže vysvětlení visí ve vzduchu. Jasné je z obchodního rejstříku jen to, že Říman koupil svůj čtvrtinový podíl o 2 a půl milionu korun levněji, než jej prodal předchozí společník HPHG.

K nedostatku informací a spekulací ohledně Římanovy beskydské investice přilil v březnu roku 2013 olej do ohně někdejší superguru Věcí veřejných Vít Bárta, který vstup do firmy bez bližších podrobností zaregistroval. "Římanova firma HPHG provozuje hotel Pokrok, který je kapacitou 230 lůžek největším hotelem v lokalitě Bílá u Starých Hamrů. V roce 2012, poté, co se jejím jednatelem stal Říman, byla firmě přiznána dotace ve výši 2,8 milionu z Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci operačního programu Podnikání a investice-ekoenergie. Podle důvěryhodných zdrojů se mohlo jednat o jistou formu 'náplasti' za to, že Říman musel na konci října 2011 nuceně odejít z dozorčí rady ČEZ. Říman také působil jako šéfporadce premiéra Petra Nečase, ten však s jeho prací nebyl spokojen, což vyústilo v odchod po vzájemné dohodě v únoru 2012, který ani Nečas nechtěl komentovat,“ napsal bez bližšího povšimnutí médií na svém webu Bárta.