Hovadina, blázen, pád do bídy a Karkulka. Kníže, Kalousek, Okamura i jiní zaútočili na profesora Kellera

05.05.2014 22:41
5. 5. 2014 4:40

ANKETA Lídr kandidátky do Evropského parlamentu Jan Keller pro ParlamentníListy.cz uvedl, že nezaměstnanost v EU by se dala snížit tím, že by se pracovní doba zkrátila na čtyři dny, přičemž by zaměstnanci dostávali stejnou mzdu; a mzdy by byly dorovnávány fondy, které by získávaly finance zavedením nové daně nebo zastavením daňových úniků.

Hovadina, blázen, pád do bídy a Karkulka. Kníže, Kalousek, Okamura i jiní zaútočili na profesora Kellera
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jan Keller

 

Keller poskytl rozhovor pro ParlamentníListy.cz a v něm odpovídal na dotaz, zda má nějaký nápad či alespoň osnovu budoucích kroků, jak by se dala snížit nezaměstnanost v EU, která činí 28 milionů lidí.

Princip čtyřdenní pracovní doby, ale dosavadní výplaty, by mohl fungovat

„Neexistuje žádný jednoduchý recept. Musí jít o řadu malých kroků, které musí přihlížet ke specifickým poměrům v jednotlivých zemích a k tomu, které skupiny jsou v nich ohroženy nejvíce. Protože ve Španělsku jde o jiné kategorie než třeba na severu Evropy. Musí to být směs kroků, a jedním z nich, o kterém jsem přesvědčen, bude dělba práce, která je. André Gorz, francouzský sociolog a filozof, před třiceti lety spočítal, že průměrný Francouz za rok odpracuje 1600 hodin. Ve Francii tehdy byly tři nebo čtyři miliony nezaměstnaných. Pokud by tedy nezaměstnaný Francouz měl možnost odpracovat tisíc hodin a získat za to stejný plat jako průměrně pracující, nezaměstnanost zmizí. Je jasné, že žádná firma nemůže platit zaměstnanci, který pracuje tisíc hodin, tolik, jako kdyby odpracoval šestnáct set hodin,“ řekl Keller.

„To znamená, že by bylo třeba vytvořit fondy, z nichž by se platilo těch zbylých šest set hodin, které by odpracovány nebyly. Gorz navrhoval zdanit práci strojů. Nejsem ekonom a je to dost komplikovaná otázka. Jinou možností by bylo zastavit masový únik peněz do daňových rájů. Vždyť Evropský parlament nedávno spočítal, že roční daňové úniky v evropských zemích dohromady jsou tak velké, že by průměrný Evropan, aby se to vyrovnalo, musel do pokladny odevzdat ročně dva tisíce euro, což je něco přes padesát tisíc korun... Samozřejmě, že lidé, když se s nimi o tom po republice bavím, namítají, že nemá smysl, aby člověk chodil do práce na tři a půl hodiny denně, protože by přišel do práce, chvíli okouněl a pak šel domů. To samozřejmě ne. Pro různé profese by se systém musel přizpůsobit. Nicméně princip čtyřdenní pracovní doby, ale dosavadní výplaty, by mohl fungovat. Není řešením lidem jen srazit pracovní dobu a vzít peníze. Tak klesne kupní síla a pro to, co se vyrobí, nebude odbyt," dodal.

 

Málokdy jsem četl takovou hovadinu. Francouzi si něco podobného zavedli

ParlamentníListy.cz se politiků zeptaly, co si o Kellerově návrhu na zkrácení pracovní doby myslí. Většina z nich si z Kellerova návrhu klepe na čelo, dokonce i někteří sociální demokraté, jen komunisté ho vítají.

„Málokdy jsem četl takovou hovadinu. Francouzi si něco podobného zavedli, hospodářsky se propadli a mají tudíž vysokou nezaměstnanost na rozdíl od Němců, kteří pilně pracovali, hospodářsky posílili a snížili nezaměstnanost,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

 

 

Anketa

Co je pro vás důležitější?

hlasovalo: 6244 lidí

„Nezlobte se, ale to se snad ani nedá komentovat. Jistě, že se musí zajistit efektivní výběr daní, ale to je asi tak jediné, co z toho výroku má smysl. Proti nezaměstnanosti se musí především bojovat systémovými kroky vedoucími k vytváření pracovních míst a hodnot. Nikoli odkládáním lidí mimo pracovní proces,“ uvedl lídr kandidátky ANO do eurovoleb Pavel Telička.

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že zkrácení pracovní doby pro zaměstnance se stejným platem, který dostávají nyní za osmihodinovou pracovní dobu, má KSČM dlouho v programu. „Chceme k tomu dojít postupně přes 35hodinový pracovní týden. Proto je jenom dobře, že se profesor Keller ztotožnil s naším programem. Taktéž zastavení daňových úniků a podobná opatření dlouhodobě prosazujeme,“ vysvětlil šéf komunistů.

„Zkrácený pracovní týden a sdílená místa v době krize mají smysl a v Německu se osvědčila,“ reagoval vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Pan profesor Keller by příště mohl zkusit pohádku o Karkulce

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa není pro plošné krácení pracovní doby, i když si dovede představit zkrácené úvazky pro matky s dětmi. „Já bych preferoval například veřejné práce pro nezaměstnané, zrušení souběhu výplaty výsluh s prací ve státní a veřejné sféře, rekvalifikace na základě požadavku zaměstnavatelů, podporoval bych služby a zejména reformoval školství. Tam je základ dnešních problémů. Práce je, ale ve strojírenských oborech. Chce to i větší motivaci pro mladé,“ vysvětlil.

„Pan profesor Keller by příště mohl zkusit pohádku o Karkulce. Ta má alespoň šťastný konec – zabit je vlk. Dle jeho názoru by ovšem padla celá ekonomika. Z jeho vyjádření vyplývá, že patří k těm ekonomickým expertům, kteří nerozeznají příjmový doklad od výdajového,“ míní lídryně Úsvitu v evropských volbách Klára Samková.

„Typický eurosocialismus. Snaha sjednocovat, rozuměj zvyšovat daně a zavádět daně nové. To je pro Evropu cesta do pekel,“ myslí si první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

 

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Pan Keller je sociální blázen, vůbec nechápe ekonomickou realitu. Vyšší daně nezaměstnanost jen zvýší,“ reagoval ekonom a předseda Svobodných Petr Mach.

„Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království bruselské,“ smál se předseda hospodářského výboru sněmovny Ivan Pilný z ANO, který pozměnil citát z evangelia.

„Je to utopický socialismus. Konečně nevěřím, že by daňové úniky do daňových rájů byly schopny prokrýt mzdy vyplácené v EU. Ať profesor napřed zabrání únikům do daňových rájů a potom se bavme dál,“ míní lídr kandidátky KDU-ČSL do europarlamentu Pavel Svoboda.

„Bilion eur z daňových úniků by jistě byl vzpruhou, jen se nezíská mávnutím proutku. Také kratší pracovní doba je civilizační trend, ale realitu ovlivní síly odborů a účinná kontrola černého trhu práce. Nezaměstnanost je v rozporu s revitalizací studené války – vyžaduje to naopak získávat trhy a investovat do konkurenceschopnosti,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

S panem Kellerem bychom rychle směřovali do stanice bída

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by se prudce snížila konkurenceschopnost podniků v Evropě. „Pan profesor Keller si pravděpodobně neuvědomuje, že kromě EU existují také a především Asie, hlavně Čína. Pokud by dvojnásobně stouply mzdové náklady, tak by se prudce snížila konkurenceschopnost zemí EU a s tím bychom se prudce začali propadat do bídy. Pan profesor Keller nezklamal. Komunisti všech dob vždy měli skvělý návod, jak zavést zemi do bídy, a pan profesor je v tom naprosto konzistentní. S panem Kellerem bychom rychle směřovali do stanice bída,“ řekl redakci Kalousek.

 

Poslankyně KSČM Kateřina Konečná, která vede kandidátku strany do eurovoleb, říká, že téma zkrácení pracovní doby za stejnou mzdu má KSČM ve svém programu dlouhodobě a není to pro ni nic nového. „Spíše bych řekla, že lídr kandidátky ČSSD kopíruje náš program. Každopádně je dobře, že se shoduje s programem KSČM, protože prozatím se k tomu sociální demokracie ani v EU, ani v ČR nestavěla jakkoli pozitivně. Pevně věřím, že toto není jen předvolební tah,“ dodala.

 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyne - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • poslankyně

„To myslíte vážně? Neřekl to na apríla? Jsem prostým vojákem ČSSD. Nehodí se proto, navíc před bitvou, kritizovat sebebláznivější nápady naší generalitou pečlivě vybraných externích žoldnéřů. Ve volbách totiž musíme uspět. Přitom soudím, že už dávno takhle nějak v Bruselu šéfíci Unie fungují. Jen ty daně na ně holt platí jiní. Panu profesorovi se tedy bude jistě v europarlamentu líbit. Pokusy na zvířatech se přece dělávají,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Pan Keller přišel se skvělým nápadem, jak evropskou ekonomiku nevratně dorazit

„Pan Keller přišel se skvělým nápadem, jak evropskou ekonomiku nevratně dorazit. To může říci jen člověk, který neví vůbec nic o fungování tvořivého kapitálu, o konkurenceschopnosti a o skutečném rozsahu současné krize, zejména na jihu Evropy. I naše knihkupectví jsou plná knih o problémech informačního věku. Ať si to prosím přečte. Na současnou krizi jsou jiné léky,“ podotknul místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a místopředseda hospodářského výboru sněmovny František Laudát.

„Nevím, zda váš dotaz není v rámci opožděného aprílu. To snad skutečně nemůže někdo myslet vážně,“ reagoval europoslanec a místopředseda ODS Evžen Tošenovský.

 

„Myslím, že je to typická ukázka sociálního inženýrství a předvolební blufování par excellence,“ říká ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

 

Podle místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Heleny Langšádlové se jedná o naprostý socialistický nesmysl, který by znamenal ztrátu konkurenceschopnosti, pracovních míst a stěhování zaměstnavatelů z EU: „A zastavit daňové úniky jako kouzelným proutkem nejde. Aspoň pan Keller nic v této věci nenavrhnul. Ví vůbec pan Keller, kolik činí objem mezd v naší zemi a kolik stovek miliard by musel vybrat navíc?“

Návrh je z říše socialismu

„Pan Keller ´musí´ financím i ekonomice opravdu rozumět, návrh je z říše socialismu. Jak víme, jsou to naivní představy. Snad nebude tento kandidát zvolen. To by už z Bruselu přicházel skoro RAJ,“ myslí místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Podle prvního místopředsedy STAN a místopředsedy Poslanecké sněmovny Petra Gazdíka Jan Keller v kampani nepřestává překvapovat: „Ovšem způsob, jak na navrhované opatření získat prostředky, nezapře filozofii evropské levice: Zvýší se daně, nebo se na to peníze ´nějak někde najdou´. S tím nesouhlasím, je to utopie.“

Podle předsedy Úsvitu Tomio Okamury je myšlenka zkrátit pracovní dobu fajn, ale jsou obory, kde by to prostě nefungovalo: „Zkrácení pracovní doby by bylo rozumné jen v některých oborech – třeba o hodinu - a i to je k diskusi.“ Metody na snížení nezaměstnanosti jsou podle něho jiné, například snížení DPH a tím oživení spotřeby a hospodářského růstu nebo daňová úleva malým živnostníkům a podobně. „Cesta vyššího zdanění, jak navrhuje pan Keller, je cestou do pekel,“ dodal.

 

Tomio Okamura

  • Úsvit
  • Předseda Hnutí Úsvit přímé demokracie
  • poslanec

„Myslím si, že technologický vývoj a s tím produktivita je jedním z důvodů snížení potřeb počtu zaměstnanců, což na druhou stranu zatíží státní veřejné rozpočty na sociální dávky a podpory. Takže zvedení záměru, který pan Keller uvedl, by bylo řešením zaměstnanosti,“ domnívá se poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Blázen,“ reagoval stručně poslanec STAN a kandidát TOP 09 do europarlamentu Stanislav Polčák.

„S ohledem na kompetence a možnosti Evropského parlamentu je názor eurokandidáta Jana Kellera jen hezkým populistickým výkřikem. Problém nezaměstnanosti je v mnoha zemích dán i strukturou pracovních míst a kvalifikací možných uchazečů. Problém strukturální nezaměstnanosti je vážný a je v zájmu společnosti nejen v EU a jejích členských státech ho řešit. Prvoplánový populismus však řešení nepřináší, i když ho hlásají univerzitní profesoři (v tom si může podat ruku s kampaní proti euru, kdy jeho někdejší kolega ze stejné brněnské fakulty, byť formálně z jiné strany, také musí dobře vědět, že zavedení eura v ČR není kompetencí rozhodování europoslanců),“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Skoro nevím, jestli se to dá nějak ´standardně´komentovat. Místo obnovy konkurenceschopnosti, hospodářského růstu a tím i zaměstnanosti odstraněním regulací zničíme Evropu úplně? A kdyby to potom ještě nezabralo, tak zkrátíme pracovní dobu na dva dny? Hodí se na to citát ze Švejka: Pane vachmajstr, vy jste hlava!“ ťuká si na čelo místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

 

Krátkodobé řešení, které může oslabit evropskou ekonomiku

„Vidím problém v existenci agentur práce a minimální mzdě. První je třeba zakázat a druhé zvýšit,“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Podle poslance Úsvitu Petra Adama je vidět, že myšlenku vyslovil sociolog, nikoli ekonom: „Samozřejmě je to myšlenka, která by skvěle fungovala první dva měsíce. Pak už by ale nemělo co fungovat. Jakákoli nová deformace přirozeného fungování je jen dalším hřebíčkem do rakve evropské ekonomiky. Po naprosto šíleném systému dotací a ještě bláznivějším systému kdejakých kvót by takový nápad jen urychlil dlouho doutnající problém, který tentokráte zasáhne geograficky mnohem širší území než pouze země na jihu.“

Kandidát ČSSD do europarlamentu Miroslav Poche si nemyslí, že zkrácením pracovní doby by byla nezaměstnanost udržitelně snížena. Může to být krátkodobé řešení, které však také může dále oslabit evropskou ekonomiku. 

„Můj názor je, že tento palčivý problém můžeme řešit pouze vytvářením nových a slušných pracovních míst. Klíčovou roli v tomto má rozvoj a podpora evropského průmyslu, který pod tlakem konkurence zejména z Asie dlouhodobě upadá. EU na tento trend nebyla doposud schopna adekvátně reagovat, což považuji za velkou chybu. Základem nové strategie tak musí být vytvoření prostředí, které bude stimulovat moderní průmyslovou výrobu a vytváření nových podniků. Její součástí musí být investice do vzdělání, do výzkumu a inovací. Nemůžeme soutěžit snižováním mezd, ale zvyšováním kvalifikace evropských zaměstnanců,“ říká Poche.

 

„Velmi důležité jsou také investice do infrastruktury, která je předpokladem pro rozvoj průmyslu. Především v oblasti dopravy mnoho českých a moravských regionů doplácí na neexistující kvalitní a rychlé napojení na evropskou dálniční a železniční síť. Příkladem může být severovýchod Čech, kde doposud nebyly vybudovány potřebné rychlostní komunikace, včetně napojení na sousední Polsko, což mnoho investorů odrazuje od rozšíření výroby nebo zakládání nových podniků. Pokud nevytvoříme podmínky pro české i zahraniční podnikatele, kteří chtějí budovat více než pouhé montovny, tak nová a kvalitní pracovní místa prostě vznikat nebudou,“ dodal Poche.