Gross se veřejně omluvil lidem, které jako premiér zklamal

28.04.2014 23:39

 

Omluva je součástí dokumentárního cyklu České televize Expremiéři.

Bývalý premiér Stanislav Gross

Praha - Někdejší sociálnědemokratický premiér Stanislav Gross se v České televizi omluvil všem, kteří mu důvěřovali a měli pocit, že je jako předseda vlády zklamal.

Gross v roce 2005 odstoupil kvůli skandálu kolem nejasného financování svého bytu.

Omluva je součástí dokumentárního cyklu Expremiéři, z nějž včera odvysílal ukázky publicistický pořad ČT 168 hodin.

"Všem vám, kteří jste mi před x lety důvěřovali a pak jste měli pocit, že jsem vás zklamal, vám se opravdu omlouvám. Je to něco, co cítím zapotřebí, aby zaznělo a šlo ze mě ven," uvedl Gross.

Kariéra nejmladšího předsedy vlády se začala rozpadat, když v roce 2005 deník MF Dnes spočítal, že si Gross jen těžko mohl z platu poslance dovolit luxusní barrandovský byt. Za ten Gross o šest let dříve složil zálohu dva a půl milionu korun, na zbylých 1,7 milionu si vzal hypotéku.

Tehdejší premiér nebyl po zveřejnění článku schopen původ peněz uspokojivě vysvětlit a po třech měsících z čela vlády odešel. Případ byl několikrát vyšetřován, avšak s tím závěrem, že se Gross ničeho nezákonného nedopustil.

Naprostá většina byla vymyšlená

V rozhovoru pro ČT nyní přiznal, že při vysvětlování nemluvil pravdu. "Naprostá většina byly vymyšlené věci. V případě mého bytu jsem se dopustil věcí, kterých jsem se dopustit neměl, protože jsem nemluvil úplně otevřeně. Kdybych se nebál přiznat, že jsem byt financoval z poslaneckých náhrad, vyhnul bych se tomu, že jsem se zamotal do takových polopravd a lží," uvedl.

"Já to beru tak, že jsem byl potrestaný, že jsem nemluvil pravdu... S odstupem se některé věci říkají trošku jednodušeji než v době, kdy je člověk pod tlakem," dodal.

"Dnes s odstupem si myslím, že jsem byl na jedné straně dobrým ministrem vnitra, a na druhé straně si myslím, že jsem nebyl dobrým předsedou vlády," zhodnotil zpětně svou kariéru Gross, který uvedl, že po odchodu z politiky prošel duševním vývojem a přijal Krista.

V poslední době se spekuluje o Grossově zdravotním stavu. Jak zaznělo v reportáži ČT, expremiérova manželka přiznala, že má její muž problémy s páteří a že společně drží bezlepkovou dietu. V rozhovoru ale Gross odmítl svůj stav dále komentovat. "Je to moje soukromá záležitost," řekl.