Co dělá náš stát pro rodiny s dětmi?

25.12.2013 15:31
 

 

                                                                                        

                                    

Již delší dobu slýcháme, že ubývá svateb, přibývá rozvodů, že takřka každé druhé manželství se rozvádí, že se ruší řada škol, nejsou dostupné ani školky, natož jesle.

 
Němec (LEV 21): Co dělá náš stát pro rodiny s dětmi?
Foto: Redakce
Popisek: Miroslav NĚMEC z LEV 21
 / 25.12.2013

      

 

Následně se dozvídáme, že ubývá i našich občanů, neboť i přesto, že je v České republice poměrně hodně ekonomických migrantů z Vietnamu, Ruska, Ukrajiny, Mongolska, Bulharska, Rumunska a dalších zemí, se řada z našich občanů, kteří se u nás snaží vcelku marně najít práci, raději stěhuje do jiných zemí a tvoří „ekonomické emigranty“ tam. Mají tam ale práci, která je alespoň základem pro malinko lepší život a člověk nemusí krást, takže řada mladých slušných lidí dnes emigraci preferuje. Velmi smutné!

Tedy – velmi smutné pro Českou republiku, když hodnotíme celý polistopadový vývoj na, našem území. Máme sice svobodu, která je jistě k nezaplacení, neboť můžeme říkat, co chceme a nikdo nás za to nešikanuje (až na výjimky, kterých jsou tisíce před soudy), nemáme tady cenzuru, ale stejně si tady každý zveřejní jen to, co se mu hodí do krámu a hlasy opozice se většina lidí nedozví vůbec ani ze státní televize, máme tady podnikatele, kteří sice neodvádí takřka žádné daně, pročež je státní kasa stále prázdná, ale vykřikují, že právě oni živí celý národ, máme tady neustále jižní ovoce, které však nikdo moc nekupuje, protože na ně buď nemá peníze, nebo mu to ovoce za 2 až 3 dny stejně zplesniví a skončí v popelnici, máme tady řadu soukromých vysokých škol, které za tučné peníze vybavují různé hlupce vyhozené ze státních škol bakalářskými i magisterskými diplomy a ti nám pak dělají problémy na úřadech, protože vlastně nic neumí a ničemu nerozumí, máme tady železniční dopravu, která za posledních několik let zdražila i více než 2.000 procent, městskou dopravu v Praze, která od velké slavné listopadové revoluce (1989) zdražila o více než 3.500 procent, užíváme vodu, která je dražší, než bylo v listopadu 1989 kvalitní moravské víno a nehorázně zdražila i elektrická energie a plyn, takže stálo-li roční vytápění průměrného rodinného domku plynem v roce 1989 necelých 15.000,--Kč, dnes je to takřka 70.000,-- Kč. A přitom není práce a řada těch, kteří byť zaměstnáni, jsou nuceni pracovat na základní mzdu 8.500,-- Kč., musí hledat ještě další zdroje obživy, mnohdy nelegální.

Můžeme se pak divit, že se skokově zvyšuje majetková kriminalita, konzumace drog, jejich výroba a pašování, že je řada sebevražd, jsou přeplněné psychiatrické léčebny, že se řada mladých lidí nechce „vázat“ v manželství, nechtějí mít děti, protože není jisté, zda by je byli schopni uživit a vychovat a že téměř nikdo nechce pracovat rukama a všichni chtějí jen studovat a to ještě většinou obory, které pro společnost nevytváří žádné hodnoty, ale plodí pouze zbytečné „plky“ a vytváří nesváry mezi lidmi? Na co jsou nám politologové, kteří tady denně plkají o tom, co dělá či nedělá správně prezident, předseda vlády či některý z ministrů? Na co jsou nám nezkušení mladíčkové a slečinky ve funkcích univerzálních poradců „pro všechno“, když plácají nesmysly a jen matou lidi, na co jsou nám tiskoví mluvčí, kteří věcem většinou vůbec nerozumí, nemají správné informace a jsou jen „alibistickými“ figurkami neschopných šéfů, kteří se sami bojí obhájit svoje kroky před veřejností?

Když řeknete mladým lidem, že v té tzv., jimi odsuzované, totalitě byla takřka v každé vesničce základní škola, školka i jesle, že tam byl kulturní dům, prodejna potravin, hospoda, ale i práce, protože tam všude fungovalo JZD či Státní statek, kde všichni lidé z okolí měli práci, čučí na vás nevěřícně a myslí si, že jste agentem minulého režimu. Tak hluboko jsme klesli.

A co dnes? Dne 3. listopadu 2013 byla vydána zpráva, že více než 5.000 pražských rodin nesehnalo od září 2013 pro své děti školku, což některé matky začaly řešit tak, že svěřovaly své děti hlídacím koutkům v obchodních centrech. Je to vůbec možné? Co dělá slavný pražský magistrát , který doslova vyhazuje miliardy za zbytečné stavby, pro své občany a pro rodiny s dětmi?

A co dělá pro mladé lidi a rodiny s dětmi vlastně náš nový demokratický stát? Musíme konstatovat, že takřka nic. Bohužel. Porodné se buď nevyplácí a nebo jen na první dítě, mateřská dovolená se rovněž buď nevyplácí, a nebo je to almužna, rodičovská dovolená ve výši necelých 4.000,-- Kč. měsíčně je spíš výsměchem a proto se nelze divit výsledkům Centra pro výzkum veřejného mínění, které v listopadu 2013 provedlo v této oblasti průzkum, jehož výsledky jsou alarmující. Na otázku, „Jak se vláda stará o sociální situaci rodin s dětmi“ odpovědělo plných 62 % respondentů, že nedostatečně, 31 % odpovědělo, že přiměřeně (protože to jsou zřejmě ti, kterých se to netýká, neboť děti nemají), 5 %, že neví a 2 % sobců uvedlo, že „příliš mnoho“.(viz. Tisková zpráva es131213, CVVM SOÚ AV ČR ze dne 13. prosince 2013).

Co tomu říkáte, páni politici? Neměli byste si tu zprávu celou přečíst a začít už konečně něco kloudného - pro mladé lidi a zejména pro rodiny s dětmi - dělat?

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.
Stínový ministr vnitra za LEV 21