Policie zaslouží potlesk ve stoje

Bývalý vyšetřovatel Policie ČR Jan Rytíř k tomu říká: „Jsem zase po dlouhé době na policii patřičně hrdý a tleskám jí ve stoje. Policie konečně pochopila, že korupce je rakovina, která zachvátila naši společnost a policisté si začínají uvědomovat, že pokud ji radikálně nevyříznou, tak budou co nevidět stát na Václavském a jiných náměstích s obušky proti zbytku národa a budou stříkat slzný plyn na své vlastní děti,“ odpověděl redakci.

 

A pokračuje: „Jako právník zásah hodnotím jako přímo vzorový příklad naplnění smyslu § 1 odst. 1 trestního řádu, který mimo jiné hovoří, že trestní řízení musí přispívat k upevňování zákonnosti, k předcházení a zamezování trestné činnosti, k výchově občanů v duchu důsledného zachovávání zákonů a pravidel občanského soužití i čestného plnění povinností ke státu a společnosti. Na morální spodinu, která naši zemi doslova vydrancovala a stojí za osobními tragédiemi tisíců lidí a rodin, za úpadkem morálky a pokřivením lidských hodnot, je nutno jasně ukázat a to zásah policie zvládnul na jedničku. Z tohoto pohledu pak budiž mementem a noční můrou této chátry,“ doplnil Rytíř.

Státní zastupitelství už není zametací četou

Podle něj je Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (UOOZ) v současnosti jediným policejním útvarem, kterému osobně věří, protože má profesionální vedení a kvalitní lidi. „Také státní zastupitelství už není tou zametací četou, jako bývalo za minulého vedení. Nedovedu si představit, že by důkazy, které k zásahu vedly, nebyly pevné jako skála. Myslím, že se budeme divit, až nám bude umožněno nahlédnout pod pokličku tohoto trestního řízení,“ upozorňuje.

Vypadá to jako vyřizování si účtů mezi TOP 09 a ODS

K osobám, které policie zadržela, Rytíř říká: „O některých z nich se toho povídá více, o některých jsem do této doby nevěděl téměř nic. Říká se, že o mrtvých jen dobré, ale ať se snažím, jak se snažím namáhat mozek, co bych mohl říct o takové paní Nagyové či panu Tluchořovi dobrého, skutečně nevím. Doufám, že seznam obviněných dosud není uzavřený, osobně se těším i na jiná a ještě známější jména a nejen z ODS. Zatím to trochu vypadá jako vyřizování si účtů mezi TOP 09 a ODS, ale nechme se překvapit. Stačí teď jen chvíli sledovat, komu se budou třást ruce a hlas,“ míní právník a někdejší policejní vyšetřovatel.

Premiér je zbabělec a vláda odolná jako potkan, ale..

Premiér Petr Nečas včera prohlásil, že kvůli tomuto policejnímu zásahu neodstoupí s tím, že i nadále důvěřuje zatčené ředitelce jeho kabinetu Janě Nagyové. Podle Rytíře je premiér zbabělec. „Pan premiér je zbabělec, neskutečný zbabělec. Velice mne pobavilo vyjádření pana premiéra, že jeho důvěra v paní Nagyovou nepoklesla. Proč by taky měla poklesnout? Copak paní Nagyová dělala něco proti panu Nečasovi nebo něco za jeho zády? To si přece nikdo v našem národě nemyslí,“ reaguje Rytíř s tím, že však osobně vítá rozhodnutí pana premiéra zůstat ve funkci, děj se co děj. „Právě to může být tím impulzem, který konečně zvedne lidi a místo nečasu zavládne nad Českou republikou slunečno,“ dodává.

 

Lidé chtějí vidět činy, na krásné řeči už nenaletí

Na odvaze těch, co nyní převezmou otěže politické odpovědnosti, pak bude podle něj záviset, zda události posledních dní povedou k obrodě demokracie. „Na krásné řeči už nikdo nenaletí, lidé chtějí vidět činy. Chtějí vidět, jak stát rázně zatočí se soukromými exekutory a exekuce přejdou pod soudy, chtějí vidět, jak právo začne platit pro všechny stejně bez rozdílu barvy pleti, chtějí zpět nezávislá média a mnoho dalšího, prostě chtějí jen tak v klidu normálně žít, což nyní není možné,“ tvrdí Rytíř.

„V naší poradně vidím úplně zdecimované lidi, vytlačené touto společností až za samotné hranice lidské důstojnosti, všudypřítomný strach, stres a napětí. Proto chci věřit, že tato kauza k obrodě demokracie může přispět. Skutečně nechci, aby mé děti žily ve feudalismu, jak krutě realisticky prorokuje prof. Keller,“ uzavřel olomoucký právník, které vede bezplatné právní poradenství pro lidi v těžkých životních situacích.