Bruselská demonstrace proti EU

10.04.2014 19:41

V českých médiích o tom nebyla ani zmínka

10.4.2014

Vodními děly a pepřovými spreji rozháněla v pátek belgická policie protest belgických a evropských odborů před sídlem Evropské komise a Evropské rady v Bruselu. Podle zpravodaje BBC pochodovaly tisíce lidí s transparenty proti úsporné politice, kterou prosazuje Evropská unie. Některé ulice zůstávají obsazené kordony policistů, jichž je ve městě velké množství, napsal z Bruselu zpravodaj BBC Metthew Price.


K několika srážkám mezi demonstranty a policií došlo ve čtvrti, v níž leží unijní úřady. Protestující začali házet na policisty pomeranče, odpadky a dlažební kostky. Ochránci pořádku odpověděli slzným plynem a vodními děli.

Kvůli manifestaci byl přerušen provoz některých linek hromadné dopravy v centru města. Akce se podle organizátorů zúčastnilo až 40 tisíc osob.

[Bruselská demonstrace]

Odbory požadují změnu ekonomické politiky, aby už v ní nebyly „žádné škrty, zato velké investice zamířené na ekonomický růst a kvalitní pracovní místa,“ vysvětlila tisková mluvčí ETUC Emanuela Bonacinová. ETUC přitom odhaduje, že z 21 zemí Unie do Bruselu na dnešní protest přijelo až 50 tisíc lidí. Odborová ústředna přitom vyzývá voliče v EU, aby v květnových volbách do Evropského parlamentu dali hlas kandidátům, kteří „změní způsob, jakým se v EU vládne“. Podle ETUC by boj proti výdajovým škrtům mohl obsahovat například závazek investic ve výši dvou procent HDP každý rok, a to po dobu alespoň deseti let.

Nezaměstnanost v EU letos v únoru dosáhla 10,6 procenta, přičemž ve věkové skupině do 29 let překročila 22 procent. V Řecku a Španělsku je nicméně bez práce více než čtvrtina lidí a nezaměstnanost mladých lidí převyšuje 50 procent.

demonstrace nejsou v žádném případě organizovány eurorealisty, ale odboráři a socialisty.

Tato akce jasně dává za pravdu všem kritikům EU, že dnes mají EU plné zuby i lidé socialisticky smýšlející, jelikož vedení EU nežije v reálném světě a politika EU je namířena právě proti Evropanům.

Dá se říct, že to je takový malý Euromajdan. Už dlouho mám názor, že EU se v plné centrální síle a záměrech projeví až poté, až budou všechny státy v moci ECB. Volání po ustanovení Evropské bankovní unie se táhlo, ale 20. března byla oficiálně vyhlášena dohoda o jejím vzniku. Deník E-republika to popsal trefně: Občané už mají oprátku na krku a jsou za ni vděční: https://news.e-republika.cz/article25...ou-za-ni-vd-ni

Můžeme teď očekávat run na banky, podobný Kypru, který je plánovaný na letošní rok. Teď ještě dotáhnout Eurozónu (přijmout euro obzvláště v Česku), ať má centrální banka jistý příjem a bude to. A jak víme, kdo má banky, ten má moc. Ten může velet a vydávat nařízení, jak se mu zlíbí. Občané, kteří si do čela svých států zvolili eurohujery, možná také jednou vyjdou do ulic proti politice EU - zde bych ovšem i jim doporučovala směr Brusel, neboť ozývat se doma už nebude o ničem, naše vláda pomalu a nenápadně předává všechny kompetence Bruselu.

V této souvislosti musím ovšem vzpomenout ještě jednu věc, o které se málo mluví. Spolu s centrální bankou se rodí i centrální evropská policie. Wikipedia o ní píše toto:

Evropské policejní síly (EUROGENDFOR nebo EGF ) vznikly na základě dohody v roce 2006 mezi pěti členskými státy Evropské unie (EU): Francie , Itálie , Nizozemska , Portugalska a Španělska . Rumunsko se následně připojilo v roce 2009 a Polsko bylo pozvánp vstoupit v roce 2011. Cílem je vytvoření evropské intervenční síly s militarizovanou funkcí policie, která se bude specializovat na řešení krizí všeho druhu, od ekologických a humanitárních, až po krize plynoucí z občanských nepokojů.

Sídlem EFG policie je Vincenza v Itálii, kde jsou hlavní kasárna o síle 800 až 900 mužů, kteří mohou kdekoliv v EU zasáhnout do 30 dnů. Je možné rychle povolat dalších 2.300 posil ze zálohy. Více se dočtete v článku i s vloženým videem, po bruselských protestech s až vizionářským nadpisem: Kdo přijde střílet na budoucí EU-Majdan? https://e-republika.cz/article2510-Kd...an-EUROGENDFOR

Mě zaujala obzvláště věta, že tato policie je utvořena i pro případy, kde by se domácí policie přidala na stranu protestujících občanů...

A tady jen tak jemně (sleep, sleep), o co jde:

Další použité zdroje: