ŠTRÚDL S TVAROHEM A MERUŇKAMI

Ingredience:

200 g listového těsta,

250 g polotučného tvarohu,

1 žloutek a 1 vejce na potření,

1 vanilkový cukr,

6 menších meruněk,

Postup:

Listové těsto rozválejte za dostatečného podsypání hladkou moukou.

Doprostřed připraveného, asi 3milimetrového silného plátu těsta naneste po celé délce tvarohovou náplň. Tu připravíte smícháním tvarohu, žloutku a vanilkového cukru.

Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na osminky. Ty pak rovnoměrně poklaďte na tvaroh.

Závin přeložením zabalte, okraj listového těsta na vnitřní straně navlhčete vodou a „přilepte“ k tělu štrúdlu – nerozlepí se vám tak.

Hotový štrúdl potřete mašlovačkou rozkvedlaným vajíčkem, položte na plech vystlaný pečicím papírem, troubu rozehřejte na 200 stupňů a pečte asi 20 minut.

 

ZÁVIN S HRUŠKAMI

Na 2 záviny:

320 g hladké mouky,

sůl,

200 ml vlažné vody,

1 lžíce oleje,

1 lžíce octa,

1 vejce,

150 g másla,

100 g strouhanky,

2x 250 g kompotovaných hrušek

2 hrsti mandlových lupínků nebo hrubě sekaných mandlí,

rozšlehané vejce na potření a hladkou mouku na podsypávání.

Postup:

Vajíčko, vlažnou vodu, ocet a olej v misce vyšlehejte a přilijte k mouce, osolte a vypracujte hladké těsto.

Z toho pak vytvarujte bochánek, který položte na pomoučený vál, potřete jej rozpuštěným máslem a na 30 minut přiklopte nahřátým kastrolem, aby těsto bylo v teple.

Podle potřeby kastrol během té půlhodiny vyměňte za nahřátější.

Mezitím na pánvi na asi 50 gramech másla opražte strouhanku do tmavě zlaté barvy.

V teple odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny, jednu tam ještě nechte a z druhé připravte závin. Čistou utěrku pomoučte hladkou moukou, těsto válečkem rozválejte na asi 1 centimetr silný plát, který pak prsty vytahujte do tvaru obdélníku.

Aby se těsto netrhalo, musíte postupovat opatrně

a vaše ruce by měly být úplně suché.

Když je plát silný asi 4 milimetry, položte jej zpět na utěrku.

Posypte plát opraženou strouhankou, poklaďte na plátky pokrájenými hruškami a mandlemi.

Závin zabalte a postup zopakujte i s druhou polovinou těsta.

Oba štrúdly přeneste na plech vystlaný pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlovými lupínky a pečte při 210 stupních

25–30 minut, dokud nezezlátnou.

 

ZÁVIN S HROZNOVÝM VÍNEM

Na 2 záviny:

170 g hery,

230 g hladké mouky,

1 žloutek,

sůl,

5–7 lžic studené vody,

600 g hroznového vína bez peciček,

100 g sušenek (např. BeBe Esíčka a tak podobně),

60 g cukru krupice,

rozšlehané vajíčko na potření

Postup:

Hladkou mouku a sůl dejte do mísy a tuk do ní za postupného promíchávání nastrouhejte nahrubo. Přidejte žloutek a vodu a vypracujte hladké těsto.

Z toho vytvarujte bochánek, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte asi 2 hodiny odpočinout v lednici. V případě nouze mu postačí kolem 20 minut.

Čistou utěrku pomoučte hladkou moukou.

Těsto rozdělte na dvě poloviny, jednu uložte zpět do lednice a z druhé na utěrce vyválejte plát silný

asi 3–4 milimetry.

Doprostřed plátu nasypte jemně nadrcené sušenky, na ně rovnoměrně navrstvěte nakrájené a umyté kuličky hroznového vína, posypte trochou cukru

a závin zabalte.

Postup opakujte i s druhou polovinou těsta.

Hotové záviny potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na plechu vystlaném pečicím papírem při 210 stupních asi 30 minut.

 

RYCHLÝ TŘEŠŇOVÝ ZÁVIN

Ingredience:

1 plát vyváleného listového těsta

50 g ořechů,

500 g vypeckovaných třešní,

5 lžic strouhanky,

vejce na potření

Postup:

Těsto rozložte na pracovní desce, posypte ho strouhankou, třešněmi a ořechy. Zabalte jako klasický štrúdl, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 25 minut do trouby při 180 stupních.

Podávat můžete ještě teplé.

 

JABLEČNÝ ŠTRÚDL

 

Na 2 štrúdly potřebujete:

300 g polohrubé mouky,

60 g krupicového cukru,

60 g rostlinného tuku na pečení,

1 vejce,

asi 5 lžic mléka,

1/2 prášku do pečiva,

hladkou mouku na podsypání,

vajíčko na potření,

3–4 jablka 

skořici či rozinky podle chuti

Postup:

Na pracovní plochu nasypte mouku a promíchejte ji

s práškem do pečiva a cukrem. Pak do hromádky této směsi udělejte důlek a do něj rozklepněte vajíčko. Přidejte na kousky nakrájený tuk a začněte vypracovávat hladké těsto.

Podle potřeby do něj postupně zapracujte asi 5 lžic mléka. Hotové těsto pak nechte asi 15 minut odpočinout v lednici.

Těsto následně rozdělte na dvě poloviny a každou

z nich rozválejte na pomoučené utěrce asi 2–3 mm tenký plát.

Jablka očistěte, zbavte jádřinců, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu.

Pak je poklaďte asi do 2/3 kratší strany na plát těsta, posypte je skořicí, případně i rozinkami, a zamotejte štrúdl. To vám díky utěrce, na které se těsto válí, půjde velmi snadno, stejně jako přenesení připraveného štrúdl na plech.

Stačí ho jednoduše na utěrce převalit skladem dolů,

a pak stejně přes kraj utěrky převalit na plech vystlaný pečicím papírem.

Nakonec záviny potřete rozšlehaným vajíčkem

a vložte zhruba na 20 minut do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Hotové už je stačí nakrájet a pocukrovat práškovým cukrem.

 

PŘEKLÁDANÝ ŠTRÚDL

Ingredience:

420 g hladké mouky,

125 g másla

125 g sádla,

10 polévkových lžic studené vody,

2 polévkové lžíce 8% octa,

2 žloutky,

špetka soli

1500 g jablek nakrájených na plátky,

skořice,

rozinky,

vanilkový a moučkový cukr na posypání jablek,

osmažená strouhanka na másle,

rum a máslo na potření

Postup:

Do mouky rozsekáme máslo i sádlo, přidáme žloutky, ocet smíchaný s vodou a solí a vypracujeme těsto, které dáme na cca1-2 hod. odpočinout, ale může být v ledničce klidně přes noc, takže si můžete těsto udělat předem.

V mezičase si nastrouháme jablka raději na plátky, nejsou pak tak mokré.

Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku délky plechu a na šířku

cca 30 až 35cm.

Posypeme strouhankou osmaženou na másle

a doprostřed dáme pruh jablek.

Posypeme cukrem, skořicí a eventuelně rozinkami

a jednu delší boční část těsta přeložíme přes jablka. Na to dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření

a přes to přehneme druhý boční pruh těsta.

Dáme na nevymazaný plech a upečeme do růžova ve vyhřáté troubě asi tak na 160-170°C.

Ještě horký bohatě potřeme rozpuštěným máslem

s rumem a nakonec vychladlý pocukrujeme.
Sádlo a máslo není dobré nahrazovat jiným tukem, protože sádlo dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.

Jablka nedávejte přesně na střed, ale kousek od středu, první vrstvu jablek překrýt tím užším

a nakonec tím širším, aby ty dvě vrstvy jablek lépe překryl.

Tato dávka těsta stačí na 4 nohavice na velkém plechu.

Říká se, že když se odkrojí patky, takže štrúdl tak nevlhne.

 

JABLEČNÝ ŠTRÚDL S JOGURTEM

Ingredience:

1 kelímek jogurtu

300 g hladké mouky

250 g másla

Náplň:

5 jablek

1 skořicový cukr

80 g sekaných ořechů

1 vanilkový cukr

Postup:

Mouku, tuk a jogurt zpracujeme ve vláčné těsto. Těsto necháme 2 hodiny odpočinout v lednici.

Zatím oloupeme jablka, zbavíme jádřinců

a nastrouháme.

Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly a ty rozválíme na dvě placky.

Pláty těsta naplníme strouhanými jablky, posypeme mletou skořicí nebo skořicovým cukrem, ořechy

a vanilkovým cukrem.

Nakonec je zavineme do štrúdlu.

Záviny potřeme žloutkem a dáme péct do předehřáté trouby asi na 20 - 30 minut.

Upečený jablečný štrúdl s jogurtem posypeme moučkovým cukrem.

 

DOMÁCÍ LISTOVÉ TĚSTO NA ŠTRÚDL

Ingredience:

250 g mouky,

125 g tuku,

lžička octa,

sůl,

100 ml vody
Náplň dle chuti:
jablečná - strouhaná jablka, skořice, cukr, rozinky
tvarohová - tvaroh, cukr, vejce

maková - mletý mák, cukr, mléko

 

 

 

 

TAŽENÝ ZÁVIN S MÁKEM A TŘEŠNĚMI

Těsto:

280 g hladké mouky

sůl

1 vejce

1 lžíce jablečného octa

2 lžíce oleje

100 g másla

mouka na posypání utěrky

máslo na plech

moučkový cukr na posypání

Náplň:

200 ml mléka

150 g krupicového cukru

200 g mletého máku

150 g piškotů

200 g třešní

Postup
Nejprve připravíme náplň. Mléko osladíme, svaříme

s mákem a necháme vychladnout.

Piškoty rozdrtíme v mikrotenovém sáčku válečkem

a makovou směs zahustíme piškotovými drobečky.
Mouku se špetkou soli prosejeme na vál, přidáme

100 ml teplé vody, ocet, vejce, olej a vypracujeme pružné nelepivé těsto.

Uděláme z něj bochánek a necháme odpočinout pod zahřátou miskou asi 30 minut.

Pak jej rozválíme, plát přeneseme na pomoučněnou utěrku a hřbety ruky vytáhneme dotenka na velikost 40x50 cm.
V kastrůlku rozpustíme máslo. Troškou másla těsto potřeme, navrch rovnoměrně rozdělíme makovou náplň a stěrkou ji uhladíme.
Třešně omyjeme a necháme v cedníku okapat.

Rozložíme je na makovou náplň a těsto opatrně stočíme pomocí utěrky do závinu.
Závin přeneseme na vymazaný plech a potřeme ho částí rozpuštěného másla.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut, přičemž během této doby jej nejméně dvakrát potřeme máslem. Po upečení opět ihned potřeme máslem a necháme vychladnout.

Před podáváním pocukrujeme.

 

TVAROHOVÝ ZÁVIN S HRUŠKAMI A JABLKY

Ingredience:

35 dkg hladké mouky
12 dkg rostlinného tuku
1 vejce
25 dkg měkkého tvarohu (kostky)
0,1 l mléka
půl lžičky octa
špetka soli

Náplň:

110 g másla

250 g tvarohu (v kostce)

1 vejce

1 cukr vanilkový

1 pudinkový prášek-vanilkový

80 g cukru krupice

2 hrušky

2 jablka

citrónová šťáva

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme aspoň 1/2 hodiny odpočinout.

Tvaroh utřeme s cukrem, máslem, vejcem a pudinkem. Vmícháme nakrájené ovoce zakápnuté citron. šťávou.

Těsto vyválíme, rozprostřeme náplň, svineme

a přeneseme do formy na srnčí hřbet.

Pečeme asi 45 minut při 180 °C.

Řádně vychlazený pocukrujeme.

 

ZÁVIN S TROJÍ NÁDIVKOU

Ingredience:

Těsto:

200 g hladké mouky

špetka soli

100 g másla

120 ml smetany ke šlehání

1 lžíce cukru moučka

1 žloutek

Náplň 1:

1 lžička skořice

100 ml mléka

100 g mletého máku

50 g cukru krupice

Náplň 2:

1 vanilkový cukr

1 bílek

1 lžíce citrónové kůry

250 g tvarohu

50 g cukru moučka

100 g červeného rybízu

mandlové lupínky

Na potření:

1 vejce

Postup:

Z mouky, cukru, soli, másla, žloutku a smetany vypracujte těsto.

Ve fólii nechte v chladnu 30 minut uležet.

Do kastrůlku vsypte mák a cukr.

Přilijte mléko a krátce povařte.

Vychladlou nádivku dochuťte skořicí.

Tvaroh rozmíchejte s oběma cukry, bílkem

a citrónovou kůrou.

Těsto rozválejte na obdélník, potřete makovou, pak tvarohovou náplní, navrch dejte odstopkovaný rybíz.

Delší okraje přeložte. Potřete rozšlehaným vajíčkem

a bohatě posypte mandlovými lupínky.

Pečte přibližně 35 minut při teplotě 180 °C.

 

 

PIVNÍ JABLKOVÝ ZÁVIN ZE ZTUŽENÉHO TUKU

 

Ingredience:

400 g jablek,

300 g hladké mouky,

125 g ztuženého tuku (½ kostky),

16 lžic piva,
6 lžic cukru,

1 lžička skořice,

4 lžíce lískových oříšků,

4 lžíce rozinek,

4 lžíce másla

Postup:

Do mouky nahrubo nastrouháme tuk a přidáme pivo. Těsto zpracujeme na vále do hladkého těsta a necháme asi 20 minut odležet přiklopené hodně předehřátým kastrůlkem.

Těsto pod kastrůlkem zvláční a spojí se.

Hotové těsto rozdělíme na poloviny a z každé části rozválíme co největší a nejtenčí plát, poklademe najemno nakrájenými oloupanými jablky, posypeme sekanými oříšky, rozinkami, cukrem a skořicí.

Pak záviny zavineme, přeneseme na plech a potřeme rozehřátým máslem.

Pečeme ve vyhřáté troubě, až zrůžoví.

 

HRUŠKOVÝ ŠTRÚDL




Ingredience:
400 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
špetka soli
1/2 kostky hery

1/2 kelímku smetany na šlehání 30% (100ml)
Postup:
Vypracovat těsto, dát do lednice odpočinout. mezitím nastrouhat hrušky.

Rozdělit na 4 díly a udělat 4 menší štrúdly na šíři plechu.

Vyválet, naplnit strouhanými hruškami, posypat skořicí a cukrem a zabalit.

Na plechu vidličkou svrchu propíchat, aby měla kam odcházet pára.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca na 25-30 minut.

 

JABLKOVÝ ŠTRÚDL



Ingredience:
400 g polohrubé mouky
1 hera

1 zakysaná smetana 15%
špetka soli
Postup:
Udělat z těchto ingrediencí těsto a dát na chvíli odpočinout do lednice, mezitím nastrouhat jablka.
Těsto rozdělit na 4 stejné díly a každý rozválet, naplnit jablky, posypat skořicí a cukrem, zabalit.

Tyto 4 šišky narovnat na šířku na plech a péct v předehřáté troubě na cca 180 stupňů cca 25-30 minut.

 

ŠVESTKOVÝ ZÁVIN S MANDLEMI

Ingredience:

1 balíček listového těsta

1 balíček sušenek koka

cukr moučka

skořice mletá

500 g švestek

Na ozdobu:

hrst mandlových lupínků

Postup:

Listové těsto rozválejte na plát.

Sušenky rozdrťte (vložte do sáčku a rozválejte válečkem).

Švestky rozpulte a vypeckujte.

Těsto rovnoměrně posypte rozdrcenými sušenkami.

Poklaďte švestkami, posypte cukrem, skořicí

a zaviňte.

Přendejte na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlemi.

Pečte ve vyhřáté troubě dozlatova.

 

ŠTRÚDL NA PLECH

Ingredience:
40 - 50 dkg polohrubé mouky
1 tuk Omega

1 vejce
na kvásek:

3/4 kostky droždí,

8 lžic mléka a dvě lžíce cukru
Postup:
Uděláme nejprve kvásek, poté ho nalijeme do mouky a na hrubém struhadle nastrouháme Omegu

a přidáme vejce.

Rukama zpracujeme těsto, rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme placky.

Pomocí válečku jednu placku přeneseme na plech,

na to rozetřeme libovolnou náplň, zakryjeme druhou plackou a při krajích prsty spojíme, aby náplň nevytékala.

Propícháme horní placku na několika místech, aby koláč nepopraskal. Je to rychlé a chutné.

 

 

 

 

 

 

KYNUTÝ OŘECHOVÝ ZÁVIN

 

Ingredience:

400 g hladké mouky

0,5 kostky droždí

70 g másla

70 g cukru

200 ml mléka

2 vejce

sekané ořechy

Náplň:

200 g vlašských ořechů

100 g cukru

1 vanilkový cukr

2 lžíce rumu

dětské piškoty

Postup:

Těsto:

Droždí rozmícháme v části vlažného mléka, lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, rozehřáté máslo, kvásek, 1 vejce a tolik zbylého vlažného mléka, abychom zadělali vláčné nelepivé těsto.

Těsto rozválíme na pomoučeném válu a potřeme ořechovou náplní, zavineme a dáme na plech

s pečícím papírem.

Závin potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými ořechy a necháme 15 minut kynut. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C po obu cca

30 min.

Náplň:

Mléko zahřejeme, přisypeme oba druhy cukru

a ořechy a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně, přidáme rum, zahustíme drobečky z piškotů

a promícháme.

 

TĚSTO NA TAŽENÝ ŠTRÚDL

Na 2-3 štrúdly

* 800 g hladké mouky

* 1 menší vejce + 1 žloutek

* 100 ml vlažné vody

* 2 lžíce oleje

* 1 lžíce octa

* špetka soli

* rozpuštěné máslo na potření

Postup:

Mouku prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce a žloutek.

K vejci přilijeme olej, osolenou vodu a ocet a vše promícháme vidličkou.

Od středu začneme zpracovávat nejprve nožem nebo vidličkou a potom rukama měkké těsto.

Je-li těsto příliš suché, přidáme trochu vody,

v opačném případě trochu mouky.

Těsto přendáme na pracovní plochu.

Zpracováváme a hněteme tak dlouho, dokud není hladké, lesklé, pružné a nelepivé.

Těstem občas bouchneme o pracovní plochu

a vytáhneme ho do výšky.

 

Z těsta utvoříme bochánek, položíme ho na pomoučenou pracovní plochu a přikryjeme nahřátou mísou nebo hrncem.

Necháme přikryté půl hodiny odpočinout.

Z těsta odkrojíme polovinu nebo třetinu, podle toho, jestli chceme balit dva delší nebo tři kratší záviny. Zbytek těsta vrátíme pod mísu.

Přes hřbet ruky těsto vytáhneme asi na velikost talíře nebo ho rozválíme na vále a placku přeneseme na čistou velkou pomoučenou utěrku (ubrus) a těsto potřeme máslem.

Lehce si jím namažeme i hřbety rukou a ruce sevřené v pěst vložíme pod těsto dlaněmi dolů.

 

Plát těsta vytahujeme na rukou od středu rovnoměrně do všech stran a směrů až k okrajům pracovní plochy tak dlouho, až je přes něj vidět vzor na utěrce.

Silnější okraje nakonec odkrojíme.

Takto postupně zpracujeme všechno těsto.

Těsto necháme trochu oschnout, povrch potřeme máslem a libovolně plníme různými náplněmi.


Máte-li rádi patky, připravte z této dávky těsta tři kratší záviny. Těsto můžete vytáhnout i najednou. Když je tenké jako papír, potřeme ho máslem, přeložíme přes sebe, opět potřeme, přeložíme

a naplníme.

Potom ho rozkrájíme na dva nebo tři štrúdly.

Olej do těsta můžete nahradit sádlem či máslem

a ocet citrónovou šťávou.

 

TŘEŠŇOVÝ TAŽENÝ ŠTRÚDL

 

Na 2-3 štrúdly

* tažené těsto na závin dle základního předpisu

* 1,5 kg třešní (i kompotovaných)

* 150 g másla, rozpuštěného

* 2-3 hrsti piškotové nebo jemné strouhanky

* 150 g jader vlašských ořechů, nasekaných

* 2-3 sáčky vanilkového cukru

* 2-3 lžíce krupicového cukru

* moučkový cukr na poprášení

Postup:

Třešně omyjeme, kompotované necháme okapat, vypeckujeme a necháme v sítu.

Připravené pláty těsta podle základního receptu necháme trochu oschnout, potřeme zchladlým máslem, posypeme strouhankou, pokapeme trochou másla a zasypeme hrubě mletými nebo nasekanými ořechy.

Doprostřed každého plátu naneseme pruh vypeckovaných třešní, posypeme je vanilkovým cukrem, zbylými ořechy a dle své chuti a druhu třešní ještě krupicovým cukrem.

Okraj těsta přehneme a pomocí utěrky stočíme do závinu.

Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem spojem na plech a okraje zahneme dolů.

Povrch závinů potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40-50 minut dozlatova.

Upečené záviny potřeme opět máslem a po vychladnutí krájíme na řezy a sypeme moučkovým cukrem.

Máte-li čerstvé šťavnaté třešně nebo třešně mražené, posypte je a promíchejte s lžící maizeny nebo pudinkovým práškem, aby se šťáva, kterou ovoce pustí, absorbovala. Stejným způsobem připravte závin s višněmi, jen přidejte o trochu více cukru.

 

ŠTRÚDL S KRÉMEM A JAHODAMI

 

Na 2-3 štrúdly

* 1 základní těsto na závin

* 125 g másla na potření

* 2 hrsti strouhaného kokosu

* 750 g tučného měkkého tvarohu

* 5 lžic smetany na šlehání

* 3 žloutky

* špetka soli

* 2 sáčky vanilkového cukru

* 3 lžíce vaječného likéru

* kůra z poloviny citronu,

* 2-3 lžíce moučkového cukru + na poprášení

* 2 lžíce pudinkového prášku s vanilkovou příchutí

* 250 g jahod

* 3 lžíce mandlových lupínků

Postup:

Z připraveného těsta vytáhneme dva nebo tři tenké pláty těsta. Necháme je trochu oschnout a potřeme zchladlým máslem.

V míse prošleháme tvaroh, smetanu, žloutky, špetku soli, vanilkový cukr, vaječný likér, kůru z citronu, pudinkový prášek a podle chuti dochutíme moučkovým cukrem.

Těsto potřené máslem posypeme kokosem, vyhneme se okrajům.

Náplň rozetřeme na připravené těsto, širší okraje ale necháme také volné.

Krém poklademe jahodami, větší můžeme přepůlit, mražené předem povolíme a nakonec poprášíme moučkovým cukrem.

Pomocí utěrky srolujeme záviny, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, konce závinů spojíme

a ohneme dolů.

Záviny potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 40 minut.

Ke konci pečení potřeme máslem a posypeme mandlovými lupínky.

Ihned po vytažení z trouby záviny opět potřeme máslem, necháme zchladnout a nakrájíme na řezy. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

 

ČOKOLÁDOVÝ ŠTRÚDL S MÁKEM

 

Na 2-3 štrúdly

* těsto na tažený závin dle základního receptu

* 100 g másla

* 300 g mletého máku

* 3 žloutky a 3 bílky

* 150 g moučkového cukru + na poprášení

* trochu citrónové kůry,

* 2 lžíce rumu

* 100 g perníku na strouhání

* 100 g sušených švestek

* 50 g rozinek

* 200 g hořké čokolády na vaření

* 50 g loupaných mandlí

Postup:

 Podle základního receptu připravíme těsto

a vytáhneme dva nebo tři tenké pláty.

Necháme trochu oschnout a potřeme zchladlým máslem.

Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem, jemně nastrouhanou citrónovou kůrou a rumem do pěny. Vmícháme většinu nastrouhaného perníku, propláchnuté posekané sušené švestky, spařené rozinky, nastrouhanou čokoládu a nasekané mandle. Nakonec vmícháme sníh z bílků a náplň rozetřeme na pláty těsta potřené máslem a posypané zbylým perníkem, okraje necháme volné.

 

Pomocí utěrky stočíme do závinů, přeneseme na plech vyložený pečicím papírem spojem naspod, konce ohneme dolů, potřeme máslem a vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 st. asi 45-50 minut dozlatova

Během pečení a ihned po vyjmutí z trouby potíráme máslem.

Necháme vychladnout, až pak podáváme nakrájené na řezy a poprášené moučkovým cukrem.


Čokoládu můžete do náplně nasekat nadrobno, před strouháním ji vložte na chvíli do mrazničky, bude se lépe strouhat.

 

MAKOVÝ ŠTRÚDL S HRUŠKAMI

 

Na 2-3 štrúdly

* tažené těsto na závin dle základního receptu

* 100 g rozpuštěného másla

* 500 g mletého máku

* 200-250 g moučkového cukru

* 3-4 lžíce hruškových povidel

* 300 ml mléka

* 1-2 lžíce rumu

* 50 g rozinek, propláchnutých

* kůra z 1/2 citronu,

* 2 tlučené hřebíčky

* špetka mleté skořice

* 3-4 kompotované hrušky, okapané

Postup:

Mléko uvedeme do varu, vmícháme mák, cukr, povidla, rozmícháme a stáhneme z ohně.

Do směsi přidáme rum, rozinky, citrónovou kůru, koření, dobře promícháme a necháme zchladnout.

Hrušky překrájíme na drobnější kousky.

Těsto na závin zpracujeme a vytaháme na pomoučené utěrce na dva nebo tři pláty podle základního receptu, necháme trochu oschnout a potřeme je zchladlým máslem.

Na každý plát rozetřeme pruh studené makové náplně, na okrajích necháme volné asi 4 cm.

Na střed náplně rozložíme hrušky, ohneme okraje, srolujeme a přeneseme na plech s pečicím papírem spojem naspod. Okraje ohneme dolů.

Záviny potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 200° asi 35-45 minut.

Během pečení a po vyjmutí z trouby potřeme máslem. Po zchladnutí nakrájíme a řezy podáváme posypané moučkovým cukrem.


Maková náplň nesmí být příliš řídká, můžete ji podle potřeby zahustit trochou strouhaného perníku, povidla můžete použít i švestková.

 

 

JOGURTOVÝ ZÁVIN S OŘECHY

Těsto:

500 g polohrubé mouky

150 g bílého jogurtu

250 g ztuženého tuku

Náplň:

300 g mletých ořechů

250 g cukru moučka

200 ml mléka

na potření vejce

Postup:

Mouku nasypeme na vál, přidáme jogurt a změklý tuk nakrájený na kousky. Vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout, než si připravíme náplň.

Mléko přivedeme k varu, přisypeme cukr a mleté ořechy a vše asi dvě minuty povaříme.

Pak necháme náplň vychladnout.

Těsto vyjmeme z lednice a rozdělíme rovnoměrně na poloviny.

Z každé části vyválíme tenkou placku, kterou pomažeme polovinou vychladlé ořechové nádivky. Svineme závin a přeložíme ho na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme podle typu trouby asi 35 minut při střední teplotě.

Po vychladnutí závin posypeme cukrem moučkou (který můžeme smíchat s vanilkovým) a nakrájíme.

 

ZÁVIN S MÁKEM A ANANASEM

Ingredience:

250 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

120 g hery

1 vanilkový cukr

2 vejce

špetka soli

3 lžíce zakysané smetany

1 lžíce citrónové šťávy

300 g mletého máku

200 ml mléka

1 lžička mleté skořice

1 lžička citrónové kůry

2 lžíce cukru moučka

kompotovaný ananas

Postup:

Mouku smícháme se solí, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem.

Přidáme nastrouhanou heru, citrónovou šťávu, rozšlehané vejce, zakysanou smetanu a vše zpracujeme v těsto.

To rozdělíme na dvě částí a tence rozválíme.

Potřeme makovou náplní a poklademe nakrájeným ananasem.

Zavineme, potřeme vejcem, popícháme povrch vidličkou a dáme péct.

Horké pocukrujeme.

Maková náplň:

Mléko svaříme s cukrem, přidáme mletý mák, skořicí, citrónovou kůru a vše dobře promícháme.

 

OŘECHOVÝ A MAKOVÝ ZÁVIN

Ingredience:

500 g hladké mouky

3 dl mléka

1 kostka droždí

1 sáček prášku do pečiva

špetka soli

1 dl oleje

3 lžíce cukru krupice

z 1 citronu citrónová kůra

300 g mletého máku

150 g cukru krupice

300 g mletých ořechů

150 g cukru

1 dl rumu

Postup:

Ve 3 dl mléka rozpustíme droždí s trochou cukru

a necháme vzejít.

Smícháme mouku, špetku soli, cukr, prášek do pečiva, olej a citrónovou kůru.

Přidáme kvásek a vyhněteme těsto, které necháme cca 30 minut kynout.

Náplň 1:

Mák vymícháme s horkým mlékem, cukrem

a citrónovou kůrou.
Náplň 2:

Mleté ořechy dáme do vlažného mléka, přidáme cukr, rum a vše promícháme.
Těsto rozdělíme na 4 částí, z každé vyválíme plát, natřeme vychlazenými náplněmi a necháme ještě asi 10 minut kynout na plechu s pečícím papírem.
Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme

cca 15 minut při 175 st.

 

LEDOVÝ ŠTRÚDL

Ingredience:

1/4 kg ztuženého tuku

2 lžíce cukru

6 lžic mléka s kvasnicemi (5 dkg kvasnic)

špetka soli

10 lžic hladké mouky

15 lžic hrubé mouky

Postup:

Z těchto ingrediencí vytvoříme těsto, které rozdělíme na 4 díly (4 šišky) a ty vložíme na dvě hodiny do studené vody. Těsto by mělo ve vodě za dvě hodiny prasknout - to je známka správného vykynutí.

Ze všech dílů těsta pak vytvoříme klasické štrúdly plněné jablky se skořicí, hrozinkami, vlašskými

a lískovými ořechy.

 

JAHODOVÝ ZÁVIN

Ingredience:

1/2 balíčku listového těsta rozválíme na plát,

asi 100 g strouhanky pomalu orestujeme dozlatova na 1 lžíci másla a necháme ji úplně vychladnout.

Potom ke strouhance přidáme asi 100 g krystalového cukru a 1 vejce.

Všechno dobře promícháme a rozprostřeme na plát těsta (ne úplně do krajů).

Potom na strouhankovou náplň naskládáme

250 g mražených nebo čerstvých jahod nakrájených na poloviny. Mražené jahody necháme napřed roztát.

Závin svineme a nakonec potřeme trochou rozšlehaného vejce.

Pečeme asi 30 minut na pečícím papíře nebo vymaštěném plechu v předem vyhřáté troubě.

 

TĚSTO NA ZÁVIN Z PODMÁSLÍ

Ingredience:

250 g Hery

500 g hladké mouky

2 dl podmáslí nebo plnotučné kyšky

špetka soli

Postup:

Ze všech surovin zpracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladničce zabalené v alobalu.

Druhý den zpracujeme klasickým způsobem a plníme náplní dle chuti.

 

1.Plzeňský štrůdl

Potřebujeme 

  • 30 dkg hladké mouky
  • půl kostky ztuženého tuku
  • vejce
  • 16 polévkových lžic piva
  • jablka
  • cukr
  • skořici
  • oříšky
  • rozinky
  • strouhaný perník (nebo strouhanku)

Jak na to

Z mouky, tuku, piva a vajíčka vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočívat přikryté nahřátým kastrolem.

Pak vyválíme placku, posypeme ji perníkem (strouhankou), na něj nakrájíme jablka na plátky a přidáme skořici, cukr, oříšky a rozinky.

Zabalíme a pečeme na plechu asi půl až třičtvrtě hodiny.

 


 

2.Babiččin štrůdl

Potřebujeme 

  • 250 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 lžíci sádla
  • 1 lžíci octa
  • 1 dl teplé vody
  • 1 vejce a sádlo na potření

na náplň:

  • jablka rozkrájená na plátky
  • strouhanku (nebo rozdrcené piškoty)
  • skořici
  • rozinky
  • citronovou kůru

Jak na to 

Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme sádlo rozpuštěné v teplé vodě, ocet, vejce a sůl. Nožem zpracujeme těsto, které nesmí být příliš tuhé, ale také se nesmí chytat válu.

Těsto přikryjeme nahřátým kastrolem a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto na utěrce posypané moukou rozválíme a ještě vytáhneme hodně dotenka.

Těsto pomastíme, posypeme strouhankou, jablky, skořicí, rozinkami a citronovou kůrou.

Těsto na utěrce stočíme, závin přendáme na vymazaný plech, potřeme sádlem a v předehřáté troubě zvolna upečeme.


 

3.Závin z jogurtového těsta

Potřebujeme 

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 bílý jogurt
  • jádra vlašských ořechů dle chuti
  • jablka

Jak na to 

Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout.

Nastrouháme jablka, osladíme cukrem a ochutíme skořicí, přidáme nasekané ořechy. Z těsta rozválíme placky, naplníme je jablky, zavineme a upečeme v předehřáté troubě.


 

4.Závin s ořechovo-jablečnou náplní

Potřebujeme 

  • 75 dkg hladké mouky
  • 35 dkg másla
  • 6 žloutků
  • 5 dkg medu
  • špetku soli
  • 1,5 dl mléka, 2 dkg droždí

na náplň

  • Ve vodní lázni rozpustíme 8 dkg medu.
  • Smícháme med s 12 dkg moučkového cukru a 25 dkg mletých vlašských ořechů.
  • Směs odstavíme a přidáme 5 dkg v rumu namočených rozinek.
  • Přidáme ještě
    • 0,5 dl rumu,
    • špetku mleté skořice
    • a strouhanou citrónovou kůru.

 

Jak na těsto 

Ve vlažném mléce rozpustíme med a droždí. Zaděláme těsto a necháme je v teple asi 15 minut kynout a pak dvě hodiny odležet v chladu.

Těsto rozdělíme na tři díly, každý tence vyválíme a potřeme ho vychladlou ořechovou nádivkou smíchanou s nastrouhanými jablky. Náplně má být dvojnásobek síly těsta.

Svineme do závinů, potřeme žloutkem, propícháme vidličkou a pečeme pomalu v předehřáté troubě.


 

5.Pletený závin

Potřebujeme 

  • 300 g hladké mouky
  • půl prášku do pečiva
  • 100 g cukru
  • 100 g tuku
  • trošku vanilky
  • 1 vejce
  • asi 4 lžíce mléka
  • tuk na vymazání plechu
  • vejce na potření

na náplň

  • 400 g jablek
  • 50 g cukru
  • šťávu z půlky citronu

Jak na to 

Z mouky, prášku do pečiva, cukru, tuku, vanilky, vejce a mléka vypracujeme vláčné těsto a necháme je chvilku v chladu odpočinout.

Pak těsto rozválíme na dva pruhy široké asi 15 cm.

Do středu nasypeme nakrouhaná jablka, poprášíme je cukrem a pokapeme citronovou šťávou.

Okraje těsta nařežeme rádýlkem do hloubky asi 3 cm na proužky a splétáme je k sobě přes jablkovou náplň (lepší je mít už před splétáním těsto položené na pečicím plechu). Povrch těsta potřeme vejcem a závin upečeme.


 

6.Tažený závin

Na vál nasypeme 30 dkg hladké mouky a uděláme do ní důlek. Do odměrky si připravíme 5 lžic oleje, půl lžičky soli, lžíci octa a vše dolijeme horkou vodou na čtvrt litr. Vše vlijeme do důlku a vidličkou zapracováváme do mouky.

Rukama vypracujeme hladké lesklé těsto, kterým ještě alespoň 50 x plácneme na pomoučený vál, aby se dobře propracovalo.

Bochánek pak potřeme trochou oleje a dáme pod ohřátý hrnec, kde ho necháme asi hodinu odpočívat. Těsto tence vytáhneme, pokropíme prochladlým rozpuštěným máslem a pak už postupujeme klasickým způsobem jako vždy u štrůdlů. Pečeme asi 40 minut.


 

7.Smetanový štrůdl

Potřebujeme 

  • 50 dkg hladké mouky
  • 25 dkg ztuženého tuku
  • 25 dkg smetany na šlehání
  • jablka
  • rozinky
  • sušené švestky
  • lískové a vlašské ořechy
  • vanilkový cukr
  • vejce na potření
  • skořici
  • strouhanku

Jak na to 

Tuk nastrouháme, přidáme ušlehanou smetanu a hladkou mouku a uhněteme hladké těsto.

Rozdělíme je na dvě části, vyválíme placky, které posypeme strouhankou, strouhanými jablky, rozinkami, vypeckovanými sušenými švestkami, oběma druhy nasekaných ořechů a posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.

Placky zavineme, přeložíme na vymaštěný plech a upečeme dozlatova.


 

8.Škvarkový závin

Potřebujeme 

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g škvarků
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • mléko
  • prášek do pečiva
  • citronovou kůru
  • jablka
  • 50 g rozinek
  • 2 hřebíčky
  • skořici
  • strouhanku

Jak na to 

Škvarky rozemeleme a přidáme do mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva. Dále přidáme vejce rozšlehané se špetkou soli, na prášek roztlučené hřebíčky, zalijeme 2 až 3 lžícemi mléka a vypracujeme tužší těsto.

Nejméně půl hodiny odpočinuté těsto rozválíme na obdélníkový plát, který posypeme strouhankou, poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, rozdělíme rozinky a zasypeme lžící mleté skořice.

Plát zavineme, položíme na pomaštěný plech a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě 30-45 minut.


 

9.Jahodový závin

Potřebujeme

  • 250 g listového těsta
  • 300 až 400 g jahod
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • tuk
  • strouhanku
  • vanilkový cukr

Jak na to 

Na dvou lžících rozpuštěného másla dozlatova osmahneme strouhanku a necháme ji vychladnout. Potom ji smícháme s krystalovým cukrem, rozšlehaným vejcem a žloutkem.

Koupené listové těsto rozválíme na obdélníkový plát, který potřeme strouhankovou pastou.

Na celou plochu rozložíme omyté, osušené rozpůlené jahody (mohou být i mražené).

Závin svineme, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme ve vyhřáté troubě na pomaštěném plechu nebo na pečicím papíru. Po vychladnutí závin posypeme vanilkovým cukrem.

 


 

10.Makový a ořechový závin

Potřebujeme 

  • 300 g polohrubé mouky
  • 15 g droždí
  • 40 g cukru
  • žloutek
  • 50 g tuku
  • hrníček vlažné vody

na náplň

  • 200 g mletého máku
  • 1,5 dl mléka
  • 50 g cukru
  • lžičku skořice
  • po hrsti rozinek a badyánu

Jak na to 

Ze surovin připravíme těsto, které necháme vykynout. Potom je vyválíme na obdélník a potřeme makovou náplní.

Mák spaříme teplým mlékem, přidáme cukr a ostatní přísady, dobře promícháme a necháme vychladnout. Podobně připravíme i náplň ořechovou.


 

11.Závin z podmáslí

Potřebujeme 

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 250 g hery
  • 2 dl podmáslí
  • sůl
  • jablka nebo jiné ovoce, mák či ořechy

Jak na to 

Ze surovin vypracujeme těsto a necháme je zabalené ve fólii nebo alobalu do druhého dne odpočinout v lednici. Rozválíme, naplníme jablky nebo jinou libovolnou ovocnou nádivkou a upečeme.


 

12.Hruškový závin se švestkami

Potřebujeme 

  • 0,5 kg listového těsta
  • 25 dkg mírně povařených hrušek
  • 25 dkg švestek přes noc namočených v rumu
  • 5 dkg rozinek
  • 5 dkg loupaných mandlí
  • 5 dkg cukru
  • 5 dkg fíků (můžeme vynechat)

Jak na to 

Těsto rozdělíme na dva díly a oba rozválíme. Na těsto klademe nakrájené hrušky a vypeckované nakrájené švestky. Posypeme rozsekanými mandlemi, rozinkami a jemně sekanými fíky.

Nakonec posypeme cukrem, stočíme dva štrůdly, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.


 

13.Slavnostní štrůdl

Potřebujeme 

  • 200 g lískového těsta
  • 4 jablka
  • lžíci citronové šťávy
  • lžíci vlašských ořechů
  • lžíci medu
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • 3 lžíce moučkového cukru

Jak na to 

Jablka nakrájíme a okamžitě je pokapeme citronovou šťávou. Nasekané ořechy smícháme s medem a přimícháme jablka.

Rozválený plát těsta přeneseme na plech, doprostřed rozprostřeme jablkovou směs a stočíme do závinu.

Těsto shora nakrojíme rádýlkem.

Závin pečeme prudce asi 35 minut. Po upečení ho potřeme zahřátou meruňkovou marmeládou a pocukrujeme.¨


 

14.Perníkový štrůdl

Potřebujeme

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 3/4 sáčku prášku do pečiva
  • špetku perníkového koření
  • povidla
  • jádra vlašských ořechů

Jak na to 

Ze všech surovin (kromě povidel) vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Potom vyválíme na válu plát, potřeme jej povidly, poklademe půlkami ořechových jader a zabalíme jako štrůdl. Pečeme asi při 150 °C. Po upečení horký štrůdl potřeme žloutkem rozmíchaným s vlažnou vodou.


 

15.Barcelonský závin

Ze 4 bílků a 2 lžic cukru ušleháme tuhý sníh. Opatrně vmícháme 40 g mletých mandlí, 1 lžičku skořice, 4 lžíce kukuřičné mouky a prášek do pečiva.

Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a zvolna pečeme asi 10 minut až je povrch těsta pevný.

Necháme vychladnout a mezitím si připravíme směs z nastrouhaných jablek, lžičky skořice, 100 g cukru a 200 ml šlehačky.

Směs naneseme na těsto a zavineme. Povrch posypeme cukrem se skořicí.

Ve Španělsku se závin podává s hustou malinovou šťávou.

 


 

16.Italský závin

Potřebujeme

  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 5 dkg cukru moučky
  • 1,5 skleničky olivového oleje
  • špetku soli
  • vlažnou vodu dle potřeby
  • jablka
  • rozinky
  • piniové oříšky nebo pražené sekané mandle

Jak na to

Z mouky, cukru, oleje, soli a vody vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme tenoučkou placku, doprostřed položíme nastrouhaná jablka, rozinky a oříšky.

Zarolujeme závin, stočíme ho do tvaru podkovy, položíme na vymazaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě.


 

17.Vánoční štrůdl

Potřebujeme 

  • 370 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 zakysanou smetanu
  • sůl
  • jíšku ze sádla

Jak na to 

Z mouky, smetany a vejce vpracujeme hladké těsto. Ze sádla a hladké mouky si připravíme jíšku.

Těsto vyválíme, potřeme jíškou, srolujeme do rolády a na válu necháme půl hodiny odpočinout.

Poté těsto rozdělíme na tři díly, vyválíme, klasicky naplníme jablky a upečeme.


 

18.Makový kynutý závin

Potřebujeme 

  • 25 až 30 dkg hladké mouky
  • 11 dkg másla
  • 2 dkg kvasnic
  • 2 vejce
  • mléko
  • 2 dkg moučkového cukru
  • citrónovou kůru
  • 1/4 l máku

Jak na to

Máslo a cukr utřeme s jedním vejcem a jedním žloutkem a troškou citrónové kůry. Pak přidáme kvasnice vykynuté ve 4 lžících mléka oslazeného kostkou cukru.

Dále přimícháme nahřátou mouku, špetku soli a menší hrnek vlahého mléka, aby bylo těsto vláčné. Dobře je vypracujeme a necháme asi půl hodiny kynout.

Mezitím umeleme mák, přidáme k němu vlahé mléko, utřeme a přidáme ještě žloutek, citronovou kůru, 2 kusy tlučeného hřebíčku, trošku skořice, 2 lžíce rozpuštěného másla a cukr podle chuti.

Vykynuté těsto tence rozválíme na moukou posypané větší utěrce, pomažeme je připraveným mákem a stočíme do závinu.

Dáme na připravený plech a necháme ještě čtvrt hodiny dokynout. Navrch závin pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mandlemi a pečeme asi třičtvrtě hodiny. Je to pochoutka.