Dorty - rolády - řezy- koláče

 

Řezy KARAMEL

 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200 g polohr. mouky, 4 vejce, 150 g mouč.cukru,

4 lžíce teplé až horké vody.

Na povrch: 1 marmeláda či džem, cca 1,5 balíčku piškotů, rum+voda (cca 1dcl v poměru 1:1), čokoládová poleva (či čokoláda na vaření+kousek 100% tuku ).

Krém: 1 Salko, 1 tvaroh a kostka másla (nejraději na to používám Zl.Hanou nebo podobná másla)

Na pečení: tuk a hr.mouka na vysypání plechu či peč.papír.

POSTUP PŘÍPRAVY
Když jsem jednou čekala návštěvu, zkusila jsem tento recept. A bylo to tááááák dobré, že se nám návštěvy nejen za řezy vracejí :-)) . Ač to vypadá složité, tyto řezy jsou jednoduché.

Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slaz.kond.mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychládnout. Vychládlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychládlý korpus potřeme silněji marmeládou či džemem, poklademe piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1). Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo.
Dáme ztuhnout do lednice a dobře uschováme :-)... Mňam.
Dobrou chuť !

 

  Čokoládový dort

Ingredience

 

200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty

  • 200 g másla nakrájeného

  • na kousky + na vymazání formy

  • 1 lžíce instantní kávy

  • 170 g hladké mouky

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • ¼ lžičky sody

  • 200 g přírodního cukru typu muscovado

  • 200 g přírodního krupicového cukru

  • 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa

  • 3 středně velká vejce

  • 75 ml (5 lžic) podmáslí

  • strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu


Na polevu:

  • 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané

  • 280 ml smetany ke šlehání

  • 2 lžíce přírodního krupicového cukru

Postup :
1.  Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.

2.  Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.

3.  Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí –zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.

4.  Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.

5.  Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. 
   

Dort Valentýn

Ingredience :

na ořechový korpus

  • 140 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 150 g hladké mouky
  • 80 g vlašských ořechů
  • 50 g oleje
  • 30 g vody

na jablečnou náplň

  • 400 g jablek
  • 250 g vody
  • 50 g cukru krupice
  • 30 g rozinek
  • špetku skořice
  • trošku rumu
  • citronovou šťávu
  • 1 vanilkový pudink

na sněhovou čepici

  • 100 g cukru krupice
  • 3 bílky
  • 150 g hustého cukrového rozvaru

Postup :

Vajíčka a cukr vymícháme do pěny. Vmícháme mouku a postupně přilijeme olej a vodu a nakonec přidáme ořechy.

Těsto vlijeme do formy a pečeme asi půl hodiny v troubě při 170 °C. 

Náplň připravíme takto: Do vody nasypeme cukr, přidáme nastrouhaná jablka a vaříme dokud se nesvaří, pak přilijeme pudink rozmíchaný v trošce vody, opět povaříme a přidáme rozinky. Nakonec ještě dochutíme skořicí.

Vychladlý korpus naplníme ještě teplou náplní a dáme vychladit.

V 8 cl vody svaříme 150 g cukru na hustý cukrový rozvar, který po vychladnutí opatrně vmícháme do hustého sněhu. Sněhem potřeme dort a zprudka zapečeme v rozpálené troubě. Dozdobíme dle vlastní fantazie.

 

Valentýnský kakaový dort

suroviny v poměru na 1 vejce

  • 40 g tuku
  • 40 g cukru
  • 40 g hrubé mouky
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • tuk a mouku na vymazání formy
  • Postup :
Žloutky vyšleháme s tukem a cukrem do nadýchané pěny, poté přidáváme směs mouky s kakaem a mléko, nakonec vmícháváme tuhý sníh z bílků. Vlijeme do formy a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Můžeme libovolně zdobit.

 

 

Roláda s ovocem

3 vejce
115 g moučkového cukru
115 g polohrubé mouky
1 lžíce vlažné vody

náplň z letního ovoce tvoří
150 ml smetany ke šlehání
1 lžička přírodního vanilkového extraktu
75 g řeckého nebo selského jogurtu
125 g malých, na plátky nakrájených jahod
1 rozsekaná zralá broskev nebo jiné letní ovoce

na ozdobu postačí
2 až 3 lžíce prosátého moučkového cukru
několik plátků broskve či jiného letního ovoce

Příprava trvá 30 minut, pečení 10 až 12 minut

 

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C (plyn stupeň 6). Vymastíme pekáč na roládu 33x23 cm a vyložíme ho papírem na pečení.
    • Vejce a cukr smícháme ve velké míse a elektrickým šlehačem je vyšleháme na velmi hustý světlý krém, který po vytažení metel stéká v širokých stuhách. (Šleháme-li ručním šlehačem nebo metlou, položíme mísu nad nádobu s téměř vroucí vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo vodní hladiny.)
    • Polovinu mouky prosejeme do rozšlehané směsi a opatrně ji vmícháme velkou kovovou špachtlí. Prosejeme zbylou mouku a přidáme ji spolu s vlažnou vodou.
    • Směs nalijeme do připraveného pekáče a opatrně jím potřásáme, aby se směs rovnoměrně rozlila i do rohů. Pečeme 10–12 minut, dokud piškot nenabude a nezezlátne, po jemném zmáčknutí by se měl vrátit zpět.
    • Piškot vyklopíme na vrstvu pergamenového papíru, který je o kousek větší než pečivo. Sloupneme papír, jímž byl vyložený pekáč. Tvrdší okraje piškotu okrájíme ostrým nožem a 2,5 cm od okraje jedné z krátkých stran nařízneme vroubek (usnadní rolování).
    • Roládu srolujeme od krátké strany i s papírem a švem dolů ji položíme na drátěnou mřížku, aby vychladla.
    • Když piškot vychladne, opatrně ho rozbalíme a sejmeme papír. Ze smetany a vanilkového extraktu ušleháme jemnou šlehačku a potom do ní vmícháme jogurt. Tuto směs rozetřeme na piškot, ze všech stran ponecháme centimetrové okraje. Na smetanu rozdělíme ovoce, piškot opatrně srolujeme a švem dolů ho položíme na servírovací tác.
    • Dva centimetry široké proužky z papírových ubrousků nebo pergamenového papíru položíme v pravidelných rozestupech šikmo na roládu a pocukrujeme ji moučkovým cukrem. Proužky papíru opatrně sejmeme, aby vznikl pruhovaný vzor.
    • Roládu ozdobíme zbylým ovocem a do podávání ji uložíme do chladničky. Tento klasický netučný piškot není příliš trvanlivý a je vhodné ho zkonzumovat v den přípravy

 

 

 

 

 

 Roládky s melounem

 

Těsto

    • 6 vajec
    • 140 g krupicového cukru
    • 150 g hladké mouky
    • polohrubá mouka na posypání utěrky

Náplň

    • 500 g vodního melounu
    • 100 g másla nebo Hery
    • 2 sáčky vanilkového cukru
    • 100 g moučkového cukru
    • 250 g měkkého tvarohu

Na těsto vyšleháme vejce s cukrem tak, že je nejdříve šleháme asi 5 minut v horké vodní lázni, pak nádobu vyjmeme a šleháme dalších 5 minut, dokud hmota nezhoustne. Nakonec lehce vmícháme prosátou mouku.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ho v předehřáté troubě při 200 °C 12 minut. Upečený korpus ihned překlopíme na pomoučněnou utěrku a necháme vychladnout. Pak opatrně stáhneme pečicí papír.
Z melounu vykrojíme 14 kuliček a odložíme je na ozdobení. Zbylou dužinu nakrájíme na proužky. Máslo nebo Heru necháme změknout při pokojové teplotě a vyšleháme s vanilkovým i moučkovým cukrem. Přidáme tvaroh a dobře promícháme.
Piškotový korpus potřeme tvarohovou náplní a na ni rozložíme proužky melounu. Pomocí utěrky stočíme roládu, kterou zabalíme pevně do alobalu, aby udržela kulatý tvar, a dáme do lednice ztuhnout alespoň na 3 hodiny. Pak ji nakrájíme na plátky a ozdobíme kuličkami melounu.

 

 

 Ořechová roláda bez mouky

5 vajec
3 vanilkové cukry
10 dkg mletých ořechů
2 banány
pařížská šlehačka

Žloutky utřeme s cukrem, vmícháme ořechy a nakonec sníh z bílků.
Natřeme ve stejnoměrné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem.


Pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut - mírně zrůžoví. Roládu smotáme a necháme vychladnout. Když vychladne rozmotáme, potřeme ušlehanou šlehačkou poklademe oloupaným banánem v celku a opět zamotáme.
Dáme vychladit. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

 

 

 Bezé roládka se šlehačkou

Ingredience:

170 g cukr krupice, 70 g hladké mouky, 260 g bílků, 70 g lískových oříšků - mletých, 2 šlehačky, moučka cukr na posypání

Postup přípravy:

Bílky a cukr ušleháme do tuha, mouku a oříšky smícháme dohromady a lehce promícháme do ušlehaného sněhu s cukrem. Plech - pečící papír - rozetřít na celý plech 1 cm vrstva. Cedníčkem posypat moučkovým cukrem. Péci cca při 220 °C cca 6 minut. Vychladlý plát obrátit na čistý pečící papír a spodní sundat. Potřít ušlehanou šlehačkou, zabalit a nechat v chladnu uležet. Poté zbytkem šlehačky potřít a ozdobit. Možno ještě posypat oříšky. Krájet mokrým nožem.

 

 

Maková roláda

100 g cukru
2 lžíce horké vody
4 žloutky
1 lžíce oleje
70 g mletého máku
sníh ze 4 bílků
1 lžíce polohrubé mouky

+ pikantní zavařenina, poleva

 

Cukr, horkou vodu a žloutky vyšleháme v hustou pěnu. Přidáme olej, mák a sníh z bílků. Upečeme rychle na tukem vytřeném a moukou vysypaném plechu, ještě teplé svineme a necháme vychladnout. Naplníme pikantní zavařeninou a polijeme citrónovou nebo rumovou polevou.

 

 

 Piškotová roláda s nutellou

4 žloutky
100 g cukru krupice
150 g nutelly
300 g polohrubé mouky


1 balíček vanilkového pudinku
1/2 l mléka
100 g nutelly
250 g másla

 

Ze žloutků a krupicového cukru ušleháme napěněný bělavý krém a přimícháme 150 g nutelly. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme střídavě s moukou do žloutkového krému. Plech na pečení vyložíme papírem na pečení, těsto na něj rovnoměrně rozetřeme a vložíme to trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečeme asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby překlopíme piškotový plát na lehce navlhčenou utěrku, odstraníme papír na pečení a nadzvednutím okraje utěrky plát sbalíme (zatím nasucho, bez náplně). Roládu přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme vychladnout.
Z mléka a pudinkového prášku mezitím připravíme pudink. Jakmile zhoustne, odstavíme ho ze zdroje tepla a přimícháme druhou část nutelly. Necháme vychladnout. Změklé máslo ušleháme do pěny a postupně je vmícháme do vychladlého pudinku. Vychladlou roládu opatrně rozbalíme, potřeme ji polovinou krému a opět ji zabalíme. Povrch rolády potom potřeme zbývajícím krémem a ozdobíme (např. kandovaným ovocem, plátky pomeranče nebo uděláme na roládě ozdobné rýhy vidličkou). Roládu dáme vychladit.

 

 

Citronová roláda

4 vejce
100 g cukru krupice
100 g polohrubé mouky
2 lžíce oleje
1 lžíce citrónové šťávy

Krém:
100 g másla
100 g moučkového cukru
1 žloutek
šťáva z jednoho citronu
hrst nasekaných oříšků
hrst kandované citrónové kůry

+ čokoládová poleva na ozdobení
+ papír na pečení

 

Vejce a cukr ušleháme ve šlehači do pěny. Přidáme olej, citrónovou šťávu a polohrubou mouku a promícháme. Plech vyložíme papírem na pečení a těsto na něj rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby rozpálené na 250 stupňů C a upečeme. Je to jen několik minut, vyjmeme, jakmile začnou okraje mírně zlátnout.
Ještě horkou roládu i s papírem zarolujeme (bez náplně) a necháme téměř zchladnout. Zatím si připravíme krém. Máslo, cukr a žloutek utřeme, do téměř hotového krému po kapkách zamícháme šťávu z citrónu.
Roládu rozbalíme a při rozbalování odloupneme papír na pečení. Na vnitřní straně ji potřeme krémem, posypeme kandovanou citrónovou kůrou a nasekanými oříšky. Poté ji pevně zavineme a ozdobíme mřížkou z čokoládové polevy. Necháme ztuhnout, dobré je nechat ji i trochu odležet v chladnu. Krájíme až před podáváním.

 

 Slzy

6 vajec
6 lžic moučkového cukru
40 g kakaa
3 lžíce hrubé mouky
lžička prášku do pečiva
2 banány

Náplň:
150 g mletých ořechů
5 lžic mléka
250 g másla
2 balíčky vanilkového cukru
4 lžíce moučkového cukru

Poleva:
100 g čokolády
100 g másla

 

Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme kakao, mouku promíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Ihned po upečení těsto i s papírem sundáme z plechu, doprostřed těsta položíme buď tenký váleček na těsto nebo do válečku srolovanou utěrku a jednu polovinu plátu přeložíme přes váleček ke druhé polovině. Papír na pečení opatrně odstraníme. Konce plátu těsta mírně přitlačíme, aby zůstaly na místě a v této poloze necháme upečený plát téměř vychladnout. Vytvoříme si tak dutinu k dalšímu plnění.
Zatím si připravíme náplň. Mleté ořechy spaříme horkým mlékem a mícháme, dokud ořechy úplně nezbělají. Necháme zchladnout. Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem, postupně přidáme ořechovou hmotu a dobře promícháme.
Plát opatrně rozevřeme, vyjmeme váleček a na plát vytvarovaný do tvaru slzy rozetřeme část náplně. Na tu položíme za sebou dva oloupané banány, plát zpět uzavřeme a vytvarujeme do požadované podoby. Povrch potřeme zbytkem náplně a polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme rozpuštěním čokolády s máslem. Moučník necháme ztuhnout. Na řezy krájíme těsně před podáváním, aby banány na řezu nezhnědly.
Poznámka: Na fotografii je moučník bez čokoládové polevy. I tak je to docela kalorická bomba. Ale dobrá.

 

 

 Jahodová roláda

140 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
5 vajec
na špičku nože prášku do pečiva
1 malá sklenice jahodového kompotu
(nebo čerstvé jahody)
světlý máslový krém nebo jiný krém v prášku 

 

Mouku, vejce a cukr dáme do šlehače a ušleháme do pěny. Pečící plech vyložíme papírem na pečení (i ze stran), který lehce potřeme olejem. Ušlehanou hmotu na plech rovnoměrně rozprostřeme a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Jakmile těsto začne zlátnout a na okrajích plechu se "odděluje", je upečené. Jakmile trochu vychladne (ale musí být ještě teplé), sejmeme ho z plechu a i s pečícím papírem zkusíme zatím ještě prázdnou roládu zavinout. Protože je ještě vláčná, dobře se tvaruje. Zatím si připravíme krém - postupujeme podle návodu na zakoupeném polotovaru na světlý máslový krém. Čerstvé jahody opláchneme, necháme okapat, odstraníme stopky a jahody nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny. Použijeme-li kompotované jahody, necháme je na sítku okapat a v případě potřeby je také pokrájíme. S použitím zmražených jahod nemám příliš zkušeností, ale jistě by to také šlo. Roládu opatrně rozvineme, potřeme na vnitřní straně krémem, rovnoměrně poklademe jahodami a znovu pevně zavineme. Při tomto posledním zavinování odstraňujeme papír na pečení, který nám až dosud pomáhal při manipulaci s roládou. Hotovou roládu zabalíme pevně do alobalu a necháme v chladu trochu ztuhnout. Před podáváním ji můžeme pocukrovat nebo ozdobit šlehačkou a čokoládou.
Poznámka: Lze samozřejmě vymyslet i další varianty této rolády, podle toho jaké drobné ovoce máte k dispozici. Velice dobře chutná a vypadá i s borůvkami nebo s malinami.

 

 

Jahodová roláda 2

 

Ingredience

: 8 žloutků, 4 bílky, 100 g cukru, 80 g hrubé mouky, 20 g Solamylu, jahody, šlehačka ušlehaná se ztužovačem

 

 

 

Postup přípravy

: Polovinu cukru utřeme se žloutky do pěny, bílky ušleháme do tuhého sněhu a zašleháme do nich druhou polovinu cukru a spojíme se žloutkovou pěnou. Přidáme mouku smíchanou se Solamylem a celé lehce promícháme. Plech vyložíme pečícím papírem, opatrně na něj rozetřeme těsto a pečeme cca 8-10 min. na 220 °C. Ihned po upečení sundáme z plechu i s papírem a překlopíme horní stranou na vlhkou utěrku, sloupneme papír a roládu i s utěrkou zarolujeme a necháme téměř vychladnout. Pak znovu rozvineme, namažeme šlehačkou (ušlehanou se ztužovačem), poklademe nadrobno krájenými jahodami a opatrně zavineme. Povrch potírám zbytkem šlehačky a obložím plátky jahod.

Poznámka: na náplň lze použít i jakýkoliv jiný krém, stejně tak i jiné ovoce. Tato roláda se mi ještě nikdy při rolování nezlomila.

 

 

 

11. Blesková roláda

 

 

5 vajec,5 lžic cukru krupice,5 lžic polohr.mouky,1/2 lžičky prdopeč.Do ušlehaného sněhu z bílků opatrně zašlehat žloutky,cukr a mouku s prdopečem.Poměrně zprudka upéci,horké zarolovat a nechat vychladnout.Plnit se dá čímkoliv,povede se vždy.

 

 

 

libovolnou náplní a srolujeme.

 

Roláda se světlým pařížským

krémem a jahodami

Těsto
  • 80 g moučkového cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 25 g maizeny
  • 4 bílky
  • 6 žloutků
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • moučkový cukr na posypání utěrky
Náplň
  • 200 g jahod
  • 5 plátků želatiny
  • 375 ml smetany ke šlehání
  • 150 g bílé čokolády
  • 20 ml pomerančového likéru

Zdobení moučkový cukr a mleté vlašské ořechy

Žloutky utřeme s vanilkovým cukrem a 20 g moučkového cukru. Do vzniklého krému vmícháme prosátou mouku a maizenu. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme pevný sníh, který nakonec zlehka zapracujeme do těsta.
Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 10 až 15 minut. Upečený korpus překlopíme na utěrku poprášenou moučkovým cukrem a opatrně odstranímepečicí papír.
Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Pak ji vymačkáme. Smetanu zahřejeme. Rozpustíme v ní čokoládu i želatinu a odstavíme ji. Když vychladne, dochutíme ji pomerančovým likérem a nejlépe na noc ji uložíme do chladničky.
Druhý den krém vyšleháme a natřeme na piškotový plát. Jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat. Pak je rozložíme podél jedné z delších stran piškotu. Korpus stočíme a roládu necháme zatuhnout. Nakonec ji posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme mletými ořechy.

 

 

Piškotové roládky s tvarohem a kiwi

Těsto

  • 8 žloutků
  • 100 g cukru
  • 5 bílků
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g škrobové moučky
  • moučkový cukr na poprášení

Krém

  • 3 plátky želatiny
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 100 g cukru
  • 6 lžic citronové šťávy
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 2 bílky
  • 2 kiwi

Na těsto vyšleháme žloutky s 50 g cukru do pěny. Z bílků a zbylého cukru ušleháme pevný sníh, který přimícháme ke žloutkům. Mouku se škrobovou moučkou prosijeme na vaječnou hmotu a lehce promícháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut. Upečený piškotový plát překlopíme na navlhčenou utěrkou a po vychladnutí stáhneme pečicí papír.
Na krém nejprve namočíme želatinu, necháme ji nabobtnat a rozpustíme na mírném ohni (postupujeme podle návodu na obalu). Tvaroh dáme do mísy, přidáme cukr, citronovou šťávu a kůru a vyšleháme dohladka. Vmícháme rozpuštěnou želatinu. Z bílků ušleháme pevný sníh a přidáme jej do tuhnoucí tvarohové hmoty.
Kiwi oloupeme a nakrájíme na kousky. Krém rozetřeme na piškotový plát, poklademe kiwi a stočíme do rolády. Necháme ji vychladit, poprášíme moučkovým cukrem a rozkrájíme na kousky.

 

Kakaová roláda s jahodami

Těsto

  • 5 vajec
  • 160 g krupicového cukru
  • 160 g hladké mouky
  • 1/4 sáčku prášku do pečiva
  • 20 g kakaa

Náplň

  • 200 g jahod
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru

Zdobení

  • 100 g jahod
  • moučkový cukr na posypání

Celá vejce šleháme s cukrem ve vodní lázni asi 5 minut. Poté směs odstavíme a vyšleháme do husté pěny. Lehce vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Upečený korpus poprášíme hladkou moukou a otočíme na utěrku. Papír odtrhneme a korpus necháme vychladnout.
Jahody očistíme. Asi 100 g propasírujeme a osladíme moučkovým cukrem. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a smícháme s propasírovanými jahodami. Zbylé jahody nakrájíme na kousky.
Korpus potřeme jahodovou šlehačkou a poklademe částí zbylých jahod. Pomocí utěrky ho stočíme a roládu necháme zatuhnout. Pak ji posypeme cukrem, nakrájíme na porce a ozdobíme zbylými jahodami.

Babiččina roláda

Suroviny

140 g polohrubé mouky
150 g krystalového cukru

5 vajec
na špičku nože prášku do pečiva
lžíce kakaa (pouze na kakaovou roládu)
krém (zavařenina) na plnění
papír na pečení

 

Postup

Jde o velmi jednoduchou roládu. Prášek do pečiva promícháme do mouky. Všechny suroviny dáme do šlehače a šleháme, až se cukr úplně rozpustí. (Pozná se to tak, že není slyšet narážení krystalků cukru do metel šlehače.) Chceme-li roládu kakaovou, přidáme ještě vrchovatou lžíci kakaa.
Na plech položíme papír na pečení tak, aby se na krajích zvedal přesně podle hran plechu a potřeme ho olejem. Ušlehané těsto nalijeme na upravený papír a rovnoměrně rozetřeme. Dáme péci do trouby na 200 stupňů. Těsto je upečené, jakmile se na krajích trochu začíná oddělovat od papíru. Hned po upečení "sklouzneme" těsto i s papírem z plechu - nejlépe na vál nebo velké prkénko a ještě teplé těsto zkoušíme rolovat, ale zatím bez náplně. Při tomto zkušebním rolování oddělíme také papír - jde to poměrně lehko. Jakmile těsto vychladne, potřeme plát krémem nebo rybízovou zavařeninou. Máme-li k dispozici čerstvé jahody, borůvky nebo višně, můžeme je přidat do krému. Lze použít také kousky kiwi. Ovoce velmi hezky roládu osvěží. Roládu potom poměrně pevně stočíme, zabalíme ji do alobalu a necháme trochu ztuhnout v chladnu. Před podáváním ji pocukrujeme a krájíme na plátky.
Poznámka: Roláda na obrázku je z kakaového těsta, jako náplň byl použit krém s příchutí koňaku (kupovaný polotovar).

 

Roláda-to je věda

5 vajec
15 dkg jemného krupicového cukru
10 dkg polohrubé mouky
1 lžíce oleje

1. Bílky ušleháme na měkký sníh v kuchyňském robotu. Po trochách zašleháváme cukr a pak ještě šleháme tak dlouho, až je hmota opravdu hustá (při zvednutí metličky nahoru drží špička sněhu víceméně svůj tvar a ukazuje spíše vzhůru. Pokud se ohýbá dolů, je meringue ještě málo našlehaný).

2. Rychlost snížíme na minimum a jeden po druhém zašleháváme žloutky. Nakonec ručně šetrně vmícháme mouku, těsto ještě trochu zakápneme olejem a stejně šetrně promícháme.

3. Pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení 20 minut při 150°C s horkovzduchem nebo bez něj při 175°C. Po upečení odrýhneme nožem plát od plechu tam, kde se s ním spekl, jemně poprášíme polohrubou moukou (čili nikoli cukrem nebo kakaem), na to položíme další, nepoužitý kus pečícího papíru a celé to i se spodním papírem zvedneme z plechu. Položíme horní stranou dolu na pracovní podložku a opatrně sloupneme papír, na kterém se těsto peklo (ten je teď pochopitelně nahoře).

Odloupnutý papír však vzápětí položíme zpátky na upečený plát a celé, jak to teď leží na podložce (tj. nový papír – těsto – použitý papír) zarolujeme do jedné poloviny šířky plátu. V této pozici necháme vychladnout.

4. Mezitím připravíme nebo dokončíme krém, kterým pak částečně naplníme vychladlý a rozrolovaný plát a zbytkem co možná nejestetičtěji natřeme povrch stočené rolády. Necháme v lednici zatuhnout a odpočinout, posléze krájíme zubatým nožem na pečivo.


Základní těsto si můžete pochopitelně ochutit kakaem, mletými oříšky atd. podle chuti a nálady. Navíc ale lze poměrem zde použitých přísad hodnotit jiná těsta. Na jedno velké vejce v tomto receptu připadá 30 g cukru a 20 g polohrubé mouky. Upečený plát chutná tak nějak akorát – není ani moc vlhký, ani suchý. Když uvidíte v receptu větší množství mouky připadající na jedno vejce, očekávejte spíše sušší výsledek, u kterého začíná se zvyšujícím se množstvím mouky hrozit nebezpečí dráždivého kašle. Že je mouky málo se bát nemusíte, jde to totiž i bez ní (tedy po pravdě řečeno to jde všem kromě mě…). Naopak málo cukru může signalizovat, že pěna ušlehaná z bílků nebude dost stabilní, aby udržela váhu mouky, a že si proto budete muset vypomoci ještě práškem do pečiva. Část mouky je také někdy nahrazena škrobovou moučkou, což přidává upečenému těstu jistou eleganci a jemnost.


Nezkazitelný máslový krém

Nejlépe den předem uvaříme pudink z 1 sáčku pudinku a 400 ml mléka. Osladíme více, než jsme zvyklí, sladkost se totiž následně sníží díky množství dalších přísad. Do ještě horkého pudinku dobře rozmícháme ½ másla (125g), přikryjeme fólií nebo alobalem a necháme vychladnout. V míse našleháme do pěny ½ kostky stelly nebo jiného margarínu na pečení a ½ kostky másla. Aby to šlo dobře, musí mít tuk pokojovou teplotu. Je třeba šlehat tak dlouho, až hmota zesvětlá a viditelně zvětší svůj objem zhruba o třetinu. Nakonec za stálého šlehání přidáváme po lžících připravený pudink (také pokojové teploty, jinak hrozí sražení nebo rozpuštění krému).


Jogurtová náplň pro ty, co myslí na linii

2 ovocné jogurty (nebo jeden ovocný a jeden bílý sladký) společně promícháme. 3 plátky želatiny necháme nabobtnat ve vodě, vyždímáme a během několika sekund rozpustíme v mikrovlnné troubě. K tekuté želatině vmícháme lžíci jogurtu a teprve tuto směs přidáme k jogurtům. Dobře promícháme a před použitím do rolády ještě necháme v lednici chvíli želírovat, aby pak náplň nevytékala ven.

Ovocná tvarohová náplň – můj favorit

Uvaříme pudink z 200 ml mléka a ½ pudinkového prášku. Po uvaření přidáme vrchovatou lžíci cukru a ¼ kostky másla (cca 70 g). Rozetřeme 1 měkký tvaroh do hladka, smícháme s vychladlou pudinkovou hmotou a 2 plátky želatiny připravenými podle předchozího postupu. Vezmeme asi 300 g měkkého ovoce (například borůvky, jahody, maliny apod.) a částečně ho rozmačkáme. Vmícháme do tvarohové směsi a plníme do rolády (vršek rolády pro tentokrát sypeme pouze cukrem).

Nic však nezkazíte ani šlehačkou stabilizovanou ztužovačem či pařížskou šlehačkou, případně vrstvou marmelády a další vrstvou zakysané smetany.

Když se dílo nedaří aneb troubleshooting závěrem

· Když stále nevychází zarolování a rozrolování a namísto rolády je možné vytvořit leda tak řezy, zkuste šokovou metodu chlazení upečeného plátu. Horký piškot se i s papírem sesune na chladnou plochu (nejlépe dlaždicovou podlahu) a nechá vychladnout tam. Roluje se až po vychladnutí, což jde poměrně dobře, protože tepelným šokem se zespodu zapaří a zvlhne· Nesnažte se piškot zarolovat ihned po vytažení z trouby. Dopřejte mu minutu nebo dvě klidu …

 Těsto je upečené, když se při dotyku prstem vzniklý důlek zase víceméně vrátí do původní polohy a na povrchu je místy světle hnědé.

· Papír na pečení je pro rolování lepší než utěrka. Tolik se na něj těsto nelepí a v kombinaci s poprášením moukou namísto cukru byste žádné potíže mít neměli.

· Tuk na máslový krém musí být řádně našlehaný, jinak budete mít v roládě jen něco na způsob sladkého másla. Pořádným šleháním mu dodáte vzduch a jistou lehkost, lze-li toto přirovnání vůbec u máslového krému použít.

· Když chcete plát před plněním ještě potřít marmeládou, doporučuji trochu ji rozehřát a rozmíchat společně s několika lžícemi vody nebo rumu. Značně lépe se rozetře a navíc vás nebudou vytáčet k nepříčetnosti neroztíratelné žmolky ovocné hmoty.

 

                                           Dorty

Borůvkový dort

 

PLÁT:
150 g cukrářských piškotů
100 g měkkého másia

BORŮVKOVÝ KRÉM:
10 plátků želatiny
200 g borůvek
300 g krémového sýra
100 g tvarohu
80 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
200 ml smetany ke šlehání

 

 

1.

Piškoty rozdrobíme a smícháme s máslem. Dno rozevírací formy o průměru 26 cm vyložíme papírem na pečení. Piškotovou hmotu upěchujeme do formy.

2.

Želatinu dáme na 10 minut nabobtnat do studené vody. Borůvky přebereme, omyjeme, osušíme a rozmixujeme.

3.

Utřeme krémový sýr, tvaroh, cukr a vanilkový cukr. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a zamícháme do krému. Chladíme 10-15 minut.

4.

Jakmile krém začne želírovat, přimícháme rozmixované borůvky. Ušleháme smetanu a zamícháme ji do krému. Krém naplníme do rozevírací formy s piškotovým plátem a chladíme 4 - 5 hodin. Ozdobíme růžicemi šlehačky, borůvkami a plátky citronu.

 

 

 

Tvarohový dort (nepečený)

 

250 g měkkého tvarohu
250 g másla
1/2 l mléka
1 a 1/4 pudinkového prášku
100 g cukru a 50 g cukru do pudinku
2 žloutky
2 balíčky dětských piškotů
čerstvé nebo zavařené ovoce
šlehačka

 

 

1.

Změklé máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny, po lžících přidáváme tvaroh a z mléka, pudinkového prášku a cukru uvařený a vychlazený pudink. Dno dortové formy vyložíme piškoty, potřeme krémem, poklademe ovocem (jahody, rozvařená jablka, kompotované meruňky, pokrájené broskve, vypeckované třešně nebo višně apod.), na ovoce rozložíme opět piškoty a povrch potřeme krémem a urovnáme. Naplněnou formu vložíme do chladničky a necháme do druhého dne zchladit.

2.

Pak formu rozevřeme, dort položíme na tác a ozdobíme hustě ušlehanou šlehačkou s trochou cukru, plátky čerstvého ovoce různých barev (např. kiwi, mandarinka, višeň či jahoda apod.), doplníme šlehačkou, nastrouhanou čokoládou, případně lupínky mandlí či nasekanými ořechy, a podáváme.

 

Míša řezy 

 

Míša řezy si vydobyly popularitu a získaly jméno díky své chuťové podobnosti s oblíbeným tvarohovým nanukem. Je to právě vrstva tvarohu, která v čestném doprovodu kakaového piškotu a čokoládové polevy vytváří tu mléčnou slast na jazyku.

 
Ingredience 

na těsto

  • 6 vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • lžičku prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakového prášku

na krém 

  • 250 g másla
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 150 g moučkového cukru

na polevu

  • 120 g čokolády na vaření
  • 100 g másla nebo hery
  • 2 lžíce mléka

Postup :

Vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem, přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a dotuha ušlehaný bílkový sníh.

Jak se liší měkký a tuhý bílkový sníh? Bílek se mění ve sníh díky bublinám vzduchu, které do hmoty zašleháváme ruční metlou či šlehačem. Pokud při vytažení metly špičky bílé hmoty klesají, jde o měkký sníh. Zůstane-li pohoří sněhových vrcholků vztyčené, máte správný tuhý sníh.

Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut při 180 až 200 °C na vymazaném, hrubou moukou vysypaném plechu nebo na pečicím papíře.

Než piškot vychladne, umícháme jemný krém z tvarohu, másla a cukru.

Vychladlý piškotový plát potřeme krémem a necháme v chladu zatuhnout.

Připravíme polevu: Do rozpuštěného tuku nalámeme čokoládu a mícháme, až vznikne hladká hmota. Za stálého míchání postupně přidáváme lžíce mléka. Hladkou polevou polijeme moučník a necháme ztuhnout.

 

 

Dezert Suzette

Suroviny
7 vajec, šťáva z 1/2 citrónu, 200 g jemného krystalového cukru, 180 g polohrubé mouky

meruňková povidla, 1 krabice dětských piškotů, 150 g sekaných ořechů, 150 g rozinek, 2 dl rumu

1 litrová konzerva meruňkového kompotu i se šťávou, 5 vajec, 200 g cukru, 300 g

másla

Pracovní postup

Žloutky utřeme s krystalovým cukrem do pěny. Přidáme citrónoveú šťávu, ušlehaný tuhý sníh z bílků a po částech polohrubou mouku. Vše zlehka promícháme. Těsto na vymaštěném plechu  upečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí potřeme těsto meruňkovými povidly. Rovnoměrně rozetřeme náplň, potřeme krémem a vrch koláče ozdobíme čokoládovou polevu.

Náplň: Konzervu meruňkového kompotu i se šťávou smícháme s dětskými piškoty, sekanými ořechy, rozinkami a rumem. Vše smícháme a necháme v chladničce odležet.

Krém: Celá vejce s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí. Po vychladnutí je

přimícháme po lžících do utřeného másla.

 

Dunajské vlny

Suroviny
200 g másla, 3 lžíce kakaa, 200 g práškového cukru, 5 vajec, 2 polévkové lžíce rumu, 300 g polohrubé mouky, 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva, 680 g vypeckovaných višní, 

Krém: 1 vanilkový pudinkový prášek, 5 dl mléka, 40 g cukru, 125 g másla

Poleva: 75 g tmavé čokolády, 60 g másla

Pracovní postup

Máslo utřeme s práškovým cukrem do pěny. Při stálém šlehání po jednom přidáváme celé vejce a 1 polévkoveu lžíci rumu. Potom přidáme mouku smíchanou s kypřícim práškem. Smícháme. Polovinu těsta natřeme na máslem vymazaný plech. Do druhé poloviny přidáme kakao a další lžíci rumu. Promícháme a natřeme na světlé těsto. Vypeckované višně rozdě-líme na těsto a zlehka přitlačíme. Těsto vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 až 30 minut. Na vychladlé těsto rozetřeme krém a koláč odložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí ho polejeme polevou.

Krém: pudinkový prášek rozmícháme v mléce. Za stáleho míchání uvaří-me  pudink, necháme ho vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem a po lžících přidáváme do vychladlého pudinku.

Poleva: Na mírném ohni rozpustíme máslo s čokoládou. Při stálém míchání utřeme dohladka. Necháme krátce vychladnout a natřeme na vychladlý krém.

Jahodový zákusek

Suroviny
200 g krystalového cukru, 1 dl oleje, 1 dl vody, 1 kypřící prášek, 4 vejce, 200 g polohrubé mouky,

Náplň: 3 vanilkové pudinky, 12 dl kompotových jahod, 2 vanilínové cukry, 3 pol. lžíce krystalového cukru,

Na ozdobu 2 dl smetany na šlehání, 1 ztužovač šlehačky

Pracovní postup

Celé vejce vyšleháme s krystalovým cukrem. Přidáme olej, vedu, mouku a kypřící prášek. Promícháme, těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Necháme vychladnout. Polejeme náplní, kterou necháme ztuhnout. Potom na koláč rozetřeme vyšlehanou smetanu se ztužovačem.

Náplň: Kompotové jahody spolu se šťávou rozmixujeme. V trošce vody si rozmícháme vanilkové pudinky. Do rozmixované hmoty přidáme vanilkové pudinky, krystalový cukr, vanilínový cukr a spolu uvaříme za stáleho míchání. Polovychladnutou náplň rovnoměrně rozetřeme na vychladlé těsto.

 

Koláč lenivé ženy

Suroviny

1 hrneček celého máku, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček mléka, 1 hrneček oleje, 2 hrnečky krystalového cukru, 3 celá vejce

Pracovní postup

Suroviny spolu dobře vyšleháme. Připravené těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Hotový moučník potřeme jahodovým džemem. Ozdobíme šlehačkou anebo bílkoveu poleveu.

 

 

Jablkový rychlý koláč

 Suroviny
400 g hrubé mouky, (může být i polohrubá mouka), 400 g krystalového cukru, 600 g nastrouhaných jablek i se šťávou 3 celá vejce 1 lžička mleté skořice, jeden a půl lžičky jedlé sody, 2 dl oleje

Pracovní postup

Utřeme vejce s cukrem a olejem. Postupně přidáváme mouku promíchanou se  sódou bikarbónou a jablká se skořicí. Smícháme. Připravené těsto vylejeme na vymazaný a pomoučený plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů 20 až 30 minut. Koláč po upečení a vychladnutí potřeme meruňkovými povidly /marmeládou a posypeme strouhaným kokosem anebo mletými ořechy.

 

Višňový zákusek

Suroviny
Těsto: piškot ze 7 až 8 vajec

Náplň: 1 višňový kompot, 150 g krystalového cukru, 3  vanilkové pudinky, 7 bílků, 180 g krystalalového cukru,

Na ozdobu 1 šlehačka, 1 ztužovač šlehačky, strouhaná čokoláda

Pracovní postup

Uděláme piškot ze 7 až 8 vajec. Upečený piškot vložíme po vychladnutí zpět na plech. Naplníme krémem a necháme vychladnout. Potom natřeme vyšlehanou smetanou se ztužovačem.

Náplň: Višně z 1 kompotu vypeckujeme a rumelieme na mlýnku. Šťávu z kompotu dolejeme do 7 dl vodou. Přidáme uleté višně, 150 g cukru a dáme vařit. Přidáme 3 vanilkové pudinky rozmíchané s trochou šťavy a uvaříme hustou kaši. Když zhoustne, ještě do horké přidáme sníh z bílků a 180 g cukru. Sníh přidáváme postupně, přitom ho pomalu promícháváme vařečkou. Hotový krém vylejeme na piškótu.Na vychladnutý zákusek natřeme vyšlehanou šlehačku a posypeme strouhanou čokoládou 

 

Moravské vlny

Suroviny
Těsto:
1 dl mléka, 6 žloutků, 250 g práškového cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, 250 g polohrubé mouky,

sníh z bílků, 250 g Ramy, 2 lžíce kakaa, meruňky

Náplň: 2 dl mléka, cukr, 2 lžíce hladké mouky, 3 žloutky, 1 malé máslo

Pracovní postup

Žloutky utřeme s práškovým cukrem a Ramou. Přidáme mléko, kypřící prášek, mouku a tuhý sníh z bílků. Smícháme. Těsto rozdělíme na dvě části. Do jedné části přidáme kakao. Bílé těsto dáme na plech a něj položíme tmavé těsto. Na to poklademe meruňky, otočené spodkem šlupky. Šlupku obalíme v hrubé moucd, aby ovoce nekleslo na dno. Vložíme do vyhřáté trouby upéci. Po vychladnutí natřeme na koláč náplň a ozdobíme čokoládou.

Náplň: Mléko, cukr, hladkou mouku a žloutky vaříme na slabém ohni. Po uvaření necháme vychladnout. Přidáme máslo a spolu utřeme.

 

Tvarohové řezy

Suroviny
Těsto: 250 g krupicové mouky, 150 g másla, 1 vejce 100 g práškového cukru 1/2 prášku do pečiva

80 g mletých ořechů Vše spolu utřeme a rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Náplň: 400 g tvarohu (nemusí být lisovaný) 150 g práškového cukru 1 vanilínový cukr 1 kysaná pochoutková smetana 1 žloutek (do náplně můžeme přidat 4 polévkové lžíce kokosové moučky). Vše spolu smícháme a náplň rovnoměrně nalejeme na třené těsto.

Piškotové těsto: 3 žloutky 3 polévkové lžíce práškového cukru 3 lžíce polohrubé mouky sníh ze 4 bílků, 1/2 balíčku prášku do pečiva. Žloutky utřeme s cukrem. Přidáme tuhý sníh z bílků, mouku a kypřící prášek. Zlehka promícháme a těsto rozetřeme na tvarohovú náplň. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů asi 25 minut. Piškotové těsto by mělo mít zlatavou barvu.

 

Vídeňský zákusek

Suroviny
Těsto: 250 g práškového cukru, 4 vejce, 1 vanilínový cukr, 1,25 dl oleje, 1,25 dl mléka, 300 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva

Náplň: 1 l pomerančového džusu, 2 krémové prášky, vanilkový pudink, 6 polévkových lžic cukru

Na ozdobu: 2,5 dl džusu, 5 dl smetany na šlehání, 2 ztužovače šlehačky, 2-3 balíčky dlouhých piškotů, čokoláda, rum

Pracovní postup

Vejce, cukr a vanilínový cukr smícháme. Přidáme olej, mléko a mouku s kypřícím práškem. Těsto rozetřeme na vymazaný, pomoučený hlubší plech a upečeme. Krém uvaříme z džusu, krémových prášků a cukru. Teplý krém vylejeme na vychladlé těsto a dáme do chladu. Potom na něj natřeme dotuha vyšlehanou šlehačku se ztužovačem. Piškoty namáčíme v džusu s rumem a klademe je těsně vedle sebe na šlehačku. Vrch ozdobíme roztavenouu čokoládou. Řezy krájíme mezi piškoty.

 

Meruňkový koláč

Suroviny
4 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce práškového cukru, 1 lžíce oleje, 1 lžička prášku do pečiva

Na potření: meruňkový džem

Náplň:  300 g tvarohu, 2 dl smetany na šlehání, 1 vanilínový cukr, 10 g želatiny, 3 lžíce krystalového cukru, scezené sterilizované meruňky

Na potření: kakaový prášek, 3 dl smetany na šlehání, 1 ztužovač šlehačky

Pracovní postup

Celé vejce vyšleháme s cukrem. Přidáme polohrubou mouku, hrubou mouku, olej, kakao a kypřící prášek. Smícháme. Těsto rozetřeme na plech pokrytý papírem na pečení a ve vyhřáté troubě upečeme. Po upečení necháme vychladnout a potřeme ho zavařeninou. Na těsto uložíme meruňky, zalejeme je náplní a odložíme ztuhnout na chladné místo. Po ztuhnutí koláč potřeme vyšlehanou smetanou.

Náplň: Tvaroh smícháme s vyšlehanou smetanou, vanilínovým cukrem a s krystalovým cukrem. Přidáme nabobtnalou želatinu a smícháme.
 

Jablkový koláč s polevou

Suroviny
Těsto 4 vejce  100 g mletých ořechů  100 g mletého máku 100 g polohrubé mouky 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva 700 g po strouhaných jablek 200 g práškového cukru
Poleva 100 g čokolády, 80 g másla

Pracovní postup

Žloutky utřeme s cukrem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do misky dáme vymíchané žloutky, mletý mak, mleté ořechy, mouku smíchanou s kypřícím práškem, nastrouhaná jablka a tuhý sníh z bílků. Smícháme. Připravené těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upeče-me ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí ho polejeme čokoládovou polevou, nakrájíme na kousky a ozdobíme.

 

Čokoládový koláč

Suroviny

5 vajec, 180 g másla 180 g práškového cukru 2 vanilínové cukry, kakao 150 g rozpuštěné čokolády nastrouhaná citrónová kůra 300 g polohrubé mouky 50 g mletých mandlí 1 kypřící prášek, 1 až 1,2 dl ovocné šťávy vypeckované sterilizované třešně
Na potření třešnová zavařenina (marmeláda) 2,5 dl vyšlehané smetany, nastrouhaná citrónová kůra

Pracovní postup

Máslo utřeme s práškovým a vanilínovým cukrem. Přidáme žloutky a spolu znova třeme. Do toho dáme rozpuštěnou čokoládu, kakao, nastrouhanou citrónovou kůru, ovocnou šťávu, mouku smíchanou s kypřícím práškem a mleté mandle. Zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků, třešně a opět promícháme. Těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí ho potřeme zavařeninou, ozdobíme šlehačkou a nastrouhanou čokoládou.  

 

Tvarohové kousky

Suroviny
400 g tvarohu, 20 g želatiny, 2 vanilínové cukry, 150 g másla, 150 g práškového cukru kulaté piškoty, scezené sterilizované meruňky, kompotová šťáva

Poleva: rozpuštěná čokoláda, máslo

Pracovní postup

Máslo utřeme s práškovým cukrem. Potom do něj přidáme tvaroh, vanilínový cukr, želatinu připravenou podle návodu a smícháme. Formu vysteleme potravinářskou fólií. Střídavědo ní dáváme část náplně, piškoty namočené do kompotové šťávy a scezené meruňky. Naplněnou formu odložíme do chladničky ztuhnout. Potom hmotu z formy vyklopíme, odstranime fólii a polejeme čokoládoveu polevou.

 

Ořechový koláč

Suroviny
Těsto: 6 vajec, 150 g práškového cukru 1 vanilínový cukr 150 g mletých ořechů 4 až 5 lžic polohrubé mouky

Na potření: marmeláda

Náplň: 200 g práškového cukru 200 g másla 150 g mletých ořechů rum podle chuti
Poleva: práškový cukr, citrónová šťáva, vařící voda práškový cukr, citrónová šťáva, vařící voda

Pracovní postup

Žloutky s práškovým a s vanilínovým cukrem utřeme. Přidáme mleté ořechy, polohrubou mouku a tuhý sníh z bílků. Smícháme. Těsto rozetřeme na plech pokrytý papírem na pečení a upečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí papír odstraníme. Koláč potřeme marmeládou a rozdělíme ho na dvě části. Jednu část těsta potřeme náplní a přikryjeme druhou částí těsta. Přitlačíme a povrch polejeme citrónovou polevou.

Náplň: Práškový cukr utřeme se  změklým máslem. Přidáme mleté ořechy, rum a smícháme.

Poleva: Práškový cukr, citrónovou šťávu a vařící vodu utřeme.

Prázdninové řezy

Suroviny
Těsto č. 1 250 g hladké mouky  100 g másla, 1 dl mléka,  50 g práškového cukru, 40 g kakaa, 1/2 pr. do pečiva

Těsto č. 2 90 g práškového cukru, 90 g hrubé mouky, 4 vejce

Krém: 5 dl mléka, 100 g výběrové mouky, 200 g másla, 1 dl silné kávy, 200 g práškového cukru, 1 vanilínový cukr, 1 lžíce tuzemského rumu

Pracovní postup

Ze surovín vypracujeme tmavé těsto, rozdělíme ho na dvě polovejce a upečeme. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku a tuhý sníh z bílků. Promícháme a upečeme ve vyhřáté troubě. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše zapracujeme máslo utřené s cukrem a dobře vyšleháme. Plát tmavého těsta natřeme džemem a polovicí krému. Na něj položíme piškotové těsto, natřeme zbylým krémem a zakryjeme druhým tmavým plátem. Pokapeme ho kávou smíchanou s rumom. Celý povrch polejeme čokoládoveu polevou.

 

Šlehačkové rohlíčky

Suroviny
500 g hladké mouky 2,5 dl šlehačkové smetany 250 g Palmarínu 60 g práškového cukru
Náplň: marmeláda Na posypání práškový cukr smíchaný s vanilínovým cukrem

Pracovní postup

Mouku, cukr, strouhaný Palmarín a smetanu spolu utřeme na hladké těsto. Rozdělíme ho na 8 částí. Každou část rozválíme na pomoučeném vále do tvaru kruhu a rozděíme na 8 trojúhelníků. Na hrubší konec těsta dáme marmeládu a svineme do tvaru rohlíčku. Uložíme jena plech pokrytý papírem na pečení a ve vyhřáté troubě upečeme. Teplé obalujeme v práškovém cukru smíchaném s vanilínovým cukrem. Můžeme polít libovolnou polevou.

 

Ořechové trojúhelníky

Suroviny
6 vajec, 150 g másla, 150 g práškového cukru, 6 lžic kysané smetany, 120 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 4 lžíce kakaa, čokoláda, jahodový džem, 120 g mletých ořechů, 80 g sekaných ořechů

Krém: 3 dl mléka, 1 vanilkový pudink, 250 g másla, 180 g práškového cukru

Pracovní postup

Žloutky, máslo a práškový cukr vyšleháme. Přidáme smetanu, prosátou mouku s kypřícím práškem, s kakaom a mleté ořechy. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto vylejeme do vymazaného plechu a upečeme. Překrojíme ho jako dort. Jednu část natřeme džemem, polovinou krému a zakryjeme druhou. Natřeme zbylým krémem, posypeme ořechy a pokapeme rozpuštěnou čokoládou. Po ztuhnutí krájíme na trojúhelníky.

Krém: Z mléka a ze Vanilkového pudinku uvaříme krém. Po vychladnutí ho smícháme s vyšlehaným máslom a cukrem.
 

Koláč z kysaného mléka

Suroviny
Těsto 2 celé vejce, 1/2 kg krystalového cukru, 5 lžic oleje, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce marmelády, 2 vanilínové cukry, 1/2 l kysaného mléka,  25 dkg hladké mouky ,25 dkg hrubé mouky, 1 lžička jedlé sody, 1/2 balíčka prášku do pečiva

Pracovní postup

Dvě celá vejce utřeme s krystalovým a vanilínovým cukrem. Přidáme olej, kakao a marmeláda. Vše smícháme, přidáme kysané mléko, hladkou a hrubou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Těsto vylejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Ve vyhřáté troubě upečeme. Upečený moučník polejeme čokoládovou polevoeu a ozdobíme šlehačkou.  

 

Plněné strapáče

Suroviny
Těsto 200 g hladké mouky, 200 g kokosové moučky, 200 g másla, 80 g práškového cukru, 1 celé vejce, 3 lžíce kakaa

Náplň 120 g másla, 1 celé vejce, 80 g práškového cukru, 80 g kokosu (pokud chceme ořechovou náplň, tak mletých ořechů), 1 lžíce kakaa, tuzemský rum pro chuť

Pracovní postup

Ze surovin zpracujeme těsto a skleničkou vykrojeme kolečka. Upečeme je, naplníme náplní a máčíme v čokoládové polevě. Podle náplně je posypeme kokosem, anebo ořechy.

 

 

 Ořechový koláč

Suroviny
Těsto: 6 vajec, 2 lžíce kakaa, 180 g práškového cukru, 180 g polohrubé mouky, 2 lžíce maizeny, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva

Náplň: 200 g másla, 200 g práškového cukru, 1 žloutek 100 g mletých ořechů, 4 dl mléka, 40 g vanilkového pudinku

Poleva: 100 g čokolády, 100 g másla

Pracovní postup

Celé vejce vyšleháme s cukrem. Přidáme polohrubou mouku, maizenu, kakao a kypřící prášek. Spolu zlehka promícháme. Těsto dáme na vymazaný, moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Po vychladnutí ho potřeme libovolným džemem, natřeme na něj náplň a odložíme ztuhnout. Potom ho polejeme čokoládoveu polevou.

Náplň: Z mléka a z vanilkového pudinku uvaříme pudink. Máslo, cukr a žloutek spolu utřeme. Do studeného pudinku přidáme utřené máslo s cukrem, mleté ořechy a smícháme.

 

Jogurtové kostky

Suroviny
Těsto: 6 vajec, 180 g másla, 150 g práškového cukru, 300 g polohrubé mouky, 3 lžíce mléka, 3 lžíce oleje, 4 lžíce kakaa

Náplň: 20 g vanilkového pudinku 300 g sterilizovaných mandarínek, 10 g želatiny, 600 g meruňkového jogurtu, 2 dl vyšlehané sladké smetany, 2 dl kompotové šťávy

Pracovní postup

Žloutky, máslo a cukr utřeme. Přidáme kakao, mléko, olej, mouku a z bílků vyšlehaný tuhý sníh. Smícháme. Těsto upečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu. Po vychladnutí ho pokapeme ovocnou šťávou a dáme na něj náplň. Odložíme na chladné místo ztuhnout a potom ho nakrájíme na kostky.
Náplň Z kompotové šťávy a z vanilkového pudinku uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Potom do něj přidáme vyšlehanou smetanu a promícháme. Přidáme nabobtnanou želatinu, jogurt a scezené mandarínky. Smícháme.

 

Ovocné řezy

Suroviny
Těsto: 5 vajec, 5 lžic práškového cukru, 5 lžic polohrubé mouky

Náplň: 200 g rozpuštěné bílé polevy 500 g tvarohu, 100 g práškového cukru, 800 g sterilizovaných broskví, 9 dl mléka, 2 vanilkové pudinky, 4 lžíce krystalového cukru, 2 vanilínové cukry

Na ozdobu:  3 dl smetany na šlehání, kakao, ztužovač šlehačky

Pracovní postup

Žloutky utřeme s cukrem. Přidáme mouku a z bílků vyšlehaný tuhý sníh. Spolu zlehka promícháme. Těsto upečeme ve vyhřáté troubě na vymaza-ném a moukou vysypaném plechu. Po vychladnutí ho potřeme marmelá-dou a rozložíme na něj pokrájené broskve. Potřeme náplní a odložíme na chladné místo. Na polevu natřeme vyšlehanou smetanu s kakaem a se ztužovačem šlehačky.

Náplň: Z mléka, krystalového cukru a z vanilkového pudinku uvaříme hustý pudink a necháme ho dobře vychladnout. Tvaroh utřeme s práškovým cukrem a s rozpuštěnou bílou polevou. Potom přidáme vychladlý pudink a smícháme.

 

Nugátové řezy

Suroviny
Těsto: 2 a 1/2 hrnečku kokosové moučky, 3 lžíce hrubé a 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce maizeny, 7 bílků, 2 hrnečky pískového cukru

Krém: 7 žloutků, 7 lžic pískového cukru, 4 lžíce kakaa, celé máslo, čokoládová poleva, 1,5 dl šlehačky

Pracovní postup

Z bílků, z 2 lžic studenej vedy a ze špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Postupně zapracujeme cukr, kokosovú, hladkou a hrubou mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný a pomoučený plech a dáme péci.

Krém: Nad párou vyšleháme žloutky s cukrem a s kakaem do hustého krému. Odložíme a šleháme, dokud nevychladne. Přidáme máslo a utřeme. Náplň natřeme na plát, polejeme čokoládou a ozdobíme šlehačkou.

Pestrý koláč

Suroviny
5 vajec, 300 g cukru, 250 g Hery, 300 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 šlehačka, 1 vanilínový cukr, 3 pudinky různych příchutí, tuk na plech, tuzemský rum, citrónová, anebo čokoládová poleva

Pracovní postup

Vejce, cukr a Heru utřeme. Postupně přidáme mouku s práškem do pečiva, šlehačku a vanilínový cukr. Těsto rozdělíme na tři části. Do každé části přidáme jeden pudinkový prášek. Na vymazaný plech lžicí klademe různobarevné kopky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečené pokro-píme tuzemským rumem a polejeme čokoládou.

********************************************
 

 

 

 

Buchty trochu jinak

Suroviny
2 kostky droždí, 1 kg polohrubé mouky, 3 lžíce práškového cukru, 1 prášek do pečiva, 3 žloutky, 2 dl oleje, 5 dl teplého mléka

Pracovní postup

V asi 2,5 dl teplého mléka rozpustíme 2 lžíce cukru, 2 kostky droždí a necháme nakynout. Zbylé suroviny a vykynutou směs smícháme, olej přidáme až na konec. Necháme 30 minut podkynout a těsto rozdělíme na 4 části. Každou část vyválíme do tvaru kruhu a rozdělíme na 8 trojúhel-níků. Plníme salámem, sýyrem, okurkou, vajíčkem anebo kukuřicí. Trojúhelníky stáčíme směrem dovnitř, do středu. Na plechu necháme odstát hodinu. Před pečením je potřeme žloutkem a mlékem, po upečení zas studenou sladkou vodou.

Sametová roláda

 Suroviny
Těsto: 6 vajec, 5 lžic krystalového cukru,  1/2 lžičky jedlé sody, 3 lžíce kakaa,
Náplň: 2 dl mléka, 1 žloutek, 3 lžíce hrubé mouky, 250 g másla, 2 lžíce kakaa, 7 lžic práškového cukru, 1 vanilínový cukr

Pracovní postup

Bílky rozšleháme, postupně s nimi i cukr, dokud nevznikne tuhý sníh. Všleháme žloutky a přimícháme kakao rozmíchané s jedlou sodou. Pečeme 5 minut ve vyhřáté troubě na plechu vyloženém pomaštěným papírem. Potom vyndáme ven, roládu nestáčíme, po mírném vychladnutí ji vyklopíme na vál posypaný práškovým cukrem a papír odstraníme. Po vychladnutí ji natřeme nejdříve světlou, vzápětí tmavou náplní a svineme.

Náplň: Mléko, žloutek a mouku uvaříme. Do vychladnuté kaše přidáme rozetřené máslo a utřeme. Náplň rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme 2 lžíce práškového cukru a 1/2 vanilínového cukru, a do druhé přidáme kakao, 5 lžic práškového cukru a 1/2 vanilínového cukru.  

Řezy s Margot tyčinkou

Suroviny
1 šlehačka, 2 dl krystalového cukru, 4 dl polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilínový cukr, 2 celá vejce, 1 dl mléka, 1 dl oleje, 1 strouhaná čokoládová tyčinka Margot

Pracovní postup

Smetanu, cukr, mouku, prášek do pečiva, vanilínový cukr, vejce, mléko, olej a nastrouhanou čokoládu spolu zpracujeme. Těsto dáme na vymazaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Po upečení polejeme čokoládoveu poleveu anebo posypeme práškovým cukrem.

 

Tvarohový koláč s drobenkou

Suroviny
Těsto: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g práškového cukru, 1 vejce, špetka soli
Náplň: 120 g másla, 800 g měkkého tvarohu, citrónová šťáva, 250 g práškového cukru, 4 vejce, 80 g vanilkového pudinku, 2 vanilínové cukry

Drobenka: 200 g másla, 300 g polohrubé mouky200 g cukru

Pracovní postup

Z másla, mouky, cukru, vica a ze špetky soli pripravíme těsto, které rozválíme na pomoučeném vále. Přeneseme ho na vymazaný, moukou vysypaný plech a vložíme péci do vyhřáté trouby na 10 minut. Vyndáme ho a necháme vychladnout. Potom na těsto rozetřeme náplň. Posypeme drobenkou připravenou smícháním mouky, másla, cukru a vložíme do trouby péci na 35 až 40 minut.

Náplň: Máslo s cukrem utřeme. Přidáme tvaroh, vanilínový cukr, vanilkový pudink, celé vejce, citrónovú šťavu a smícháme.


 Kokosový koláč na oplátce

Suroviny
Těsto: 7 bílků, 300 g práškového cukru, 100 g strouhaného kokosu, 5 lžic hrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva,  dortová oplatka

Náplň:  7 lžic mléka, 7 lžic práškového cukru, 7 žloutků, celé máslo

Pracovní postup

Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh. Potom přidáme kokos, hrubou mouku, kypřící prášek a smícháme. Pečeme na dortové oplatce. Po vychladnutí potřeme náplní a polejeme čokoládoveu polevou.

Poleva: Žloutky, cukr a mléko šleháme nad parou do zhoustnutí. Do vychladnuté hmoty přidáme celé máslo, případně i 2 lžíce kakaa.

 

 

Sýrové preclíky

Suroviny
500 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 6 ks sýrokrému, 250 g Palmarínu, 2 lžičky jedlé sody, 2 žloutky

Na potření: 1 vejce, sezamové semínka

Pracovní postup

Mouku, sýrokrém, žloutky, Palmarín, jedlou sodu a sůl spolu zpracujeme. Těsto vyválíme a formičkou z něho vykrajujeme preclíky. Přeložíme je na plech pokrytý papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a vložíme péci do vyhřáté trouby.

 

Dupľová roláda

Suroviny
Těsto č. 1: 4 žloutky, 4 bílky 100 g práškového cukru 100 g polohrubé mouky  1/2 balíčkukyp. Prášku

Těsto č. 2: stejné suroviny plus přidáme 20 g ořechů a 2 lžíce kakaa.

Krém: 250 g másla, vanilkový pudink, 200 g práškového cukru, 150 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 3 dl mléka

Poleva: 100 g čokolády, 100 g másla

Pracovní postup

Cukr a žloutky utřeme. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vmícháme vyšlehaný sníh ze 4 bílků. Těsto rozetřeme na papírem vyložený plech. Po upečení stočíme a dáme vychladnout. Podobně přpravíme i plát z druhého těsta s ořechy a kakaem. Z mléka a z vanilkového pudinku uvaříme kaši. Máslo utřeme s cukrem, smícháme s kaší a přidáme ořechy. Krém rozdělíme na dvě části. Do jedné dáme 2 lžíce kakaa. Vychladlé pásy rozvineme a papír odstraníme. Tmavý plát potřeme svetlou náplní a svineme roládu. Světlý plát zas tmavou náplní, na střed položíme tmavou roládu a přeložíme přes ní okraje světlého plátu. Roládu spojem otočíme na spodek, polejeme čokoládoveu polevou a ozdobíme oloupanými mandlemi.

 

Ovocný koláč

Suroviny
Těsto: 4 vejce, 1 dl oleje, 200 g práškového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 1 dl mléka

Náplň: 2 vanilkové pudinky, 7,5 dl mléka, 250 g cukru, 2 pochoutkové kysané smetany, ovoce (mandarínky, jahody, broskve)

Na ozdobu: šlehačka, ztužovač šlehačky, strouhaná čokoláda

Pracovní postup

Žloutky utřeme s cukrem. Přidáme olej, mléko, mouku smíchanou s kypřícím práškem a tuhý sníh z bílků. Promícháme, těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Ve vyhřáté troubě upečeme.

Po vychladnutí těsto potřeme marmeládou anebo ho pokapeme ovocnou šťávou. Rozetřeme náplň a uložíme na ni ovoce. Ozdobíme vyšlehanou smetanou se ztužovačem a posypeme strouhanou čokoládou.

Náplň: Z mléka, cukru a z vanilkového pudinku uvaříme kaši a necháme ji vychladnout. Přidáme pochoukovou smetanu a smícháme.
 

Zákusek z džusu

Suroviny
medové pláty (mohou být i koupené v obchodě), 3 vanilkové pudinky, 1,5 l pomerančového
džusu, 9 lžic krystalového cukru, piškoty, sterilizovaný ananas, 3 práškové šlehačky

Pracovní postup

Připravíme náplň ze tří vanilkových pudinků, 1,5 litru pomurančového džusu a 9 lžic krystalového cukru. Na medový plát vylejeme polovinu hmoty a poklademe na něj piškoty a ananas. Na vše vylejeme druhou polovinu hmoty a necháme vychladnout. Po vychladnutí natřeme vyšlehanou šlehačkou.

 

 

Kaštanový řez

Suroviny
Piškot: 4 vejce, 6 lžic krystalového cukru, 6 lžic polohrubé mouky, 1 dl oleje, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva

Náplň: 1/2 másla, 3 lžíce práškového cukru, 1 kostka kaštanového pyré, 1 vanilkový pudink, 3 dl mléka

Karamelová šlehačka: 4 lžíce krystalového cukru, 3 dl mléka, 2 práškové šlehačky, 1 ztužovač šlehačky

Pracovní postup

Celé vejce vyšleháme. Přidáme olej, mouku, kakao a kypřící prášek. Promícháme a dáme péci do vyhřáté trouby. Po vychladnutí těsto necháme na plechu a natřeme ho náplní. Na náplň přijde vrstva karamelové šlehačky.

Náplň: Z mléka a z vanilkového pudinku uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Máslo, práškový cukr a kaštanové pyré spolu utřeme a přimícháme do vychladlé kaše. Karamelová šlehačka: Cukr upálime na karamel, ale dříve, než se rozpustí, zalejeme ho mlékem. Po vychladnutí ho smícháme se šlehačkami, ztužovačem a vyšleháme

 

Perníkový koláč

Suroviny
Těsto 600 g hladké mouky, 240 g práškového cukru, 4 vejce, 100 g másla, 4 lžíce horkého medu, mletá skořice, lžička jedlé sody

Náplň švestková marmeláda, mleté ořechy

Na potření: 1 vejce

Pracovní postup

Z mouky, cukru, másla, vajec, horkého medu, mleté skořice a z jedlé sody připravíme těsto. Rozdělíme ho na 4 díly a odložíme je na 2 hodiny na chladné místo. Plech na pečení vymažeme. Každý díl odleženého těsta rozváľíme, potřeme švestkovou marmeládou a posypeme 2 hrstěmi mletých ořechů. Naplněný koláč potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v mírně vyhřáté troubě 40 minut. Po upečení je     

lepší koláč krájet až druhý den. 

Nepečené ořechové čtverečky

Suroviny
100 g horké čokolády, 100 g mléčné čokolády, 50 g sladké smetany, 50 g ztuženého tuku, 100 g sekaných ořechů, 2 lžíce koňaku, 2 dortové oplatky, ořechy

Čokoládová poleva 100 g čokolády na vaření, 50 g ztuženého tuku

Pracovní postup

V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk. Dobře promícháme, přidáme smetanu, koňak, opětpromícháme a nakonec vmícháme ořechy. Téměř vychladlou hmotu natřeme na oplatky, přikryjeme druhou oplatkou, mírně zatížíme a necháme vychladnout. Pokrájíme na čtverečky, které namočíme do čokoládové polevy a ozdobíme čtvrtkou ořechu.

Příprava čokoládovej polevy:  V horkém vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem a dohladka utřeme.

 

Politické řezy

Suroviny
Těsto: 350 g mouky, 1 balíček kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, 220 g Palmarínu, 120 g cukru, 1 vanilka, 1 citrón – šťáva i s kůrou, 2 tabulky čokolády

Krém
200 g práškového cukru, 3 žloutky,  1 strouhaná čokoláda, 100 g mletých oříšků, tuhý sníh ze 3 bílků

Pracovní postup

Z mouky, kypřícího prášku, vejce, Palmarínu, cukru, citrónové šťávy, čokolády a vanilky vypracujeme těsto a rozdelíme ho na dvě části. Prvú část dáme na plech a potřeme malinovým džemom. Na to dáme krém. Zakryjeme druhým těstem, popícháme vidličkou a při mírné teplotě upečeme. Před podávaním posypeme vanilkou.

Krém: Práškový cukr utřeme do pěny se žloutky. Přidáme strouhanou čokoládu, mleté oříšky a sníh z bílků.

klobásové koláčky

Suroviny
350 g hladké mouky, 250 g margarínu, 2 dl kysané smetany, domácí klobása, tvrdý sýr, sůl
Pracovní postup

Z mouky, margarínu a ze smetany vypracujeme těsto a necháme ho odstát 12 hodín. Těsto rozválíme na sílu 3 až 4 mm. Vykrajujeme kolečka, která potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a poklademe na suchý plech. Na každé těstíčko položíme kolečko klobásy a opět potřeme vejcem. Ze zbytků těsta vykrajujeme malé hvězdičky a klademe je do středu klobásy. Opět potřeme vejcem, posypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě.

 

 

 Kaštanové kuličky 60 kusů, čas přípravy: 20 MINUT

Suroviny

 500 g kaštanového pyré (2 kostky), 150 g dětských piškotů, 150 g práškového cukru, 2 balíčky vanilínového cukru, 125 g másla, 1 balíček oloupaných mandlí na ozdobení, pár kapek rumu

POLEVA: 100 g čokolády, 40 g ztuženého tuku, 1 lžíce oleje

 Pracovní postup:

 Kaštanové pyré smícháme s mletými dětskými piškoty a máslem. Přidáme práškový a vanilínový cukr. 

 Hmotu odložíme do chladu asi na dvě hodiny. Rukama tvarujeme kuličky v průmeru asi 2,5 cm a klademe

 na mastný papír na pečení. Připravenou polevu oblievame každú guľôčku tak, že mělou lžičkou nalejeme

 polevu svrchu, aby nerovnoměrně stekala. Spodná část ostane bez polevy.  Do každé kuličky vložíme oloupanou mandli. 5. Servírujeme v malých papírových košíčcích.

Mandlové suchary

Suroviny
5 bílků 150 g hladké mouky 150 – 200 g práškového cukru 60 g mandlí 60 g oříšků tuk na vymazání formy (srnčí hřbet)

Pracovní postup:

 V misce vyšleháme bílky s cukrem na tuhý sníh a potom přidáme mouku. Sekané mandle a oříšky vmícháme do sníhu. Těsto vylejeme do připravené formy a upečeme. Elektrická trouba: 160 °C, teplovzdušná trouba: 140 °C, plynová trouba: stupeň 2 – 3, čas pečení: 30 – 35 minut. Po upečení těsto i s formou zabalíme do alobalu a odložíme. 3.  Na druhý den ho vyklopíme z formy, nakrájíme na tenké plátky (1-2 mm)a vysušíme v troubě. Elektrická trouba: 135 °C, teplovzdušná trouba: 115 °C, plynová trouba: stupeň 1 – 2, čas pečenií: 25 – 30 minut

TIP: Ořechy a mandle můžeme nechat i celé.

 

Kávovo-karamelový zákusek

Suroviny
Těsto: 8 vajec, 3 lžíce kakaa, 8 lžic krystalového cukru, 4 lžíce polohrubé mouky

Náplň č. 1: čtvrt litru mléka, 3 žloutky, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce krystalového cukru, 2 lžičky vitakávy anebo ness- kávy

Náplň č. 2: čtvrt litru mléka, 1 karamelový pudink. Kromě toho: 250 g másla, 2 lžíce jahodové marmelády, 4 lžíce práškového cukru, 200 až 300 g ořechů, bílá čokoláda

Pracovní postup

Celá vejce s krystalovým cukrem šleháme ve šlehači na nevyšších otáčkách 15 minut. Postupně přidáváme mouku a kakao. Hmotu vylejeme na vymazaný, moukou vysypaný hluboký plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme 15 až 20 minut. Ingrediencie z prvé náplně krátce vyšleháme a všechny spolu vaříme ve vodní lázni, dokud náplň nezhoustne. Takto pokračujeme i při druhé náplni. Obě spojíme a do vychladnuté hmoty zašleháme utřené celé máslo s práško-vým cukrem. Vychladlé těsto potřeme marmeládoum a naneseme náplň. Vrch zákusku posypeme sekanými opraženými studenými ořechy a nastrouhanou bílou čokoládou.

 

Řezy z vaječného koňaku

Těsto:

4 vejce, 4 PL horké vody, 200 g práškového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 ČL kypřícího prášku do pečiva, 1 vanilínový cukr, 250 g másla

Náplň

150 g másla, 2 balíčky vanilkového pudinku, 150 – 200 ml vaječného koňaku, máslové sušenky, 500 ml mléka, 150 g práškového cukru, rum, čokoládovou polevu

Pracovní postup:

Z másla, mouky, vajíček, vanilínového cukru, prášku do pečiva a vody vypracujeme těsto. Rozetřeme ho na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 13 minut, 2 minuty ho necháme státve vypnuté troubě.

Náplň: Máslo utřeme s cukrem. Ze 2 balíčků vanilkového pudinku a půl litru mléka uvaříme  pudinkovú hmotu. Necháme ji vychladnout ve vodní lázni se studenou vodou, částo mícháme, aby sa nevytvořily hrudky. Postupně přimícháme utřené máslo s cukrem a nakonec vaječný likér. Krémem potřeme vychladlé těsto. Sušenky krátce namočíme do rumu zředěného s vodou. Poklademe je jednu vedle druhé na krém, potřeme rozpustěnou čokoládovou polevou a vložíme na pár hodín do chladničky ztuhnout

 

Řezy Rigoletto

Těsto:
250 g másla, 120 g práškového cukru, 360 g hladké mouky, malinový džem

Náplň:
250 g práškového cukru, 4 vejce 200 g rozinek, 150 g sekaných ořechů, 200 g sekaného kandovaného ovoce

Krém:

3 vejce, 300 g práškového cukru, 2 lžíce kakaa, 250 g másla

Poleva:
1 čokoláda na vaření 70 g ztuženého pokrmového tuku

Pracovní postup:

Těsto: Z másla, práškového cukru a přesáté mouky vymísime těsto, které na chvíľu odložíme do chladničky. Studené těsto rychle rozválíme, přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a napůl upečeme. Teplé, čáteočně upečené těsto potřeme malinovým džemem.

Náplň: Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Pěnu nad párou zahřejeme, odstavíme a opatrně vmícháme sekané ořechy, kandované ovoce a rozinka. Připravenou směs navrstvíme na těsto a vložíme dopéci do trouby.

Krém: 3 vejce, práškový cukr a kakao utřeme dotuha nad parou. K vychladlé směsi přidáme změklé máslo a utřeme krém, který natřeme na vychladlé těsto.

Čokoládová poleva: Čokoládu polámeme, spolu s máslem rozpustíme nad parou a utřeme hladkou polevu, kterou opatrne natřeme na náplň. Necháme ztuhnout, potom rozkrájíme.

-

Orechovo-kávový zákusok

Ořechovo-kávový zákusek

 

Těsto: 5 vajec, 5 lžic krystalového cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 1 balíček kypřícího prášku, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce ořechů

Krém: 250 g mletých ořechů, 150 g práškového cukru, 500 ml silné čierné kávy, 250 g másla, rum, piškoty, čokoládová poleva

Pracovní postup:               

 Těsto: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme přesátou mouku s kypřícím práškem, kakao, mleté ořechy a tuhý sníh z bílků. Vypracujeme těsto, které vylejeme na vymazaný, moukou vysypaný plech a upečeme. Upečené těsto necháme vychladnout.  Krém: Mleté ořechy smícháme s práškovým cukrem a zalejeme takovým množstvím kávy (přibližně 200 ml), aby vznikla hustá směs. Změklé máslo utřeme dohladka, spojíme s ořechovou hmotou a vypra-cujeme krém. Vychladlé těsto pokapeme rumem a natřeme polovinou ořechového krému.  Piškoty namáčíme do vychladléj kávy a poklademe na krémovou vrstvu. Na piškoty navrstvíme zbytek krému. Zákusek necháme mírně ztuhnout, potom ho potřeme čokoládovou polevou.

 

Dírkovaný koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 1 pohár (250 ml) krystalového cukru, 2 poháry polohrubé mouky, 1 pohár šlehačky, 3 vajíčka, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr;

na povrch: 250 g tvarohu, 1 vejce, cukr podle chuti, 1 menši sklenice džemu

Pracovní postup:

toto je jeden z našich oblíbených koláčů. Všechny přísady na těsto dobře vymísit v misce si připravte tvaroh - do tvarohu dáte vajíčko, cukr podle chuti trochu citronové kůry a rozinky, všecko dobře promísit těsto vylijte do vymazaného a moukou vysypaného plechu na těsto střídavě ukládáme lžičkou kopky z tvarohu a džemu (džem by měl být hustší).