Pirohy paní Mančo

POTŘEBUJEME:

Těsto:

500 g zakysaného bílého jogurtu
4 vejce
3 lžíce stolního oleje
sůl
800 g hladké mouky
velkou lžíci jedlé sody

Náplň:

1 kg hovězího masa
5 středních cibulí
černý pepř
sůl
4 vejce


Příprava těsta:

1. Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme zakysaný jogurt, vejce a stolní olej, posolíme a vše prohněteme. Těsto vyválíme.
 
2. Na malém talířku vytvoříme tři hromádky jedlé soli a těsto jedním dílem sody posypeme po celé ploše, pak těsto poskládáme jako na štrúdl. A opět vyválíme na placku. Takto postupujeme ještě dvakrát. Z těsta na závěr vytvoříme  bochánek, který necháme v ledničce tři hodiny chladnout.

3. Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části, které vyválíme na placku. Jednu část vložíme na vymazaný plech a důkladně  přimáčkneme okraje a rohy.


Mezitím si připravíme masovou náplň:

1. Maso nameleme jemně na způsob přípravy kebabu,
na pánvi rozpálíme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté maso, směs opepříme a osolíme. Maso při smažení neustále mícháme, aby se neslepilo a vypadalo jako haše.

2. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a celé pokrájíme na malé   kousky. Smícháme s usmaženým masem (haší) a vytvořenou směs naklademe na těsto.

3. Směs přiklopíme druhou plackou, pořádně po celé ploše přimáčkneme včetně okrajů. Těsto potřeme navrch žloutkem a ostrým nožem horní těsto nařežeme na koso.

4. Pečeme třicet minut v předehřáté troubě na 250 stupňů.