Zeman: Nečasova vláda vyhodila oknem desítky miliard. Jen kvůli své neschopnosti !

21.09.2013 22:08

Prezident Miloš Zeman po středečním jednání s šéfem Evropské komise José Manuelem Barrosem uvedl, že spolu jednali o problematickém čerpání evropských fondů.

„Našli jsme porozumění. Řekl jsem, že současná, a doufám i budoucí vláda, napravuje chyby předchozích vlád. Úmyslně říkám předchozích vlád v plurálu, protože jedna z hrozeb Evropské komise byla, že kvůli nesplnění příslibu o zákonu o státní službě budou zastaveny dotace,“ řekl Zeman a podotkl, že tento zákon byl přijat za jeho vlády v roce 2002 a pak ho jak levicové, tak pravicové vlády permanentně posouvaly a posouvaly, až nakonec Evropské komisi došla trpělivost.

„Plnil jsem tady jakousi roli hasiče. Snažil jsem se alespoň s prezidentským minimaxem, když jsem neměl k dispozici požární vůz, udělat, co bylo v mých silách, a to při dnešních dvou jednáních,“ konstatoval Miloš Zeman. Zítra prý bude totéž opakovat při jednání s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem.

„Nedovedu si představit vládu, která by, zejména jako minulá vláda, vyhodila desítky miliard korun oknem jen kvůli tomu, že nedokáže dobře administrovat dotace,“ věří Zeman.

Miloš Zeman se také ještě vrátil k chystané tabákové směrnici EU. Bojovníci proti tabáku v Bruselu totiž už stihli českou hlavu státu zkritizovat, že se prý dívá na česká pracovní místa, ale nevidí 700 tisíc dětí, které ročně začínají kouřit.

„Pouze hájím oficiální pozici České republiky, která byla jasně formulovaná. Je to i pozice Polska a dalších zemí, které namítají těmto poněkud naivním kritikům, že pokud bude taková směrnice v dosavadní podobě přijata, povede to pouze k pašování, černému trhu, ke snížení kvality a zvýšení ceny cigaret,“ podotkl Zeman. Z jeho dalších slov vyplývá, že si nedělá iluze, že by dokázal změnit postoj Evropské komise, ale chtěl prezentovat postoj naší země a požádat alespoň o jeho toleranci