Zapálený prd a psychiatr, co se zbláznil. Další rozruch kolem slavného profesora, který se nebál dotknout Havla a disidentů

12.06.2014 15:32

Zapálený prd a psychiatr, co se zbláznil. Další rozruch kolem slavného profesora, který se nebál dotknout Havla a disidentů

12. 6. 2014

Na serveru Britské listy se přispěvatel Jaroslav Vávra podělil o svůj zážitek s rozhlasovým pořadem psychiatra Cyrila Höschla, který se ve středu na vlnách Českého rozhlasu vrátil k návštěvě levicového intelektuála Noama Chomského. Zážitek to byl neveselý, neboť z něj prý Vávra získal dojem, že psychiatr by měl vyhledat pomoc svých kolegů.

Zapálený prd a psychiatr, co se zbláznil. Další rozruch kolem slavného profesora, který se nebál dotknout Havla a disidentů
Foto: Petr Kupka
Popisek: Noam Chomsky před budovou olomouckého kina Metropol, kde se zúčastnil besedy s veřejností

 

Anketa

Uplynul rok od zatčení Jany Nagyové. Co říkáte na dosavadní průběh a výsledky vyšetřování?

hlasovalo: 1638 lidí

Neobyčejně jej například zaujalo, že Höschl nejen připomněl, jako všichni pravicoví kritici, Chomského údajný obdiv ke kambodžské krutovládě Pol Pota, ale navíc jej při té příležitosti srovnal s doktorem Mengelem. Vávra prý nikde nezaznamenal, že by profesor, jehož oborem je navíc vcelku bezbolestná lingvistika, prováděl pokusy na lidech jako osvětimský „lékař“.

Kromě toho podle něj už zaznívaly jen těžko komentovatelné argumenty kalibru, že Chomsky splodil své teorie v šedesátých letech a od té doby jen jezdí po světě a žije na vavřínech.

Slavný profesor lingvistiky a levicový intelektuál Noam Chomsky uskutečnil v minulám týdnu přednáškové turné po České republice a rozruch vzbudil zejména svým výrokem, že Václav Havel a další čeští disidenti z dob komunismu „zase tolik netrpěli", například ve srovnání s odpůrci jihoamerických junt, podporovaných USA.

Celý text na Britských listech ZDE.

Další příspěvek do polemiky s renomovaným bostonským lingvistou pak přinesl na stránkách magazínu Reflex komentátor Jefim Fištejn. Podle něj je pro současnou atmosféru v Česku typické, že mnoho intelektuálů vnímá právě Chomského jako spasitele a zrcadlo českého provincialismu, ačkoliv je prý jen málo lidí, kteří by pronesli na veřejnosti tolik slov s tak minimálním dopadem.

Podle Fištejna sice všichni prohlašují Chomského za nejvýznamnějšího intelektuála současnosti, v čem však jeho význam spočívá, vlastně nikdo netuší. Navíc když Chomsky sám své názory průběžně koriguje, někdy o sto osmdesát stupňů, a pak se ještě suverénně vysměje těm, kteří mu opuštěné myšlenky připomenou.

Chomského vize jsou podle Fištejna obvykle klasické intelektuální „coby kdyby“. Česky se tomu říká „zapálený prd“, poznamenal komentátor. Chomského ideálem je podle něj utopie, kde lidé nebudou dostávat mzdu, budou se věnovat tomu, co je baví a o nepříjemné práce se budou spravedlivě dělit.

Jinak se ale věnuje dominantně kritice nešvarů západní kapitalistické společnosti, z nichž nejpozoruhodnější je podle Fištejna kritika fotbalu, který vytváří iracionální oddanost kolektivu a pěstuje v člověku podřízenost moci.

Pak Fištejn připomíná, že svou inspirací Chomskym se rád chlubil venezuelský prezident Hugo Chávez, a připomíná rozruch, který vzbudil Chomsky svou obhajobou kambodžské vlády v sedmdesátých letech, kdy vážně tvrdil, že pokud by Pol Pot páchal na svém lidu nějaká zvěrstva, Kambodžané by se určitě vzbouřili a svrhli jej.

Je prý typické, že právě tento marginální intelektuál a podstatou vlastně totalitář byl nadšeně přijat právě v současné České republice, kde podobná iracionální kritika bez smysluplné alternativy je dnes módou. „Česko našlo superstar,“ posmívá se Reflex rovnou v titulku Fištejnova textu. 

Reakce občanů :

Všichni ti disidenti a havloidi už vědí, že sedli tomu jejich guru na lep, ale nechtějí to přiznat, saw, 12. 6. 2014 13:59:10
a tak čas od času štěkají jako psi na měsíc a čekají na nějaký zázrak který je zase zviditelní. A když někdo řekne co jim nepasuje tak zuří jak pominutí.

Reagovat

Disidenti byli feťáci, pžralové a nemakačenkové., Trashman, 12. 6. 2014 13:31:39
V kotelnách dělali proto, že nic jiného neuměli.

Reagovat

Co jsou disidenti zač se poznalo později, revmatik, 12. 6. 2014 13:31:26
Že by to byli nezištní bojovníci za svobodu to ani náhodou.Havel jak zízkal moc tak ho zajímaly hlavně restituce po strýci kolaborantovi s nacisty.Chadimová se snažila podvodem zízkat velké majetky od kriminálu ji zachránil amnestií Havel .A co je zvukař Vondra víme dobře.Václav Benda ten byl až trapný ve své touze po dobře placeném postu.Šmejdili po Tuzexech a chodili oblečeni jako manekýni a popíjeli Tuzexový chlast a kouřili Mallbora za peníze zahraničních nadací.

Reagovat

 
Re: Co jsou disidenti zač se poznalo později, mat, 12. 6. 2014 14:12:34
A hlavně Československo prezentovali něco jako stát, kde všichni málem chodí v láptích a žijí v zemljankách. Proto nám sem po revoluci Západ jako humanitární pomoc posílal ohmatané hračky a knížky pro děti a starý nábytek a prošlé léky do našich nemocnic. K tomu to Zemanovo prohlášení o tom, že v počtu vysokoškolsky vzdělaných jsme až někde za Nepálem, nebo co to mělo být za stát (už se mi ta kokotina vypařila z hlavy). Zřejmě mu zapomněli říct, že procento vysokoškoláků se nepočítá z prostého počtu obyvatel, ale z počtu obyvatel gramotných ! A těch u nás bylo (a doufám, že dosud i je) 99%, kdežto v tom Nepálu?

Reagovat

Jefimko trhej!, Franta z přístavu, 12. 6. 2014 13:18:12
Jefimka Fištej je nájemná propagandistická hlásná trouba. Je to jen zablešený a začervovaný ratlík, který za pár okousaných kostí štěká na každého, na koho mu jeho kostodárce ukáže : To je Chomski, Jefimko, trhej!

Reagovat

Re: Jefimko trhej!, Trashman, 12. 6. 2014 13:32:22
Ano, je to Jewish.

Reagovat

Höschl, Petrbudvar, 12. 6. 2014 13:17:43
Je jednou z pseudoautorit, nafoukaný Pan Lékař, jakých v rááádiu dvojce obšťastňuje svým pravicováním několik. Se stejnou vehemencí s jakou podporují exekustánské oligarchy a jejich zlodějiny, jak se muselo zhasnout a jak jsou zlodějští boháči vlastně holubičí povahy, když se s námi, plebsem ještě vůbec zaobírají, tak se stejným zápalem odsuzují každého s malým, byť jen náznakem rovnostářství. Taktéž Höschl, Pafko a pod. milují exekutory, neboť na rozdíl od nás, lenochů řádně chytili příležitost za pačesy, že:( Mezi slepými jednooký králem:(

Reagovat

ne ve všem, dwarf, 12. 6. 2014 13:05:32
ale zrovna s tím fotbalem bych z Chomskym souhlasil. A týká se to řady sportů.

Reagovat

Všichni už víme, paní broučková, 12. 6. 2014 12:54:23
co jsou bývalí disidenti za vychcanou zlodějskou sebranku v čele s Havlem.

Reagovat

damin, damin, 12. 6. 2014 12:39:29
bohužel většina národa naletěla Havlovy na ty jeho kecy škoda slov.

Reagovat

Fištejn, Petruss, 12. 6. 2014 12:09:47
Pan Fištejn je nemocný člověk. Kritizovat pana Chomského z úrovně pana Fištejna je stejné jako snaha člověka stojícího v přízemí polít kýblem vody člověka stojícího na balkoně ve 2. patře. Nejsem žádný fanoušek pana Chomského, ale reakce na jeho vyjádření budí dojem "pravicového bigotního bolševismu".

Reagovat

Blicí listy jsou plátek nehodící se ani na vytření zádele..., pimpus, 12. 6. 2014 12:04:42
číst ten hnus může jen naprostý idiot nebo masochista....

Reagovat

Re: Blicí listy jsou plátek nehodící se ani na vytření zádele..., kpt., 12. 6. 2014 13:07:33
Ony vycházejí v tištěné podobě,že si chceš něco vytírat?Číst je může kdo chce a potom si na to udělat názor,stejně jako cokoliv jiného.Do té doby než cenzura bude tak velká až novodobý estébáci zasáhnou.

Reagovat

disidenti kolem Havla dle jejich chováná byla úplná sekta., va45, 12. 6. 2014 12:00:32

Reagovat

Co ten ukrajinský myslitel Fištejn rozkazuje., Lukáš Pecha, 12. 6. 2014 11:46:57
Ať táhne domů a radí těm svým fašounům.

Reagovat

Re: Co ten ukrajinský myslitel Fištejn rozkazuje., va45, 12. 6. 2014 12:01:38
Fištejn se těma bludama živí,jinač by zdechl hlady.

Reagovat

Každý je svým povoláním, burak, 12. 6. 2014 11:25:10
nějak poznamenaný.. U některých to může být i choroba z povolání....

Reagovat

Nebylo by asi marné zjistit,, Žluťas, 12. 6. 2014 11:22:20
kolik z tzv. disidentů bylo vlastně dříve zapálenými straníky, než je vlastní soudruzi v padesátých letech, či později, vypráskali od žlabů. Pak se nutně nabídne otázka, jak to u mnohých z nich s tím disidentstvím skutečně bylo - zda šlo o upřímnou snahu, nebo spíše o silné nutkání navrátit se ke korytu. A pokud se pana Havla týká, medvědí službu mu prokazují všemožní patolízalové a pravdoláskaři, snažící se mu vytvořit svatozář, viditelnou za dobrého počasí snad až v Jižní Americe. Lze též účinně pochybovat, že k milování zesnulého prezidenta lidem českým přispělo přejmenování pražského letiště, či mohutně propagované budování laviček, spojených s Havlovým jménem.

Reagovat

Re: Nebylo by asi marné zjistit,, Bob Senklar, 12. 6. 2014 13:10:26
To není problém, Chartu 77 zakládalo 214 členů, z toho 157 bylo členy KSČ. K tomu snad není co dodat.

Reagovat

Dr.Hoschlovi , smejiserada, 12. 6. 2014 11:13:30
se zákonitě kritické slova o V. Havlovi a českém disentu líbit nemohou,protože i on se počítá k těm,kteří si myslí,že v ČR zasli semě pravdy a lásky...ale to si myslí i jiní,např.zpěváci jako Filipovská, herci -Hanák,intelektualové všeho druhu a původu,kteří se v ČR nechávali dlouho slyšet z důvodů jakési" své výjimečnosti"...A p.Fištejn?Myslím,že morálně je na stejném stupni jako velká část čes. disidentu-prodat se co nejdráž ! P.Fištejna živí lži , výmysly a zkreslování pravdy o Rusku a vůbec se za ty peníze nestydí...Na podobných principech tyli i mnozí naši disidenti ze štědré podpory západu...ale ve lži se nemá žít a to se jim všem i nám snaží připomenout p.Chomský. Čím více budou na něj prskat,tím líp - to je znak toho,že jim stoupl na kuří oko, a tak vřeští a skřipou zuby...

Reagovat

Re: Dr.Hoschlovi , mat, 12. 6. 2014 14:20:02
Tak, tak, Filipovská (ač bez špetly jakéhokoliv talentu) byla díky tatínkovi léta za "hvězdu" a po revoluci po ní už neštěkl ani pes. A jak jinak, můžou za to komunisti. Hanák už taky nemá zřejmě do čeho píchnout, tak se snaží zviditelnit jak se dá. A psychiatři a psychologové? Někteří už od pohledu by péči na některém uzavřeném pavilonu na psychiatrické klinice potřebovali sami. A tak dále a tak dál ...

Reagovat

Cyril Hoschl je stejný fanatický tmář jako Halík., vemeno, 12. 6. 2014 10:49:07

Reagovat

Re: Cyril Hoschl je stejný fanatický tmář jako Halík., Lužnická, 12. 6. 2014 10:52:08
Je vhodné po přečtení článku zopakovat pro Höschla i Fištejna Štětinova slova vůči Zahradilovi :"Orel much nelapá".

Reagovat

 
u Höschla me to docela prekvapuje..., xyzxyz, 12. 6. 2014 10:42:39
vazil jsem si jeho otce,ale ten s psychiatrii nemel nic spolecnyho...u Fistejna me neprekvapuje nic,to je jen automaticka pracka s vykloktanejma loziskama u bubnu,takze dela jenom ramus-takovej typickej ceskej "pavicak" - a tito polepseni a pomyleni levicacti bolsevici jsou jak znamo o hovne...

Reagovat

Veličina dle českých měřítek , kajin115, 12. 6. 2014 10:30:38
Ten pán Cyril Höschl mi připomíná myš, která řvala na lva. Inu čecháček a pražský kavárenský vysedavač se nezapře. Věřím, že by dokázal opravit i teorii relativity. Pouze se k tomu ještě nedostál. Takže pane Alberte Einsteine pozor v Česku, Čechách, jsou chytroši, kteří snadno dokážou jak hluboce jste se mýlil.

Reagovat

Re: Veličina dle českých měřítek , Němeček, 12. 6. 2014 11:23:29
Kdes přišel na to,že Fištejn je čecháček,je to poběhlej moskal,nejistého původu,který parazituje na našem rozpočtu,něco jako cigoši.

Reagovat

ukrajinský Žid a agent CIA Fištejn, Jenifer, 12. 6. 2014 10:26:39
Chomský, na rozdíl od kreténa Fištejna je schopen změnit názor, podle toho, co se dozví. Fištejn jen štěká, co mu do te jeho tupé lebky nalili jeho nadřízení z CIA a už celý život názor nemění, dokud mu CIA nenaleje do jeho lebeně něco jiného!

Reagovat

Re: ukrajinský Žid a agent CIA Fištejn, Lužnická, 12. 6. 2014 10:54:40
Léta práce pro Svobodnou Evropu nezůstala nejen u Fištejna bez následků.Říká se tomu profesionální deformace.

Reagovat

Co k tomu říci ?, Jezdec Karel, 12. 6. 2014 10:23:17
Potrefení se ozvali a " potrefená husa nejvíc kejhá " !

Reagovat

Řečeno docela tvrdě:, úča, 12. 6. 2014 10:20:14
dnešní Židé vyčítají Sovětům (a hlavně Stalinovi), že nedopustil vyhlazení chudých Židů. Za vybité chudé Židy berou dodnes ti bohatí obrovské dividendy, renty, reparace a náhrady. Celé to je převelice zvláštní, zvláště když vrchní pokladník propracované obrovské akce "konečného řešení" k všeobecné radosti zemřel v Praze na poměrně banální poranění.

Reagovat

názor, tara, 12. 6. 2014 10:15:47
To, že byl havel lhář a podvedl celý národ je nezpochybnitelné - stačí připomenout jeho slavný projev. To, že listopadový samet byla předem domluvená komedie v hlavní roli s kulisákem havlem je také zřejmé. To , že humanitární bombardování je válečný zločin posoudí až dějiny po smrti protagonistů v čele s Albrightovou.

Reagovat

Re: Za pravdu se každý zlobí., n, 12. 6. 2014 11:25:06
Náhodou jsem také zaslechl psychiatra Cyrila Höschla a koukal jsem jak vyoraná myš. Pak jsem si vzpomněl na jeho rozdělení (Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel v této zemi má podprůměrný intelekt…), jenže příroda je mocnější a právě tyto odchylky se uplatnili v evoluci. Takže p. psychiatra Cyrila Höschla je lepší vrátit do hrobu!

Reagovat

Re: Re: Za pravdu se každý zlobí., aspirin, 12. 6. 2014 14:22:04
Něco na slaboduchosti národů české republiky asi bude pravda, když masově sedli havlidům na lep. Nepřemýšlejí, nemají inteligenci? Suď příroda. I Dneska tomu lépe není.

Reagovat

Re: názor, Bertyna, 12. 6. 2014 11:28:55
Souhlasím.Někteří lidé již pochopili, kdo byl Havel a proč tak neúnavně lidi po "sametu" přesvědčoval, že bude lépe.Potřeboval jen lidi "zblbnout", aby se mu lépe vracel majetek sobě a kamarádům.Někteří to nepochopí nikdy, neboť mají stejné nemorální myšlení a jsou Západu zavázání, že je finančně podporoval při rozvracení minulého režimu.Nebyl sice v mnoha věcech dobrý, byli jsme si většinou rovni, ale nikdo neměl hlad a když to nebyla jeho vůle, tak pod mostem nemusel bydlet, jak je tomu nyní.

Reagovat

Höschl, Petrbudvar, 12. 6. 2014 10:14:40
Je přitažlivým pro tu část Exekustánců, jež jsou dostatečně primitivními. Nevadí jim vyložené lhaní páně lékařovo. A též jim nevadí angažmá pana lékaře coby poradce v mnohých nechutných reality šou typu "Farmář hledá ženu".... Inu jednooký mezi blbci králem....

Reagovat

Re: Höschl, milda, 12. 6. 2014 10:19:45
Ty už z toho Budvaru blbneš.

Reagovat