Víš, co piješ? Pět děsivých ingrediencí, které se používaly nebo používají k výrobě coca-coly

25.09.2013 11:35

Foto: profimedia.cz23.09.2013 - text: la
 
Po celém světě oblíbený nápoj Coca-Cola je na trhu již od roku 1886. Jako první jej prodávala lékárna Willise Vanabla v Atlantě za pouhých pět centů. Tehdy ještě obsahoval víno, a dokonce i kokain. Jaké další kontroverzní ingredience se daly v coca-cole během let najít?
 
a*
 

1. Benzen

Benzen je organická sloučenina s nasládlým zápachem. Je to přirozená složka nafty, benzínu a tabákového kouře. Zní to jako něco, co byste chtěli vypít? Jistě ne.

2. Kyselina fosforečná

Kromě coca-coly se kyselina fosforečná používá například také ke zpracování ropy a při úpravě kovů. Coca-cola není jediný nealkoholický nápoj, který tuto středně silnou kyselinu obsahuje.

3. Alkohol

V začátcích coca-cola obsahovala také víno. Postupně ale z nápoje vymizelo. Podle výzkumu provedeného francouzským Národním institutem pro ochranu spotřebitelů se nepatrné množství alkoholu v coca-cole objevuje dodnes. Nemusíte se však obávat. Pokud byste se totiž chtěli po coca-cole opít, museli byste zkonzumovat celých 13 tisíc plechovek naráz.

 

4. Bisfenol A

Bisfenol A je organická chemická sloučenina, jež se používá při výrobě plastů ... a také při výrobě coca-coly. Proti používání této látky v potravinářském průmyslu právě aktivně bojují v Kanadě, což výrobcům coca-coly velmi ztěžuje život.

5. Kokain

Zpočátku byl kokain jednou z hlavních ingrediencí coca-coly. To právě díky němu byli lidé po tomto nápoji tak silní a bdělí, jak jim slibovala reklama. Kvůli tlaku veřejnosti se ale kokain přestal do coca-coly přidávat už v roce 1903. A to přesto, že v USA byl oficiálně zakázán až o sedmnáct let později.

Kvůli specifické chuti je dnes do coca-coly přidáván výtažek z koky, který je ovšem zbaven kokainu.

 

Coca-Cola