Troška tvrdě pranýřuje Duku: Nenažraná církev. Sežrali by i hovno pod sebou!

13.11.2013 21:49

JINÝMA OČIMA Režisér Zdeněk Troška je známý svým odporem k církevním restitucím. A zlobí ho, že se politické strany teď handrkují o tom, zda restituce znovu otevřou, anebo ve jménu vládní koalice na ně zapomenou. Troška jim ale připomíná, že většina lidí si restituce nepřeje. Naopak kardinálu Dukovi posílá vzkaz: slova Ježíše Krista. Asi je prý dlouho nečetl.

Troška tvrdě pranýřuje Duku: Nenažraná církev. Sežrali by i hovno pod sebou!
Foto: Produkce filmu Babovřesky
Popisek: Režisér Zdeněk Troška
 

ČSSD má téma církevních restitucí ve svém programu, proto chce zákon přehodnotit či změnit. Sociální demokracie by ráda kompenzace zkrátila a také prý na rok zastavila vydávání majetku. Na její stranu se začíná přiklánět zatím nerozhodnuté hnutí ANO, ale naopak lidovci jsou proti. Proto bude brzy zajímavé sledovat, zda kvůli budoucí koalici socialisté ze svého plánu necouvnou.

Jediná KSČM zatím rozhodně říká, že bude v Poslanecké sněmovně prosazovat referendum k církevním restitucím. Předlohu k tomu chce KSČM podat hned na začátku ustavující schůze, která začne přespříští týden. Podporu pro normu bude hledat podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa u ČSSD, u hnutí ANO a u hnutí Úsvit přímé demokracie. Filip to dnes řekl na brífinku po jednání komunistického poslaneckého klubu.

„To je dobře,“ kvitoval krátce poté záměry komunistů pro ParlamentníListy.cz režisér Zdeněk Troška. „Je jedno, kdo to zarazí ve sněmovně. Ať to udělá Petr nebo Pavel, komunisti nebo Okamura, Babiš či ČSSD, to je jedno, Ale ať to referendum udělají a zjistí, co si o těchto restitucích lidi myslí. Pokud vím, tak už přes sedmdesát procent obyvatel této země řeklo, co si o tomto vracení majetku církvím myslí...,“ poznamenal k tomu Troška.

„Pochopitelně, že KDU-ČSL bude proti tomu, neboť tam jsou jejich zaprodanci. Ale že by z plánů couvla právě ČSSD, to už by bolelo. Ale uvidíme, jestli jsou předvolební sliby jedna věc a situace tři týdny po volbách věc druhá. Může to být oproti slibům všechno jinak, což se často u politiků stává. Pokud se ale otázka restitucí neotevře, pak komu z nich tady bude záhodno věřit? Už nikomu!“ sdělil Troška nazlobeně.

 

Fotogalerie

Na petičním výboru se probírala petice proti zákon...Poslankyně Hana OrgoníkováPoslanec a předseda KSČM Vojtěch FilipPetice nasbírala již 75 000 podpisůZákon o církevních restitucích má podle mnohých ve...
 
 
 
 
Chybí například výčet vraceného majetkuDemonstrace proti církevním restitucím na Václavsk...Demonstrace proti církevním restitucím na Václavsk...Demonstrace proti církevním restitucím na Václavsk...Demonstrace proti církevním restitucím na Václavsk...

 

Demonstrace proti církevním restitucím na Václavsk...Demonstrace proti církevním restitucím na Václavsk...

 

 
 

Udělali to "šmahem"

„Víte, já teď politiku nesleduji. U církevních restitucí mne ale zajímá jedna věc. Tady je spousta jiných problémů, jiných případů, které se řeší velmi zdlouhavě. Pořád se to u nich vleče a vleče a vleče. No a církevní restituce? Ty byly schváleny během tří dnů!“ připomněl situaci kolem schvalování v Poslanecké sněmovně.

Chtěl by znát, kdo to tak rychle spočítal. „Kdo tady odhadl ceny pozemků, výšku finančních splátek, kdo spočítal, co všechno jim patří a co ne? To byl fofr neuvěřitelný a zároveň i obrovský podvod na člověka. Každý normální člověk, co o tomto bude přemýšlet, tak ho napadne, kde ta čísla sebrali, kde to honem spočítali, co církvi patří a nepatří, kolik stavení, kolik vepřů a tak dále... to bylo během pár dní udělané!“ podivil se.

„Ta církev je nenažraná, nenažraná a sežrali by i hovno pod sebou, jak říká stará Kelišová. Proto si myslím, že slávě boží toto opravdu neslouží. Mám z toho velice, velice špatný pocit a nemám je rád,“ poznamenal na adresu církve a vzpomněl i na nedávnou příhodu kardinála Dominika Duky, jenž v rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas křičel v živém vysílání na redaktorku.

Duka? To je jen potrefená husa!

„Zaslechl jsem něco o tom a myslím si, že potrefená husa se vždy ozve. Takže to je jasné, že mají máslo na hlavě oni sami. Měli by přitom následovat přesně slov evangelia. Vždyť si to vemte - za onoho času pověděl Pán Ježíš učedníkům svým: prodejte vše, co máte, rozdejte to chudým, vezměte kříž na svá bedra a následujte mne, neboť největší poklad najdete v království otce mého. Spíš projde velbloud uchem jehly, než se dostane bohatec do království nebeského,“ odcitoval z Písma svatého režisér populárních filmů.

Podle něj se ale církev právě tohoto „doporučení“ nedrží a už vůbec ne kardinál Dominik Duka.

„Obrazně řečeno káží vodu a pijí víno. Vozí si zadky v limuzínách, mají přepychové vily a fary a konta a tak dále. To je všechno v pořádku? Jedna věc je víra a druhá věc je církev. A ta je o lidech. Jakmile je to organizace, firma, tak je to špatně. Já jsem si opravdu dal čas a dva roky jsem studoval dějiny církevní, papežství, dějiny inkvizice, dějiny řádů apod. A zjistil jsem, že je to jenom dva tisíce let trvající boj o moc, o majetek a byznys. Nic jiného církev není. Každý z nich ale válčí pod jinou barvou, někdo ve jménu Krista, někdo ve jménu Boha. A přitom dělali neuvěřitelná zvěrstva – když se podíváte na začátek třináctého století ve Francii, když byly křížové výpravy, tak tam to bylo vše jenom za účelem sebeobohacování,“ vypočetl dále pro ParlamentníListy.cz Troška.

Celibát asi zavedli, aby nepropili majetek...

I otázka celibátu podle něj byla jenom o vypočítavosti.

„Celibát vymyslel papež Innocent III., do 12. století se mohli kněží ženit a dodneška mají konkubíny a nemanželské děti (pro Čechy vyhlásil kněžský celibát papežský legát kardinál Quido v roce 1143 – pozn. red.). Nikde v Bibli přitom není o celibátu ani zmínka, naopak se tam říká: Milujte se a množte se. Asi se to zavedlo z důvodu, aby se nepropil církevní majetek... V některých církvích se ale kněží žení, jako třeba v husitské církvi či českobratrské církvi. Když ale nemohou, tak pak dělají ty zvrhlé věci, já se ale nechci rozčilovat...“

V tuto chvíli si režisér vzpomněl i na to, jak právě papež František chce katolickou církev - a i samotnou vatikánskou kurii - reformovat.

„Já se jenom modlím - obrazně řečeno - aby papeže Františka dřív nebo později církevní otcové neoddělali,“ dodal k tématu Troška.