TEST KRABÍCH POMAZÁNEK: Příšerné jsou všechny a přetékají chemikáliemi

24.04.2013 21:53

 

 
Také si občas dáte k svačině krabí pomazánku nebo krabí salát s rohlíkem? Tak si příště raději nechte zajít chuť. Otestoval je pro vás šéfkuchař restaurace La Veranda Radek David a varuje před nebezpečnými chemikáliemi, kterými doslova přetékají.

Hned na úvod je třeba uvést na pravou míru, jak to s těmi "krabími" pomazánkami a saláty  vlastně je. S krabem jednoduše nemají vůbec nic společného. Proto je také výrobci označují jako alá krab. "Tyhle krabí výrobky se totiž dělají z tyčinek surimi, které žádné krabí maso neobsahují. Vyrábějí se ze zbytků treskovitých ryb, rostlinného oleje a obrovské hromady škodlivých éček a rozhodně nejsou dobré pro naše zdraví," upozorňuje šéfkuchař David.

 

Test krabích tyčinekDalší éčka jsou potom přidávána do samotných "krabích" pomazánek spolu s všemožnými zvýrazňovači chuti, zahušťovadly, chemikáliemi, barvivy a spoustou soli. Jsou v nich éčka, jejichž dlouhodobá konzumace vede ke zhoršení zraku (E 420), způsobují vleklé bolesti hlavy a závratě (E 621), mají karcinogenní účinky (E 120), způsobují alergie, dráždí sliznice, u dětí vyvolávají hyperaktivitu a kdovíco ještě. A v našem testu se našly i takové hrůzy, které obsahovaly i třináct éček najednou!

 

Test krabích pomazánek
 
 

 

 

Krabí pomazánky a saláty zároveň obsahují přílišné množství soli, Nadměrná konzumace soli přitom znamená riziko vysokého krevního tlaku, který může vést k infarktu či mozkové mrtvici.

 

Test ovocných čajů - eye Šéfkuchař Radek David proto říká, že hrozné jsou všechny. Přesto jich pro vás obětavě sedm otestoval a seřadil je od té nejpřijatelnější po největší propadák. Paradoxní je, že na prvním i na posledním místě se umístily výtvory stejného výrobce. Radek David ale říká, že by si dobrovolně nekoupil ani jednu z nich.

 

Test krabích pomazánek
 
  

Podívejte se na výsledky testu:

1. místo Pomazánka á la krab s jogurtem Gurmán klub

 

Test krabích pomazánek - 6
 
 

hmotnost: 150 gramů
cena: 27, 90 Kč
cena za 100 g: 18. 60 Kč
složení: 40 % surimi (drcené maso z tresk. ryb, stab.: sorbitol, polyfosforečnany, karagenan, kukuřičný a pšeničný škrob, rostl. olej, sój. bílkovina, cukr, jedlá sůl, vaj. bílek, krabí aroma, látky zvýr. chuť: glutaman sodný, E635, barviva: titanová běloba, karmín, paprikový extrakt), 30 % jogurt smetanový (mléko, smetana, jog. kultury), Majonéza (rostl. olej, suš. vaj. žloutky, pitná voda, kvasný ocet, mod. brambor. škroby, zahušťovadla: guma guar, xanthan), Citronová šťáva, Konzervační látky benzoan sodný a sorban draselný.
hodnocení: Je to pomazánka, takže ty krabí tyčinky jsou rozsekané samozřejmě jemněji. Je to takové řidší, není to špatné, má to dobrou chuť.

 

 

  

2. místo Pomazánka alá krab Z domova Krajánek

 

Test krabích pomazánek - 5
 
hmotnost: 100 gramů
cena: 19,90 Kč
cena za 100 g: 19,90 Kč
složení: surimi (mleté maso z tresk. ryb, stab.: sorbitol a polyfosforečnany, kukuřičný a pšeničný škrob, rostl. olej, sój. bílkovina, cukr, jedlá sůl, vaj. bílek, krabí aroma, látky zvýr. chuť a vůni: glutamát sodný, barviva: karmíny, paprikový extrakt a oxid titaničitý), majonéza (rostl. olej, vaj. žloutky, ocet, modifikovaný škrob, hořčice, stab.: guma guar a xanthan), jogurt, citronový koncentrát, cukr, jedlá sůl, konzervanty: benzoát sodný a sorbát draselný.
Hodnocení: Na můj vkus divně zapáchá. Zase je to pomazánka, takže řidší. Cítím tam sůl, pepř, citron. Ale nekoupil bych si ji.
 

 

3. místo Pomazánka alá krab Cajthaml lahůdky

 

Test krabích pomazánek - 2
  

hmotnost: 140 gramů
cena: 21, 90 Kč
cena za 100 g: 15, 60 Kč
složení: surimi 40 % (separ. maso z aljaš. tresky, pšeničný škrob, pitná vodda, sój. bílkovina, jedlá sůl, vaj. bílek, krabí aroma, regulátor kyselosti, difosforečnany, látka zvýrazňující chuť: E621, barviva: E 120 a E160a), majonéza (rostl. olej, suš. vaj. žloutky, pitná voda, kvasný ocet, mod. brambor. škroby, stabiliz.: guma guar a xanthan, sůl, konz. E 202), mrkev, celer, vař. vejce, cukr, jedlá sůl, pepř, konz. E 202 a E211.
hodnocení: separát z aljašské tresky, disforečnany, škrob... zase je to pomazánka, takže jemně nasekané tyčinky, chuťově podobná ostatním. Opět spousta červeného barviva.
 

 

4. místo Salát a lá krab s jogurtem Palmeta

 

Test krabích pomazánek - 3
 
hmotnost: 150 gramů
cena: 19,90 Kč
cena za 100g: 13, 30 Kč
složení: Surimi 40% (voda, sekaná svalovina treskovitých ryb, bramborový a pšeničný škrob, vaječný bílek, sójová bílkovina, jedlá sůl, cukr, látka zvýrazňující chuť: glutamát sodný, stabilizátory: karagenany a polyfosforečnany, výtažek z krabího masa, aroma, rostlinný olej, barviva: košenila a paprikový extrakt), Majonéza (rostlinný olej, voda, vaječné žloutky sušené emulgované, regulátory kyselosti: kyselina mléčná a octová, cukr, jedlá sůl), Jogurt bílý 21%, Cukr, Voda, Jedlá sůl, Regulátory kyselosti: citrát sodný, kyselina mléčná a octová, Konzervanty: sorbát draselný a benzoát sodný. Alergeny: lepek, vejce, korýši, ryby, mléko, vejce, sója.
hodnocení: Zase surimi, které tam nemohou chybět. Tady jsou víc nasekané. Ta chuť je ale pořád stejná. Jak kdyby ji dělal jeden výrobce a jen to dal do jiné krabičky.
 

 

 


5. místo Salát á la krab s jogurtem Tesco

 

Test krabích pomazánek - 7
 

hmotnost: 140 gramů
cena: 15, 80
cena za 100g: 11, 30 Kč
složení: Surimi 40% (voda, mleté maso z treskovitých ryb, kukuřičný a pšeničný škrob, rostlinný olej, vaječný bílek, sójová bílkovina, jedlá sůl, cukr, látka zvýrazňující chuť: E 621, E 635, stabilizátory: E 420, E 452, E 407, krabí aroma, barviva E 171, E 120, E 160c), Majonéza 30% (rostlinný olej, voda, vaječné žloutky sušené emulgované, ocet kvasný lihový, cukr, jedlá sůl, zahušťovadla: E 1442 a E 1450, stabilizátory: E 412, E 415 a E 417), Jogurt bílý 21%, Cukr, Voda, Jedlá sůl, Regulátory kyselosti: E 260, E 270 a E 331, Konzervanty: E 211 a E 202.
hodnocení: Trošku smrdí, je trochu kyselejší, ale zase je ta chuť nevýrazná. Chtělo by to trochu osolit okořenit. Zase je to pomazánka o ničem.

 

 

6. místo Salát á la krab Tesco

 

Test krabích pomazánek - 4
 

hmotnost: 108 gramů
cena: 18,40 K4
cena za 100 g: 17 Kč
složení: Rybí maso s příchutí kraba surimi (drcené rybí maso, stabilizátory, sorbitol, polyfosforečnany, kukuřičný a pšeničný škrob, rostlinný olej, sójová bílkovina, cukr, jedlá sůl, vaječný bílek, stabilizátor: karagenan, krabí aroma, látky zvýrazňující chuť E 621, E 627, E 631, barviva: E171, E120, E160c), Majonéza (rostl. olej, sušené vaj. žloutky, pitná voda, ocet, cukr, modifikované škroby, sůl), Cukr, Citrónová šťáva, Konzervanty E202, E211.
hodnocení: Rybí maso, co není krab, samozřejmě. Není slaný ani kyselý, má neutrální chuť, je takový o ničem a plný červeného barviva.
 

 

 

 7. místo Salát á la krab Gurmán klub

 

Test krabích pomazánek - 1
 

hmotnost: 150 gramů
cena: 24, 90 Kč
cena za 100 g: 16, 60 Kč
složení: 50 % Surimi (mleté maso z treskovitých ryb, stabilizátory; sorbitol, polyfosforečnany, karagenan, pitná voda, kukuřičný a pšeničný škrob, rostlinný olej, sójová bílkovina, cukr, jedlá sůl, vaječný bílek, krabí aroma, látky zvýrazňující chuť a vůni glutaman sodný, barvivo; titanová běloba, karmín, paprikový extrakt), Majonéza (rostlin. olej, vaječné pasterované žloutky, kvasný ocet, cukr, pitná voda, jedlá sůl, modifikované brambor. škroby), Cukr, Citronová šťáva, Konzervanty benzoan sodný a sorban draselný. Alergeny. lepek, sója, vejce, ryby.
hodnocení: Když to otevřete, tak je úplně vidět, jak to tam stříkli nějakou plničkou a taky to, že tady ty tyčinky surimi ani pořádně nepřesekali na plátky. Chuť opět mdlá, o ničem.

 

 

Tyhle krabí saláty a pomazánky jsme testovali:

 

Test krabích pomazánek - 1