Tak takhle ne, Výsosti! Kníže Schwarzenberg káže vodu a sám pije víno. Na každém kroku propaguje slušnost a sám…

02.04.2015 23:18
Tak takhle ne, Výsosti! Kníže Schwarzenberg káže vodu a sám pije víno. Na každém kroku propaguje slušnost a sám…

Autor: Parlamentní listy

 

Popisek: Při nákupu na tržišti předběhl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg suverénně celou frontu. Možná ale byl jen unaven a lidi kolem sebe nevnímal, jak se mu často stává i v Poslanecké sněmovně.

Zdravé, čerstvé, ekologické… zkrátka farmářské produkty si oblíbil i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, jenž je zpravidla nakupuje na pražské Náplavce. Jenže zatímco hlásá, jakým je zastáncem slušnosti, na farmářském tržišti klidně předběhne celou frontu. Sklidil za to nejen kritiku spoluobčanů, ale i veřejnou z pera samotného šéfredaktora Lidových novin Istvána Léko.

 

Jako šlechtický potomek býval Karel Schwarzenberg jistě důsledně vychováván v duchu pověstné ‘Kindertstube‘, dostalo se mu tedy takzvaného dobrého vychování. Jako diplomatovi by mu slušnost, kterou propaguje na každém kroku, neměla být rozhodně cizí. A jako kancléř prezidenta Václava Havla dokonce musel ‘zmáknout‘ i hradní protokol a při oficiálních příležitostech se striktně řídit jeho pravidly. Jakmile však má volno, na všechna pravidla zřejmě zapomíná a na farmářském trhu klidně předběhne celou frontu.

Za ‘selské tržiště‘ ztratil i slovo

Pro produkty drobných pěstitelů má Karel Schwarzenberg slabost, a tak si oblíbil farmářské trhy na pražské Náplavce. „Velice rád chodím na, řekl bych, selské tržiště (nevím, proč bych měl mluvit o farmářích) na Náplavce, kde sedláci prodávají své produkty a jsou zde i pekaři a uzenáři a další, se svými výrobky připravenými podle starých receptů. Často jsem zde našel něco, co mi udělalo radost třeba při večeři. Chodí tam a prodávají lidé, kteří se spolu rádi baví, i když mají spoustu práce,“ uvedl Schwarzenberg na webu Petice-Náplavka.cz, kterou Pražané loni bojovali proti zamýšlenému stěhování oblíbených farmářských trhů v samotném centru metropole.

Výsadou farmářských trhů je nejen kvalita nabízeného zboží, ale samozřejmě i slušnost a ochota prodávajících, kteří se o přízeň zákazníků ucházejí. Tím spíš, že ceny jejich produktů bývají výrazně vyšší než v obchodech. Neznamená to však, že se tím dostávají do pozice služebníků Jeho Výsosti a všichni okolo musí držet pusu a krok.

Na farmářském tržišti na vltavské Náplavce nakupuje Karel Schwarzenberg rád. Jenže...

Na farmářském tržišti na vltavské Náplavce nakupuje Karel Schwarzenberg rád. Jenže...

Má rád rohlíčky obzvláště vypečené

Přesně tak by se dala popsat situace, když kníže nakupoval před pár dny na svém oblíbeném farmářském tržišti poblíž Palackého mostu. Zjevně dostal, podobně jako císař Rudolf II. v podání Jana Wericha v nesmrtelné komedii Císařův pekař a pekařův císař, chuť na rohlíčky, které byly i tuto sobotu obzvláště vypečené. A tak fronta nefronta, suverénně napochodoval přímo k vyhlédnutému stánku a začal si poroučet.

Spoluobčanům, kteří trpělivě čekali, až přijdou na řadu, nevěnoval jediný pohled, jako by byli vzduch. Nakoupil, zaplatil a odešel. Jakoby všem okolo uštědřil políček s dovětkem, že pán má přednost a plebs ať si počká. Teprve po jeho odchodu se v čekajícím davu hlasitě projevila nevole, pod jejímž návalem předtím oněměl.

Pražané oněměli úžasem

„Tak se chová vrchnost, když se objeví mezi poddanými… Pan privilegovaný nerad stojí ve frontě… Faleš a přetvářka... Takto za komunistů chodili k zelináři a do masny veksláci a prominenti… Když je kampaň, tak je lidovej, když ho zvolej, tak na nás kašle... Karel dopředu, všichni ostatní do fronty!...“ citoval István Légo v Lidových novinách připomínky, které na vlastní uši vyslechl. I on totiž stál ve frontě, protože ho popadly stejné chutě jako filmového císaře či živého aristokrata a předsedy strany TOP 09.

Otázkou je, zda chtěl Schwarzenberg svému okolí opravdu dát najevo svou nadřazenost, kterou nejspíš dostal do vínku s ‘modrou krví‘, či ho k takovému jednání vedlo extrémní sebevědomí ‘důležitého‘ a nepostradatelného politika. Možná byl ale jen natolik zaujat sám sebou, že davy kolem sebe zkrátka nevnímal. Nebo snad ještě spal? To se mu koneckonců stává v Poslanecké sněmovně velmi často.

 

 Adina Janovská