Šokující zážitek. Schwarzenberg na schůzce s Čechem odpovídal a mluvil pouze v němčině

02.04.2015 23:09
02.04.2015
Šokující zážitek. Schwarzenberg na schůzce s Čechem odpovídal a mluvil pouze v němčině

Autor: TOP 09 / Veronika Rejmanová

Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Všední odpoledne, kdy redaktor Krajských listů zavítal na plánovanou schůzku do jednoho z pražských hotelů. Jaké překvapení ale nastalo ve chvíli, kdy se vedle u stolu objevil spolu se svým hostem předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Navzdory tomu, že kolegou knížete byl Čech, mluvil někdejší ministr zahraničí výhradně německy. Ke všeobecnému překvapení přítomných.

 

„Ja, ja, es stimmt," řekl v úvodu kníže. Jeho hlas byl typicky zabarvený a poměrně hlasitý, tudíž byl slyšet na celou restauraci. „Kaffee, bitte," řekl dokonce číšnici. „Mně taky kafíčko," doplnil hbitě muž, který vedle Schwarzenberga seděl. Konkrétní obsah hovoru samozřejmě slyšet nebyl, ovšem německá dikce ano. Sem tam tak prolétlo po prostorné restauraci pětihvězdičkového hotelu slovo „ganz sicher", „natürlich", či hlasitý smích. Vedle sedící dvojici přišlo, stejně jako našemu redaktorovi, celé dění zvláštní. „Oni fakt mluvěj německy?!" zašeptala dáma u červeného vína. „Slyšíš," reagoval její přítel. Hovor, který Schwarzenberg vedl, trval desítky minut i přesto, že právě probíhala Poslanecká sněmovna. Shodou okolností právě na její půdě burácel Miroslav Kalousek o nepřítomnosti Andreje Babiše.

„Na pořad této schůze je zařazeno osm stěžejních bodů, které vyžadují přítomnost ministra financí – ať už jsou to zákon o rozpočtové odpovědnosti, několik novel spotřebních daní, zákon o pojišťovnictví... Všechny tyto body byly sice přeloženy na žádost klubu ANO na příští týden, byť nevíme, proč se to muselo tak nahňahňat s odůvodněním, že pan ministr financí je zaneprázdněn. Já jsem se marně pídil po důvodu, čím může být zaneprázdněn místopředseda vlády, když zasedá Poslanecká sněmovna. Přemítal jsem o nějakých závažných zahraničně- politických jednáních, například o karuselech,“ začal ironizovat Kalousek Babiše.

A pak to na poslance vypálil. „Ne! On si jel zalyžovat! Pro nás je to šok, když on říkal, že jde do sněmovny makat, a ne lyžovat! My se ale o té šokující informaci musíme poradit v klubu, a také o tom, zda si příští týden neodjedeme zabruslit,“ oznámil poté překvapeným poslancům Kalousek. A okamžitě na to zahlaholil, že si „jeho“ poslanci z klubu berou proto hodinu a půl přestávku pro jednání. Na světelné tabuli přitom svítil bod Exekuční řád.

Sám předseda opoziční TOP 09 se označuje za Středoevropana s českým a švýcarským pasem. Kromě českého občanství má také domovské právo kantonu Curych a tedy i občanství švýcarské. Tuto výsadu vlastní všichni příslušníci rodu Schwarzenbergů již od vlády knížete Ferdinanda Schwarzenberga, který zdědil v roce 1687 hrabství Klettgau a uzavřel spojenectví s Curychem proti Schaffhausenu.