„Je za tím ale spousta práce a ten klid je dost křehký. Může ho narušit jediný problém,“ varuje pro server iDNES.cz starostka Obrnic Drahomíra Miklošová. V panelácích patřících obci jsou prý byty pronajímány vždy jen na měsíc a smlouva je následně prodlužována. Pokud uživatel nezaplatí nájem, o byt přichází.

Na druhou stranu se obec snaží pomoci lidem najít zaměstnání, například přes veřejně prospěšné práce. Stará se rovněž o pořádek a zábavu o děti. Nemůže však ovlivnit dění v domech, které jí nepatří. A právě zde se může rodit potenciální problém.

„Málem jsem spadla ze židle, když jsem se to dověděla,“ říká starostka o zprávě, že v různých charitách nebo přímo v ubytovnách je nabízen byt v místním soukromém paneláku jako „luxusní bydlení“. Ve skutečnosti se přitom jedná o dům, kde není teplo, ani teplá voda. Navíc prý jsou na domě velké dluhy, takže není vyloučeno, že bude od vody odpojen úplně.

Starostka proto nyní obvolává charity a snaží se jim vysvětlit, že slibované „luxusní bydlení“ je iluzí. Přesto se však prý do paneláku již přestěhovala první romská rodina. V obci, kde se soužití většinové a romské populace doposud dařilo úspěšně zvládat, tak hrozí sociální výbuch.