Režisér Troška k novému vývoji: Církev pořád oblbuje, i z jalové krávy vymámí tele. A Sobotka s Hermanem...

28.02.2014 13:15
 

ROZHOVOR Církevníci jsou vychytralí, jejich taktika je pořád stejná – oblbovat pod hlavičkou Všemohoucího. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl režisér Zdeněk Troška, který je známý svým kritickým postojem k církevním restitucím. Vyjádřil se i ke krokům prezidenta Miloše Zemana a očekáváním od nové vlády.

Režisér Troška k novému vývoji: Církev pořád oblbuje, i z jalové krávy vymámí tele. A Sobotka s Hermanem...

Foto: Archiv ZT
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ČSSD a hnutí ANO naléhají na církve, aby se vzdaly z restitucí 13 miliard. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je finanční odškodnění církvím přehnané a stát na ně nemá. Sdílíte tento postoj?

Ano, jednoznačně. Dolož jasně a se ctí původ a způsob převedení majetku z původního majitele církvi. Mně nejde do hlavy, kdo v několika dnech zničehonic přišel s onou konečnou cifrou, kterou církvi vyčíslili odcizený majetek. Kdo to kdy spočítal, z čeho vycházel? Především by se měla zrevidovat fraška o překotném odsouhlasení této nesmyslné a já bych ještě dodal nestydaté cifry. Zřejmě opět hra já na bráchu, brácha na mě, jinak to nevidím. Kolega měl doložit a následně odkoupit 7 metrů čtverečních pozemku vedle cesty k chalupě. Co s tím měl za běhání po úřadech, papírování, placení, kolik času tím ztratil! A tady se to zvládne takřka přes noc, miliardové obnosy, desetitisíce hektarů lesů, polností, rybníků, všeho… Holt zřejmě nebeské vnuknutí, zázrak boží!     

Jsou politici, kteří vyjednávají o snížení náhrad církvím, dostatečně aktivní? Přesvědčí zástupce církví?

Nejsou, zdaleka nejsou. Církevníci jsou vychytralí, jejich taktika je pořád stejná – oblbovat pod hlavičkou Všemohoucího. Tudíž nebát se, jasně a bez emocí zrevidovat všechno, co lze. Hlavně neustupovat. Jiná otázka je, jak se dívat na církve, které vznikly až po roce 1948 nebo po revoluci 1989, kdy jim nemohlo být nic „ukradeno“. A ony mlčí a hezky se vezou spolu. Jen jediná církev se této „odměny“ vzdala, protože se zřejmě drží přikázání Nepokradeš a Nepožádáš majetku bližního svého

A nezapomíná veřejnost na to, že jde o finanční odluku státu a církví?

Stačí se podívat třeba vedle do Rakouska, Německa, jak to tam mají. Chceš tu mít kněze? Zaplať si ho. Projevům lásky k bližnímu se přece nedá nic vyčítat. Nebo ano?

 

Podle arcibiskupa Jana Graubnera papež František při příležitosti návštěvy českých a moravských biskupů řekl k tématu restitucí, že co bylo ukradeno, má být vráceno. Co si o tom myslíte?

Slovo ukradeno je trochu silné. To bychom se museli podívat i na to, co během věků církev sama nakradla, kdy svou obratnou chytristikou dovedla vymámit i z jalové krávy tele. Což bylo málo případů, kdy umírající při zpovědi o samotě se zaopatřujícím knězem jakože všechno nebo hezký kus majetku najednou odkázal církvi či místnímu kostelu jen za spásu své duše? A kdo se mohl tehdy postavit knězi, který přece nikdy nelhal? Pozůstalí nezmohli nic a ještě tak upadli u vrchnosti v nemilost.  A podobných praktik byly tisíce. Takže jen stačí dokázat, co ukradl rudý režim církvi a co církev ukradla všem ostatním. Jak říkám, slovo ukradla je možná silné, lze zaměnit za získala, dostala… 

Vše k tématu miliardy pro církve

Císař Josef II. už udělal revizi církevního majetku;  z ní vycházel i prezident Masaryk, pokud se nemýlím. Prostě už tehdy neměla církev nárok na to, co teď velice obratně a pod záminkou sebrání komunisty chce zpátky. Také či opět nefér hra.

 

Historik Radomír Malý vysvětluje, že církev má na svůj majetek v restitucích nárok, neboť ho v minulosti získala legitimně, a to výhradně dobrovolnými dary, které jí poskytli velcí feudálové a panovníci. Jaký je váš názor?

Ano, v pořádku. Někdo dal klášteru či kostelu pozemky, ves atd., ale panovníci a šlechtici většinou církvi léna propůjčovali. Ale ať je to tak nebo onak, měly by se pro klid duše prostudovat všechny příslušné složky – a to je práce na půl života a ne na dva dny, to ať mi nikdo neříká. Co je prokazatelně tvé, je tvé, nikdo ti to nebere. Ale protože jsme lidé, víme své…

Když opustíme téma restitucí, co očekáváte od Sobotkova kabinetu? Změní se s novou vládou situace k lepšímu?

Musí se snažit, hodně snažit, neboť všude kolem stále číhá tolik protivenství a záškodníků, kteří se budou všemocně snažit bohulibé dílo jeho překazit. A v tom je i notný kus pověstné české závisti – nepovedlo se mně, nepovede se ani tobě, to si piš.

Jak nahlížíte na poslední kroky Miloše Zemana?

Opakuji znovu, že se politikou nezaobírám a zdaleka nesleduji všechny akce a kroky těch či oněch. Jen si myslím, že stejně jako pánové Babiš, Sobotka i on má na to, aby byl důraznější a ve vytyčeném směru určitější. Prostě je čas přitvrdit. Provinil ses? Jsi podezřelý z toho či onoho? Pak čekej zasloužený trest. Jak říká farář Otík ve Sluncích, senu… Hleď, ať bejlí nečisté nezachvátí pole pěstěné a neudusí, co má k užitku vzejíti.  

Pokud jde o kulturu, očekáváte radikální změny v oblasti kinematografie s novým ministrem?

Ne. Radikální rozhodně ne. To by tam musel být jiný lumen a ne pokorný sluha boží.