Režisér Renč: Nejsou to uprchlíci. Je to koordinovaná muslimská invaze a pokus o dobytí Evropy. A my jim za to ještě zaplatíme

27.08.2015 22:51

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Prezident Miloš Zeman prý režisérovi Filipu Renčovi hovoří z duše, pokud jde o imigranty. „Já jim ´uprchlíci´ rozhodně neříkám. Jde z jejich strany o vojenskou invazi a pokus o dobytí Evropy podle mapy Islámského státu... Než se v EU rozhoupají k akci, tak to už budeme obsazení,“ tvrdí Renč. ParlamentnímListům.cz ale umělec, který v prezidentských volbách 2013 veřejně podporoval Miloše Zemana, prozradil i to, proč je prezidentova aktivita v zahraničí pro Čechy přínosná.

Režisér Renč: Nejsou to uprchlíci. Je to koordinovaná muslimská invaze a pokus o dobytí Evropy. A my jim za to ještě zaplatíme

Foto: Hans Štembera
Popisek: Filip Renč

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentování. Myslíte si, že šlo o úspěšné dva a půl roky? Je dobře, že se prezidentem stal zrovna on a ne Karel Schwarzenberg?

Nechtěl bych nijak hodnotit Zemanovu práci na Pražském hradě, nevím totiž zcela přesně, co má být obsahem jeho práce a nedovedu proto zhodnotit, zda svou funkci v tomto směru naplňuje. On se také nevyjadřuje k mé práci režiséra, tak proč bych se měl já vyjadřovat k práci prezidenta? K jeho osobě jsem se ostatně již jednou v minulosti rozhovořil a pak jsem byl terčem různých narážek, takže i to je důvod, proč to nechci dělat. Určitě se mi ale u něj líbí, jakým způsobem dělá zahraniční politiku, neboť si při tom nehraje na duchovního vůdce, ale je to pragmatický obchodník a to v dobrém slova smyslu, neboť pomáhá ve shánění různých investic ze zahraničí, takže ekonomika je na tom i díky němu docela dobře. Prostě si myslím, že se snaží pro obchod v ČR dělat jen to dobré. Ať si lidé myslí, co chtějí, ale podle mne je Zeman slyšet, a myslím, že je i aktivním prezidentem. Mne osobně on rozhodně nezklamal. V jednom mi ovšem mluví z duše...

Tak teď jste mne docela napnul. Líbí se vám třeba Zemanův přístup k imigrantům? On totiž poměrně jasně dává najevo, že přijímání muslimských uprchlíků není zrovna dobrá věc, Islámský stát srovnává s nacismem a vybízí k ostraze hranic před imigranty...


 
 
 
 
 

Ano, v tomto směru mi mluví Zeman z duše. Já s jeho názory a náměty, které se vztahují k imigrantské vlně totiž vcelku souhlasím. Ovšem už nevím, do jaké míry se jeho návrhy dají realizovat. Já mám ale na uprchlíky docela jasný názor a „uprchlíci“ jim rozhodně neříkám. Beru to jako vojenskou invazi, alespoň tak to na mne působí.

Právě v úterních Událostech, komentářích České televize se o uprchlické vlně hovořilo opět a přitom se tam pěkně pohádali hosté Michael Kocáb a advokátka Klára Samková. Zatímco advokátka soudí, že bychom běžence přijímat neměli, protože to jsou prý lidé, které sem posílají kriminální živly a navíc sem uprchlíci míří s vidinou, že je budeme živit, Kocáb se přimlouval za vstřícný postoj vůči migrantům. Podle něj bychom se měli k uprchlíkům chovat co nejpřátelštěji, abychom si z nich neudělali nové nepřátele. Co si o tom myslíte?

Já si především myslím - jako mnozí další -, že tady jde o zcela koordinovanou muslimskou invazi do Evropy. Je to podle mne pokus o dobytí Evropy podle mapy, kterou ostatně podle jednoho anglického novináře snad ukazoval sám Islámský stát. Z té mapy je ale patrné, že IS chce Evropu dobýt a zabrat tak, aby se stala muslimskou. Pokud si dobře pamatuji, tak IS chce půlku Afriky, západní Asii i jižní Evropu. Je to proto podle mne vojenská intervence v tričku a v džínách a my na takovou intervenci přitom nejsme vůbec přichystaní. Navíc si nemyslím, že by každý z těch všech jakoby uprchlíků – jsou to migranti a mnohdy to ani uprchlíci nejsou – měl peníze na to, aby mohl zaplatit převaděčům. Tolik lidí takové peníze nemá, takže už z toho se dá usuzovat, že jde o chytře řízenou invazi. Mrazí mne ale i z dalších věcí. Když se totiž dívám na fotografie a na záběry z těch uprchlických akcí, jak překračují hranice v Řecku a v Itálii a v Maďarsku, tak tam je vidět, že jde o takové dobře vypadající mladé muže s mobilními telefony, kteří jsou dobře živení a kteří rozhodně nevypadají jako podvyživení uprchlíci. Spíše vypadají jako dobře cvičení lidé, kteří jsou vcelku i v dobré fyzické kondici. A aby to všechno navenek dobře hrálo, tak se pak do kamerových záběrů zaimplantuje pár žen s dětmi a pár zoufalých rodin...Jenže soudě podle té agresivity, o které jsem četl a slyšel, že se tak projevují, tak to nejsou žádní mírumilovní uprchlíci, kteří potřebují pomoc. Mně z toho všeho vyplývá, že jejich exodus sem opravdu někdo organizuje a jde tak o plošné zabrání Evropy.

To ve zmiňovaných Událostech, komentářích naznačovala i advokátka Samková a dokonce tvrdila, že Muslimské bratrstvo má rok 2015 určený jako rok dobytí Evropy a prý se na tuto událost připravovalo roky. To, co se v Evropě nyní děje, je podle ní uprchlická vlna uměle řízená, která demontuje Evropu...

Tak nějak to bude. Na to se totiž všichni díváme každý den v televizi a nikdo přitom neví, co má dělat, neví to ani celá Evropská unie.

 

Co ale říkáte na to, že máme - a dokonce je to prý i naše povinnost - uprchlíkům pomáhat? Takto totiž hovoří i mnoho umělců, mnoho lidí z vaší branže.

Ale my jim pomáháme a to přes různé organizace jako jsou třeba Lékaři bez hranic. Pomáháme jim nejen humanitárně, ale různým zemím i vojensky. Ovšem kdo nemá pozvání, tak se přece nemůže jen tak do naší země navézt a myslet si, že dostane bez udání důvodu pomoc. To je jako by se půlka Evropy sebrala a jela někam do Tuniska a žádala Tunisko, aby je nakrmilo. Jejich ´Pomožte nám!´ je jenom rouška, zástěrka k tomu, aby se tady mohli trvale usadit a mohli tady pobývat legálně a mohli zde rozvíjet svoje muslimské a islámské aktivity. ´Pomozte nám´ je podle mne prostě takové citové vydírání, aby tady dostali legální pobyt. Ale když jim všem pomůžeme, tak pak tady každý z nás bude mít za chvíli za souseda nějakého islamistu, u kterého ale nebude vědět, co může od něj v budoucnu čekat. Vítat u nás takto tyto lidi, mezi nimiž mohou být i vycvičení bývalí vojáci, to je podle mne nyní pro Evropu osudová a zlomová věc, neboť když jsme pro ně bezvěrci a oni uplatňují džihád, tak pak nevím, zda se takovým lidem dá vůbec věřit. Ono to opravdu spíše vypadá na to, že jde o likvidaci Evropy. Bezbrannost a zároveň bezradnost Evropy, která na takovou fintu, na takovou intervenci v tričku a v džínách není vůbec připravená, je až neuvěřitelná! Já nechápu hlavně to, proč Italové, či Řekové nedokáží uchránit nijak své hranice. Na co mají armády a policii? Na co dávají tyto státy peníze, když pak armády nejsou schopny ochrany a to před lidmi beze zbraní? To je ten největší paradox!

Ono se ale čím dál častěji nahlas hovoří o tom, že Evropa není opravdu schopna bránit své schengenské hranice a že se možná bude muset kvůli tomu Schengen jako takový zrušit...

Ovšem než se něco v Evropě rozhodne, tak tady už všichni budou! Ale oni neutíkají do Evropy jenom ze Sýrie, jsou tady i Afghánci, Iráčané, Íránci, Pákistánci, prostě islámisté, muslimové. A ti neutíkají jen z válečných zón. Když se ale díváte na mládí a fyzickou formu těch utečenců, tak já osobně jim nějaká utrpení v jejich vlasti nevěřím. Ale než se Evropa rozhodne, než se v EU politici rozhoupají k akci, tak to už budeme obsazení.

Podle mnohých odborníků je problém i v tom, že Evropa imigrantům nabízí na talíři příliš mnoho – když třeba zavítají ilegálně do Německa či Rakouska, tak prý dostanou kartu sociální pojišťovny, přičemž pojištění za ně platí stát, mobilní telefon bez smlouvy, placený nájem, bezplatnou zdravotní péči, peníze bez potřeby důkazů na jaký účel, bezplatné jazykové kurzy, či volné lístky na dopravu. To je hodně, ne?

To je pravda. My jim za to, že nás tady okupují a budou okupovat, ještě zaplatíme, což je neuvěřitelné. A přitom to mnohdy ani nejsou ekonomicky progresivní lidé. Budou jenom od Evropy brát a přitom to nikomu z nás nebudou schopni splatit. Někde jsem dokonce četl, že oni v Německu dostávají takové sociální dávky, které jsou ještě vyšší, nežli je průměrný plat v Srbsku. Já si ale myslím, že bychom se tady měli starat o vlastní důchodce, o rodiny s dětmi, o chudé rodiny a nemocné a ne o nějaké „nabušené“ islamisty, kteří nebudou dělat nic a budou pobírat dávky, na které my jim ovšem vyděláme. To je ale na hlavu padlá věc! Nevím, já bych byl v tomto radikálnější. Jinak také můžeme naší sociální vstřícnosti a demokracie vůči nim za pár let hodně litovat. Možná za pár měsíců.

Úplně na závěr mám dotaz na váš nový film o herečce Lídě Baarové. Kdy film poběží v kinech?

Bude mít premiéru 20. ledna ve Slovanském domě.

Už jsem ale viděla nějaký trailer. Podle něj film vypadá slibně.

Trailer je, ale celý film ještě hotový není. Musí se dodělat triky, hudba, jazykové verze, zvuky, ruchy...to budou ještě mraky práce!

A kdo k filmu složil hudbu? Že by zmiňovaný Michael Kocáb?

Ne, hudbu skládá Ondřej Soukup. My jsme spolu dělali můj první film Requiem pro panenku a pak Válku barev, takže to bude náš společný třetí film. S Ondrou mám dobré zkušenosti.

 

 

 ParlamentníListy.cz