Pozor ! Lživá státní reklama na 2. pilíř penzijního spoření

09.07.2013 23:46

Petr Liška (9.7.2013)
Rubrika: Přišlo emailem

Bohužel si již pomalu zvykáme na klamavou reklamu ze strany soukromých firem. Přesto, že ji zákon zakazuje a postihuje. Nyní však vláda zahajila novou "informační kampaň", která je založena na 100 % lživé, nejen klamavé reklamě. Jde o 2. pilíř důchodové reformy.

Velké billboardy a webové stránky www.klidnabudoucnost.cz opakovaně uvádí, že "vám stát přidá 3 %", či "vám stát přidá 1,5 x tolik".

Skutečnost:

Kdo vstoupí do 2. pilíře, odvede dle zákona do 1. pilíře (státem garantované průběžné důchodové pojištění) o 3 procentní body méně. Do 2. pilíře povinně odvede přesně tyto 3 procentní body + další 2 % z vlastních prostředků. Stát nikomu do 2. pilíře nepřidá ani korunu.

Vládní informační kampaň klamavě srovnává 3 % přesunutá na jiný účet se skutečným státním příspěvkem na stavební spoření (max. 2.000 kč ročně) a do dobrovolného důchodového připojištění, nově zvaného 3. pilíř (max. 2.760 Kč ročně).

Zásadní rozdíl:

Stavební spoření a 3. pilíř důchodu:

Kdo uzavře se státem schválenými poskytovateli tohoto dobrovolného spoření-pojištění smlouvu a vloží tam své peníze, získá od státu příspěvek. Kdo není účastníkem, státní příspěvek NEZÍSKÁ. Jde skutečně o státní podporu.

2. pilíř důchodové reformy:

Účastníkům stát umožní PŘEVÉST JEJICH PENÍZE z povinného 1. pilíře do nepovinného 2. pilíře, který se dnem podpisu stane pro účastníka až do důchodu POVINNÝM (TJ. NA DESÍTKY LET). K tomu musí ze svých peněz přidat do 2. pilíře další 2 procenta. Za zaměstnance převod peněz zařídí zaměstnavatel, OSVČ musí samy provést příslušné platby. Státem garantovaný starobní důchod, který se vypočítává z pojistného do 1. pilíře odvedeného, se samozřejmě patřičně sníží. Stát nikomu do 2. pilíře nepřidává ani korunu!

​Tzv. vládní informační kampaň v základních argumentech lže a je placena ze státního rozpočtu, tedy z peněz nás všech. Hrozí nebezpečí z prodlení, z nevratného podpisu smluv osobami zvláště nad 35 let, které mají lhůtu do 30.6. 2013.

 


Odkaz na članek najdete zde: https://www.zvedavec.org/prispevky_5562.htm