Němcová strašila středoškoláky hrůzami z dob komunismu a jak kradla rohlíky v sámošce !!

21.10.2013 21:14

REPORTÁŽ Z Evropské unie raději neodcházejme, školné ať si zaplatí ti, kdo se chtějí učit „přesčas“. I tato témata rozebírala dnes se studenty střední odborné školy podnikání a obchodu bývalá šéfka sněmovny Miroslava Němcová. Volební autobus ODS při pondělní návštěvě Olomouckého kraje zastavil v Prostějově.

Němcová strašila středoškoláky hrůzami z dob komunismu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslava Němcová ukazuje studentům zákon o státním rozpočtu

Na školy jezdí Miroslava Němcová, jak uvedla, proto, že ráda vyhledává možnost diskutovat se studenty. Na přednášce v Prostějově nejdřív seznámila školáky s fungováním Poslanecké sněmovny. Přinesla s sebou i zákon o státním rozpočtu. „Je to každoroční politická rozbuška, protože není žádný zákon, kde by se rozhodovalo o více penězích,“ upozornila Němcová. „Mám ho tady proto, abych s vámi hovořila i o tom, co považuji za zkreslené,“ dodala s tím, že média jen karikují sněmovnu, protože vystříhají do vysílání jen určité okamžiky z náročného jednání.

„Mě trápí to, co vidíte v televizi, protože politika je odpovědná a vyčerpávající práce. Zkuste si představit, že bude kamera sledovat celý váš pracovní den a večer pak o sobě uvidíte půl minuty,“ doplnila s tím, že televize vybere právě okamžik, kdy se poslancům nedaří chovat tak, aby na sebe mohli být pyšní. Zároveň upozornila studenty, že všechno, co se děje na politické scéně, se dotýká i jejich budoucnosti a do jejich života se promítne i to, jak moc nebo málo bude stát zadlužený.

Pozor: Soudruzi se mohou vrátit

Po úvodu začala diskuse se studenty. Hned první dotaz zacílil jeden z nich na současnou popularitu KSČM. „Vy už jste v Poslanecké sněmovně od roku 1998, jak vnímáte sílící vliv komunistů? Myslíte si, že kdyby se nějakým způsobem podíleli na moci, že by usilovali o nesvobodu a o omezování občanů?“ ptal se jeden ze studentů. „Děkuji za dotaz. Teď se zdá, že existuje nárůst zájmu o komunistickou stranu, možná je to i tím, že se v některých krajích ujala vlády,“ reagovala Němcová.

 

„Zažila jsem to, co vy ne. Zažila jsem komunistický režim nesvobody. Možná vám připadám jako už z nějakého pravěku. Možná si ale dokážete představit, že byste žili v zemi, kde byste nemohli nikam vycestovat. Míra nesvobody byla absolutní,“ připomenula i to, že některé školy si mohl vybrat jen ten, jehož rodiče byli v komunistické straně. Důvod toho, že komunisté posilují, vidí Němcová v tom, že už odrostla další generace, která zkušenost se soudruhy nemá. „Obávám se, že určitě jde o zužování svobody, protože to nebyl nikdy lék komunistů na to, jak má fungovat společnost,“ upozornila Němcová. „I proto jsem se rozhodla bojovat v politice dál, protože cítím riziko a tohle nebezpečí. Nikdo, kdo chce společnosti říkat, jak má vypadat, nemá právo z boje utíkat,“ dodala na vysvětlenou.

Němcová by zavedla školné

Studenty také zajímaly výroky Václava Klause a jeho vztah k ODS. „Nerozumím tomu. Jeho pohled od toho, co tvoří demokratickou společnost a od stran s vnitřní demokratickou silnou strukturou, se posunul velkým obloukem až na druhý pól. Mrzí mě to,“ zmínila Němcová. Delší debata se pak rozvinula nad otázkou výše školného.

„Já sama za sebe jsem pro zavedení školného na vysokých školách. Zavedeno ale nebude. Chceme ale prosadit to, že ten, kdo bude studovat nad omezenou dobu, tak si na studium bude muset připlatit. Vzdělání totiž platí daňoví poplatníci, kteří nejsou zrovna zvědaví na to, že vy máte touhu jet na půl roku do světa, takovou chuť by oni měli taky. Je fér říci, že pokud už mi vzdělání někdo platí ze svých daní, budu se na zaplacení i sám podílet. Ke školnému se neschyluje, ale kdo chce studovat 10 nebo 15 let, tak si bude muset připlatit,“ uvedla Němcová s tím, že ročně by příspěvek znamenal asi pět tisíc korun.

ODS vydrží, má prý silnou základnu

Studenty zajímal i názor místopředsedkyně ODS na budoucnost její strany. „Jednak o ní rozhodnou volby, i když jsme šli do voleb z nevýhodné startovací pozice,“ připustila Němcová. Zbrusu nové strany, které se na politické scéně objevily, jsou podle ní dnes v podstatě ve výhodě. „Porovnávání mezi stranami, které něco dělaly a které neudělaly nic, je složité. Výsledek se ukáže až v praxi. ODS má 23 000 členů, může se stát, že v něčem jsme poraženi a že některé volby nedopadnou tak, jak si přejeme, ale právě proto, že máme širokou členskou základnu, tak to zvládneme,“ prohlásila s jistotou.

 

Na pořad debaty pak přišla i kauza kolem Davida Ratha a jeho případ označila Němcová za šokující. Padl i dotaz, zda má nebo nemá republika vystoupit z EU. Miroslava Němcová zkritizovala některé směrnice EU, ale upozornila na rizika, která by mohla nastat v případě vystoupení republiky z tohoto uskupení. Raději by proto viděla Česko v eurozóně. „Nejsme silnou ekonomikou, republiku by ohrozila i odveta ze strany ostatních členských států,“ reagovala Němcová, která vidí možný problém hlavně v případné negativní reakci dalších členských států po stránce obchodu. „Neumím to doložit exaktními čísly, zda by k tomu došlo a v jaké míře, ale spíš z takového lidského vnímání světa si myslím, že by k takovému efektu došlo,“ doplnila. Po případném vystoupení Česka z EU by se také obávala znovuobnovení vlivu Ruska. „To je to poslední, co bych si přála,“ dodala Němcová.

 
Slogany ODS:
 
Stát zloděje chránící,proto volím pravici. Stát mafie bránící,proto volím pravici. Stát důchodce likvidující,proto volím pravici. Stát miliardové dluhy tvořící,proto volím pravici. Stát sociální systémy likvidující,proto volím pravici. Stát plný starých lidí umírajících,proto volím pravici. Stát anonymní akcie podporující,proto volím pravici. Stát majetkovým přiznáním bránící,proto volím pravici. Stát soudcovskou mafii bránící,proto volím pravici. Stát zlodějské kauzy zametené pod kobere bránící,proto volím pravici. Stát slušné daňové poplatníky obírající,proto volím pravici. CHCE SNAD JEŠTĚ NĚKDO VOLIT PRAVICI? Pak je chovancem do Chocholouškova ústavu patřící !!!