LUKŠA ZASE PERLIL !! Za cenu pozdějšího hladovění dala dnes společnost přednost koblihám, povzdechl si exposlanec Lukša !(připomenutí článku ze dne 6.12.2014 )

17.01.2015 13:36

S bývalým poslancem a dlouholetým starostou Pavolem Lukšou (TOP 09) jsme si povídali nejen o uplynulých komunálních volbách, kde již popáté obhájil mandát, o propadu preferencí TOP 09, ale také o celkové proměně naší společnosti v posledním čtvrtstoletí. „Mnozí občané byli přes noc ožebračeni. Viníci, ti dnes chodí po svobodě, a mnohde nám kážou o transparentnosti, nebo se přes noc stali bojovníky proti korupci, se zdánlivě neškodnými populistickými sliby a alibistickými řešeními.“ Rozpovídal se také o současné, ale i té minulé vládě a prozradil nám, proč by zatím nespěchal s integrací pravice.

Za cenu pozdějšího hladovění dala dnes společnost přednost koblihám, povzdechl si exposlanec Lukša
Foto: top09.cz
Popisek: starosta Čeladné Pavol Lukša (TOP 09)

V komunálních volbách jste jako lídr TOP 09 získal v Čeladné téměř 32 % hlasů. Očekával jste takový výsledek? Čemu jej přičítáte?

Upřímně – neočekával. S místostarostkou Věrkou Golovou jsme získali nejvíce preferenčních hlasů. V zastupitelstvu obce Čeladná jsem od roku 1990, od roku 1992-1994 jsem byl místostarostou a od roku 1994 starostuji, ale tento výsledek byl pro mne ze všech těch volebních klání jedním z nejtěžších.  V posledních měsících jsem totiž neustále slýchával, že Lukša to má spočítáno. Celková atmosféra byla nesmyslně vyhrocena a i já nabýval dojmu, že lidé chtějí po tolika letech změnu. Volební výsledek však byl největším překvapením nejen pro ty, kteří obcházeli občany s agitkou proti vedení obce, ale i pro mne samotného. S odstupem času po vyhlášení výsledků jsem si uvědomil, jak velkou důvěrou mne občané naší obce poctili, a to nelze jen tak jednoduše přejít či brát na lehkou váhu. Po tak vyhrocené atmosféře před volbami v naší obci nám všem poslali jednoznačné sdělení. Jednak chtějí, aby obec pokračovala v nastoleném směru, se stávajícím vedením obce. Také však chtějí, abychom překonali spory a snažili se společně pracovat na dalším rozvoji služeb, které přispějí ke zkvalitňování života v Čeladné.

Jak byste hodnotil povolební vyjednávání? Byla složitá?

Naopak. Volbami se atmosféra v Čeladné pročistila. Bylo by laciné tvrdit, že křiklouni zmlkli. Jen svou prací naopak dokážeme, že se také mohli mýlit. První kroky jsme již učinili. I když pro většinu v zastupitelstvu by nám stačila koalice TOP 09 a KDU-ČSL, zapojili jsme do práce v radě také zástupce ČSSD. Při jednáních se všemi stranami a uskupeními zvolenými do zastupitelstva jsme se dohodli, že nám jde o stejnou věc, a tou je společná práce ve prospěch občanů naší obce.

Jaké jste si stanovili hlavní priority pro nadcházející volební období?

Možná to bude znít hloupě, ale hlavní prioritou je udržovat již vybudované. Jsem dlouhodobě přesvědčen, že naše Čeladná prošla za posledních 14 let obrovským rozvojem. Z ošklivého káčátka se vyloupla moderní beskydská podhorská obec v mnohém připomínající alpskou vesnici. Teď stojíme před nesnadným úkolem: Aby se to projevilo v každodenním životě lidí naší obce. V tomto volebním období bychom se rádi zaměřili na dobudování chodníků nebo cyklostezky, ale rádi bychom také otevřeli diskuzi na téma související s historií obce - například obnova strážního hrádku na vrcholku Kozinec nebo vybudování kvalitní sjezdovky.

Ačkoliv se vám osobně podařilo obhájit mandát starosty, strana ztratila v řadě měst počet křesel v zastupitelstvech a v horní komoře nezískala jediný mandát. Co je podle vás důvodem takového výsledku?

Důvod k přemýšlení je především na těch, kterým se obhájit nepodařilo, ale nelze to takhle zjednodušovat. Stejně jako nestačí pracovat jen před volbami. Volební období je čtyřleté a pracovat musíte celé čtyři roky. Takže kde jsme byli vidět, respektive práce našich zastupitelů, tam se podařilo mandáty získat. Kde jsme si hráli na chytráky, tam jsme na to doplatili. Démonizujeme Babiše s jeho hnutím, ale jako stávající politické strany jsme si ho sami vypěstovali. Příliš dlouho jsme řešili problémy spíše uvnitř stran než problémy ve společnosti. Z „opoziční smlouvy“ jsme se nepoučili, volbou prezidenta jsme si příliš nepomohli a výsledek se dostavil. Na druhou stranu, nepřišel-li by on, přišel by jiný tzv. mesiáš. Jsme společnost, která ty koblihy ráda sní dnes i při vědomí toho, že jejich děti a vnuci je zítra již mít nebudou. Když k tomu přičteme obecný nezájem o volby tam, kde žijeme, a myslíme si, že nás zachrání politik-nepolitik s nadpřirozenými schopnostmi, tak se jednoho dne probudíme do reality, ze které se budeme jen obtížně vzpamatovávat.   

Mělo by podle vás z výsledku voleb vyvodit osobní zodpovědnost vedení strany?

Vedení strany musí především dát odpověď dovnitř členské základny, jak dál. Podařilo se udělat obrovský kus práce, ale samozřejmě jsme se nevyvarovali chyb. Stávající koalice sice s oblibou ráda kritizuje, že jsme provedli celou řadu úsporných opatření, přiškrtili investice, aniž by našli odvahu říct, že zatím jen spotřebovávají zdroje z těchto úsporných opatření. Někdy mi to připadá jako v roce 1998, kdy předseda ČSSD Miloš Zeman hustil občanům do hlav, že žijí ve spálené zemi, kterou spaloval premiér Klaus, aby si nakonec po volbách s oním paličem padli do náruče. Na rozdíl od současné vládní koalice jsme nikdy nebyli populisté. Největším nepřítelem politika je čas. Protože nakonec jen čas ukáže, komu jde o lidi a komu o vlastní byznys nebo popularitu.

 

Pavol Lukša

  • TOP 09
  • č. 1, Moravskoslezský kraj
  • starosta
 

Co by mohla TOP 09 změnit? A věříte tomu, že získáte do budoucna více voličů?

Nemyslím si, že bychom měli cokoli měnit na našich konzervativních hodnotách nebo desateru. Naopak. Tam, kde je za námi vidět odvedená práce (a kromě Čeladné je to i v mnoha jiných obcích a městech), a kde proti nám nestáli populisté s marketingovou kampaní, se ukázalo, že náš směr je správný, že nás volič zhodnotil nikoli podle líbivých proklamací, ale za odvedenou práci. Jeden moudrý politik - Josef Lux v polovině 90. let řekl, že budoucnost si musíme odpracovat, a to je i dnes cesta, abychom získali voliče. 

Jsou ale i tací, kteří domnívají, že by slábnoucí pravice mohla opět získat dobrou formu, pokud by se spojily ODS a TOP 09 v jedinou stranu. Co vy na to?

Není kam spěchat. Já věřím v prospěšnost střídání pravicových a levicových vlád, tak ať teď pan Babiš s panem Sobotkou ukážou, co umí. My se budeme snažit být konstruktivní opozicí, ale debaty o tom, jak se dál budou ubírat kroky stran, které zmiňujete, je nejprve zapotřebí vést uvnitř těchto stran. Je to jako s manželstvím. Tak, jako já se při svatebních obřadech ptám snoubenců, zda dobrovolně vstupují do manželství, tak stejně to bude i v tomto případě. I v dnešní době existují  sňatky z rozumu, takže do budoucna nelze vyloučit ani tento krok. Nicméně dle mého názoru toto rozhodnutí není na pořadu dne.

Někteří politici i politologové říkají, že tady skončila polistopadová éra a začala éra nová. Jak se na to díváte? Přeci jen od předčasných voleb se značně promíchalo nejen složení sněmovny a ani vám osobně se nepodařilo obhájit mandát. Proměnilo se ale také složení Evropského parlamentu a nyní i radnic a Senátu.

Polistopadová éra, nová éra – pro mě je to jen slovíčkaření, aby politologové měli co rozebírat. Já si myslím, že pracuji úplně stejně jako před 20 lety, kdy jsem se stal starostou, stejně jako náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje v letech 2004-2008 i jako předseda zemědělského výboru PSP ČR od roku 2010 do roku 2013. Přesto volič nejprve v krajských volbách v roce 2012 a pak předčasných volbách v roce 2013 rozhodl o tom, že jsem mandáty neobhájil. Přestože je to jeho právo, tak si nemyslím, že vždy je to jen o práci. Naše společnost a vztahy mezi lidmi jsou totiž na nejhorší možné úrovni polistopadové éry. U nás lidem strašně záleží na tom, co dělají jiní, než aby se zabývali sami sebou. Ať se nám to líbí nebo ne, prošustrovali jsme důvěru a nadšení lidí z počátku devadesátých let. Nepodařilo se vyšetřit, natožpak posadit do vězení ty, kteří tunelovali naše banky, kampeličky či výrobní provozy. Mnozí občané byli přes noc ožebračeni. Viníci, ti dnes chodí po svobodě a mnohde nám kážou o transparentnosti, nebo se přes noc stali bojovníky proti korupci, se zdánlivě neškodnými populistickými sliby a alibistickými řešeními.  

 

Co říkáte událostem letošního 17. listopadu, kdy na Albertově proběhly protesty proti prezidentu Zemanovi a demonstranti tam házeli vajíčka? Máte pro takové jednání pochopení?

Vajíčka se nemají házet na nikoho, v tom se určitě shoduje většina rozumných lidí. Zlehčováním událostí 17. listopadu se dočkal zasloužené odměny ve formě vypískání a červených karet. Dle mého si možná jen pan prezident neuvědomuje, že neprokazuje medvědí službu jménu Zeman, ale prezidentskému úřadu.

Jestliže se ještě pozastavíme u listopadu 1989. Nakolik naplnil vaše očekávání? Domníváte se, že se mají lidé dnes lépe?

Když před 25 lety zmlátili na Národní třídě studenty, na severní Moravě jsme se o tom dozvěděli až o několik dní později. Když dnes někde „šmejdi“ okradou na prodejní akci důchodce, ví o tom díky internetu za pár minut celá republika. Jako vždy a za jakéhokoli politického systému není slyšet ta slušná a mlčící většina, ale vždy jsou slyšet hlavně křiklouni. Podívám-li se na svoji práci za uplynulých 25 let, pak listopad 1989 určitě zásadním způsobem změnil můj život. Nicméně už kdysi svatý Augustin řekl, že časy jsou takové, jací jsme my sami, a to je, myslím, i v dnešní době odpovědí na to, zda se máme lépe.

 

 

REAKCE NA ČLÁNEK

Lukšo,, k.hruby@tiscali.cz
zapomněl jsi podotknout,že Čeladná je obec s velkým zastoupením zbohatlíků a podvodníkům,které jsi do obce natahal ,pro které vytvořil podmínky na úkor původního obyvatelstva a ve kterých máš dnes zastání.Jsi jen jeden z dalších jidášů jako je Babiš a Kobzová ,původem od bývalých bratrů.

Reagovat

Lukša,hladovět budeme, k.hruby@tiscali.cz
ale vinou takových magorů,jako jsi ty,kteří dělají všechno možné,aby dohnali svět do další války ,ty magore z Čeladné!!

Reagovat

TOP jde po hlavě dolů, Lukšo !, Hanick,
Tak neplácej nesmysly o koblihách a věnuj se dalším plácadlům do vody, jako je Langšádlová, Kalousek, Kníže a spol...

Reagovat


 
Prosím dejte, kadval,
už s těmi TOPáky pokoj, je to otravné a nezáživné, všichni melou podle stejné šablony. Já vím, že jsou strašně vlezlí, ale kdo je na jejich jednotvárné kecy zvědavý.
dr Michajlovič Vasilevskij,
člen TFUJ09 - nic více dodávat není zapotřebí.
NEDIVÍM SE ŽE VYHRÁL V ČELADNÉ. JE TO TAM SAMÝ BOHÁČ. TAM BY MĚL ZAMÍŘIT FINANČÁK., micka,

Reagovat

Na to může přijít jen americká onuce, Neužilova Mirka,
a zaprodanec Dokradestánu . Topzločinci vznikli stejně jen jako americká , předválečná předvoj.

Reagovat

TOPka je partaj, která nemá právo cokoliv říkat,, pbj-xxx, 6. 12. 2014 11:33:21
protože na co ruce jejich členů sáhly, to UKRADLY

Reagovat

...(Smazáno redakcí pro porušení Etického kodexu), Petr Rejpal, 6. 12. 2014 11:25:11

Reagovat

Konečně ministr financí Babiš - ordinuje "hořké kapky", Salamander, 6. 12. 2014 11:04:57
https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/ono-to-vypada-ze-nikdo-nechce-pracovat-jiste-pane-ministre/............................a tak se ptám, pane ministře, proč nezrušíte okamžitě všechny soukromé školy, respektive, proč, když jsou soukromé nepodnikají v rámci pravidel pro podnikatele a jsou přisáté na "struky" státního rozpočtu. ??????

Reagovat

Už dávno před koblihami je v této zemi u tisíců lidí hlad. , Hrobník, 6. 12. 2014 11:02:45
...(Smazáno redakcí pro porušení Etického kodexu)

Reagovat

Já si říkám, že dle nadpisu to bude někdo z ODS nebo TOP.. A ejhle..., zdenek6, 6. 12. 2014 10:51:27
Lukšo, nebyla to vaše poslankyně která řekla něco o tom že důchodci jsou zvyklí strádat z války?

Reagovat

...(Smazáno redakcí pro porušení Etického kodexu), Pametnik, 6. 12. 2014 10:49:45
kdyz to nechapec tak te lituju.

Reagovat

JEDNO JISTE ze diky p,prezidentovi Zemanovi se, Pametnik, 6. 12. 2014 10:44:46
podarilo tyhle ZLOCINCE Ceske zeme odstrihnou od STATNIHO penezotoku kde s ODS tvrde VYKRADALI tuto krasnou zem,viz:Promopro,CASA,IZIP,Pandur,MPSV,S-Karta,dekuji Vam pane prezidente kdyz NIC tak tohle byl Vas zaluzny cin co Ceska zem potrebovala.Taky Vam to ty zlocinci NEZAPOMENOU.

Reagovat

...(Smazáno redakcí pro porušení Etického kodexu), Neužilova Mirka,
nepanovaly jen pro své kapsy , tak se lidi nemuseli rozhodovat pro koblihy. Vy jste ti tvůrci ZLA v našem Zaprodestánu - americkým krvelačným šelmám !

Reagovat

Jejich názory se jednak nedají vůbec poslouchat, stejně jen slepičí a papauškují to, co Kalda vymyslí. A pak tady máme i jiné politiky, co?

Reagovat

...(Smazáno redakcí pro porušení Etického kodexu), Kat12,
z řad --topky a ods--vždyt národ už 7let hladověl doslova---zmetkové zvedli důchody o 45 korun--ktré bych z lásky knim roztavil a nalil do jejich ulhaných --držek-nechápu jedno ---co jeto za lidi kteří volí tento ---lidský odpad jinde v evropě takovou zběř nevolí--vždyt oni jdou ---proti-zájmům-vlastního národa !!!!!

Reagovat

Ac jsem nevolic p.Babise tak mu ted v mnohem, Pametnik,
fandim,zvlaster ze NAORDINUJE kasy OSVC pac mnozi od Hadraku NEPLATI dane jsou v minusu,plati se zruky do ruky ale ve finale vymenit kycle ci rohovku ,chteji gratys jako lopaty co calovali postive mesic cio mesic dane.

Reagovat

...(Smazáno redakcí pro porušení Etického kodexu), miedeval,

Reagovat

Kam nás chtěla TOP09 zavést., Ranšet,
Kalouskova politika vedla k poklesu mzdy, které sníží poptávku domácnosti po zboží a službách, což tlačí na trhu opět ke snižování cen, propouštění atd. ve spirále ve stále rychlejším tempu. Stejným způsobem se projevuje deflace. Díky Kapouskovi sáhla ČNB ke změně kurzu koruny, na kterou doplatila většina podnikatelů a hlavně byli ožebračeni občané ČR poklesem reálné hodnoty peněz.

Reagovat

Frontální útok zhrzené Topky pokračuje , deus ex machina,
Top zombies na scéně. Divím se PL, že je cpou na titulní stránky.Církevní restituce vám nezapomeneme.

Reagovat

Re: Frontální útok zhrzené Topky pokračuje , Frante,
Tak, tak! TOP provedla mnoho svinstev, ale ta církevní zlodějská restituce bez soupisu majetku, to byl zlodějský, protispolečenský vrchol!

Reagovat

ODS i TOPka by měla být řešena novým lustračním zákonem !, charlie123,

Reagovat

., Alexandr Petr, 6. 12. 2014 10:03:45
Podle vzhledu předpokládám, že pan Lukša nestrádal a jako bývalý poslanec jistě strádat nebude bez ohledu na jakékoliv koblihy. A překvapuje mě, že jako bývalý poslanec a starosta s obhájeným mandátem připouští, že občané byli přes noc ožebračeni.Nepředpokládal bych, že se k tomu přizná.

Reagovat

Kde zase toto vyhrabali ????, Stále bdělý a ostražitý občan ČR,

Reagovat