Konec ODS v Praze. Skončí celá vláda?

23.05.2013 20:30

 Pražští zastupitelé rozhodli ve čtvrtek 23.května o odvolání primátora Bohuslava Svobody.

Pražští zastupitelé rozhodli ve čtvrtek 23.května o odvolání primátora Bohuslava Svobody. Autor: Deník/Šťastný Dimír

dne 23.5.2013

Praha - /POHLEDEM DENÍKU/ Poplach na pražské radnici není žádným nicotným humbukem v Kovářské uličce. Důvodů je hned několik. Praha s ročním rozpočtem 45 miliard korun je od roku 1990 baštou pravicové politiky a do posledních voleb v roce 2010 také nedobytnou citadelou ODS. Když o ni po katastrofálním bačování dua Bém – Janoušek přišla ve prospěch TOP 09, bylo v centrále ODS pořádně dusno. Jenže vítěz komunálního hlasování, pražská TOP 09, měla v čele decentního, politikou neotřískaného bankéře Zdeňka Tůmu, který na zdlouhavé tahanice neměl žaludek, a tak se ODS vedená Bohuslavem Svobodou dohodla s ČSSD.

 

FOTOGALERIE

Pavel BémSvoboda těsně po odvoláníPavel BémHelena Chudomelová
 
 

Nelibost veřejnosti byla veliká, protože spojenectví občanských a sociálních demokratů má v Praze kmotrovskou příchuť. I když sociální demokraté byli v bémovské éře v opozici, jejich představitelé Petr Hulinský a Karel Březina byli vnímáni jako představitelé jánabráchismu v jeho nejtemnější podobě. Lídr ČSSD Jiří Dienstbier se profiloval jako odpůrce tohoto propojení byznysu a politiky. Když pak prohrál, z magistrátní politiky vycouval.

Nová tvář ODS – uznávaný docent gynekologie Bohuslav Svoboda – slíbil, že koaliční mesalianci s ČSSD zbaví korupčního nádechu a politikaření. Chtěl, aby sloužila hlavně Pražanům a zkvalitnění života v hlavním městě. Brzy však narazil. Obludné Bémovo dědictví – Dopravník podnik, tunel Blanka, Opencard – nedovolovalo zabývat se ušlechtilými cíli. Koalice s ČSSD se rozpadla a vlády nad Prahou se opět ujala pravice. Mistrovský Svobodův kousek, který na podzim roku 2011 plnil první stránky novin, vrátil vymknutý řád věcí do původních kolejí s bonusovým příplatkem v podobě odstavení šéfa pražské ODS Borise Šťastného.

Dluhy rostou

V politice je ale málo pohybů, které jsou takovými, jakými se jeví. ODS v metropoli se proměnila v klubko rozhádaných a lstivých hadů. Boris Šťastný šel po krku Bohuslavu Svobodovi každou minutou a toužil po pomstě. Radní za TOP 09 se pustili do vládnutí s nadšením nováčků, ale brzy narazili na staré šíbry. Najednou zjistili, že Praha je zlatý kotlík s děravým dnem. Náměstek Tomáš Hudeček dnes například prohlásil, že zadluženost Prahy loni dosáhla 36 miliard a šéf jejich klubu Jiří Vávra zase prozradil, že kvůli mizernému hospodaření metropole může přijít o 188 milionů eur. Představitelé topky už prý za to nechtějí nést odpovědnost. Proto zaveleli k rozbití koalice, odvolali primátora Bohuslava Svobodu a tři klíčové náměstky za ODS, dva další vzápětí sami rezignovali.

„TOP 09 legitimizovala kmotry. K tomu svým bývalým kolegům gratuluji. Já jsem v roce 2011 po neblahých zkušenostech vyhodil z rady tyto lidi ČSSD. Dnes se vrátili hlavními dveřmi a TOP 09 jim k tomu ještě rozvinula červený koberec," komentoval to rozhořčený bývalý primátor Svoboda. Místopředseda ODS Tomáš Chalupa se připojil: „ODS pozvala TOP 09 do koalice a ta se odvděčila tímto podrazem. Svým jednáním pražští topkaři ukazují nezodpovědnost, nevychovanost a neslušnost sebe i své strany." Šéf strany Petr Nečas označil jejich počínání jako nakročení k Hu-Hu koalici, totiž souručenství vedené Tomášem Hudečkem a Petrem Hulinským.

Pokyn z vedení?

ODS má za to, že zastupitelé za TOP 09 jednali na pokyn z centra. Podle nich si Miroslav Kalousek testuje možnost podobného uspořádání po sněmovních volbách 2014 na centrální úrovni. „Je mi úplně jedno, co si myslí nebo vymýšlí Mirek Kalousek, my jsme byli zvoleni Pražany a těm jsme odpovědní," sdělil náměstek Hudeček. Je pravda, že ministr financí a první místopředseda TOP 09 Kalousek premiéra nepokrytě ironizoval, když se ptal: „Co je to za předsedu strany, který svému primátorovi nedokáže zajistit ani podporu celého zastupitelského klubu?"

Celostátní realita je zřejmá. Podle včerejšího průzkumu CVVM stranickým preferencím vévodí ČSSD s 37 procenty, druhá je KSČM se 17 a ODS s TOP 09 se dělí o třetí místo s 14 procenty. TOP 09 potřebuje nějaký úspěch, silné téma, výraznou tvář. Praha je ideální příležitost. Může ovšem tvrdě narazit. Pražské hospodaření zavání a není zde o co stát. Většina lidí navíc asi bude souhlasit s hodnocením, kterým dění na pražském magistrátu shrnul lídr ČSSD Bohuslav Sobotka: „Naše pravicové strany nejsou evidentně schopné unést odpovědnost, ani na pražském magistrátě, ani ve vládě. Pokaždé to končí hádkami, chaosem, dluhy a řadou chybných rozhodnutí."

ČSSD se do pražské vlády nehrne, pravděpodobně jen podpoří menšinovou radu TOP 09.

 

Autor: Kateřina Perknerová