Ištvan se Šlachtou chystají další akci. Teď se prý mají třást solárníci

28.07.2013 19:06

Kauza okolo bývalé šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nagyové a stíhaných bývalých poslanců ODS je pouze slabou předzvěstí toho, co šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan chystají. Podle informací serveru E15.cz se nyní plánují zaměřit na podezřelé obchody v solární energetice.

Ištvan se Šlachtou chystají další akci. Teď se prý mají třást solárníci
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Dle serveru by druhé kolo vyšetřování mělo zasáhnout především české solární barony z daňových rájů, politické lobbisty a politiky, které spojuje nelegální byznys v solární energetice. Již ve čtvrtek Ištvan navštívil Energetický regulační úřad (ERÚ), s nímž jsou žalobci v kontaktu kvůli možným podvodům ve fotovoltaice.

„Původní předpoklad byl, že se má akce rozjet zhruba v půlce srpna, kvůli tomu se v 'Nagygate' přesunuly výslechy asi dvaceti lidí,“ uvedl týdeníku Euro zdroj blízký vyšetřování, který si přál, s ohledem na citlivost dané záležitosti, zůstat v anonymitě. Časový plán by prý totiž mohl pozměnit případný informační únik do médií.

V hledáčku je i Janoušek, Paroubek a Topolánek

Policisté se údajně zaměří na Romana Janouška, dále Michala Zahradníčka, Ivana Kyselého a další podnikatele, kteří se kolem solárního byznysu pohybují. Jejich pozornosti by prý neměl ujít ani Mirek Topolánek, Marek Dalík nebo Jiří Paroubek, přičemž velkou část podkladů získávají právě od ERÚ.

Státní zastupitelství ani policie ale nechtějí průběh vyšetřování komentovat. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu dokonce celé vyšetřování popírá. „ÚOOZ v současné době nepracuje na případu, který by souvisel s ERÚ. V souvislosti s tímto dotazem se obraťte na kancelář náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování, případně oslovte Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Na zbylé dotazy nejsme kompetentní odpovídat. Kontaktujte prosím Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ sdělila týdeníku Euro mluvčí ÚOOZ Iva Knolová. To však na žádné dotazy nereaguje.