Hrátky kolem horníků

28.09.2013 20:20

28.9.2013

To, co se odehrává na Ostravsku, mi přijde hrozně zvláštní. Mluvím o odstupném pro ty horníky ve výši vysoce překračujícím zákonem stanovenou hranici. Generální ředitel mluví o záruce 28 platů, z toho první část je ještě za práci, posledních 12 platů je vysloveně odstupné. Na první pohled to vypadá velmi velkoryse – horník, který přijde o práci, dostane od zaměstnavatele 28 platů, což při průměrném výdělku 35.000 Kč dá dohromady skoro milion korun. No neberte to. Ale ono to tak jednoduché není. Už dnes se rozpoutaly v diskusích pod články vášně závisti. Ale to není to podstatné, myslím, že to horší teprve přijde.

 


Horníci jsou celkem dobří chlapi, ale ustojí situaci, kdy mají na kontě tyto peníze a budou je muset šetřit a žít z nich víc než rok? Protože, pokud vím, pokud dostanou odstupné 12 platů, tak dříve než za rok jim sociálka podporu v nezaměstnanosti nedá. Horník byl zvyklý každý den být s kamarády Frantou, Tondou a Pepíkem. Když se nepotkají na šachtě, potkají se v hospodě. Vždyť mají na kontě sta tisíce. Dítě potřebuje značkové oblečení a nový mobil, jinak mezi vrstevníky nevydrží. Do baráku je potřeba taky něco dát, chátrá a potřebuje novou omítku a okna. A tu dvacet let starou Felicii je taky potřeba vyměnit za něco lepšího, ta už zjevně dosloužila. Manželka má také své potřeby a konečně si budou moci dovolit vysněnou dovolenou v Egyptě, na kterou se jim nikdy nepodařilo ušetřit.

Dovolím si odhadnout, že velké množství propuštěných horníků během pár měsíců s údivem zjistí, že ušetřit milion je sice strašná práce, ale utratit milion je nejjednodušší věc na světě. A najednou stovky z nich zjistí, že na kontě mají nulu a šance na nejbližší podporu je za půl roku, nebo dokonce skoro za rok. A složenky chodily, chodí a chodit budou se železnou pravidelností. Co se stane potom? Smršť článkůna iDNEs? Ale vždyť můžeme odhadnout už dnes, že se tak stane! Politiky to samozřejmě nezajímá, protože k tomu dojde až po volbách a v demokracii platí zlaté pravidlo, že po volbách potopa.

Proč ti lidi mají dostat půl milionu za to, že nic nedělají? A zrovna lidi, kteří jsou schopni a ochotni těžce pracovat a na své živobytí si opravdu vydělat? A v regionu, kde je opravdu ta práce potřeba! Jsou tam stovky kilometrů zanedbaných okresních silnic, které potřebují opravit. Jsou tam zaplevelené oblasti a území zničené poddolováním, které je potřeba rekultivovat. Jenomže na to nejsou peníze. To mi přijde jako totální zvrhlost, dát peníze lidem aby nepracovali a nemít peníze na to, aby se udělaly strašně potřebné veřejné práce. Co kdyby se peníze z onoho nadstandartního odlučného nad úroveň danou zákonem daly do nějakého fondu, založila nějaká státní firma, která bude tyto lidi zaměstnávat na těchto veřejných pracích a mzdu jim vyplácela z tohoto fondu. Lidé by neztratili pracovní návyky, dostávali by měsíčně svou výplatu (a neničili by si zdraví v podzemí) a veřejné silnice a prostranství by po roku či dvou letech byly čisté a opravené. Nemluvím o tom, že někdo by za sociální dávky dělal veřejně prospěšné práce. Mluvím o tom, že tito lidé by dělali rok tyto práce a dostávali za to normální výplatu. Prostě místo ročního odstupného by dostali normální pracovní poměr na dobu určitou – práce a za ni mzda. Stát by to nestálo nic nebo skoro nic. Režie jedné malé firmy plus materiál.

Jedna z věcí, co tomu brání, je nepřekonatelná státní byrokracie, která platí lidi za to, že nepracují a zároveň potom nejsou peníze na práci, která je potřeba udělat. Mně to přijde jako selhání politiky na státní i regionální úrovni.

To, co jsem napsal výše je myslím zcela zjevné a bez diskuse pravdivé. Otázkou ovšem je, zda za tímto projektem stojí neznalost a nepochopení, anebo zlá vůle. Vždyť co se stane, jestliže se naplní scénář, jak jej popisují média? Dneska na dole Paskov pracuje několik tisíc lidí. Ti lidé jsou hrdí, sebevědomí a zvyklí těžce pracovat, aby se uživili.

A teď si položme dvě otázky:

1.) Co by se stalo, kdyby tito lidé dostali tři měsíční platy, jak je dáno ze zákona?

Zřejmě by si utáhli opasky, protloukli by se přes ty tři měsíce, poté by šli na úřad a obdrželi by podporu v nezaměstnanosti. Mezitím by si intenzivně hledali jinou práci.

2.) A co se stane, jestliže dostanou jako odstupné kapitál v částce přesahující jejich roční mzdu a zároveň praktickou jistotu, že víc než rok nedostanou od nikoho ani korunu?

Jak jsem psal výše, lze předpokládat, že toto je satanské pokušení, které mnoho – snad dokonce i většina normálních horníků neustojí. Ono to chce NĚJAKOU VŮLI mít na kontě půl mega a živit se vařenými bramborami a obracet každou korunu dvakrát. Takže najednou zůstanou bez peněz a bez šance dostat podporu v nezaměstnanosti, nebo alespoň sociální dávky. Šance sehnat práci v regionu blízká nule. Jediná šance jak mít aspoň na jídlo – půjčka v bance. Půjčka, kterou nemá jak splatit, protože z podpory, až jednou bude, to určitě nezvládne.

A máme tu klasický kolotoč půjčka – banka – soud – exekutor. Movitý majetek a případně nemovitost zděděná po předcích či koupená za tvrdě ušetřené peníze zmizí jak mávnutím čarovného proutku. Mimochodem – Bakala je ochoten prodat nájemní byty horníkům, ovšem za „tržní“ cenu. Příliš bych se nedivil, kdyby za dva roky prodával lidem, co si je dnes koupí, tytéž byty exekutor za cenu velmi vzdálenou ceně tržní.

Je toto opravdu to, co chceme? Kdo má zájem na takovémto vývoji? „Cui bono“ jak říkali latiníci? No, vydělali by na tom bankéři a česká exekutorská mafie, která si stěžuje, že v současnosti už skoro nemá kde brát. Ti bankéři, se kterými je nejvyšší vedení firmy s miliardovým obratem denně v kontaktu. To vedení, které horníkům dnes nabízí ony skvělé podmínky a balík peněz jako odstupné. A byty za tržní cenu. Kruh se uzavírá.

Jinými slovy úplně normální sviňárna. Ale dá se s tím něco dělat? Pochybuji. Vydělají na tom zase ti samí. Velkopodnikatelé, bankéři, exekutoři. No a ti, kdož mají dostatek pevné vůle utrácet minimum i se sta tisíci na kontě a kdož si najdou jinou práci. Kolik takových ale bude? Obávám se, že velmi málo.

Pokud někdo chce horníkům pomoci, ať jim nedává peníze za nic, ale ať jim dá práci a za ni slušný plat. Ale toto platí univerzálně a nejenom o hornících dolu Paskov. Vždyť musíme ještě jednou zdůraznit. Situace, kdy máme lidi, kteří chtějí pracovat, máme peníze pro tyto lidi a máme spoustu práce, která je potřeba udělat a my to vyřešíme tím, že peníze vyplatíme za to, že pracovat nebudou a region necháme zanedbaný – to je přece proti zdravému rozumu. A také ti lidé, kteří dneska chtějí práci a za ni plat po několika letech doma na sociálce už pracovat chtít nebudou. To je to, co chceme dosáhnout?

Petr Nesvara