Exposlanec ODS otevřeně mluví o špíně uvnitř strany. Předpověděl její zánik

30.11.2013 17:33
 

 


 

30. 11. 2013

ROZHOVOR Jiří Janeček, bývalý poslanec ODS, zakládá v těchto dnech O.K. stranu. Má se jednat o zcela nový subjekt určený pravicovým voličům. Co všechno nám k tomu řekl?

Exposlanec ODS otevřeně mluví o špíně uvnitř strany. Předpověděl její zánik
Foto: archiv redakce, tan
Popisek: Jiří Janeček, zakladatel Pravé frakce
       

 

Jako bývalý vysoký činitel ODS, jak byste popsal její stav?

ODS je v totálním rozkladu, je dobývána lidmi bez politické minulosti a členská základna je totálně mimo hru. Jedinou šancí na záchranu ODS je přímá volba vedení ODS členskou základnou, jak se to již jednou stalo při volbě kandidáta na prezidenta ČR. Bohužel ODS postupně i přes různá varování opustila pravicové ideály, s nimiž byla před více než dvaceti lety založena. Pravá frakce byla uvnitř ODS založena v únoru 2013 a dala si za úkol vrátit Občanskou demokratickou stranu zpět k pravicovým hodnotám. Od počátku deklarovala, že nehodlá stranu štěpit, chce vést striktně vnitrostranický dialog a navenek je připravena hájit názor stranické většiny. Postupně vznikly – či spíše byly obnoveny – základní pravicové teze, které měly pomoci vrátit ODS do čela pravice. Bohužel se ukázalo, že ODS je nereformovatelná. Na výzvy k vnitrostranické diskusi reagovalo vedení strany rušením celých oblastních sdružení a vylučováním nepohodlných členů. Po tom, jakým způsobem byly sestaveny kandidátní listiny a poté, co se součástí předvolebního programu stala levicová hesla „První práce“ a „První byt“, není dále co řešit. Členové Pravé frakce jsou přesvědčeni, že ODS se stala definitivně středolevou stranou a rozhodli se na této křižovatce jít vlastní cestou, která vede vpravo.

Jakými slovy byste v této souvislosti hodnotil kampaň, která kromě Prahy nepřinesla téměř žádný výsledek?

To se dalo samozřejmě čekat. V situaci, kdy neplníte volební program a dokonce zvyšujete daně, vám lidé jen tak neuvěří. Těžko můžete potřetí něco slíbit a opět nesplnit. ODS se stala pro pravicové voliče nedůvěryhodnou stranou. A jakou kampaň vlastně měla ODS dělat? Vždyť již tři roky mlčí a nic programového neříká.

Jak byste hodnotil Prahu a ODS samostatně?

Myslím, že v Praze selhalo totálně vedení. Svoboda nesjednocoval, ale ničil konkurenty. Hra na čisté a špinavé politiky je samozřejmě hrou falešnou. Tato hra byla vymyšlena jen proto, aby se lidé méně úspěšní dostali na vyšší pozice za každou cenu. To se také stalo. Místo úspěšného a kvalitního politika Tomáše Chalupy na předsedu pražské ODS usedl neznámý politik Filip Humplík a lidé zcela nezkušení v politice. Velkou chybou bylo zamezení vstupu nových členů do ODS. Vedení se bálo nových tváří a myšlenek. Mohlo se jim totiž stát, že by neschopné vedení bylo odvoláno. Tak se ODS totálně zabetonovala v zájmu udržení neschopných vedení. O.K. strana chce jít opačnou cestou, čím více členů, tím lépe.

Nový předseda ODS v Praze je Filip Humplík (více ZDE). Můžete se vyjádřit ještě více právě k tomuto?

Je to další obrovská chyba. Občanská konzervativní strana je potěšena volbou nového předsedy ODS Praha Filipa Humplíka a nemůže skrýt údiv nad tímto výběrem. Známý starosta Tomáš Chalupa by byl pro svoji oblibu a zkušenosti velmi silným soupeřem v komunálních volbách 2014 - pro O.K. stranu. V tuto chvíli není ODS pro naši novou konzervativní stranu důstojným soupeřem. Divíme se, že ODS Praha si zvolila člověka, který řídil agenturu Konektor, která evidentně neuspěla při řízení kampaně pražské ODS v letošních sněmovních volbách.

Kdo podle vás ODS povede po lednovém kongresu?

Obávám se, že bez přímé volby předsedy členskou základnou se ODS definitivně stane stranou, která promarnila svoji šanci, zvenku i zevnitř se zabetonuje a postupně se stane marginálním uskupením, či zanikne.

 

Je často slyšet, že lidé opouštějí ODS a že ji zrazují. Ale bohužel to je právě naopak, ODS ideově opustila své členy a buď jsme se mohli přidat k levičákům a podporovat zvyšování daní a jiné levicové nesmysly typu „první práce“, „první byt“, nebo odejít. Tak jsme odešli.

Proto nyní k Pravé frakci. Co si od projektu slibujete?

Pravá frakce se pomalu překlápí do standardní pravicové strany. Chceme vytvořit zázemí pro občany, kteří mají pravicové a konzervativní myšlenky. Kteří chtějí s námi budovat férové podnikatelské a pracovní prostředí, kde se dá podnikat, pracovat a účastnit se různorodých aktivit. Kde stát nezatěžuje pracovité lidi a hlavně mimo daní - nic po nich nechce. 

Programové teze:

1. Ctíme a vycházíme z náboženské, kulturní a politické historie českého prostředí.

2. Chceme chránit občanské svobody a nedotknutelnost soukromého vlastnictví.

3. Budeme stranou občanskou a otevřenou, bez čekatelů a jiných prvků ochrany politického vedení. Nábor a přijímání členů bude automatický po podepsání deklarace, která zakazuje předchozí účast v KSČM a zavazuje k plnění pravicového programu. Ctíme právo, každý člen má právo volit a být volen. Chceme vybudovat moderní pravicovou politickou stranu s desítkami tisíc členů.

4. Chceme se v rámci Evropy emancipovat, ne vystoupit. O životě v České republice se musí rozhodovat v ČR, nikoliv v Bruselu. Jsme pro zachování české koruny do té doby, dokud se nestabilizuje ekonomické prostředí v Evropě. Evropská unie je pro nás partner. Není soupeřem, ale ani vrchností.

5. Chceme vytvořit malý efektivní profesionální stát s malými daněmi s adresnou sociální politikou, kde pracovitost a vzdělanost se vyplácí. Zredukujeme sociální programy na minimum.

6. Zdůrazňujeme osobní odpovědnosti a chceme v lidech opět vzbudit národní hrdost.

7. Je potřeba více dbát na bezpečnost České republiky, eliminovat ekonomické přistěhovalství, postupnou islamizaci ČR, rostoucí diskriminaci menšin nás pracujících a zodpovědných občanů ČR.

8. Je potřeba více zprofesionalizovat bezpečnostní sbory a soudy, kde platy budou takové, aby se korupce nevyplácela.

9. Zrušíme ekologické nesmysly, které zvyšují výrobní náklady (biopaliva atd.).

10. Byrokracie vyrostla do obřích rozměrů. Sloučíme úřady tak, aby občan navštěvoval jen jedno místo.

11. Zjednodušíme daňový systém tak, aby byl jednoduchý efektivní a nepodplatitelný. Mnohé daně zrušíme.

12. Zvýšíme energetickou soběstačnost

13. Zdravotnictví musí nadále poskytovat v standardním systému základní funkce, nicméně umožníme připlácet občanům na nadstandardní lékařskou péči a zrušíme poplatky u lékaře.

14. Omezíme vliv nátlakových občanských sdružení a odborů, které v tuto dobu vnímáme jako velkou brzdu ekonomiky.

15. Budeme ochraňovat životní prostředí v rovnováze s udržitelným rozvojem.

16. Vyrovnaný rozpočet bude daný zákonem.

17. Zpřísníme tiskový zákon směrem k mnohem vyšší odpovědnosti autorů a vydavatele za publikované skutečnosti a současně mnohem vyšší vynutitelnost téhož (značné postihy pro noviny, které publikují neověřené informace nebo vědomé nepravdy).

18. Zrychlíme práci soudů. Ekonomické spory musí být uzavřeny do jednoho roku.

19. Jediným opravdovým bojem proti korupci je snížení administrativy, doprivatizace státních podniků a jasná pravidla pro rozhodování, tak aby byla co nejméně závislá na lidském faktoru.

Kdo je váš největší politický konkurent?

Čas našeho pravicového voliče. Musíme mít natolik kvalitní  pravicový program, který osloví pravicového voliče a který bude ochoten ve svém nabitém programu jít k volbám. Chceme oslovit voliče, který prostě letos neměl důvod jít k volbám.

 

Anketa

ODS, nebo nová pravicová strana?

 
16%
15%
hlasovalo: 1345 lidí
Jaké volby chcete v příštím roce stihnout?

 

Začneme Evropským parlamentem. Jana Gabrielová povede kandidátku do Evropského parlamentu díky svým mezinárodním zkušenostem získaným na bankovních postech v Anglii a Rakousku. Studovala VŠE a obdržela Fullbright stipendium na studium mezinárodních financí v USA. V současné době pracuje v bankovní instituci jako manažerka, do minulého roku má čtyřletou zkušenost v řízení finanční firmy. Chceme důstojnou roli v EU a podržet korunu tak dlouho, dokud se nestabilizuje situace v EU.

Co financování vaší strany, je transparentní?

Jistě.

Můžete prozradit, kolik máte již nyní přihlášených členů a jaký je zájem o vstup do O.K. strany? 

V současné době probíhá sběr podpisů pod petici. Máme zřízené pobočky v Brně, Liberci, Plzni, Praze, Středočeském kraji atd. Poslední číslo přihlášené osoby bylo 603. Členem se všichni stanou až po registraci. Máme vytvořený zakladatelský výbor .

1. Jiří Janeček, politik, zakladatel Pravé frakce, člen Parlamentu ČR a radní hlavního města do roku 2010

2. Ing. Jana Gabrielová, manažerka v bance

3. Miloslav Šmídmajer, režisér a producent

4. Pavel Feigl, galerista

5. Martin Olišar, podnikatel

6. Ing. Martin Klufa, finanční konzultant

7. MUDr. Veronika Vaštová, lékař

8. Marian Podola, manažer, žije ve Velké Británii

9. Ladislav Sedláček, top manažer

10. Ing. Robert Vacek, bývalý náměstek ministra a současný předseda představenstva investiční společnosti

11. JUDr. Richard Novák, advokát v Brně

Jak má ale případný volič chápat vaši nedávnou účast za Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové?

Do Hlavu vzhůru jsem vstoupil ve chvíli, když jsem si myslel, že lídrem bude Václav Klaus, a protože jsem konzervativní, tak jsem tam zůstal i bez Václava Klause. Program byl pravicový a tudíž mně blízký.

Dobře. Co vy a Václav Klaus?

Václav Klaus je pro mě zakladatel moderní pravice v Česku. Zcela vycházím z jeho materiálu Poděbradských artikulí, který doposud nebyl nikým překonán. Je to člověk konzervativní s velmi dobrým odhadem situace. Málokdy se mýlí a jeho pohled na EU je zcela správný.