Čeladenka - lukrativní byznys firmy Kovotour !

25.06.2014 21:39

Čeladenka - lukrativní byznys firmy Kovotour


 

Zjistili jsme další případ, kdy se stát zbavil lukrativní nemovitosti hluboko pod tržní cenou. Hotelový komplex Čeladenka v prominentní beskydské obci Čeladná pronajímá Zdravotní ústav v Ostravě společnosti Kovotour Plus s.r.o. za zhruba 25 tisíc korun měsíčně. Díky projektu Čeladenka bude mít firma zisky ze státních peněz možná hned třikrát. Poprvé díky nízkému nájmu, podruhé díky eurodotacím a potřetí, pokud dostane peníze od VZP na ozdravné pobyty dětí ze smogových oblastí na Ostravsku...

„Nově zrekonstruovaný horský hotel s bohatou tradicí. Moderní a plně vybavené hotelové pokoje, apartmánové chaty a horské domy. Nádherné a klidné prostředí bohaté na přírodní krásy a jedinečné pohledy na okolní krajinu,“ uvádí webové stránky čtyřhvězdičkového horského hotelu Čeladenka s kapacitou 118 lůžek“. Popis pokračuje: „Resort se skládá z hlavní hotelové budovy, sedmi apartmánových domů, tří horských domů, hotelové recepce, klimatizované hotelové restaurace…Součástí resortu je i wellness areál Lesní lázně...“

Tohoto objektu se stát snažil deset let marně zbavit. Až před dvěma lety se mu podařilo komplex nemovitostí konečně pronajmout - za zhruba 25 tisíc korun měsíčně. Zdravotní ústav v Ostravě (ředitelem je někdejší společník Marka Šnajdra ve zkrachovalé HP Construct RNDr. Petr Hapala), pronajal objekt firmě Kovotour plus s.r.o, která mimo jiné zajišťuje pro VZP ozdravné pobyty Mořský koník. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že šlo o značně zchátralý objekt v dezolátním stavu, a proto byl pronajat za takto nízkou cenu.

„Zdravotnímu ústavu se sídlem v Ostravě se ani po téměř desetileté intenzivní snaze a opakovaných nabídkách nepodařilo tohoto majetku se zbavit…. Veškerá zveřejněná nabídková řízení zůstala bez odezvy. Roční cena nájmu byla sjednána ve výši 318.257,-Kč s možností navýšení o inflaci. Výše nájemného odpovídala značné devastaci účelového zařízení a jeho praktické nevyužitelnosti pro rekreační účely,“ uvádí ministerstvo.

Ve skutečnost areál hotelu Čeladenka v žádném dezolátním stavu nebyl. „Čeladenka poskytovala standardní ubytování, žádný luxus, ale šlo o tříhvězdičkový hotel, kde se donedávna pořádaly silvestrovské pobyty v horách,“ svěřil se redakci MT člověk, který v Čeladné bydlí. Jeho slova potvrzují i fotografie objektu, který MZ označuje jako zcela zchátralý – viz fotogalerie.

Kdo vlastně zařídil, že původní areál Čeladenky dostal nálepku neatraktivní nemovitosti, které je třeba se zbavit? Posudek vypracovala společnost BKB Metal, která se podle informací na svých stránkách specializuje na úplně jiný typ činnosti. „BKB Metal, a.s. je projekční a inženýrskou organizací působící především v oblastech hutnictví železa a neželezných kovů, energetiky, strojírenství a ocelových konstrukcí". A tak objekt, na který vypracovala posudek firma BKB Metal, získává do výhodného pronájmu společnost Kovotour.

Osmdesát haléřů za metr

Redakce MT se snažila ověřit, do jaké míry odpovídá výše nájmu za podobnou nemovitost tržním cenám. Dlouho to nebylo možné, protože ministerstvo zdravotnictví ani společnost Kovotour nebyla schopná odpovědět na dotaz, jaká jsou čísla parcel, na kterých se areál nachází. Zdravotní ústav v Ostravě, kterému areál patří, teprve po týdnu pátrání odpovídá, že celková rozloha areálu je přes 26 tisíc metrů čtvereční. Přepočtem tak výše nájmu odpovídá zhruba 80 haléřů za metr na měsíc a to v případě, že by šlo o pronájem samotné půdy – tedy pokud by Kovotour býval stavěl domy na „zelené louce“. Což rozhodně nestavěla – rekonstruovala funkční a využívanou stavbu.

Současná výše nájmu je tak pro Kovotour jednoznačně velmi výhodná. V nabídce realitních kanceláří se ceny za pronájem zemědělské půdy v Čeladné (tedy nikoliv stavební parcely) pohybují v přepočtu na více než korunu za metr čtvereční za měsíc - více ZDE.

Ministerstvo zdravotnictví si však spolupráce s Kovotourem cení. „Přivítali jsme zájem společnosti Kovotour Plus o pronájem objektu se závazkem jeho rekonstrukce, provedené na náklady nájemce.“

Jenže společnost Kovotour neprovedla rekonstrukci jen na své náklady. Značnou měrou ji pomohly - opět – veřejné prostředky. Díky regionálnímu operačnímu programu získala Kovotour na rekonstrukci celkem 30 milionů korun.

Ozdravné pobyty placené z veřejných peněz

Soukromá společnost tak čerpá veřejné peníze pro komerční účely na pozemku, který patří státu. Nabízí se otázka, proč si areál na lukrativním místě stát neponechal a neopravil sám.

Zrekonstruovaná budova totiž zřejmě bude dál sloužit veřejným účelům. Je dost možné, že v areálu Čeladenky budou o těchto letních prázdninách probíhat ozdravné pobyty hrazené VZP. Letos v květnu vypsala Všeobecná zdravotní pojišťovna veřejnou soutěž na pořádání tuzemských ozdravných pobytů pro děti v regionu Ostrava.

Jak zjistila redakce MT z vlastních zdrojů, společnost Kovotour se do soutěže přihlásila. Tuto informaci firma Kovotour na přímý dotaz redakce MT zamlčela a ani samotná VZP ji nechtěla potvrdit. Na dotaz, zda jsou plánovány ozdravné pobyty v resortu Čeladenka dotované ze zdrojů VZP, mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý odpověděl: „V současné době VZP procesuje zakázku Realizace tuzemských ozdravných pobytů dětí v ČR – RP Ostrava. Vzhledem k tomu, že doposud nebylo rozhodnuto o výběru, nemohou být zveřejněny ani žádné konkrétní informace o uchazečích a podaných nabídkách.“

Pokud tuto zakázku firma Kovotour získá, bude se v Čeladence rekreovat už o těchto letních prázdninách 120 dětí ze smogových oblastí na Ostravsku. VZP na tuto zakázku vyčlenila až 1.5 milionu korun.

Prodej nebo pronájem?

Velmi podivuhodnou okolností celé kauzy je otázka vlastnictví pozemků v areálu Čeladenky. Vedle původní hotelové budovy postavila firma Kovotour také nové Horské domy a Apartmánové domy. Redakce MT se zajímala o to, zda jsou i tyto pozemky součástí pronájmu nebo je společnost Kovotour odkoupila. Kovotour tvrdí: „Společnost je zakoupila.“ A ministerstvo zdravotnictví na tu samou otázku říká: „Areál střediska byl pronajat jako celek.“

Státní zdravotní ústav, který je pronajímatelem nemovitosti, nakonec upřesňuje, že společnost Kovotour je vlastníkem některých sousedních parcel kolem areálu Čeladenky.

Podle aktuálních údajů z katastru nemovitostí však vyplývá, že Kovotour ve skutečnosti zakoupil jen 1580 m2 veliký úzký pruh travního porostu lemující zadní část areálu, který má rozlohu přes 32.000 m2. Další dva pozemky (43 a 120 m2) ve vlastnictví Kovoutour v jiné části areálu mohou teoreticky sloužit na vybudování příjezdu k několika domkům, které jsou dosud na pozemku České republiky.

Podle informací ministerstvo zdravotnictví přitom Kovotour letos v lednu žádal o možnost odkoupení celého areálu Čeladenky, ale neúspěšně. „Ministerstvo zdravotnictví letos v lednu vyjádřilo nesouhlas s úplatným převodem areálu Čeladenka formou přímého prodeje společnosti Kovotour plus s.r.o. s tím, že Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě zajistí, aby zájemce o koupi byl zjištěn na základě výběrového řízení.“

Kdo připravované výběrové řízení asi vyhraje?

Iva Bezděková, www.tribune.cz