Byla to narážka na nejužší vedení ODS: ze Žďáru nad Sázavou pochází volební lídryně ODS Miroslava Němcová, předseda ODS Martin Kuba je původní profesí lékař.

Klaus není sám

Bobošíková se rovněž vysmála médiím, podle kterých Klaus zůstal se svými euroskeptickými názory sám. „Jeho názor sdílí přes padesát procent občanů ČR, pět procent Němců, kteří dali ve volbách hlas Alternativě pro Německo, i britští občané, kteří chtějí uspořádat referendum o vystoupení z EU,“ řekla Bobošíková.

Není to poprvé, co se Hlavu vzhůru tvrdě vymezila vůči ODS: ve svých volebních inzerátech například tvrdí, že v ODS „zůstala arogantní smečka“.

Řešili i Svěráka

Blok Hlavu vzhůru v pondělí také zareagoval na scenáristu a textaře Zdeňka Svěráka: ten dříve oznámil, že zvažuje na hnutí žalobu kvůli tomu, že do své hymny použilo sousloví „metelesku blesku“, známé z jeho filmu Marečku, podejte mi pero.

Svěrák chtěl vysouzené peníze poskytnout na centrum Paraple, které pomáhá postiženým. Autor popěvku, bývalý člen ODS Tomáš Úlehla, v pondělí oznámil, že hnutí Hlavu vzhůru věnovalo centru Paraple třicet tisíc korun. „Vyslyšeli jsme přání pana Svěráka a ušetřili mu čas, který by strávil běháním po soudech,“ řekl Úlehla.

Také řekl, že si Zdeňka Svěráka váží, a že ho jeho reakce překvapila. „Nenapadlo mě, že by tak velký umělec takto reagoval na něco, co si spíše zaslouží uznání. Naopak jsem mu tímhle pomohl zpropagovat jeho film, ke kterému by se dnešní mladí lidé třeba nedostali,“ řekl Úlehla.